Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Giftig! door Vera Van Renterghem

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Giftig!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 332 woorden
  • 26 maart 2009
  • 66 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
66 keer beoordeeld

Boekcover Giftig!
Shadow
Giftig! door Vera Van Renterghem
Shadow
Korte samenvatting.

Het boek 'Giftig!' is het debuut van Vera Van Renterghem en is bestemd voor de jeugd 13+ Het verhaal is gebaseerd op ware feiten, over een meisje dat de strijd moet aanbinden met haar moeder die lijdt aan Munchausen by Proxy. Het is een verhaal over gruwelijke moederliefde... over kiezen tussen goed en kwaad... over liegen op leven en dood... maar ook over aangrijpende vriendschap en liefde.

Het meisje, Zita genaamd in het boek, had te kampen met een moeder die ziekelijk veel aandacht wou. Het meisje werd door de moeder opzettelijk ziek gemaakt om zo aandacht te krijgen van bezorgde dokters, verontruste familie, luisterende leerkrachten,...


De belangrijkste personage in het boek is natuurlijk Zita. De auteur schreef het verhaal vanuit haar oogpunt. Zita moet een verscheurende keuze nemen: laat ze de buitenwereld weten wat haar moeder met haar aanricht of niet? Beseffen dat je moeder niet van je houdt is veel pijnlijker dan welke ziekte ook. Ze leert leven met leugens. Maar als haar broertje Cor ook het slachtoffer dreigt te worden moet ze beslissingen nemen. Ze moet uiteindelijk zelf kiezen tussen goed en kwaad: moet ze haar moeder met dezelfde munt terugbetalen?

Niet alles is kommer en kwel in het boek. De problematiek wordt verteerbaar gemaakt door de interventies van haar vrolijke broer Cor, door haar oprecht lieve oma en door haar vriendinnetje Marie. De boodschap van hoop en waarachtige liefde en vriendschap stijgt boven de ellende uit. In het nawoord wordt uitleg gegeven over Munchausen by Proxy

Schrijfstijl.

De auteur vertelt het verhaal in een snelle vaart. Het onderwerp is zwaar, maar ze slaagt erin om het tegelijkertijd beklijvend en toch soms grappig te vertellen. Ze verstopt de rauwe waarheid niet, maar maakt ze verteerbaar. Ze gebruikt spitsvondige vergelijkingen. Het inlevingsvermogen van de auteur is groot, het lijkt wel alsof we echt door de ogen van de hoofdpersonage kijken.

Ik vond het ontroerend en spannend tegelijk. Het is een van de mooiste boeken dat ik ooit heb gelezen.

REACTIES

J.

J.

Ik vind het een droevig verhaal, wanneer ik dit lees voel ik me niet zo lekker. Het verhaal leest heel vlot.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Giftig! door Vera Van Renterghem"