Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 307 woorden
  • 31 maart 2009
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
24 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A.
Titel: Echte Mannen eten geen Kaas
Schrijfster: Maria Mosterd
Verschijningsjaar: 2008
Uitgever: Van Gennep Amsterdam
Genre: Drama

B.
Het boek ‘Echte Mannen eten geen Kaas’ is een waar gebeurd verhaal, geschreven door Maria Mosterd.
Het verhaal gaat over Maria, die tot aan de middelbare school een gewoon meisje is. Maar als ze naar haar nieuwe school gaat, komt ze in contact met Manou, die haar het verkeerde pad opstuurt. Ondanks alle narigheden die hij bij haar doet, blijft ze hem vertrouwen.
Zes jaar na deze dag, schrijft ze hier een boek over.


Het boek trok me aan, omdat ik wel van zulke boeken houd, dus boeken waarin de hoofdpersoon in de problemen komt. Ook wordt in het boek het onderwerp goed behandeld. Ik weet bijna zeker dat dit komt, doordat ze zelf ook middenin dat wereldje heeft gezeten.

Het taalgebruik is heel erg grof. Ik geef liever geen voorbeelden, maar er worden in ieder geval hele vervelende en kwetsende dingen in gezegd. Dit komt denk ik ook weer doordat ze het zelf heeft meegemaakt.

Ik heb geen mooiste stukje, want heel het boek is ontzettend mooi. Het idee dat er zulke viezeriken op de wereld rondlopen! En hoe zei zich gevoeld moet hebben! Het zou jou maar overkomen: met iedere jongen naar bed moeten, drugs smokkelen, zien hoe andere mensen gemarteld worden, liegen tegen iedereen die je liefhebt… Dat zou ik zo vervelend vinden.
Daarom vind ik het dus een heel mooi boek en heb ik geen leukste of mooiste stukje. Hierdoor heb ik ook geen minst leuke stukje.

Ik raad iedereen aan om dit boek te lezen, want het zou me niks verbazen als er mensen zijn die er tranen van in hun ogen krijgen. Zelf had ik dat niet, maar ik denk andere mensen wel. Want het is zo’n mooi boek: die moet iedereen zeker weten gelezen hebben! ;)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"