Aan de bal door Lieneke Dijkzeul

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Aan de bal
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 829 woorden
  • 7 juni 2009
  • 218 keer beoordeeld
Cijfer 7
218 keer beoordeeld

Boekcover Aan de bal
Shadow

Rahmane groeit op in een klein dorp in Afrika. Zijn familie is arm en Rahmane helpt zijn vader op het land. In zijn vrije tijd doet hij niets liever dan voetballen met zijn vrienden. Ze hebben geen echte bal en bij gebrek aan schoenen voetballen ze op hun blote voeten, maar dat maakt het spel er voor Rahmane niet minder om. 

Als er op een dag een scout langskomt…

Rahmane groeit op in een klein dorp in Afrika. Zijn familie is arm en Rahmane helpt zijn vader op het land. In zijn vrije tijd doet hij niets liever dan voetballen met zijn vriende…

Rahmane groeit op in een klein dorp in Afrika. Zijn familie is arm en Rahmane helpt zijn vader op het land. In zijn vrije tijd doet hij niets liever dan voetballen met zijn vrienden. Ze hebben geen echte bal en bij gebrek aan schoenen voetballen ze op hun blote voeten, maar dat maakt het spel er voor Rahmane niet minder om. 

Als er op een dag een scout langskomt en Rahmane selecteert om in de stad een opleiding tot professioneel voetballer te volgen, heeft hij het gevoel dat er een droom uitkomt - hij krijgt de mogelijkheid om aan een leven in armoede te ontsnappen en zijn familie een betere toekomst te bieden. 

Aan de bal door Lieneke Dijkzeul
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemeen
=> De titel is Aan de bal
=> De auteur is Lieneke Dijkzeul
=> Het is uitgegeven in 2006 als 4e druk
=> Het heeft 279 pagina’s
=> De uitgeverij is Lemniscaat

Personen
=> De hoofdpersoon is Rahmane. Hij is een jongen die ontzettend veel voetbalt. Hij woont in Afrika in een heel arm land met zijn zusje Naneh, en zijn ouders. Samen met zijn beste vriend Tigani en nog wat jongens uit de buurt traint hij onder leiding van meneer Baouri. Hij is heel rustig en aardig, hij is een slimme jongen die nog niet zo veel weet van de wereld.
=> Tigani is de beste vriend van Rahmane. Hij is ook een goeden voetballer. Hij is heel naïef, hij denkt niet zo veel over dingen na, hij doet het gewoon. Hij gaat samen met Rahmane naar Nederland om te voetballen.


Bijpersonen
=> Henri is vriend van Rahmane. Hij gaat ook mee naar Nederland.
=> Meneer Baouri is de voetbaltrainer van het clubje in Rahmane’s dorp in Afrika.
=> Gert en Ria zijn de gastouders van Rahmane. Ze zijn aardig voor Rahmane en geven hem cadeaus enzo.
=> De ouders van Rahmane zijn erg lieve mensen die heel trots zijn op hun zoon.
=> Baptiste, Sunday, Brûlé en Ndanko zijn vrienden van Rahmane. Ze zijn net als hij, Tigani en Henri gescout om in de stad te komen voetballen.
=> Youssa is een jongen uit de stad. Hij is al wat ouder dan Rahmane (18 ongeveer) en verdient zijn geld aan het straatvoetbal. Hij is een slechte jongen want hij neemt Tigani mee in die business en laat hem niet weggaan. Hij besteelt mensen terwijl ze naar het voetbal aan het kijken zijn.
=> Meneer Zangou is de trainer in de stad. Hij is erg streng, maar wel rechtvaardig.
=> Ruud is de trainer in Nederland waar Rahmane uiteindelijk gaat voetballen (pas later in het verhaal).

Samenvatting
Rahmane hoort op een dag meneer Baouri praten met zijn vader. Hij weet dat het over voetbal gaat. Een paar dagen later moeten Rahmane, Tigani en Henri een ander dorp spelen waar scouts bij zijn, en Rahmane en Tigani en zijn geselecteerd om te gaan spelen in de stad voor een paar weken. Henri speelt erg slecht en wordt niet uitgekozen. Omdat zijn familie erg arm is, hoopt hij dat hij geld kan verdienen. Voordat ze weggaan, komt de vader van Tigani naar Rahmane toe en vraagt of hij goed op Tigani wil letten. Rahmane belooft het.

