Nee! door Mirjam Mous

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Nee!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1822 woorden
  • 21 april 2009
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
49 keer beoordeeld

Boekcover Nee!
Shadow
Nee! door Mirjam Mous
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schrijver: Mirjam Mous

Titel: Nee!

Aantal bladzijde: 159

Uitgever:Van Holkema & Warendorf uit 2007

Boekenkast: Ik heb het bij de bibliotheek in Wieringerwerf geleend.

Motivatie: Ik zocht een boek en zag ik deze en die leek me wel leuk.

Thema: verkeerde vrienden

Samenvatting:

Denise is veertien jaar en moet verhuizen naar een andere stad, vanwege het werk van haar moeder. Denise is er niet echt blij mee, nu moet ze al haar vriendinnen, Mijke en Anneloes, achterlaten, en weer nieuwe maken. Haar ouders zijn gescheiden en haar vader woont in Spanje.
De eerste dag op haar nieuwe school begint al niet goed. Ze denkt dat ze wordt uitgelachen. Lindy staat tegen een muurtje en vraagt of Denise de “nieuwe is”.

Lindy en Denise worden vriendinnen. Lindy heeft een vriendje Marco, maar die zit niet meer bij Lindy op school omdat hij er van af is gestuurd.
Uit school heeft Lindy gevraagd of Denise mee gaat naar “Rik’s place” dat is een flatgebouw waar Rik tijdelijk woont, omdat de flat van zijn oom is die tijdelijk weg is. Rik is een goede vriend van Marco net als Fernando en Benito. Benito is zestien jaar.
Als ze bij de flat komen zitten ze op een matras op de grond. Denise vond Benito meteen leuk.
Op een feest in het activiteitencentrum danste Denise met Benito en Benito liet erg zien dat hij Denise wel erg leuk vond.
Benito vroeg of Denise mee naar buiten ging, daar begon Benito Denise te zoenen.
De volgende dag op school stond hij bij het fietsenhok op Denise te wachten. Hij zou Denise naar huis brengen maar hij ging eerst langs een school die al uit was. Hij liep naar de bosjes en begon Denise weer de zoenen. Benito wou verder gaan maar Denise zag het nog niet zo zitten, maar ze werd overgehaald. Benito gaf haar nog een knuffel aapje.
Denise vroeg aan Lindy of dat normaal is dat je het al zo snel doet met een jongen. Lindy zei dat ze nog maar 30 minuten met Marco voor zij het voor het eerst deden. Denise dacht dat dat hier wel normaal zou zijn. En hij was wat ouder als Denise dus ze dacht dat het wel zo hoorde.
Benito vond Denise aardig maar was niet verliefd op haar, hij was eigenlijk verliefd op Chanti. Alleen Chanti vond hem niet zo leuk.
Denise ging vaak naar Rik’s place om Benito te zien, opeens wou Benito met Denise naar bed. Eerst wou Denise het niet maar ze vond het toch wel fijn. Een paar weken later was er weer een feest in het activiteitencentrum, en Denise zou bij Lindy slapen.
Maar op het feest zag Denise Benito met een ander meisje zoenen. Toen ging Denise met Rik dansen en zoenen om Benito jaloers te maken ging ze ook bier drinken, Rik was al heel lang verliefd op Denise.
Denise was helemaal dronken, en voelde zich niet zo goed. Rik bracht haar naar de flat en legde haar op het matras, en deed het met haar. Benito kwam ook binnen en deed me. Denise verzette zich niet omdat ze te dronken was.

