Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Schaduwzuster door Simone van der Vlugt

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Schaduwzuster
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1262 woorden
  • 23 maart 2009
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
12 keer beoordeeld

Boekcover Schaduwzuster
Shadow
Schaduwzuster door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud:
Algemene gegeven
Samenvatting
Begin- en eindzin
Tekstfragment
Eigen mening
Verwerkingsopdracht

Algemene gegevens:
Titel: Schaduw zuster
Auteur: Simone van der vlugt
Uitgever: Ambo Anthos
Druk: twaalfde druk 2007
Eerste druk: 2005
Aantal pagina’s: 340
Omslag: Roald Triebels

Samenvatting:
Het verhaal wordt in 2 lijnen verteld. Een door Marjolein en een door Marlieke. Marlieke en Marjolein zijn tweelingzusen.
Om te beginnen met Marjolein. Marjolein is de vrouw van Raoul Salentijn en hij is de eigenaar van een software bedrijf. Marjolein is lerares en heeft aandelen in het bedrijf. Samen hebben ze een dochtertje Valerie. Marjolein is aan het werk op de “zwarte” school met kinderen die extra steun en aandacht nodig hebben. Op een dag wordt ze door Bilal, 6vwo leerling bedreigd met een mes midden in de klas. Ze is helemaal overstuur, maar geen enkele collega steunt haar en zelfs de directeur doet er niet veel aan. De dagen die volgen voelt ze zich niet prettig. Als ze een keer thuis komt dan ligt er een brief. Een anonieme afzender, een dreigbrief: “Je bent een hoer. Ik maak je dood.” Dat was wat er stond. Ze gaat met Raoul naar het politie bureau en doet een melding. Toch voelt ze zich niet veilig, overal waar ze komt voelt ze zich bedreigd of achtervolgd. Na een gezellige avond uit met Marlieke en haar vrienden (Sylvie, en Thomas), Luuk, een collega van haar en haar man Raoul, die avond is Valerie bij Jasmijn, een collega en vriendin zodat zij en Raoul een avondje alleen zijn. Als ze thuiskomen, gaat ze even langs Jasmijn, die aan de overkant woont om te vragen of alles goed was gegaan, alles was goed en de meiden sliepen als roosjes. Als ze naar haar huis loopt, hoort ze voetstappen, maar ze ziet niemand. Als ze bij haar pad aan komt, gaat ze harder lopen, maar ze krijgt de deur niet open. Opeens hoort ze een bekende stem en ze ziet wat hij in zijn hand heeft, een pistool, schiet het door har hoofd. Ze smeekt hem het niet te doen, en vraagt hem wat ze hem heeft misdaan. Tocht komt de knal. En alles wordt zwart.


Marlieke is Marjolein’s tweelingzus. Ze werkt als fotografe en heeft haar eigen fotostudio. Ze heeft 2 goede vrienden Sylvie en Thomas. Ze heeft een close band met haar zus. Het enige wat heel vervelend is dat Marlieke altijd in de schaduw staat van Marjolein. Als Marjolein wordt vermoord, voelt Marlieke zich depressief. Ze snapt niet dat iemand haar zus uit hun leven heeft gehaald. Als ze probeert uit te zoeken wie haar zus vermoord heeft, komt ze terrecht in een taxi met Bilal achter het stuur. Haar waarschuwd haar, en laat haar achter in het bos, ze moet terug naar huis lopen. Ze gaat iedereen vragen stellen totdat ze erachter komt wie er achter zit, tenminste ze vermoedt dat ze de dader gevonden heeft. Ze breekt in in het huis van haar vriendin Sylvie, ze is op zoek naar het pistool. Wat ze wel vind is een plakboek, met foto’s, rekeningen en visitekaartjes van restaurants. En op iedere foto was haar schoonbroer Raoul afgebeeld. Hij had een geheime relatie met Sylvie en daarom had sylvie een rede om Marjolein te vermoorden. Als Sylvie thuiskomt, ontstaat er een vervelende situatie. Sylvie ontkent alles maar haalt wel het wapen tevoorschijn. Ze houdt het eventjes op Marlieke gericht, maar al snel heeft Marlieke hem in handen en rent weg. Buiten botst ze tegen Thomas aan, die haar naar het politie bureau brengt. Ze doet haar verhaal aan politierechercheur Noorda. Ze gaan gelijk achter Sylvie aan, maar ze is gevlucht. Marlieke gaat een tijdje bij Raoul en Valerie wonen. Op een dag neemt Sylvie Valerie zomaar mee van school en iedereen rukt uit tot ze haar eindelijk hebben gevonden, maar Sylvie is al gevlogen. De dag dat Marlieke koffers aan het pakken is om naar Raoul en Valerie te verhuizen helpt Thomas haar, als ze even een kopje koffie drinken, bekent thomas dat hij marjolein vermoord heeft. Omdat marlieke te veel in de schaduw van haar zus zou staan. Marlieke wordt duizelig en alles wordt zwart. Ze voelt dat thomas haar optilt en haar naar bed brengt, hij kust haar. Als ze wakker wordt, ligt ze in het ziekenhuis. Marlieke weet niet goed wat er gebeurd is. Thomas heeft haar gedrogeerd met GHB en ook zichzelf. Hij heeft zelfmoord gepleegd maar liet Marlieke leven. Marlieke beseft dit goed!

