Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1036 woorden
  • 5 april 2009
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
28 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Zakelijke gegevens
Het boek ‘Echte mannen eten geen kaas’ is geschreven door Maria Mosterd. Het verscheen 14 februari 2008 bij de uitgeverij ‘Van Gennep’ in Amsterdam. Ik heb de eerste druk gelezen.

Gegevens over de schrijver
Maria Mosterd heeft tot nu toe één boek geschreven en dat is ‘Echte mannen eten geen kaas’. Verder verwachten ze nog een boek in 2009 en dat wordt: ‘Bindi: Hoe het verder ging’.

Maria Mosterd is geboren in Zwolle in juli 1989. Maria Mosterd is op haar 12de door een loverboy gepakt. Daardoor is ze 4 jaar door die pooier als hoer gebruikt en moest ze ook aan criminele activiteiten deelnemen. Ook moest ze andere meisjes ook aan het werk zien te krijgen als prostituee. Maria ging ook bijna nooit naar school.In 2007 is Maria twee keer in India geweest om zichzelf weer op te pakken, en alles proberen te verwerken.


Ik ga er vanuit dat Maria dit boek heeft geschreven, met de bedoeling dat je op moet passen en om haar verhaal kwijt te kunnen.
Maria is geboren in Juli 1989. Maria heeft veel meegemaakt ze is 4 jaar in handen van een loverboy geweest en daar gaat het hele boek over. Het enige beroep wat Maria in haar jeugd had was prostitutie. Maria wil de lezers informeren en overtuigen dat loverboys echt gevaarlijk zijn. De onderwerpen in dit boek zijn de gevoelens, het schuldgevoel, het verdriet en de pijn.

Korte inhoud
Maria vind het thuis nogal saai, en altijd hetzelfde, ze wil eens een keer wat meer spanning. Daarom ging ze voordat ze naar school ging een keer met Nikki naar een groep jongens op de parkeerplaats vlak bij school staan. Ze wilden wel eens contact met anderen en verandering in haar leven. Ze raakt aan de praat met de jongens en gaat met één van die jongens mee in plaats van naar school. De jongen heet Manou en het word al snel duidelijk wat hij met haar van plan is. Hij ontmaagd haar en hij zegt dat hij haar vast inwerkt. Eerst geeft Manou haar een joint. Een aantal dagen later moet ze met andere jongens seks hebben en wordt ze echt misbruikt. Maar doordat ze steeds onder de drugs zit, werkt ze niet tegen en laat het allemaal gebeuren. Ze mist heel veel uren op school en ze laat haar beste vriendin een beetje zitten. Thuis gaat het ook niet goed. Het wordt allemaal steeds erger want ze word ook geslagen en geschopt, niet alleen door Manou, maar ook door de andere jongens die voor hem werken. Maria moet zelf ook meisjes regelen die voor Manou moeten werken. En ze krijgt steeds hogere functies dus word het steeds erger voor Maria. Als er op school opeens een leraar doorheeft dat er iets aan de hand is, wordt er veel bekend en laat de docente Maria met haar moeder praten, die al radeloos is doordat ze niet weten wat er aan de hand is. Manou heeft haar moeder laten geloven dat hij nergens van wist en er niks mee te maken had, en daardoor hebben Maria en haar moeder aangifte gedaan over een andere jongen die voor Manou werkt, de moeder weet niet dat dit een leugen is. Na de aangifte gebeurt er niet veel en blijft Maria toch stiekem met Manou omgaan, totdat haar moeder ze samen op het station ziet als Maria en Manou samen weg willen gaan, weg van huis. Maria haar moeder gaat andere hulp inschakelen, ze moet naar een internaat en een pleeggezin. Daar zoekt Manou haar alsnog op, maar hij krijgt haar niet te pakken. Maria werd aangeboden om met een groep naar India te gaan, om alles te verwerken, dat gaat ze doen, en ze hoopt daar alles te kunnen verwerken.

Hoofdpersoon
De hoofdpersoon is Maria Mosterd zelf, ze is een normaal meisje. Ze woont aan de rand van Stenenmuur. Ze is 12 jaar en haar ouders zijn gescheiden en haar vader woont in Suriname. Ze zit op het Thorbeckecollege in Zwolle, en ze werkt nadat ze in contact kwam met Manou als prostituee. Haar beste vriendin heet Nikki, en haar moeder heet Rosie en haar zusje heet Sharon. Maria is een meisje dat niet veel bijzonder gedrag heeft. Er kan makkelijk op haar ingepraat worden, en doet wat anderen zeggen. Haar karakter zorgt ervoor dat ze doordat er op haar ingepraat wordt, tegen haar moeder liegt, en haar moeder niet meer mag. Haar karakter heeft daardoor invloed op de gebeurtenissen. De andere personen lijken baas over Maria te zijn. Maria veranderd in de loop van het verhaal in iemand die geen eigen mening heeft en alles aan anderen af laat hangen. De relaties zijn alleen voor de seks en voor het geld. De relaties blijven verder als in het begin. Het gezin of familie heeft geen invloed op het verhaal, alleen dat ze niks gedaan hebben.

Andere personen
Manou, is gemeen, doet alles voor geld en is pooier. Heeft twee kanten, een aardige en een geweldadige.

Nikki, beste vriendin van Maria.

Moeder, heeft het niet door.

Waar en wanneer
Het verhaal speelt zich af in Nederland vanaf ongeveer het jaar 2000. Veel gebeurtenissen spelen zich af bij de woningen van jongens die voor Manou werken. Andere plaatsen zijn school, thuis, in het internaat of in het pleeggezin. Het zou net zo goed in een andere tijd en een andere lokatie kunnen gebeuren.

Titelverklaring
De titel kan letterlijk en figuurlijk zijn. Manou had altijd als uitspraak: Echte mannen eten geen kaas. Schijnbaar heeft Maria daarom het boek zo genoemd.


Thema
Loverboys: ze wil hierover informeren, en ze wil duidelijk maken dat ze gevaarlijk zijn.

Eigen Mening
Het was geen moeilijk boek om te lezen, duidelijke taal en alles was goed omschreven. Het was erg boeiend en ook spannend, ik kon het boek amper aan de kant leggen. Het was ook erg aangrijpend omdat je bang bent dat jou dat ook overkomt. Je gaat er toch wel anders over denken. Ik zou normaal niet mee kunnen leven, maar omdat dit zo duidelijk is voelde ik nu toch wel dat ik wel kon meeleven. Ik vond dat het goed afliep, alleen had ik nog wel willen weten hoe het in India was. Het was een heel realistisch boek. Er zat geen humor in, maar dat past ook niet.

REACTIES

J.

J.

goed

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"