Die ochtend werd ze in Rik’s place wakker, maar ze zou toch bij Lindy slapen? Lindy had een smoes verzonnen waarom Denise niet bij haar bleef slapen, ze had verteld dat ze naar huis was gegaan omdat ze zo dronken was.
Uit school haalde Denise haar tas op bij Lindy die daar nog lag. Maar Denise’s moeder had hem al opgehaald en was er achtergekomen dat Denise niet bij Lindy had geslapen.
Haar moeder zat thuis boos op haar bed en had al haar e-mailtjes van Mijke en Anneloes gelezen om er zo achter te komen waar ze dan wel was. In één mailtje stond dat ze gedronken had. Haar moeder was heel erg boos. Denise kreeg huisarrest en mocht niet meer met Lindy, Marco, Rik en Benito omgaan.
Denise’s moeder was zo boos dat ze Denise sloeg, waardoor Denise weg liep van huis.
Ze ging naar Rik’s place om uit te huilen bij haar “vrienden”. Maar de jongens dachten dat ze voor andere dingen kwam, Benito Marco en Fernando gingen naar boven en zouden naar beneden komen als de muziek harder ging. Rik haakte haar bh los. Denise wou het niet en zei niet doen. Maar Rik haalde haar over om mee te werken. Rik zette de muziek harder en Benito, Fernando en Marco kwamen naar beneden. Ze deden mee, maar Fernando stond te kijken hoe Marco Denise vast hield.
Toen Marco van haar afging ging Denise tegenstribbelen en Fernando moest haar vasthouden, maar hij zag in dat ze echt niet wou. Ze stopten.
En Denise ging naar de badkamer moest kotsen in de wasbak, ze trok haar kleren weer aan en voelde zich heel vies van binnen.
Ze kwam weer terug in de kamer en de jongens deden of er niks gebeurd was. Ze waren aan het kaarten en gezellig wat aan het drinken. Denise snapte niet hoe ze er zo gewoon over konden doen en liep naar het park. Daar belde ze Lindy die heel erg boos was, dat haar vriendin het met haar vriendje Marco had gedaan.
Ze belde Anneloes en vertelde het hele verhaal over Benito en de andere jongens. Anneloes nam de eerste trein naar de stad en zouden elkaar dan ontmoeten bij het station.
Denise en Anneloes gingen naar Denise’s moeder en vertelde alles. Haar moeder was niet boos meer en erg bezorgt. Denise ging aangifte doen. De jongens werden opgesloten in een cel en moesten alles toegeven.

Denise ging naar een andere school en ontmoete en nieuwe vriendin Marloes die heel aardig was en die erg op Anneloes leek.

Titelverklaring:
Het is “Nee!” van niet doen of ophouden. Ik vind het een goede titel want het geeft duidelijk aan dat ze het eigenlijk niet wou. Ik zou zelf niet snel een andere titel kunnen bedenken want deze vind ik goed.

Beoordeling:
Ik vind het een leuk boek. Omdat het niet echt een allerdaags onderwerp is. Ik was best nieuwsgierig naar hoe het af zou lopen. Omdat je dit soort dingen niet vaak gebeuren.

Ik vond het op het begin wel lastig om te begrijpen wie wie nou is. Want ik haalde Fernando, Marco en Rik telkens door elkaar. Je kunt in het boek erg goed met Denise meeleven. Omdat haar gevoelens goed zijn uitgeschreven en ook echt goed vermeld zijn.

Ik vind dat het boek goed begrijpelijk en niet te langdradig is geschreven. Het stuk dat Anneloes naar de stad zou komen vond ik het leukst, want daar voelde je gewoon hoe rot Denise zich voelde. De moeder van Denise was heel boos geworden toen ze dronken was en ik denk dat mijn moeder ook wel boos was maar niet zo heel erg als haar moeder. Daarom vond het dat stukje ook wel leuk. Ik vind het wel jammer dat het verhaal niet nog even doorging over hoe het nu met Benito is afgelopen en met Lindy. Ik vond het ook wel grappig dat mijn eigen naam er in voorkwam, maar daar schijf je het anders.

Personages:
De hoofdpersoon is Denise. Ze is veertien jaar. Haar ouders zijn gescheiden en haar vader woont nu in Spanje. Denise heeft twee goede vriendinnen in het dorp waar ze eerst vandaan kwam, dat zijn Mijke en Anneloes. Ze is nu verhuisd naar de stad en heeft vier nieuwe vrienden gemaakt Lindy, Marco, Fernando en Rik. Ze heeft ook een vriendje Benito. Denise is een beetje onzeker, omdat ze niet zeker wist of Benito haar ook leuk vond. Ze zat eerst op het Lucascollege, daarna op het Tessenderland.