Rahmane vind de stad heel luxe natuurlijk, en het is zwaar voor hem om staande te blijven. Hij vindt het heel gaaf, maar hij mist zijn ouders en het arme dorpje ook wel een beetje. Maar Tigani heeft het nog moeilijker. Tigani voetbalt in de stad op pleinen, met een paar jongens. Hij verdient daar veel geld mee. Maar dat mag natuurlijk niet van meneer Zangou. Tigani gaat s’nachts het trainingskamp uit, om te voetballen. De trainer heeft het na een tijdje door en gaat praten met Rahmane. Daardoor wil Rahmane samen met zijn nieuwe vriend Brûlé naar de stad om te kijken wat er gebeurt in de stad met Tigani. Ze zien hem spelen op een plein, samen met wat andere jongens. Tigani wil mee terug naar het kamp, maar de leider, Youssa, laat hem niet gaan en valt Rahmane en Tigani en Brûlé aan. Brûlé krijgt een mes in zijn been. Tigani wordt uiteindelijk weggestuurd door meneer Zangou, omdat hij niet serieus genoeg met voetbal bezig is. Rahmane mist hem, maar is ook wel blij dat hij zich niet meer verantwoordelijk hoeft te voelen.


Rahmane mag naar een gastgezin in Nederland. Zijn nieuwe ouders zijn Gert en Ria, wat oudere maar rijke mensen (in Rahmane’s ogen). Hij blijft daar 2 weken. Rahmane vind Nederland geen leuk land. Hij vindt de mensen niet aardig en het weer veel te koud. Na die 2 weken koopt Rahmane cadeautjes voor zijn familie in Afrika en mag hij voor 1 week terug.
De mensen in het dorp vragen alleen of Rahmane al geld heeft verdiend, en niet of het goed ging. Dat vindt Rahmane niet leuk! Hij is wel heel blij om zijn ouders en zijn zusje weer te zien, maar hij voelt zich toch wel alleen, want in Afrika is het niet meer naar zijn zin, en in Nederland ook niet… Hij voelt zich eenzamer dan ooit, want al zijn vrienden is hij kwijtgeraakt.
Eind!

Plaats
Het verhaal speelt zich eerst af in een dorpje in Afrika, dan in een stad in Afrika, en dan in Nederland. Vooral buiten natuurlijk, want binnen kan je niet voetballen. XD

Tijd
Het verhaal speelt zich af in het nu ongeveer, er zijn auto’s, vliegtuigen, computers en modern taalgebruik.

Tijdsduur
Het verhaal duurt ongeveer 6 weken, in Rahmanes dorp 1 week, 2 weken in de stad, 2 weken in Nederland en weer 1 week in het dorpje in Afrika.

Tîtelverklaring
De titel slaat op dat het hele verhaal natuurlijk om voetbal (dus de bal) draait.

REACTIES

J.

J.

in het verslag staat bij de hoofdpersonen dat tigani mee zou gaan voetballen in Nederland maar dat is helemaal niet waar, Tigani gaat helemaal niet mee

13 jaar geleden

F.

F.

Ee Jael,
Volgensmij heb jij het boek niet gelezen want Henri en Tigani gaan helemaal niet mee naar Nederlan!!!!!!!!!

13 jaar geleden

F.

F.

Volgens mij heb je het boek niet gelezen, want Henri en Tigani gaan helemaal niet naar Nederland, en het maakt het verhaal ook niet netter als je zulk soort zinnen gebruikt: " Vooral buiten natuurlijk, want binnen kan je niet voetballen. XD"

12 jaar geleden

B.

B.

idd, Tigani gaat niet mee -.-

12 jaar geleden

P.

P.

klopt, Tigani wordt weggestuurd dus hij gaat niet mee naar NL

12 jaar geleden

..

..

henri gaat niet mee naar Nederland?

12 jaar geleden

D.

D.

gaat tigani wel of niet mee en wrm niet??

12 jaar geleden

P.

P.

heel erg bedankt! op de paar fouten na is het een mooi verslag het heeft me erg geholpen!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Aan de bal door Lieneke Dijkzeul"