Spijt! door Carry Slee

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Spijt!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 3268 woorden
  • 8 juni 2009
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
41 keer beoordeeld

Boekcover Spijt!
Shadow

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldi…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets a…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer.

Misschien is het al te laat...

Spijt! door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.


Schrijver: Carry slee
Titel: Spijt

Opdracht 1;

1. WIE ZIJN DE HOOFDPERSONEN;
Jochem; Jochem zit in de 2e klas, maar voelt zich niet erg gelukkig, want hij is het mikpunt van getreiter. Het wordt steeds erger. En gaat het dan toch mis?
David; David pest Jochem niet maar durft er ook niets van te zeggen. David zit ook in de redactie van de schoolkrant die de "Brugmug" heet. In de redactie zitten Niels, zijn beste vriend, Vera het meisje waarop David verliefd op is, Yousef, die verslaafd is aan computeren en Manon. Ook zit er een leraar, Paul Nobbe in de redactie. Maar als David hoort dat Jochem na een klassenfeest niet is thuisgekomen, gaat hij naar Jochem op zoek met een vriendin van Jochem.
Als hij dan Jochems tas in een meer vindt, voelt hij zich schuldig, hij heeft spijt.

Gymleraar(en mentor: Timo van Dijk); hij doet niks aan het getreiter. Hij haat die dikke Jochem.

2. WAAR SPEELT HET VERHAAL ZICH AF?
Het verhaal speelt zich af op school en de omgeving van de school. De plaats waar Jochem en David wonen staat niet in het boek vermeld, maar als je de omschrijving van de omgeving in het boek leest wonen Jochem en David waarschijnlijk in Nederland. Dat weet ik omdat Jochem en David in de 2e klas (2c) zitten en omdat Jochem en David in een waterrijk gebied wonen met bossen, een camping, woonwijken, scholen en ga zo maar door.

3. WANNEER SPEELT JE VERHAAL ZICH AF?
Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Dat merk je aan dingen zoals mobile telefoons, internet en bijbaantjes zoals een krantenwijk.

4. SAMENVATTING.
Jochem voelt zich niet gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. Vooral Sanne Justin en Remco halen veel misselijke grappen met Jochem uit. Ze noemen hem bijvoorbeeld ‘zeug’ of ‘vetklep’ en hebben ze hem een keer na de gymles in zijn nakie naar de meisjeskleedkamer gesleept en zijn kleren in een boom gehangen zodat hij niet op de klassenfoto kon. David pest Jochem niet, maar hij durft er ook niets van te zeggen. En hun mentor die gym geeft pest ook met de andere kinderen mee, hij haat die dikzak. Maar Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen die elke dag erger worden. Als de klas weer een dubbel ligt van het lachen, lacht Jochem zelf mee. En dan…. Op een avond heeft de klas een schoolfeest. David verheugt zich er helemaal op; nu kan hij die mooie zachte lippen van Vera proeven. Als David binnenkomt, ziet hij Vera staan. Hij vraagt haar ten dans maar voordat hij het weet, is Vera al weg. David kijkt waar Vera is en dan ziet hij haar met Youssef om haar hals. David ’s avond is verpest: hij dacht dat Vera van hem was. Door David ’s liefdesverdriet ziet hij niet hoe Jochem wordt gepest door Sanne, Remco en Justin. En deze keer is het echt onmenselijk. Jochem staat buiten over te geven door de likeur die in zijn mond is gegoten. Terwijl Justin, Remco en Sanne hem door zijn eigen braaksel heen rollen, roept Jochem David om hulp maar David hoort hem niet, hij is te druk met zijn eigen verdriet. Op dat moment pakt Jochem zijn fiets en besluit Jochem een eind aan zijn leven te maken.
De volgende ochtend krijgt de klas op school van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet thuis is gekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond ook niet opengedaan?
Samen met Nienke, een vriendin van Jochem, gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Dan vinden David en Nienke Jochem ‘s tas in het meer. Even later zijn de ouders van Jochem er en Tino van Dijk (hun mentor die gym geeft) en meneer Zwart (de rector). Ook Jochem ’s klas is er behalve Remco, Justin en Sanne ( de drie kinderen door wie Jochem is gepest) Ook zijn er duikers gekomen. Die zijn al druk bezig met het zoeken naar het lichaam van Jochem. Als de duikers drie kwart van het meer af hebben gezocht, krijgt de klas meer hoop, de duikers duiken nog een paar keer en opeens komen ze boven met het lichaam van Jochem. Jochem heeft zelfmoord gepleegd, Jochems klas, Jochems ouders en Nienke en David kunnen het niet geloven. Zijn klasgenoten hebben spijt dat ze Jochem hebben gepest en niet geholpen hebben. Vooral David voelt zich schuldig. Waarom had hij niet naar Jochem geluisterd op de klassenavond? Waarom nam hij het niet voor hem op? Hij praat veel met Nienke en neemt zich voor om het voortaan altijd voor iemand op te nemen als diegene gepest wordt. Intussen zijn Sanne, Justin en Remco van school gestuurd.
Niemand wil dat zoiets nog een keer gebeurt en daarom bedenkt de schoolkrantredactie een pestlijn, waarmee ze kinderen die gepest worden kunnen helpen. De pestlijn loopt als een trein en nu is de klas het over een ding eens; wat Jochem is overkomen, mag niemand meer overkomen.