Begin- en eindzin van het boek:
Beginzin:
Opeens heeft hij een mes. Het flitsende gebaar waarmee hij het te voorschijn trekt komt zo onverwacht dat de schrik me verlamt en vervolgens in golven door mijn lichaam pulseert.

Je merkt door dit begin gelijk waar het verhaal zich afspeelt. Het verhaal begint hier door redelijk heftig omdat er gelijk begonnen wordt met een groot gevaar. Het is een begin van een terug blik. Of eigenlijk een soort inleiding. Je bent hierdoor gelijk nieuwsgierig wat er is gebeurd, of wat er gaat gebeuren.

Eindzin:
Lange tijd kijk ik naar de wolkeloze blauwe lucht en tegen wil en dank glijdt er een aarzelend glimlachje over mijn gezicht.

Marlieke weet nu wie de moordenaar van haar zus is, en weet dat hij (Thomas) zelfmoord heeft gepleegt. Eigenlijk accepteerd ze dat haar zus en haar moordenaar dood zijn.
Maar verder heeft het niet echt iets te maken met het verhaal. Het lost niet extra nog een vraag op.


Tekstfragment:
Opeens heeft hij een mes. Het flitsende gebaar waarmee hij het te voorschijn trekt komt zo onverwacht dat de schrik me verlamt en vervolgens in golven door mijn lichaam pulseert. Ik probeer iets te zeggen maar het geluid sterft weg in mijn keel. Ik kan alleen maar staren naar het scherpe lemmet, dat zacht glanst in het zonlicht dat door de ramen het klaslokaal in valt.
Heel voorzichtig doe ik een stapje achteruit, in de richting van de openstaande deur. Tegelijkertijd doet Bilal een stap vooruit zo dat het mes onveranderd dreigend naar me blijft wijzen


het is een heel spannend stuk, je weet niet wat er aan de hand is en je komt pas in het midden van het boek er achter waarom ze bedreigt wordt. Met dit stukje begint het boek, daarom is het erg spannend. Waarom dit stukje zo’n in druk op me maakt? Omdat je de hele tijd denkt dat Bilal de moordenaar van Marjolein is. En dit eigenlijk de aanleiding is!


Eigen mening:
Het is een erg mooi in elkaar gezet boek! Je wordt steeds op het verkeerde been gezet. omdat de 2 verhalen van marjolein en marlieke steeds door elkaar lopen kom je achter dingen die de ander nog niet heeft mee gemaakt. Bijvoorbeel marlieke beschrijft de begrafenis van Marjolein, maar het volgende hoofdstuk is marjolein nog helemaal niet vermoord. Het is soms erg verwarrend, maar snel wordt die verwarring uit gelegt, en ben je weer bij de rode draad.
Wat erg knap is dat je tot het laatste hoofdstuk steeds twijfeld wie de moordenaar nou is!
Een erg mooi en spannend boek!

Verwerkingsopdracht:
Thema : Moord, detective.

Er is een duidelijk thema uit het boek te halen, Moord en detective!
Dit wordt naar mijn mening er goed behandelt. Alle spanning die door het hele boek verspreid is. Vanaf het begin is de spanning en de moord al te voelen, vb : tekstfragment.
De constructie is erg goed in elkaar gezet. Je wordt steeds naar een andere verdachte geleidt. Verschillende kanten van de moord worden belicht, en ook door verschillende personen.
Het is erg knap hoe deze moord/detective in elkaar gezet is. Dus ja ik vind dat het thema erg goed behandelt is!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schaduwzuster door Simone van der Vlugt"