Benito is daarna de hoofdpersoon. Hij is zestien jaar oud, en verliefd op Chanti. Hij heeft verkering met Denise. Hij heeft drie goede vrienden Marco, Fernando en Rik. Hij doet heel aardig tegen Denise maar hij is andere dingen van plan.


Lindy is de derde hoofdpersoon. Zij is de eerst vriendin van Denise in de stad. Ze is een beetje een meeloper met de jongens. Lindy krijgt alle vrijheid van haar moeder tot ze er achter komt dat Denise in de flat had geslapen.

Plaats & tijd:
Er zit niet echt een tijd aan het verhaal, maar het is wel een beetje rond deze tijd want er komen computers in voor en e-mail. In dit verhaal merk je wel dat het niet uit 1900 komt omdat er best wel moderne woorden inkomen. Het is in de zomer of in de lente afgespeeld, want ze gaat naar een park waar mensen aan het spelen zijn met hun hond en kinderen spelen. En er stond ook dat het een zonnige dag was. Het wordt ook grotendeels in de flat van Rik afgespeeld.

Leeftijd:
Het boek is voor 14+ geschreven, ik vind wel dat het een goede leeftijd is voor dit boek. Maar voor 13 kan het ook nog wel. Maar voor 10 jaar zou ik het niet doen want er komen ook veel Engelse woorden in voor.

Over de auteur:
Mirjam Mous (1963) groeide op in Made. Haar vader was kunstschilder, haar moeder de dochter van de slager. Broertjes of zusjes had Mirjam niet. Toch verveelde ze zich nooit, want ze las alles wat ze maar te pakken kon krijgen. Het liefst dikke pillen, want dan duurde het langer voordat ze afscheid moest nemen van de personages. Zodra Mirjam kon lezen, was het haar droom om schrijfster te worden. Maar eerst werd ze juf. Ze heeft 20 jaar als onderwijzeres op de Berkenhof in Breda gewerkt. In de boeken De juf is een heks en het vervolg daarop Allemaal nijlpaarden! komen veel juffen en meesters voor die bij Mirjam op de Berkenhof werkten. Alleen deden ze in het echt natuurlijk niet zo gek. Mirjam maakt graag verre reizen. Vooral Afrika is een van haar favoriete bestemmingen. Gorilla’s bekijken in Oeganda, door het oerwoud struinen, in de woestijn naar water snakken of walvissen zoeken bij IJsland. Tijdens een vakantie in Amerika werd het idee voor Pistolen Paula geboren, een slapstickachtige parodie op de western met een stoere meid als revolverheld. Ook gaat Mirjam graag naar de film of naar de schouwburg. Vroeger heeft ze zelf toneel gespeeld. Als ze ergens gaat voorlezen, doet ze dan ook vaak een toneelstukje met de kinderen. Zelf heeft Mirjam geen kinderen. Ze woont samen met haar vriend Wim (meneer Wim uit De juf is een heks) in een verbouwd boerderijtje in Breda. Op zolder heeft ze een eigen kamer waar ze ongestoord kan schrijven. Meestal boeken, maar ook verhalen voor bijvoorbeeld de Okki en de Tina. Wat Mirjam in de eerste plaats wil, is kinderen aan het lezen krijgen. Ook kinderen die liever computerspelletjes spelen en boeken maar saai vinden. Daarom gebruikt ze taal die dicht bij de doelgroep ligt en geeft ze de verhalen veel vaart en humor. De kinderen die zij in haar klas heeft gehad, bleken behoefte te hebben aan dat soort boeken.

REACTIES

J.

J.

Wow wat een goede samenvatting! Dankjewel Tessa!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nee! door Mirjam Mous"