5. WAT IS DE BELANGRIJKSTE GEBEURTENIS UIT HET VERHAAL?
De belangrijkste gebeurtenis is het schoolfeest, want dit is de druppel voor Jochem en Jochem pleegt die avond zelfmoord.

Opdracht 2;
Mijn mening:

1. De zoektocht naar Jochem is erg spannend; Ik vind de zoektocht naar Jochem erg spannend. Nienke, een oude vriendin van Jochem gaat samen met David op zoek naar Jochem. Nienke en David bezoeken alle plekken waar Nienke en Jochem vroeger samen kwamen. Ik dacht, misschien leeft Jochem nog, maar toen Nienke en David zijn tas zagen, wist ik dat het einde verhaal was.
2. Ik vind erg triest dat Jochem zichzelf om het leven brengt omdat hij gepest wordt; Ik vind het erg triest hoe Sanne, Remco en Justin Jochem pesten vooral die ene avond dat het schoolfeest is. Jochem wordt gevraagd om mee een spelletje te pokeren. Jochem wint; als prijs krijgt hij een fles likeur in zijn mond gegoten. Jochem moet overgeven en wordt door zijn eigen braaksel gerold. Het trieste hieraan vind ik dat Jochem door deze pesterij een eind aan zijn leven maakt.
3. Wat Jochem is overkomen kan in het echt ook gebeuren; Dingen zoals zelfmoord gebeuren echt. Degenen die dit veroorzaken (in dit verhaal zijn de pestkoppen Sanne, Justin en Remco) zouden flink spijt moeten hebben over hetgeen wat ze hebben gedaan, dat is de ergste straf die je kan overkomen. Je draagt hem de rest van je leven met je mee een schuldgevoel.

4. ik vind het een leerzaam boek, want je leert hoe erg de gevolgen van pesten kunnen zijn; Ik vind het een leerzaam boek, want je leert dat pesten kan leiden tot zelfmoord en dat je soms je mond open moet doen bij dingen die echt niet kunnen. Sanne, Justin en Remco waren alsmaar bezig met Jochem pesten. Als David zijn mond had opengedaan, was hij de held van de klas, had hij nog een vriend gehad en had hij geen spijt gehad.
5. De zelfmoord van Jochem is erg interessant; Ik vind het een interessant boek want ik heb geleerd dat zoiets als zelfmoord nooit meer mag gebeuren. Dat hebben David en zijn klas ook geleerd, zij moesten een brief schrijven over de gebeurtenis van Jochem. David had er veel van geleerd en zijn brief was zo goed dat hij in de schoolkrant kwam.


Opdracht 3
A
Davids positieve eigenschappen:
David toonde durf door Jochem te gaan zoeken. David was een verlegen persoon, hij durfde geen risico’s te nemen, ook al kon hij daar iemand anders mee helpen. Zo had hij zijn mond bijvoorbeeld open kunnen doen toen Jochem weer eens werd gepest, maar als hij dat zou doen was hij bang zelf ook gepest te worden. Toch toonde David durf door Jochem samen met Nienke (een vroegere vriendin van Jochem) te gaan zoeken, nadat hij na de klassenavond niet was thuisgekomen. David en Nienke waren op alle plekken geweest waar hij had kunnen zijn en toen vonden ze zijn tas in het meer… waarom had hij zijn mond niet eerder open gedaan en zijn durf getoond?
David had er spijt van dat hij zijn mond niet open had gedaan. Een van Davids anderen goeden eigenschappen is dat hij er spijt van had dat hij Jochem niet beter had geholpen. David had er spijt van dat hij geen risico had genomen. Hij zal dit altijd met zich meedragen, maar David heeft hier ook van geleerd.

