Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Echte mannen eten geen kaas

Maria Mosterd

2008

186

7.3 / 10
4e klas vmbo
  • C
  • Nederlands
  • 1332 woorden
  • 29692 keer
    48 deze maand
  • 8 maart 2009
Titel : Echte mannen eten geen kaas
Ondertitel : 4 jaar in de handen van een loverboy
Auteur : Maria mosterd
Genre : Liefde
Uitgever: Van gennep

t boek gaat over fouten liefde ,en daarom heb ik ook voor de genre liefde gekozen omdat dat mij het meesten aanspreekt.


Thema : Loverboy
t thema gaat over loverboy en de schrijver van dit verhaal wil haar lezers duidelijk maken dat ze nooit in de praatjes en handelingen van een loverboy moeten geloven .


Hoofdpersoon : Maria
Dit is de belangrijkste persoon in het verhaal. Het verhaal wordt door haar beschreven. Ze is het meisje in het verhaal die in handen van een loverboy komt en niet weer weg kan. Eerst is het een heel onzeker meisje, later wordt ze hard en meedogenloos en aan het eind is het weer een onzeker meisje.Bijpersonen :
Manou: Dit is de baas van de loverboys in het verhaal. Hij weet Maria te verleiden en haar in het loverboy leventje te krijgen. Hij lijkt op het ene moment heel lief, maar op het andere moment is hij hard en gevoelloos. Wanneer zijn ware ik naar voren komt, blijkt het een hele harde jongen te zijn.

Nikki: Dit is de beste vriendin van Maria. In het begin laat ze Maria niet in de steek, maar wanneer Maria te veel afstand neemt, wil ze niets meer van Maria weten.

Juanez: Dit is de beste vriend van Manou. Hij heeft verschillende keren seks met Maria en is erbij wanneer er harde straffen vallen. Hij is net zo gemeen en meedogenloos als Manou.

Sharon: Dit is het zusje van Maria. Maria heeft altijd ruzie met haar, maar op het moment dat Maria haar nodig heeft, is ze er wel voor Maria.

Moeder: Dit is de moeder van Maria. De moeder vertrouwt Manou heel erg, tot het moment dat de familie dit tegen ging spreken.

Loverboy vrienden: In het verhaal komen verschillende vrienden en werknemers van Manou voor. Ze hebben allemaal wel een keer seks met Maria gehad.

Perspectief:
Het boek word uit het ik perspectief geschreven .
Want je leest wat Maria denkt en doet , en bij de andere personen in het verhaal krijg je dat alleen te horen van Maria als zijn bij hen is .


Plaats:
Het verhaal speelt zich in Nederland af ,voornamelijk in Zwolle.
Vooral in flats daarbij vertelt Maria hoe lelijk ,vies en oud het daar is ,ook speelt het zich buiten en op school , internaat , vliegtuig en bij haar thuis af.

Tijd:
Het verhaal speelt zich af op t moment dat Maria 12 jaar is . Wanneer Maria 18 is schrijft ze haar boek .Dat wil zeggen dat het 6jaar geleden is gebeurd .

Niet alles word in chronologische volgorde vertelt .Soms slaat Maria ook maanden over waar bijvoorbeeld niet veel nieuws is gebeurd.

De periode die vertelt word is 4jaar want Maria is 4jaar lang in de handen van een loverboy geweest.

Begin:
Het verhaal begint met een inleiding .
Maria begint met zich zelf voor te stellen. En haar leven een beetje uitteleggen ook schrijft ze dat ze nu in India is om haar leven weer in orde te krijgen.

Probleem en afloop:
Het belangrijkste probleem in het boek is dat Maria in de handen van een loverboy is en daar zo snel mogelijk uit moet .
Het is een dubbele afloop ,Maria is wel uit de handen van Manou maar moet nu wel voor 6 maanden naar India voor haar leven weer in orde te krijgen.
Het verhaal is nog niet echt afgesloten want ze zit in het vliegtuig naar India en je weet niet echt wat daarna nog gebeurt terwijl je dat wel wilt weten als je het aan het lezen bent.

Titel betekenis :
Echte mannen eten geen kaas staat voor de uitspraak die Manou ooit een keer naar Maria had gedaan. Hij had gezegd dat echte mannen geen kaas en karnemelk aten en dronken.

