Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Romeo and Juliet door William Shakespeare

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Romeo and Juliet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1288 woorden
  • 23 april 2009
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
44 keer beoordeeld

Boekcover Romeo and Juliet
Shadow
Romeo and Juliet door William Shakespeare
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekverslag Romeo en Julia

Auteur: William Shakespeare
Verschenen in: +/- 1591
Aantal blz.: 103
Uitgever: Amsterdam; Bakker, 1997

Genre
Romantische verhalen; Historische roman

Samenvatting
In Verona zijn twee belangrijke, adellijke families die in een vete verwikkelt zijn; de Montague en de Capulet. Soms raken de families in een vuistgemeen en de vorst van Verona heeft de graven al meerdere malen gewaarschuwd dat ze moeten stoppen.
Graaf Paris wil trouwen met Julia, de veertien jarige dochter van Capulet. Capulet vindt dat Julia nog te jong is om te trouwen maar Paris dringt aan. Capulet organiseert die avond een feest en geeft een knecht de opdracht de uitnodiging te brengen aan degenen die op de lijst staan. De knecht kan niet lezen en vraagt de eerst voorbijganger om hulp. Dat is Romeo, die verdriet heeft om de afwijzing van zijn vriendin. Romeo helpt de knecht met de uitnodigingen en mag komen mits hij geen Montague is. Hoewel Romeo een Montague is gaat hij toch naar het feest, daar ziet hij Julia en is op slag verliefd. Julia ziet hem ook en is gelijk onder de indruk van hem. Tybalt herkend Romeo en vertelt het tegen Capulet. Capulet wil geen ruzie, dus hij duld de aanwezigheid van Romeo. Na het feest, ‘s avonds laat gaat Romeo de tuin in van Capulet, waar hij Julia voor het raam ziet staan. Ze verklaren elkaar de liefde ondanks dat ze weten dat het nooit van hun ouders zou mogen. ’s Ochtends gaat Romeo onmiddellijk naar Lorenzo en zegt dat hij onmiddellijk met Julia wil trouwen. De min van Julia gaat opzoek naar Romeo, ze vindt hem bij zijn vrienden Mercutio en Benvolio. Ze vertelt dat Julia moet trouwen met Paris maar dat Julia met Romeo wil zijn. Romeo geeft de min de boodschap voor Julia dat hij haar ’s middags wil ontmoeten bij Lorenzo om met haar te trouwen. De min vertelt het Julia en ’s middags zijn ze bij Lorenzo die ze trouwt omdat hij het geluk belangrijk vind vooral voor dit jonge stel. Drie uur later ontmoeten Romeo en zijn vrienden Tybalt op straat. Tybalt daagt Romeo uit, maar het is Mercutio die reageert. Mercutio wordt door Tybalt gedood en Romeo, witheet van woede, vermoord Tybalt. Romeo gaat onmiddellijk naar Lorenzo en krijgt te horen dat hij uit Verona verbannen is. Julia hoort dit van haar min en laat haar een afscheidsgroet aan Romeo brengen. Romeo vlucht naar Mantua. Capulet en Paris spreken af dat Paris en Julia over drie dagen zullen trouwen. Paris vertelt dit weer aan Lorenzo, die nu een probleem heeft omdat hij Julia al getrouwd heeft. Julia komt ook bij Lorenzo en samen spreken ze af fat Lorenzo haar een slaapmiddel geeft waardoor het lijkt dat ze dood is op haar huwelijksdag.

Op de huwelijksdag lijkt ze daadwerkelijk dood, hierdoor wordt Julia opgebaard in de grafkelder. Lorenzo stuurt een boodschapper naar Romeo maar die loopt hem mis. Benvolio vindt Romeo wel en vertelt Romeo dat Julia dood is. Romeo koopt vergif voor zichzelf en hierdoor sterft zijn moeder van verdriet. Bij de grafkelder ontmoet hij Paris, ze vechten en Paris sterft. Romeo legt hem naast Julia, dat was zijn laatste wens. Romeo neemt het vergif in en sterft. Lorenzo komt binnen en wil Julia, die net ontwaakt is, meenemen, maar wanneer ze Romeo dood ziet pakt ze zijn dolk en steekt zichzelf in het hart. De vorst van Verona bestraft de graven omdat ze hun kinderen de dood in hebben gejaagd. De graven besluiten vrede te sluiten.

Personages

Romeo Montague
Romeo is een jongeman die van het leven geniet, hij maakt plezier met zijn vrienden en kijkt graag naar mooie vrouwen. Als hij Julia ziet is hij op slag verliefd op haar en kan alleen nog maar aan haar denken. Hij wil met haar trouwen maar weet dat dit niet kan omdat ze een Capulet is. Zijn passie voor Julia zorgt ervoor dat hij niet meer helder kan nadenken, hij wil zich compleet aan haar geven, met alle risico’s van dien.
Romeo is een hoofdpersoon en een round character.