David voelde zich verantwoordelijk voor de dood van Jochem. Ook een goede eigenschap van David was dat hij zich verantwoordelijk voelden voor de dood van Jochem. En dat heeft hem uiteindelijk ook gestimuleerd om een pestlijn op te richten, want David en anderen kinderen uit zijn klas vinden dat zoiets als pesten nooit meer uit de hand mag lopen.

B
Davids negatieve eigenschappen:
David loopt mee met de rest. David is op het begin van het verhaal een meeloper. Hij vond het belangrijk wat anderen van hem vonden. Dat was ook de reden dat hij Jochem nooit heeft durven helpen, toen dat nog zin had.
David is laf; hij durft zijn mond niet open te doen. David is een laf persoon. Hij kan niet goed keuzes maken en als je dat ook nog moet mixen met problemen als verlegenheid, word je wel een beetje laf. Bijvoorbeeld die keer dat Jochems kleren in de boom werden gehangen. Had David er iets van willen zeggen, maar omdat hij bang was dat ze zijn kleren dan ook aan de boom hadden gehangen. Had David niets gezegd.

Opdracht 4:
JOCHEM WORDT VERMIST!

Gisterenavond (donderdag) heeft klas 2A een klassenfeest gehad. Na die klassenavond is Jochem niet thuisgekomen. Zijn ouders zijn helemaal in paniek geraakt. Dus onze mededeling is: als uw Jochem ziet, of weet waar hij zou kunnen zijn meld dat dan graag bij onze regionale politie. Dit is zijn postuur:
• Jochem heeft een stevig postuur.
• Jochem heeft bruin haar in de vorm van stekels.
• Op de avond dat Jochem vermist is geraakt had Jochem een roze bloes aan met daarover een lichtblauwe trui en een blauwe spijkerbroek. Er zouden eventueel resten van braaksel op zijn kleding kunnen zitten.
• Een ander uiterlijkpunt waarna je zou kunnen kijken is een grote moedervlek in zijn nek. 


Opdracht 5A:
fragment 1:
inleiding: Vandaag was de eerste schooldag na de vakantie. Daarom was Jochem thuis expres te laat aangefietst,zodat hij alleen om zou kunnen kleden. Toen Jochem de gymzaal in liep kreeg hij al meteen een flauw opmerking van Tino (hun eigen mentor en gymleraar) ‘Zo aan je buik te zien ben je al een poosje zwanger.’ Maar Jochem deed alsof het hem niets kon schelen en ging doodgewoon op de bank zitten. Stilte riep Tino en hij kondigde aan dat de klas vandaag ging volleyballen. Toen de beide teams klaarstonden kon de wedstrijd beginnen. Tino kreeg de bal in zijn handen gepaast door Niels. En natuurlijk gooide Tino zo hard als hij kon de bal naar Jochem. Jochem zag de bal met volle vaart aan komen en dook weg. Daar moest Tino natuurlijk weer een flauwe opmerking over verzinnen ‘Ja, we mogen natuurlijk niet verwachten dat een zwangere huismuis een bal kan vangen.’ Het was tien uur en Tino blies op zijn fluit ‘Kom we moeten om gaan kleden jongens , anders zijn we niet optijd voor de klassenfoto!’ Toen Tino het sieraden kistje pakten en de sieraden uitdeelden, had hij niet in de gaten dat Justin, Sanne en Remco de kleedkamer in renden om Jochems kleren te verstoppen in een boom. In de kleedkamer stapte Jochem zo snel als hij kon onder de douche. Toen Jochem onder de douche vandaan kwam zag hij dat zijn kleren niet op zijn plaats lagen. Jochem raakte volledig in paniek en ging opzoek naar zijn kleren. Toen Jochem al even aan het zoeken was wees Remco naar buiten en riep ‘Je krijgt ze terug nadat de klassenfoto is gemaakt, want je snapt wel dat we geen zeug op de foto willen!’ En Justin en Remco pakte Jochem vast en riepen naar de meiden ‘Wie wil er een naakt biggetje zien?!’ Sanne en haar fanclub riepen kei hard ‘Ja!’. Dus Justin en Remco Grepen Jochem vast en gooiden hem het meidenkleedlokaal in. Even later toen Jochem de wc. in was gevlucht controleerden Timo af er niemand meer in het sportcentrum was, want Timo wou de deuren sluiten en gelukkig voor Jochem vergat hij de wc.’s. Toen iedereen weg was kroop Jochem vlug de wc.’s uit en wurgde zich door het raampje om zijn kleren uit de boom te pakken. Toen Jochem zijn kleren te pakken had trok hij zo snel als hij kon zijn kleren aan. Eindelijk op zijn fiets besloot Jochem de rest van de dag niets meer te zeggen.

