Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The firm door John Grisham

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover The firm
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1129 woorden
  • 26 maart 2009
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
12 keer beoordeeld

Boekcover The firm
Shadow
The firm door John Grisham
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
2. Inhoud

Hoofdpersoon
2.1 De hoofdpersoon is Mitchel McDeer, hij is een net afgestudeerde/getrouwde rechtenstudent. En hij heeft geen cent te makken. Hij behoort wel tot de beste 5 van de afgestudeerde studenten van zijn school. Hij kan heel lang zonder slaap werken en is erg slim. Over zijn uiterlijk wordt bijna niks gezegd, behalve dan dat hij blank is en erg knap

Bijpersonen
2.2 Abby McDeer, ze is de vrouw van Mitchel, en heeft rijke ouders die het afkeuren dat hun dochter met een sloeber trouwt. Zij is heel erg knap en heeft blond haar, ze heeft ook veel geduld, vooral omdat Mitch erg veel weg is.

Avery Tolleson. Hij is de collega/leraar van Mitch op het bedrijf Bendini, Lambert en Locke, alias het kantoor, die assistent bij Avery is. Het boek zegt niks over zijn uiterlijk maar er staat wel in dat hij het niet zo nauw neemt met de regels en dat het een rokkenjager is.


Plaats
2.3 het verhaal speelt zich af in Menphis en een gedeelte op een eiland in de Grand Cayman.
Menphis: pagina 41: “ ik wil een indicatie hebben, anders kom ik misschien helemaal niet naar Menphis”, zei Mitch met een glimlach van iemand die al 3 aanbiedingen op zak had, (sollicitatiegesprek voor het kantoor)
Het eiland: pagina 399: we hebben kopieën gemaakt van de documenten op het eiland in de Grand Cayman. (Mitch tegen de FBI)

Tijd
2.4 Het speelt zich waarschijnlijk af in de jaren 1995-2003, want het is al redelijk modern. Want ze hebben pc’s en spionageapparatuur en zo, maar nog niet heel modern. Want een BMW heeft nog geen navigatiesysteem.

Genre
2.5 Het is een thriller, omdat er veel actie met serieuze momenten afgewisseld wordt

Doel van de schrijver
2.6 Ik denk dat de bedoeling was op centjes te verdienen, en ons te vermaken. Want ik kan er verder niks uithalen.

Samenvatting
2.7 Mitchel Mcdeer krijgt een aantrekkelijke baan aangeboden door het kantoor. Hij krijgt een gigasalaris, een auto, een huis en talrijke bonussen. Hij gaat aan de slag als assistent van Avery Tolleson. Hij heeft het op het kantoor prima naar zijn zin, maar op een gegeven moment sterven er 2 collega’s op verdachte wijze. Kort daarna wordt hij door Tarrance aangesproken namens de FBI. Hij krijgt te horen dat het kantoor zich bezighoudt met malafide praktijken. Voornamelijk wit wassen. Tarannce heeft Mitch nodig om dat te kunnen bewijzen. In het begin vertrouwt hij de FBI niet, maar op een gegeven moment begint hij het kantoor te wantrouwen, en hij besluit mee te doen met de FBI. Maar hij wil er wel 2 miljoen voor. hij moest even zoeken naar malafide documenten, omdat de assistenten alleen met de legale zaken worden beziggehouden. Op het eiland vindt hij wel bezwarende documenten, en die kopieert hij dan ook om aan de FBI te geven. Maar op een gegeven moment komt het kantoor, dat met de maffia is verbonden, erachter en stuurt dus een team naar Mitch. Hij vlucht, en daar is de FBI ook niet blij mee, want ze hebben Mitch al 1.5 miljoen gegeven en hij nog geen bezwarende documenten. Mitch heeft dus 2 partijen achter hem aan die hem zoeken, maar het lukt hem te vluchten en de FBI toch het bewijsmateriaal te geven. Hij vlucht naar een tropisch eiland en daar eindigt het verhaal.

