Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1403 woorden
  • 11 juni 2009
  • 80 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
80 keer beoordeeld

Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onver…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nor…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onverwachts een inval doet, leggen de schnitzelmeesters hun vorken neer. Wie heeft deze kokende misêre op zijn geweten?

Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A: Algemeen

1) Geef een juiste en complete titelbeschrijving:
BOUDOU, Khalid; Het Schnitzelparadijs: Amsterdam 2005

2) De motivatie van je boekkeuze:
Ik had de film al een aantal keer gezien. Ik vond het een erg komische film. Ik kende de film al aardig en het leek me daarom ook leuk om het boek te lezen. Ik wilde ook graag weten of het boek nou anders was dan de film.

3) Korte samenvatting van de inhoud:
Nordip Doenia besluit na twee jaar slapen weer tot de wereld toe te treden. Zijn neef Krimo raadt hem aan naar het restaurant 'De Blauwe Gier' te gaan, waar Nordip solliciteert. Zo komt Nordip als Sopkop soppen in de Pannenhoek van het grote restaurant te midden van Amimoen, Wilhelm, Krimo, Agnes, Sofie en nog veel meer gekken. Iedereen die er komt werken moet eerst 'het spel' spelen. Vreemd genoeg weet Nordip van niets en komt hij er niet achter over welk spel het gaat. Hij doet een soort stage, dus geen wonder dat hij het spel niet speelt. Maar de anderen vinden het maar vreemd en bekijken hem wantrouwig: misschien is hij wel een spion. Maar Nordip hoeft alleen maar alle pannen uit te soppen. Te laat komen is zijn handelsmerk en hij heeft voor elke dag wel een andere smoes in de trend van: "Ik was mijn schoenen in de moskee vergeten." Zo houdt Nordip of de Sopkop het nog wel even uit en wordt hij weer een beetje mens. Maar na een inval van de FIOD breekt de echte hel los in de keuken. Zijn neef Krimo heeft 'De Blauwe Gier' verlaten, en steeds meer mensen verlaten het zinkende schip, zodat de baas Meerman beslist dat de Sopkop uit de Pannenhoek maar eens moet laten zien wat hij kan. Dan is het de beurt aan Nordip om 'het spel' te spelen. Tot Nordip zijn grote verbazing is het een spel tegen de baas Meerman. Het is een spelletje dammen. Amimoen zegt dat hij De blauwe gier in de fik gaat steken als hij wint. Nordip wint! Uit het verhaal blijkt dat het nog nooit gebeurd is dat iemand van Meerman won en Nordip krijgt een andere baan. Hij mag eerste kok worden, de baan van zijn neef Krimo dus overnemen. Maar hij neemt dit baantje niet aan. Hij vindt dat het tijd is voor een nieuwe grote verandering.

Als Nordip naar huis gaat neemt hij afscheid van iedereen. Hij zwaait naar Bokma en Amimoen, die op het balkon staan, naast flacons spiritus, maar ze zwaaien niet terug.
Hij loopt vrolijk verder als hij brandweersirenes hoort. De brandweer is op weg naar de Blauwe Gier die in de fik staat, maar Nordip is vrij en loopt vrolijk verder naar huis. http://www.scholieren.com/boekverslagen/16131

B: Boek
1) Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is: Nordip Doenia

2) Wie zijn andere belangrijke personages?
- Vader van Nordip
- Mevrouw Malade; Eerste Nederlander waarmee hij contact kreeg.
- Krimo; de neef van Nordip tevens ook collega
- Wilhelm; chef-kok van de Blauwe Gier
- Amimoen; collega

3) Hoe is de relatie tussen de hoofdpersoon en de andere personages?
De relaties tussen de collega’s is erg goed. Daarom is het in de keuken zo’n bende, omdat ze alleen maar aan het klooien zijn. De band met zijn vader is ook beter omdat hij nu werkt. Alleen heeft hij niet gezegd dat hij in ‘de blauwe gier’ werkt maar in de Bibliotheek. De relatie met mevrouw Krimo is soms goed en soms slecht. De ene keer doet ze heel aardig tegen Nordip maar een andere keer snauwt ze hem alleen maar af.

4) Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen?
- Nordip bedenkt zijn leven te gaan beteren

- Krijgt werk in de Blauwe Gier
- Blauwe gier krijgt slechte reputatie
- Nordip wint het ‘spel’
- Krijgt baan als 1e kok.