Maandag 18 augustus 1996:
Lief dagboek,

Vandaag was de eerste dag in klas 2: Ik pakte mijn spullen en fietsten naar school. Ik was expres te laat aan gefietst zodat ik alleen om zou kunnen kleden.
Het was waarschijnlijk wel duidelijk, mijn eerste les was gym. En jawel hoor toen ik de gymzaal in liep maakte Tino al meteen een flauwe opmerking ‘Zo aan je buik te zien ben je al een poosje zwanger, Jochem’. De halve klas begon te lachen. David keek me aan maar ik deed net alsof het me niets kon schelen.
Toen begonnen we met volleyballen. De tegenpartij ging klaarstaan. En Tino gooide de bal expres met volle vaart over het net, tegen mij aan. Van schrik dook ik weg. En meteen kreeg ik weer commentaar van Sanne. En Tino maakte ook weer meteen een flauwe opmerking, omdat hij denkt dat dikke kinderen geen ballen kunnen vangen. Toen het tijd was riep Tino dat we moesten stoppen en hij wees naar de klok. Ik zag dat Remco, Justin en Sanne de gymzaal uit renden. Tino zag het niet, hij was te druk bezig met het pakken en uitdelen van de sieraden. Toen ik de kleedkamer in kwam waren Remco en Justin al bijna klaar. Dat beloofde wat. Ik vroeg me af wat ze met me van plan waren, zeker weer een of andere flauw grap. Maar ik trok me er niets van aan en zo snel als ik kon ging ik onder de douche staan, toen ik onder de douche uitkwam werd het me pas duidelijk waar ze mee bezig waren. Ze hadden mijn kleren buiten aan de boom gehangen. En als klap op de vuurpijl werd ik ook nog het meiden kleedlokaal ingegooid door Remco en Justin. Sanne en haar fanclub wouden mijn piemel zien en dat vond ik echt niet leuk! Ik probeerde me groot te houden maar omdat dat niet ging lukken ben ik het toilet ingevlucht. Tino bonsde op de deur van het kleedlokaal en riep dat we op moesten schieten. Uit angst deed ik de deur opslot. Toen Tino controleerde of er nog kinderen in het kleedlokaal waren is hij gelukkig de toiletten vergeten. Toen ik zeker wist dat iedereen weg was. Ben ik uit de wc. gekropen. Ik wurgde mezelf door het raampje, pakte mijn kleren uit de boom en had me zo snel als ik kon aangekleed. Eindelijk op de fiets had ik me voorgenomen om geen woord meer uit te spreken.
Groetjes Jochem.


Ps. Ik weet niet hoelang ik dit nog vol houd. Niemand respecteert me. Misschien ben ik ook wel overbodig! Misschien is mijn bestaan wel een ongelukje van god. O god hoe kan ik aan dit misbaksel een einde maken?!?

