De eetclub door Saskia Noort

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover De eetclub
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 914 woorden
  • 7 maart 2009
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
8 keer beoordeeld

Boekcover De eetclub
Shadow

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert.

De eetclub door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Beschrijving en persoonlijke reactie

A. Titelbeschrijving
Karen is het zat om een provinciaalse vrouw te zijn. Ze heeft al die jaren in het drukke Amsterdam gewoond en mist de drukte en de gezelligheid. Ook al haar vrienden hebben haar laten haar vallen na de verhuizing. Na twee jaar heeft Karen nog steeds geen vriendinnen maar als op een middag Hanneke bij Karen haar kind van de speelmiddag komt ophalen biedt Karen haar een glas wijn aan. Zo raken ze in gesprek en blijkt dat Hanneke het ook mist om een vriendin in de buurt te hebben. Na een paar flessen wijn besluiten ze om ‘De eetclub’ op te richten. Hanneke kende via haar werk nog wat andere ‘leuke wijven’ uit het dorp die ook graag wat andere mensen wilden leren kennen. Zo spreken ze een paar dagen later af. De eetclub bestaat uit 5 vrouwen, Karen, Babette, Patricia, Angela en Hanneke.

B. Motivering boekkeuze
Mijn moeder had dit boek in de kast staan en had al is tegen mij gezegd dat dit een erg leuk boek is. Op haar advies heb ik er voor gekozen om dit boek te gaan lezen.


C. Samenvatting
Rond het jaar 2000 wordt de eetclub opgericht, bestaand uit Karen, Babette, Patricia, Angela en Hanneke. De vrouwen uit het kleine dorp van de eetclub zijn een hele hechte vriendengroep. Maar als Evert, de vrouw van Babette, overlijdt tijdens een brand in hun huis, is de eetclub in diepe rouw, vooral omdat er beweerd wordt dat het om een zelfmoord poging gaat. Karen neemt Babette en haar kinderen in huis om haar te helpen.
Als later ook nog Hanneke, die een affaire had met Evert, overlijdt aan een val van een balkon twijfelt Karen of het wel zelfmoordacties waren. Ze gaat dit onderzoeken en komt erachter dat Babette dit alles heeft veroorzaakt om zo samen met Simon, de man van Patricia, te kunnen zijn.

D. Persoonlijke reactie
Ik vind dit boek erg verrassend, vooral omdat ik niet had verwacht dat Babette de moord op Evert en Hanneke had gepleegd. Ook had ik niet verwacht dat ze een affaire met Simon zou hebben omdat ze een aantal keer duidelijk laat merken dat ze erg tegen vreemdgaan is en dat ze het zelf niet zou kunnen.

Ook vond ik dit boek erg ontroerend, de hoeveelheid ellende die niet alleen de vrouwen van de eetclub meemaken maar ook hun mannen. Uiteindelijk blijken ze helemaal niet zo’n hechte vriendschap te hebben en blijkt ook nog dat de relaties helemaal niet zo goed zijn als ze lijken.

Het lezen van dit boek vond ik erg ingewikkeld, dat kwam door de flashbacks. Het boek begint met de brand in het huis van Evert en Babette maar pas later kom je erachter wat de eetclub is en hoe ze elkaar hebben leren kennen.

2. Inhoud

De drie belangrijkste open plekken:

Open plek 1
De tweede open plek vind ik een van de belangrijkste open plekken. Het is op het moment dat Karen en haar man Michel naar het brandende huis van Evert en Babette gaan. Babette en de kinderen zijn al naar het ziekenhuis afgevoerd maar Evert is nog steeds in het huis. Het hoofdstuk eindigt met ‘De zak werd voorzichtig de derde ambulance in gedragen’. Het is niet duidelijk dat Everts lijk in die zak zit, maar het is wel duidelijk uit de tekst te halen. Maar ondanks dat hoopte ik toch nog dat Evert zou leven.
Deze open plek wordt ingevuld. Het wordt duidelijk dat het gaat om Evert en dat hij is omgekomen tijdens de brand. Eerst is er nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan, maar later blijkt dat Babette deze brand opzettelijk heeft veroorzaakt.


Open plek 2
In hoofdstuk 7 zegt Hanneke dat ze allemaal gevangen zitten net zoals Evert. Hiermee wordt niet duidelijk wat ze bedoeld. Wie zitten allemaal gevangen? En nog belangrijker, waarin zitten ze gevangen?
Deze open plek wordt niet ingevuld. Dit verwarde gesprek loopt uit op een ruzie waarbij Hanneke vertrekt naar een hotel. De volgende dag wordt Hanneke dood onder het balkon aangetroffen.

Open plek 3
Als Angela en Karen naar het ziekenhuis gaan om Babette op te halen zegt Angela opeens dat ze Babette niet meer wilt opvangen, terwijl ze dit hadden afgesproken. Karen was erg verbaasd en begreep niet waarom.
Deze plek wordt aan het einde van het boek ingevuld. Angela had er problemen mee dat Babette bij haar thuis zou komen slapen omdat ze al eerder was vreemd gegaan met Kees, de man van Angela. Angela had het niet verteld aan Karen omdat ze het stil wilden houden voor de buitenwereld, omdat dat alleen maar problemen met zich mee zou brengen.

Manipulatietechnieken
Er worden verschillende manipulatietechnieken gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan is het overschakelen naar een andere verhaallijn, in dit geval flashbacks.

Het belang van het element misdaad
Misdaad speelde in dit verhaal een hele grote rol. Het begint allemaal met de dood van Evert. Zonder zijn dood zou de eetclub misschien nog heel gezellig zijn, of zouden er juist andere problemen zijn ontstaan. Maar ook de dood van Hanneke veranderde veel. Zouden ze zonder de dood van Hanneke ook achter de dader zijn gekomen?

Het einde
Dit boek had een gesloten einde. Het is duidelijk wie schuld heeft aan de dood van Evert en Hanneke en het is ook duidelijk waarom Babette dit heeft gedaan. Ook wordt er nog verteld hoe het verder gaat met het leven van Karen en Michel en hoe Michel reageert op het feit dat Karen is vreemdgegaan en dit niet gelijk heeft toe gegeven.

REACTIES

P.

P.

Erg kort...

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eetclub door Saskia Noort"