Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Vriend vermist

Jack Didden

2006

136

7.2 / 10
1e klas hbo
  • Rianne
  • Nederlands
  • 1725 woorden
  • 11568 keer
    16 deze maand
  • 8 juni 2009


Samenvatting.
Als David op een morgen van zijn meester te horen krijgt dat zijn vriend Hassan niet ziek is, maar vermist, schrikt David zich kapot. Hij heeft namelijk de avond ervoor een nachtmerrie over Hassan gehad. In deze nachtmerrie lag hij Hassan vastgebonden op een bed.

Inge is een vriendin van David. Eigenlijk geen gewone vriendin, want hij weet niet goed of hij verliefd op haar is of niet. Samen met Inge gaat hij het bospad onderzoeken waar Hassan’s fiets gevonden is. Daar vinden ze niets… totdat David in de struiken tussen het zand iets ziet glimmen en erachter komt dat het een kogel is. Zou er geschoten zijn?

Inge vindt dat ze daarna naar de kamer van Hassan moeten om te kijken of ze daar misschien wat informatie kunnen vinden. Ze gaan er met het smoesje naartoe dat Hassan nog boeken van David geleend heeft die hij graag terugwil. De zus van Hassan doet open en laat ze binnen. Als ze eenmaal boven zijn, zoekt David de boeken en zoekt Inge naar andere informatie over de verdwijning van Hassan. Maar dan komt de oudste broer van Hassan, Bilal, naar boven om te kijken wat ze aan het doen zijn. Hij bedreigt hen min of meer en wordt agressief. Tijdens Davids worsteling met Bilal valt David op iets scherps en ziet in de gauwigheid dat het een simkaart is. Waarschijnlijk is die uit de zak van Bilal gevallen. Wat zou Bilal met de verdwijning van zijn broertje te maken hebben?

Na veel gedoe en leugens om de data van de familieleden, komen ze achter de pincode van de simkaart. Het was de geboortedatum van Hassan’s opa. Hoe had David dat nu kunnen vergeten? Hassan had bovendien zijn mobieltje van zijn opa gekregen!

Als ze eenmaal in de telefoon van Hassan zijn, kijken ze in de belgeschiedenis en zien dat er een aantal nummers gebeld hebben en gebeld zijn. Een van de nummers die Hassan gebeld hebben, bellen ze terug. Ze krijgen iemand van de shoarmatent in de buurt aan de telefoon. Wat zou de shoarmatent nou met de verdwijning te maken hebben?

Om na te gaan wie er de telefoon opneemt in de shoarmatent, gaan David en Inge er zelf naartoe. David belt en Inge gaat naar binnen om te kijken wie er de telefoon opneemt. Als ze daar eenmaal achter zijn gaan ze weer naar buiten. Eenmaal buiten worden ze achtervolgd door een duistere Mercedes.

Dan belt Hassan opeens David op. David staat in eerste instantie perplex, maar is daarna heel blij dat hij nog leeft. Hassan vertelt hem dat hij moet ophouden hem te zoeken, anders komen hij en anderen in gevaar. Ook zegt Hassan nog iets in het Marokkaans wat David niet begrijpt.

Als de politie erachter komt waar ze eigenlijk mee bezig zijn, hebben ze een probleem. Toch pakt dit op een bepaalde manier goed uit. David moet lokaas spelen. Helaas pakt dit totaal verkeerd uit en wordt David meegenomen met de ontvoerders. Gelukkig heeft David een zender van de politie bij zich. Ook Inge heeft stiekem haar telefoon aan David gegeven.

Als hij bij de plek van bestemming van de ontvoerders komt, merkt hij dat zijn zender het niet meer doet. Ook komt hij erachter dat de telefoon van Inge niet meer in zijn zak zit. David raakt hierdoor een beetje in paniek, want hoe kunnen ze hen ooit nog vinden?

Als hij in het huis komt, wordt hij eerst in een berghok gestopt. Er staan allemaal dozen en spullen. Zijn portemonnee hebben ze hem niet afgepakt, wat een geluk is. Want in een film heeft David gezien dat ze met een pinpasje een deur open kunnen krijgen, wat hij dus ook gaat proberen. Na een aantal keren proberen lukt het nog steeds niet en hoort hij opeens voetstappen. Er komt iemand binnengedenderd en hij vraagt wat David aan het doen was. Hij wordt weer uit het berghok gesleurd en wordt een andere kamer binnen gesmeten. Daar ziet hij voor het eerst Hassan weer, samen met zijn broer Bilal.

Hassan en Bilal vertellen dat hun vader onder druk gezet wordt, door de ontvoering van Hassan. De vader van Hassan wordt namelijk gedwongen mee te werken aan mensensmokkel. Nu begreep David ook waarom Bilal zo vreemd deed. Hij is de oudste van de familie en moet dus de eer van de familie hoog houden, waardoor er een hele grote druk op Bilal komt te liggen.

Dan proberen ze samen tot een plan te komen, om uit die kamer te ontsnappen. David heeft ooit iets in een film gezien en legt het voor aan Bilal en Hassan. In eerste instantie vindt Bilal het maar niks en vindt David maar een kaaskop. Maar als Hassan even op zijn broer ingepraat heeft, gaan ze het toch doen. Ze gaan proberen de aandacht te trekken van een van de mannen die buiten de kamer zijn. Ze lokken hem naar binnen en proberen hem dan van achter de deur te wurgen. Maar als een van de mannen binnenkomt, mislukt het plan. Hij heeft een pistool in zijn handen… De eerste die ze niet meer nodig hebben, is David. Hij hoort er eigenlijk helemaal niet bij. Op het moment dat de man David dood wil schieten komt de politie binnen. David had namelijk het mobieltje laten vallen in de achterbak van de auto. Zo konden ze traceren waar ze zaten.