Beoordeling :
Ik vond t een heel aangrijpend verhaal omdat het in het dagelijks leven steeds meer hoort en je er zelf ook mee geconfronteerd kan worden en wie weer trap jij er zelf ook wel in en dat vind ik erg eng , want omdat je het zo vaak hoort en het steeds dichterbij komt.

Mijn sprak Maria het meeste aan omdat zij dat allemaal heeft mee moeten maken daardoor zo een harde meid is geworden van buiten terwijl ze van binnen een hele zachte en bange meid was .

Het fragment in het boek wat mij aansprak was dat toen Maria in t internaat zat om zo weg te blijven bij Manou en zijn vrienden. Dat Manou een van zijn vrienden ook liet aannemen op het internaat om daar te zorgen dat Maria weer terug zou komen bij Manou ,gelukkig was Maria slimmer en het lukte Ricardo niet om Maria terug te krijgen bij Manou .Zo zie je dat hun echt er alles aandoen om zo een meisje terug te krijgen .

Nee in t verhaal was niet echt wat herkenbaars met mijn eigen leven.

Ik heb voor dit boek gekozen omdat t mij een heel mooi en bijzonder boek vond , ook omdat je de laatste tijd zoveel hoort over loverboys en dan wil je toch wel weten hoe ze te werk gaan en in zo een boeken kun je dat lezen en dat spreek mij aan.

Samenvatting
Het boek echte mannen eten geen kaas gaat over een meisje Maria.
Maria is twaalf als voor het eerst naar de middelbare school fietst met haar vriendin Nikki. Voor haar school staat altijd een groep donkere jongens die erg populair zijn .Met dure auto en harde muziek. Maria word steeds vaker aangesproken door een van deze jongens. De jongen die Maria aanspreek stelt zich voor als Manou. Al snel stapt Maria bij hem in de auto en gaat samen met hem van allemaal dingen doen. Manou vertelt tegen Maria dat hij haar leven gaat veranderen hij gaat het spannender maken . Maar dan moet ze wel ontmaagd worden want dat hoort er nu eenmaal bij . Maria gelooft het en doet wat Manou zegt , voor dat Manou haar ontmaagd geeft hij haar een joint zodat het voor haar minder pijn doet. Naar een week samen te zijn met Manou stelt hij voor dat Maria maar een met een van zijn vrienden naar bed moet want Manou zit in geld nood. Bij die ene vriend blijft het natuurlijk niet hoe langer Maria met Manou omgaat met hoe meer vrienden van hem ze naar bed moet. Ook geeft Manou Maria elke dag drugs in het begin alleen maar joints maar later ook andere soorten drugs. Maria gaat alleen nog maar naar school voor belangrijke toetsen en om Nikki te zien. Maria komt vaak stoned thuis en praat nooit meer over iets met haar moeder. Haar zusje en moeder zijn erg bezorgd maar komen niet achter de reden van het rare gedrag van Maria. Tot dat Manou bij hun thuis komt en naar een tijdje de moeder van Maria dingen in de gaten krijgt . Maria heeft uiteindelijk 4 jaar bij haar Manou gezeten en heeft daarna aangifte gedaan. Ze zat een jaar in een internaat of bij een pleeggezinnen, maar zelfs daar wisten de jongens van Manou haar te vinden. Maria had nog maar 1 oplossing voor echt uit de handen vaan haar loverboy , pooier te komen dat was voor 12 maanden naar India te gaan en daar mee te doen aan een project dat wil dat meisjes wat bijv. in de handen van een loverboy hebben gezeten weer een normaal leven kunnen lijden. Dus Maria gaat voor de laatste optie: een jaar naar India om weer een normaal leven te kunnen lijden.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8165

reacties

Super goed verslag ik heb er veel aan gehad bij mij boekverslag. Maar ik kan nog niet geloven dat Maria dit verzonnen heeft.
door charlie (reageren) op 15 oktober 2010 om 10:42
mooi verslag, hartelijk bedankt. heb er veel aan gehad om mijn mondeling voor te bereiden. ben benieuwd hoe het morge gaan. nogmaals bedankje
door JANOU (reageren) op 27 maart 2011 om 16:27
Ik vind het een heel goed boekverslag heb er veel aan gehad!! Bedankt!
door K (reageren) op 27 april 2011 om 20:40

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

anoniem5e klas vwo7.7
Eline 4e klas havo7.5
Zwemke 2e klas vwo7.9
Nadine 3e klas havo7.7
Milica 3e klas vwo7.7
Meer verslagen ›