5) Beschrijf de fabel van het verhaal.
Nadat Nordip na zijn schooltijd 2 jaar lang heeft geslapen, wil hij zijn leven gaan verbeteren. Hij gaat solliciteren bij het restaurant de Blauwe Gier. Hij loopt hier stage als pannen wasser. Ondertussen wordt er onder zijn collega’s steeds over een spel gepraat. Na een tijdje bij de Blauwe Gier te werken moet hij aan gasten in het restaurant vertellen hoe hij het vindt om hier te werken. Maar een paar weken later staat ineens de FIOD voor de deur. Zij kwamen controleren op fraude. Veel werknemers moesten weg omdat ze hier zwart werkte. Het werd erg saai en de kwaliteit nam af. Toen moest Nordip ‘het spel’ spelen tegen zijn baas Meerman. Amimoen en Bokma zeggen dat als hij het spel wint ze de Blauwe Gier in de brand steken. Hij wint het spel en wordt eerste kok. Amimoen en Bokma steken de Blauwe Gier in de fik en Nordip loopt met een gerust hart weg. Dan staat er een artikel in de krant dat de Blauwe Gier in de brand is gestoken.

6) Beschrijf het sujet van het verhaal.
Het boek begint met een krantenartikel over de Blauwe Gier die in brand gestoken is. Dan kom je erachter dat Nordip zijn school niet heeft afgemaakt en dat hij 2 jaar niks gedaan heeft en nu zijn leven wil beteren. Hij gaat bij de Blauwe Gier solliciteren. Hij wordt pannenwasser. Na een tijdje bij de Blauwe Gier te werken moet hij aan gasten in het restaurant vertellen hoe hij het vond om hier te werken. Maar een paar weken later staat ineens de FIOD voor de deur. Zij kwamen controleren op fraude. Veel werknemers moesten weg omdat ze hier zwart werkte. Het werd erg saai en de kwaliteit nam af. Toen moest Nordip ‘het spel’ spelen tegen zijn baas Meerman. Amimoen en bokma hadden al gezegd dat als hij won de Blauwe Gier in de fik stak. Nordip won en Amimoen en Bokma staken de blauwe gier in de fik. (Flasback)

7) Wat is het perspectief?
Het verhaal wordt verteld in de Ik-perspectief. Nordip vertelt namelijk wat hij allemaal meemaakt. Je ziet het verhaal vanuit de ogen van Nordip.


8) Vertel iets over de tijd.
Het verhaal speelt vanaf het moment dat Nordip besluit iets met zijn leven te doen en solliciteert bij De Blauwe Gier, tot het moment dat hij daar weggaat, op zoek naar een nieuwe uitdaging. Deze ontwikkeling neemt ongeveer twee jaar in beslag. Het verhaal wordt chronologisch verteld, maar er zitten wel flashbacks in naar Marokko, en naar zijn tijd met Tjsoepita enz. Dit zijn vaak zijn gedachtes en zijn fantasieën.

9) Vertel iets over de ruimte.
Het verhaal speelt zich bijna alleen af in de keuken van De Blauwe Gier waar Nordip Sopkop is. Alleen bij de flashbacks speelt het verhaal zich af in Marokko. Ook speelt het verhaal zich af in het huis van Nordip.

10) Wat is het thema van het verhaal?
Volwassen worden; Het verhaal speelt zich af in het gebied tussen aan de ene kant de jeugd, een leven zonder verantwoordelijkheid en de andere kant de volwassenheid, waarin je moet ontdekken wat je zelf wilt. Ook de verantwoording krijgen over dingen is erg belangrijk in dit thema.

11) Verklaar de titel:
Nordip werkt in het verhaal in een schnitzel restaurant, wat voor hem zijn paradijs is. Alhoewel ik het niet echt een paradijs vind, het is eerder treurig dan een paradijs. Maar misschien hebben ze het ‘het paradijs’ genoemd omdat als je een schnitzel wilt hebben het daar een paradijs is omdat ze gespecialiseerd zijn in schnitzels.

C: Mijn Mening
Ik vond het boek erg leuk. Wat ik wel jammer vond is dat het verschil met de film erg groot is waardoor je het steeds met de film gaat vergelijken. Ik denk dat je eerst het boek had moeten lezen en daarna pas de film moet kijken. Verder vond ik het boek ook wat langdradig en werd je snel op het andere been gezet door zijn gedachtes. Ik wist vaak niet meer of het echt was of dat hij dat dacht. Ook hadden de personen in het boek andere namen waardoor ik het in het begin niet begreep.

D: Vergelijking met de film
Ik vind het verschil tussen het boek in de film wel groot. Het boek is veel langdradiger en je komt veel meer gedachtes van Nordip te weten. Ook wordt er in het boek gezegd dat Nordip erg lui is en zijn broer erg slim is. In de film is dit juist andersom, zijn broer hangt veel op straat terwijl Nordip slim is. Ook hadden de personages in de film andere namen.

REACTIES

L.

L.

Bij de uitleg van de andere personages word gezegt dat Krimo de neef van Nordip is, en even later is het inneens MEVROUW Krimo, en een ZE.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou"