Sprong in de leegte door Lydia Rood

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Sprong in de leegte
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 699 woorden
  • 2 mei 2009
  • 175 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
175 keer beoordeeld

Boekcover Sprong in de leegte
Shadow
Sprong in de leegte door Lydia Rood
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
‘’Sprong in de leegte’’ van Lydia Rood

Dit verhaal is waar gebeurd. De schrijfster heeft dit verhaal van een man (Salomon Kats) gehad en er alleen wat leestekens aan toegevoegd.
Dit boek gaat over het meisje Cornélie, haar bijnamen in het boek zijn ook wel Kneeltje en Cor. Cornélie is een meisje van 16 jaar dat erg slim is. Ze wilde altijd meer weten en ze was steeds te slim voor de klas waarin ze zat, maar haar ouders wilden dat niet zien (waarschijnlijk omdat ze ook slimmer was dan haar ouders). Ze werd steeds gezien als een lastig kind en ze had dus ook geen vrienden.
Cornélie heeft één zusje: Elsa. Elsa wordt steeds voorgetrokken door haar ouders, het lijkt wel of Cornélie nu helemaal niets meer goed kan doen.

Om de een of andere reden wil Elsa steeds doen wat Cornélie doet, ook al willen hun ouders er niets van weten, zij willen Elsa zo ver mogelijk uit de buurt houden van Cornélie (als Elsa bijv. op paardrijden gaat, moet Cornélie van paardrijden af, als Cornélie gaat skaten, mag Elsa niet bij haar in de buurt komen enz.).
Als Elsa op een dag mee mag gaan skaten, valt ze van een rand af en komt ze in coma te liggen.
Aan het einde van het boek wil Cornélie de stekker eruit trekken in het ziekenhuis, maar ze kan het niet, omdat ze hoopt dat haar zusje toch nog wakker zal worden.

Om wat afleiding te zoeken gaat Cornélie gevaarlijkere dingen doen. Zo komt ze in contact met een loverboy, gaat ze in de zomer bij een circus en komt ze in aanraking met een groepje skaters.

Het boek loopt heel erg door elkaar: het speelt zich in de tegenwoordige tijd af, en het wordt ook verteld in de tegenwoordige tijd, maar in deze tijd wordt steeds teruggekeken op wat ze heeft meegemaakt. Ze moet van een oude man (Sal), die ze heeft leren kennen in een bibliotheek en tevens de man die haar helpt, alles opschrijven wat ze heeft meegemaakt. Nu blijkt dus dat dat niet voor niets was, dit boek is er uit voortgekomen!
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Titelverklaring:
Als Elsa mee mag gaan skaten valt ze van een brug af op een pin en raakt ze in coma. Ze valt dus in het niets. Tegelijkertijd kun je het vanuit Cornélie bekijken: als Elsa in coma raakt is Cornélie haar maatje kwijt, zij valt dus ook in het diepen (maar dan figuurlijk).
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Karakterbeschrijving:
- Cornélie: een heel slim meisje dat steeds nieuw avontuur wil. Erg eigenwijs en stiekem wel heel gevoelig
- Vader/Moeder: ze trekken beiden Elsa voor en vinden Cornélie een vervelend kind. Ze missen haar niet eens als ze is weggelopen.

- Elsa: een heel stil meisje dat steeds wordt voorgetrokken door haar ouders. Dat wil ze niet, ze wil veel liever doen wat Cornélie doet.
- Sal: een oude man die zijn vrouw en kind verloren heeft. Hij is stil en alleen, maar geeft Cornélie wijze raad.

Hij geeft haar verhaal aan een schrijfster en laat er een boek over schrijven
(‘Sprong in de leegte’).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Perspectief:
Het hele boek is een verhaal van en over Cornélie Vergouwe, het wordt dus door de ik-persoon verteld.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Begin:
Het verhaal begint in Medias Res. Alle gebeurtenissen lopen door elkaar en het verhaal is niet chronologisch.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tekst aan de binnenkant van de kaft:
Voor Mohamed
‘Het hart heeft zijn redenen, waar de rede niets van weet.’

