Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 710 woorden
  • 12 juni 2009
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
11 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.


Boekopdracht 6

1. Geef een complete titelbeschrijving van je boek.
Komt een vrouw bij de dokter, Kluun, 1e druk 2003.

2. Geef een motivatie van je boekeuze.

Ik heb dit boek een keer voor mijn moeder gekocht toen hij in de top 10 stond van de Bruna. Ik hoorde van mensen om me heen die het hadden gelezen dat het een mooi maar ingrijpend boek was. Het is een makkelijk te lezen boek met een bijzonder verhaal, dat sprak me aan.

3. Geef een korte samenvatting van de inhoud.

In het boek is de hoofdpersoon Carmen, een jonge vrouw bij wie borstkanker geconstateerd wordt. Andere belangrijke personages zijn Stijn, de man van Carmen en Luna, hun dochter. Stijn heeft altijd een ‘‘monofobie’’ gehad, dit wil zeggen dat hij niet monogaam kan blijven. Bijfiguren zijn Thomas en Anne, De moeder van Carmen, Ramon een vriend van Stijn en Frenk, de beste vriend van Stijn.

Stijn en Carmen zijn 2 jongen mensen die een gelukkig leven leiden met hun dochtertje Luna, tot op een dag het vervelende nieuws komt dat Carmen borstkanker heeft, hun leven veranderd aanzienlijk.
Terwijl Stijn een relatie heeft met Carmen speelt er een affaire tussen hem en Roos. Stijn probeert ieder vrij uurtje naar Roos te gaan, Carmen weet hier niks van. Op het moment dat het erg slecht met Carmen gaat, haar borst is inmiddels geamputeerd en ze weegt nog net 40 kilo maakt ze de beslissing om euthanasie te plegen. Stijn heeft inmiddels zijn verhouding met Roos verbroken om zo veel mogelijk bij Carmen te kunnen zijn.
Al hun familie en vrienden komen omstebeurt langs om afscheid te nemen van Carmen, en Carmen sterft een pijnloze,rustige dood. Na de dood van Carmen komt Stijn weer terug bij Roos, omdat hij toch niet zonder haar kan.

4. Geef een eerste persoonlijke reactie.
Ik vind het indrukwekkend dat Kluun zo zijn eigen biografie kan neerzetten, terwijl hij zoveel heeft meegemaakt. Ondanks het thema van het boek is het toch nog humoristisch, Carmen en Stijn maken nog steeds grapjes met elkaar onder welke omstandigheden dan ook. Uiteraard is het droevig om het verhaal te lezen over een jonge, mooie (beschrijvingen) vrouw die op weg is naar de dood terwijl ze nog een man en een jong dochtertje heeft. Het boek heeft me echt aangegrepen en is doordat het zo simpel geschreven is goed inleefbaar.

5. Noteer de belangrijkste open plekken.
Aan het begin van het boek is de vraag wie de ik-persoon die het boek verteld is, dit wordt vrij snel duidelijk dat dit Stijn is, de man van Carmen.
Toen Carmen vertelde dat zij ook een keer vreemd was gegaan kwam bij mij de vraag op of Luna misschien het kind was van een andere man, Pim. Er wordt hier helemaal niet meer op in gegaan dus ik denk dat Stijn gewoon de vader is, maar zeker zal ik het nooit weten.
De belangrijkste open plek is wat er met Carmen gaat gebeuren, zal ze weer beter worden of overlijden? Er zijn goede momenten waarneer je denkt dat ze weer beter gaat worden, maar op de volgende bladzijde kan het dan weer slechter worden en ziet de toekomst er niet zo rooskleurig meer uit. Aan het eind van het boek werd het duidelijk dat Carmen niet meer beter gaat worden en ze pleegt euthanasie.
Een andere belangrijke openplek aan het eind van het boek is hoe het verder zal gaan met Roos, Stijn en Luna. Wordt Roos een nieuwe soort mamma voor Luna? Gaan ze samen wonen? Gaan ze uit elkaar? Deze vragen worden niet beantwoord in het boek.


6. Geef je beargumenteerde eindoordeel over de roman.

Ik vond het een erg interessant en ontroerend boek omdat ik nooit iemand die kanker heeft van zo dichtbij heb meegemaakt. Je voelde met Stijn mee en Carmen die deze vreselijke ziekte te verduren kreeg. Het is voor mij bijna onbegrijpelijk om te beseffen hoe Luna moet opgroeien met maar één ouder. De citaatjes boven elk hoofdstuk maakte mij elke keer weer nieuwsgierig over wat er in het volgende boek zou komen. Ook de afwisseling met smsjes en kaders over restaurants, clubs etc maakte het boek gemakkelijker te lezen. Over het geheel gezien heb ik erg genoten van het lezen van dit boek ondanks dat het zo’n heftig verhaal is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"