3. Mening
3.1 ik vind het een leuk en spannend verhaal, en het kan ook heel goed echt gebeuren, alleen is de FBI dan wel iets slimmer. Ik vind het een goed verhaal, dat ik aan 1 stuk door heb uitgelezen.


Bijzondere fragmenten
3.2 fragment 1. Blz. 213: hij lette niet op de deur van het bruine vrachtwagentje. Die werd langzaam en geluidloos opengeschoven, vlak achter hem. Een man in een zwarte coltrui en met zwarte handschoenen aan zat laag gehurkt en wachtte. Toen er niemand te zien was, sprong hij de vrachtwagen uit en opende het achterportier van de lincon en schoot Eddie (de detective) 3 kogels door zijn hoofd.
Ik heb dit stuk gekozen omdat ik het sneu vindt voor de detective, die zelf onschuldig is, wordt doodgeschoten omdat hij Mitch hielp aan informatie over de gestorven collega’s op het kantoor.
Fragment 2: Blz. 15: “ goed. Een beginsalaris van 80.000, plus bonussen. Vijfentachtig in het 2e, plus bonussen. Een hypotheek met lage rente, zodat je een huis kunt kopen. Het lidmaatschap van 2 country clubs, en een nieuwe BMW. Je mag de kleur natuurlijk zelf uitkiezen. Ze keken strak naar zijn lippen en wachten tot er in zijn wangen rimpels verschenen en zijn tanden zichtbaar werden. Hij probeerde een glimlach te onderdrukken, maar dat lukt hem niet. Hij grinnikte.
Ik heb dit stukje gekozen omdat hij hetzelfde reageert als ik als er van centjes spraken komt. Hij verandert van heel rustig naar heel enthousiast.
Fragment 3. Blz. 261: Mitch leunde tegen de limousine en maakte de envelop zenuwachtig open, er zaten vier heel scherpe zwart wit foto’s in. Op het strand, het meisje. “ mijn god, wie heeft die genomen!” schreeuwde Mitch. “Dat maakt niet uit, dat ben jij toch?” het was hem, hij verscheurde de foto’s en gooide de snippers naar Devasher. Op kantoor hebben we er nog meer dan genoeg. Zei Devasher rustig. We zullen ze niet gebruiken, maar als je nog 1 keer met Terannce praat, sturen we ze naar je vrouw.
Ik heb dit stukje gekozen omdat ik het lullig vind voor Mitch, omdat hij door die vrouw dronken werd gevoerd en daardoor met haar naar bed ging.

4. Auteur
Hallo, ik ben Sam van Dinther en ik wil u een paar vragen stellen, mag dat?
John Grisham: ja hoor, ga je gang.

Vraag 1: wat vindt u er van dat The Firm een bestseller is, was dat de doelstelling of gaf het schrijven alleen al genoegen?
Antwoord: nou, al die centen zijn natuurlijk erg welkom, en het was ook wel een beetje waarvoor ik het deed, maar ik vind schrijven zelf ook erg leuk

Vraag 2. Is het een waargebeurd verhaal?
Antwoord: Nee, maar ik heb wel geprobeerd het zo te schrijven dat het waar gebeurt zou kunnen zijn.


Vraag 3: bent u zelf ook zo gedreven naar centjes als Mitchel (en ik)?
Antwoord: nee niet echt, maar ik zeg niet dat ik het verschrikkelijk erg vindt om veel te verdienen, maar ik ga er geen 16 uur per dag voor werken.

Vraag 4: heeft u nog meer boeken geschreven?
Ja, en ook nog een paar bekende, zoals The Partner en The Summons.

Vraag 5: ik ben bijna klaar met mijn interview, en de laatste vraag is: vindt u de BMW 318i zelf leuk of heeft u hem om een andere reden erin gezet?
Antwoord: nee, ik moest gewoon een willekeurige dure auto erin zetten, die ook nog eens een beetje cool moest zijn.

Vraag 6: maar waarom dan niet gelijk een Lamborgini?
Antwoord: het moest een realistisch verhaal blijven hè (lacht).

Dank u wel voor het interview.
Antwoord: Graag gedaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The firm door John Grisham"