Blaise Pascal

Eigen mening:
Ik ben vrij snel in dit boek begonnen nadat ik het vorige uit had. Ik heb er alleen wel aanzienlijk langer over gedaan om dit boek uit te lezen. Ik heb een aantal keer getwijfeld of ik niet alsnog een ander boek zou kiezen, omdat het heel ingewikkeld leest. Het verhaal is totaal niet chronologisch en ik snapte het ook niet zo goed. Ik wilde het alleen wel heel graag uitlezen omdat er steeds tijdsprongen gemaakt worden naar de tijd dat er iets met Elsa gebeurd is, maar je kunt pas heel laat lezen wat er nou eigenlijk gebeurd is.
Dit boek is dus behoorlijk tegen gevallen.




REACTIES

J.

J.

ik vind t ook een stom ingewikkeld boek en ik moet een folder maken van dit boek;( en het lukt niet

13 jaar geleden

R.

R.

wat een waardeloos kut boek

13 jaar geleden

D.

D.

Wat een stom boek man, geen samenhang en
't is het toppunt van saaiheid ik haakte af bij pagina 50 .

13 jaar geleden

R.

R.

ik snap echt helemaal niks van dit boek moet een ander einde maken maar ik snap het boek niet dus word moeilijk

13 jaar geleden

I.

I.

Wat kunnen jullie zeuren, ik vind het echt een heel mooi boek! Het is zo mooi geschrven.
En trouwens even een corectie op de smenvatting ze heeft haar zusje wel vermoord door een zak over haar hoofd te doen, zodat ze geen zuurstof meer kreeg.

13 jaar geleden

M.

M.

Ze heeft haar zusje niet vermoord, ze wilde inderdaad een zak over haar hoofd doen, maar uiteindelijk deed ze het niet. Dus voordat je gaat zeiken over andere mensen die het boek niet snappen moet je het zelf misschien ook even snappen.

10 jaar geleden

S.

S.

nee ze heeft haar zusje niet vermoord leer lezen dude

13 jaar geleden

J.

J.

Haha, dit is inderdaad een klote boek, super verwarrend. Ik ben ook afgehaakt.....

12 jaar geleden

A.

A.

Ik vind het een verwarrend boek, maar vermoord Cornélie uiteindelijk wel of niet haar zusje?

12 jaar geleden

L.

L.

echt een dom boek, ik snap der niks van, vooral die stukjes over waar ze zich nog wat van herinnerd, je weet niet wie wat zegt

12 jaar geleden

E.

E.

Ik vind het hier en daar verwarrend, maar zeker niet stom om te lezen. en ja ze vermoord uit eindelijk haar zusje. wta ik em nog wel afvraag of dit verhaal wel echt gebeurd is.

12 jaar geleden

S.

S.

Nou,ik moet eerlijk zeggen dat dit boek niet echt saai was.Ik vind het knap hoor een meisje die zich nog herinnerde wat ze zei in groep twee en dat ze in groep twee leerde lezen.In groep twee was ik alleen plaatjes aan het kijken

12 jaar geleden

G.

G.

Echt een heel saai boek... Dit moeten we persee van school lezen.. enige voordeel het is een goed middel om snel in slaap te komen.

12 jaar geleden

N.

N.

Ik vind het een wazig boek,
maar Cornélie heeft Elsa niet vermoord ze heeft zich op het laatste moment bedacht?

12 jaar geleden

N.

N.

een vreselijk boek, moest het wel lezen.. echt een kut boek

12 jaar geleden

-.

-.

cornélie heeft elsa NIET vermoord; "Ik ben met plastic tas en al de kamer uitgegaan. Want ik hoop dat ze op een dag toch nog wakker wordt en ......."
geciteerd uit het boek pagina 248

12 jaar geleden

T.

T.

Vaag boek! Niet goed

11 jaar geleden

M.

M.

Dit is niet zo'n moeilijk boek hoor het is jeugd literatuur. Het verhaal speelt zich af zoals het in haar hoofd opkomt. Zo moeilijk is het niet om te begrijpen wanneer ze in welke tijd iets zegt het is aangegeven. Wij moeten een toets over dit boek maken dus je moet sowieso ieder detail opschrijven.

10 jaar geleden

F.

F.

Het is inderdaad een stom boek. We moeten een samenvatting maken van het boek en daarna krijgen we een toets dat veel details vraagt! Dan kan je net zo goed het ele boek overschrijven!!
trouwens best wel goede samenvatting, het heeft me erg geholpen.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sprong in de leegte door Lydia Rood"