Julia Capulet
Julia is een bedachtzaam, rustig meisje van net veertien jaar oud. Ze heeft door haar beschermende jeugd geen ervaring met vriendjes en weet eerst ook niet wat ze met haar gevoelens moet doen. In het verhaal wordt ze wel sterker en sterker en je ziet haar ook een groei doormaken. Zij wil ook voor altijd bij Romeo zijn.
Julia is een hoofdpersoon en een round character.

Lorenzo (Lawrence, de biechtvader)
Lorenzo geeft Romeo telkens adviezen, hij trouwt Romeo en Julia, helpt Romeo te vluchten en verzint samen met Julia een plan om Julia niet met graaf Paris te laten trouwen. Hij wil ze graag helpen en de oorlog tussen de families vindt hij onzin. Hij hoopt dat de liefde tussen Romeo en Julia de vete kan doorbreken.
Lorenzo is een helper en een flat character.

Graaf Paris

Graaf Paris is de huwelijkskandidaat voor Julia, uitgezocht door haar ouders. Hij wil graag met haar trouwen maar Julia zeker niet met hem. Om het huwelijk met hem te ontlopen neemt ze een drankje in zodat ze dood lijkt. Net voordat graaf Paris sterft, in de graftombe bij Julia, vraagt hij Romeo om hem naast Julia neer te leggen.
Graaf Paris is een tegenstander en een flat character.

De min
De min is de verzorgster van Julia, zij helpt Julia telkens het huis uit te komen en zorgt dat Julia en Romeo tijd samen kunnen doorbrengen.
De min is een helper en een type.

Graaf en gravin Montague
De ouders van Romeo, zij willen niet dat Romeo met Julia gaat trouwen. Ze willen ook geen vrede sluiten met de Capulet’s.
De heer en mevrouw Montague zijn tegenstanders en flat characters.

Graaf en gravin Capulet
De ouders van Julia, zij willen niet dat Julia met Romeo gaat trouwen. Ze willen ook geen vrede sluiten met de Montague’s.
De heer en mevrouw Capulet zijn tegenstanders en flat characters.

Tybalt
Tybalt is de vechtlustige neef van Julia, die Romeo uitdaagt om te vechten. Mercutio gaat hier op in en vind zo de dood. Hierdoor gaat Romeo het gevecht aan met Tybalt en zo sterft Tybalt.
Tybalt is een tegenstander en een type.


Mercutio en Benvolio
Mercutio en Benvolio zijn vrienden van Romeo. Mercutio vecht met Tybalt omdat hij Romeo aan het uitdagen was, hierin vindt hij de dood. Benvolio is degene die Romeo het bericht brengt dat Julia dood is.
Mercutio en Benvolio zijn helpers en types.

Tijd
Het verhaal is in een chronologische volgorde geschreven.
Ruimte
Het verhaal speelt zich af in Verona, meestal binnenshuis, in de kerk, of op straat. Slechts een klein deel speelt zich af in Mantua, waar Romeo ondergedoken zit.

Titelverklaring
Het gaat over de verboden en onmogelijke liefde van Romeo en Julia. Het is naar hun namen vernoemd.

Vertelsituatie
Het was het toneelstuk, dus je leest het in meerdere perspectieven. Voornamelijk lees je wel vanuit Romeo of Julia. Je leest van Romeo en Julia ook de gevoelens en wat ze denken. Hierdoor kan je precies begrijpen wat ze bedoelen en wat ze nu werkelijk willen.

Stijl en taalgebruik
Het is in een wat oudere stijl geschreven maar dit was wel makkelijk te lezen. Er was niets wat je niet begreep ondanks de iets oudere taal.


Thema’s en motieven
Het boek heeft twee thema’s;
* De vete tussen de families
* De onmogelijke liefde tussen twee mensen uit vijandige families.

Het boek heeft zes motieven;
* liefde, tussen Romeo en Julia
* haat, tussen de Montague’s en de Capulet’s
* strijd, tussen Romeo en Tybalt, en Romeo en Paris
* huwelijk, tussen Romeo en Julia, en Paris en Julia
* zelfmoord, van Romeo en Julia
* verzoening, tussen de Montague’s en de Capulet’s na de dood van de kinderen

Eigen mening
Ik vond het een mooi boek, met een dramatisch einde.

REACTIES

K.

K.

ik vond het heel erg K.

11 jaar geleden

M.

M.

Super goed!
Heel erg bedankt, nu hoef ik het boek niet echt meer zelf te lezen:) xx

10 jaar geleden

M.

M.

super goede samenvatting btw x

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Romeo and Juliet door William Shakespeare"