Fragment 2:
Inleiding: David kijkt al de hele dag naar het schoolfeest uit en eindelijk is het dan zover,’Doei mam, dag pap’ en David kijkt zijn ouders lachend aan. Daar is het, de stoep van Tino (hun gymleraar en mentor) licht bezaait met fietsen. En Tino is zo slim geweest om zijn buren een bioscoop kaartje te geven, zodat zij niet konden zeuren over geluidsoverlast. Davids ogen glijden langs het hek en hij ziet tot zijn opluchting de fiets van Vera staan. David wist niet zeker of Vera ziek zou zijn of niet. Waarom zou het feest nou zo belangrijk voor haar zijn?
Zou het door hem komen? Soms lijkt het wel of Vera verliefd op hem is, maar het zou ook kunnen dat hij dat denkt omdat hij dat graag zo heeft. Nou ja. David zet zijn fiets op slot en loopt naar binnen. Eenmaal binnen komt Niels meteen op hem afgesprongen en roept, ’Mag ik even uw aandacht? Dit is mijn vriend David mijn vriend, en zeer populair bij de meiden!’ David schiet in de lach. Niels is vandaag weer lekker melig. Maar nu interesseert hem dat niet meer want hij ziet Vera staan aan de bar. En David rent er meteen op af. ‘Hey Vera, zin om te dansen? Maar voordat hij iets heeft kunnen vragen is Vera al weg. Ondertussen besteld David een glas cola. Als hij zijn glas cola op heeft gedronken gaat hij opzoek naar Vera en door al zijn enthousiasme voor Vera vergeet hij Jochem helemaal terwijl hij had beloofd om hem te helpen. David loopt de kamer uit richting de gang en daar ziet hij Vera zoenend met Youssef zijn klassen feest is verpest. David moet even naar buiten om lucht te scheppen. Hij dacht dat Youssef zijn vriend was! Nou mooi niet dus hij heeft zijn vriendin ingepikt! Door David hoort hij niets meer, hij is even alleen met zichzelf bezig. Daardoor hoort hij ook niet dat Jochem om hulp roept. Voor David is er nu geen feest en deze avond voelt hij zich heel eenzaam. Alsof hij in zijn eentje op de wereld is.

Vrijdag 12 december 1996:
Hallo dagboek,

Op deze avond verheugde ik me al wekenlang; maar deze avond werd een ramp. Ik dacht dat Vera deze avond van mij zou worden vanavond, maar ik zag haar in de gang zoenend met Yousef mijn vriend!
Vandaag was weer zo een saaie dag, met als toppunt weer een misselijke steek van Sanne, Justin en Remco voor Jochem. Ik snap ook niet waarom die jongen er niets van zegt! Wat bezield hem toch? (Ik zou er echt iets van willen zeggen, maar Davidje is natuurlijk weer te laf!) Nou ja zo saai was de dag ook niet want ik had iets om naar uit te kijken! Verkering met Vera! (Maar deze droom liep in duigen.) Ik pakten mijn jas en riep mijn ouders gedag. De hele weg heb ik liggen dromen over Vera en voor dat ik het in de gaten had was ik al bij het huis van Timo van Dijk. De stoep lag bezaait met fietsen. Timo was trouwens wel slim geweest ; hij had zijn buren een bios kaartje gegeven. Eindelijk was ik binnen en natuurlijk maakte Niels weer een melige opmerking. Maar Niels was al snel uit mijn hoofd verdwenen toen ik Vera zag. Ik vroeg Vera te dans maar voordat ik het in de gaten had was ze al weg en ondertussen dronk ik mijn cola op. Ik ging opzoek naar Vera en door mijn enthousiasme voor haar ben ik Jochem helemaal vergeten. (Ik hoop maar dat hem niets ergs is overkomen.) Maar weer verder over Vera. Ik was dus op zoek naar haar en toen ik haar vond was ik niet blij!! Ze stond te zoenen met Youssef, mijn vriend!!! Ik dacht dat Vera mijn liefje zou worden en dat Youssef mijn vriend was! Ik hield het niet meer uit en moest even wat lucht gaan scheppen! Wat er de rest van de avond nog is gebeurd weet ik niet. Maar wat ik wel weet ik is dat mijn hart gebroken is!!!!
Groeten van David.


Ps. Ik maak me zorgen om Jochem. Zou hem iets zijn overkomen??!!



REACTIES

G.

G.

te veel woorden *gaap*gaap*

13 jaar geleden

K.

K.

Eeyh.. deze boekverslag.. is gwn helemaal Gjeeeekk G!!
Helemaal Gjeek Mattie!!! ecchhtt stooer maann!!

13 jaar geleden

A.

A.

goede ding ik heb hem gebruikt

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spijt! door Carry Slee"