Ervaringsverslag.
Waar gaat het verhaal over?
Een vriend van David, Hasan, is vermist en hij gaat op zoek naar hem samen met zijn vriendin Inge. Onderweg komen ze allerlei aanwijzingen tegen over zijn Bilal, de broer van Hasan en over de lokale shoarmatent. Uiteindelijk komen ze erachter dat Hasan vastgehouden wordt door mensensmokkelaars om de vader van Hasan te dwingen mee te doen aan mensensmokkel.

Ik heb dit boek niet met een bepaalde reden gekozen. Het stond op de lijst en het was een van de boeken die ik het eerst vond in de bibliotheek op Fontys.

Ook wist ik eigenlijk nog niks van de schrijver. Wel heb ik meteen even op internet gekeken. Ik kwam er toen achter dat de schrijver zijn eigen website heeft. Hij heeft meerdere boeken over de tweede wereldoorlog geschreven, omdat hij vindt dat er nog veel te weinig over bepaalde dingen geschreven is.

Verder heb ik over het onderwerp ook nog niet veel gelezen. Ik heb er wel eens zo her en der iets over gehoord, maar ik wist het fijne er niet van.

De personen.
De hoofdpersonen in dit verhaal zijn David en Inge. Zij gaan op zoek naar hun vriend Hasan en komen onderweg heel wat vreemde dingen tegen. Eigenlijk zijn ze allebei constant met het terugvinden van Hasan bezig.

David weet niet zo goed of hij verliefd is op Inge. Hier komt hij achter als de buurjongen van Inge om een kus van Inge vraagt. Hij voelt dan allerlei rare kriebels in zijn buik.

Inge komt over als een stoere meid. Zij weet wel raad met vanalles en nog wat. Inge kijkt veel misdaadseries en wil deze dingen dan ook graag gebruiken in hun zoektocht naar Hasan.

Ik heb het idee dat je David en Inge goed kunt vertrouwen. Ze komen over als zeer loyale mensen. Ook hebben ze doorzettingsvermogen, omdat ze blijven doorgaan met de zoektocht naar Hasan, terwijl ze zelf gevaar lopen.

Ik vond het heel spannend verhaal. Ook was het leuk dat ik mezelf een beetje in Inge herkende. Ik was vroeger ook het stoere meisje dat alleen maar met de jongens deed voetballen. Ook is David wel het soort jongen waar ik mee om zou gaan. Doorzettingsvermogen en zich echt willen inzetten voor anderen. In Inge herken ik dus wel wat van mezelf en David zou een goede vriend van me kunnen zijn door zijn persoonlijkheid en karaktertrekken.

De tijd/plaats.
Er staat niet in het boek beschreven wanneer en waar het zich afspeelt. Maar ik denk dat het iets van deze tijd is. Ook denk ik dat het zich niet in de Randstad afspeelt, omdat ze het over een groot bos hebben. Volgens mij hebben ze dat daar niet, of in elk geval niet veel. Ik kan niet zeggen of het zich in Nederland afspeelt. Het zou zich namelijk net zo goed in het buitenland kunnen afspelen, maar dat weet ik dus niet. In elk geval in een omgeving met een bos.

De tijd is in dit verhaal absoluut niet belangrijk. Het maakt het verhaal er niet beter door. Ook de plaats waar het zich afspeelt is niet van essentieel belang in het verhaal. Het kan zich namelijk bijna overal afspelen. Het is dat er gewoon een plaats moest zijn waar het zich afspeelt.

Het vertelstandpunt.
Het is een hij-perspectief met een verhulde ik. Je kunt namelijk op alle plekken waar hij staat, ik voor in de plaats zetten.
Door dit vertelperspectief heb je het idee dat je van heel dichtbij het verhaal meemaakt. Je doet er zelf niet in mee, maar je zit er wel heel dicht op, waardoor het allemaal erg echt lijkt.

Wat wil het verhaal de lezer zeggen?
Ik denk dat het verhaal een bepaald punt duidelijk wil maken. Namelijk dat er nog steeds onschuldige mensen slachtoffer zijn/worden van mensensmokkel. Ook worden er nog steeds mensen gechanteerd mee te doen aan mensensmokkel. Het verhaal wil aangeven dat we dit zelf tot een stop moeten roepen door er iets aan te doen.

Essayistisch ervaringsverslag.
Toen ik het boek uit had, realiseerde ik me dat het verschrikkelijk is dat dit soort dingen nog steeds in andere delen van de wereld plaatsvinden. Mensensmokkel kan en mag echt niet meer. Ik vond het een goed boek dat mijns inziens zijn punt goed duidelijk heeft weten te maken. Een goed boek met een goed verhaal en een redelijk goed einde.


Bronnen.
Ik heb op internet gezocht naar wat informatie over de schrijver. Daar vond ik dat de schrijver veel dingen over de tweede wereld oorlog geschreven heeft. Ook vindt hij de spannende boeken van Paul van Loon geweldig. Daarom denk ik dat hij zich ook aan een spannend boek gewaagd heeft, wat hem erg goed gelukt is, naar mijn mening.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3252

reacties

waar vind je informatie over jack didden
door kees (reageren) op 20 november 2010 om 15:22
Wat is het onderwerp van het boek?
door Nikki van Reimersdahl (reageren) op 12 mei 2016 om 13:59

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Rianne 1e klas hbo7.2
tijmenl7 1e klas vwo6.8
Angelo Maas2e klas vmbo5.9
wies 2e klas vwo5.6
Amby 5.8
Meer verslagen ›