Thuiskomen door Rudi Hermans

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover Thuiskomen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas tto vwo | 1027 woorden
  • 20 juni 2009
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
15 keer beoordeeld

Boekcover Thuiskomen
Shadow
Thuiskomen door Rudi Hermans
Shadow
Leesverslag 2

Titel: Thuiskomen
Schrijver: Rudi Hermans
Datum: 22-01-2008

Titel en genre
Ik heb dit boek gekozen omdat ik in het begin aan het zoeken was naar een leuk boek en daarvoor op de site van de Zeeuwse bibliotheek keek. Toen zag ik dit boek staan en ik vond de kaft mij wel aanspreken, dus heb ik erop geklikt. De samenvatting zinde mij ook wel dus heb ik dat boek gereserveerd en de volgende dag meegenomen. Dit boek behoort tot het genre vriendschap en familie. Omdat het gaat over een jongen die erachter komt waarom zijn ouders gescheiden zijn. De titel vind ik eigenlijk niet zo goed want het gaat over mensen die weggaan en daar hun vakantie doorbrengen. Ze gaan aan het eind van het verhaal ook niet terug dus ik zou het een andere titel geven, bijvoorbeeld de reis, omdat het gaat over een reis. Ik vind daarentegen de omslag wel heel goed bij het verhaal passen, op de voorkant staat Sofie te zonnen bij een zwembad, en daar houd ze in het echt ook van, van zonnen en zwemmen, ook vind ik de golven van het water goed gekozen omdat de vakantie in het water valt. Het beste vind ik nog de koude kleur, want in het einde is alles kil en koud.

Vorm

Het verhaal wordt verteld door Mathias, hier heb ik een citaat van:
P. 5 “Ik wacht al uren op de terugkeer van Sofie.” De schrijver bouwt de spanning op door vertragingen en terugblikken. Ook roept hij vragen op bij de lezer. Hij past ook de omgeving aan en beschrijft dingen die je doet als je bijvoorbeeld zenuwachtig bent. Ook daar heb ik een citaat van. P. 5 “ Het blijkt dat mijn rusteloze voetstappen hen niet stoorden, zoals ik eerst nog dacht.” De tijd word eigenlijk nergens heel erg versneld, het lijkt wel of alles vertraagd wordt. Daarom kan ik geen versnelling vinden. Ik heb wel een vertraging gevonden, hier kijkt hij terug naar wat er negen maanden geleden gebeurt is, want de regel ervoor is het lente. P. 9 “Was dat te wijten aan de sombere herfstkleuren, aan de geuren van afsterven en verval die me bij elke regenvlaag of gure windstoot in het gezicht sloegen?”

Personen
In dit verhaal zijn er twee hoofdpersonen, de ene is Mathias en de andere is Sofie. Zij zijn broer en zus en brengen veel tijd samen door. Ze hadden elkaar namelijk al bijna tien jaar niet meer gezien, dat was na de scheiding van hun ouders want Mathias was bij zijn vader gaan wonen en Sofie bij haar moeder gebleven omdat haar vader haar misbruikt had. Mathias wist dat niet want zijn ouders hadden dat niet verteld. Zij komen het meest aan het woord. De problemen die Mathias en Sofie tegenkomen zijn dat ze allebei heel erg veranderd zijn en daardoor ontstaat er een spanning. Ook zoekt Sofie steeds de confrontatie met haar vader op. Later in het verhaal is Sofie erg boos geworden over iets dat Mathias gezegd heeft en rijd weg op haar paard Satan. Ze is spoorloos verdwenen en het duurt twee dagen voordat ze haar kunnen vinden. Mathias moet zichzelf leren inhouden omdat hij heel snel boos wordt, uiteindelijk lukt dat ook. Sofie moet zich ook anders voordoen dan ze eigenlijk is om haar vader een tweede kans te geven, uiteindelijk lukt dat niet en rijdt ze weg. Mathias moet haar vinden. Als hij haar eindelijk gevonden heeft blijkt ze dood te zijn. Mathias is een erg stugge jongen, dat lees je op pagina 24: “Mijn stugheid bracht haar zichtbaar in verwarring gen ik deed geen enkele poging om daar verandering in te brengen.” Ook is hij erg nieuwsgierig dat lees je op pagina 79: “Mijn nieuwsgierigheid was groter dan mijn argwaan. Als laatste ben ik over hem te weten gekomen dat hij zich niet goed staande kan houden in moeilijke situaties. Dat las ik op pagina 91: “Ik wist geen raad.” Er wordt eigenlijk niet veel gezegd over zijn uiterlijk, het enige wat daarover gezegd word is dat hij toen hij drie was blond haar had, maar nu is hij dertien dus weet ik niet of dat nog zo is. Over Sofie heb ik ook drie citaten gevonden. Het eerste is dat ze onuitstaanbaar is, p. 16, “Ze was vroeger al onuitstaanbaar en ik zie geen enkele reden waarom ze dat niet meer zou zijn.” Ook word er gezegd dat ze lichtblauwe ogen heeft: p. 34 “Ook de manier waarop ze me aankeek, was anders, opener, met minder diepvrieskou, zodat haar lichtblauwe ogen leken te ontdooien.” Het laatste wat ik over haar ben tegengekomen ben dat ze graag een stunt uithaalt, dat lees ik op pagina 192, “Onwillekeurig moest ik glimlachen, want zo’n stunt was echt iets voor Sofie.” Ik zou absoluut geen Sofie willen zijn omdat zij maar zestien jaar oud word en werd misbruikt door haar vader, dat lijkt mij echt afschuwelijk.

Plaats en tijd
Het verhaal kan heeft zich in de zomer afgespeeld, dat las ik op pagina 7 “Dit is de vijfde zomer op rij die ik hier doorbreng.” Ook op pagina 8 word dat gezegd: “Weer de hele zomer zonder mijn vrienden?” Het verhaal speelt zich af in L’orco dat is een plaatsje in Italië, het is gebouwd op een berg. Ik heb L’orco gekozen om te beschrijven omdat daar het hele verhaal zich afspeelt. Het is een plaatsje dat gebouwd is op een berg, er zijn vaak aardbevingen en er is een legende over. De legende gaat als volgt: er woont een reus op de berg tegenover L’orco elk jaar wil hij een meisje opeten, dat laat hij merken door de grommen en vandaar de aardbevingen. In de rotsen die je inderdaad het gestalte van de reus. Het plaatsje is maar heel klein, het bestaat alleen uit een paar boerderijtjes die nu worden omgebouwd tot vakantieplaats, daarom staan er veel kranen.

Recensies
Ik heb één negatieve recensie gevonden op: http://www.rudihermans.be/index.php?selectedMenu=boekImages&boek_type=J&ref_id=7&id=2&page_nr=2

Één positieve recensie heb ik gevonden op: http://www.rudihermans.be/index.php?selectedMenu=boekImages&boek_type=J&ref_id=7&id=3&page_nr=1

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.