Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Afkomst door Michel Krielaars

Beoordeling 9.1
Foto van een scholier
Boekcover Afkomst
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1200 woorden
  • 4 maart 2009
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 9.1
5 keer beoordeeld

Boekcover Afkomst
Shadow
Afkomst door Michel Krielaars
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting
Lies is 16 jaar als de oorlog uitbreekt.
Greet is haar oudste zus, zij raakt aan het einde van de oorlog zwanger van een Canadees, hij wil haar meenemen naar Canada maar daar steekt haar moeder een stokje voor.
Haar broer Leo en vader komen aan het begin van de oorlog om het leven.
Ze krijgen op de hongerwinter na niet veel mee van de oorlog.
Vlak na de oorlog komt ze op straat in contact met een kunstenaar genaamd Gerard Vaandrager, ze vraagt haar om te poseren in ruil voor een paar schoenen. De vonk slaat al snel over en de twee worden smoorverliefd. Alleen Lies weet niet dat Gerard al een vrouw en kind heeft. Gerard is ineens verdwenen zonder iets achter te laten.
Lies neemt een baan om Gerard te vergeten: koffiemeisje bij een antiquariaat.

Ze komt bij Vink terecht die als hobby boeken verzamelt, hij heeft er zo veel dat er een scheurtje in de buitenmuur is ontstaan. Lies heeft medelijden met Vink en komt er steeds vaker langs om schoon te maken, de twee krijgen een relatie.
Dan komt ze Gerard tegen en vraagt of hij op zijn kinderen wil passen omdat zijn vrouw in het ziekenhuis ligt, ze stemt in.
Als snel wordt ze zwanger van hem en bevalt van Leo alleen die overlijd na 3 maanden.
Lies woont weer bij Vink in na 3 jaar komt ze Gerard weer tegen maar de confrontatie is te verdrietig voor Lies. Maar Gerard geeft niet op en rijd regelmatig met de auto door haar straat. Ze besluit hem weer te ontmoeten en ze raakt zwanger van Benno. Benno wordt opgevoegd als de zoon van Vink. Vink komt overlijd na een ongeluk. Als Benno 13 is komt hij erachter dat Gerard zijn vader is. Hij is woedend op zijn moeder dat hij al die tijd is voorgelogen, en verzint van alles door elkaar. Benno gaat rechten studeren. Zonder zijn studie af te maken krijgt hij toch een baan als baas van een advocatenkantoor. Benno en Lies spreken elkaar nauwelijks en leven totaal langs elkaar. Pas als Benno besluit zijn echte vader te bezoeken komen ze weer bij elkaar. Gerard blijkt helaas al 2 jaar dood te zijn.

De hoofdpersonen in dit boek zijn Lies en Benno hun verhalen lopen door elkaar heen. Benno en Lies zijn van elkaar vervreemd geraakt. Je ziet hoe ze beiden hun leven beleefd hebben.

Lies is de moeder van Benno.
Ze heeft altijd alles spik en span tot grote ergernis van Benno:”De met meubels volgestouwde kamer was even opgeruimd als altijd”. ”Het parket leek gisteren nog in de was gezet”. “Alles was glanzend gepoetst alsof er dag en nacht iemand als een bezetene het huishouden deed”. Blz. 215-216
“Als ze het op haar heupen kreeg en het ’s morgens vroeg over ‘die stofnesten’ had, wist ik dat ze, terwijl ik op school zat, enkele boekenplanken zou ontruimen om ze af te stoffen”. ” De boeken zette ze echter op willekeurige volgorde terug, zodat ik dagen bezig was om de vroegere orde te herstellen” blz. 139.

Lies heeft altijd al een kinderwens gehad na de dood van haar eerste kindje Leo bekommerd ze zich over haar nichtje Linda, de dochter van haar zus Greet. Greet heeft Linda bij haar moeder achter gelaten om samen met haar man Eli een winkel te beginnen. “Mijn enige geruststelling was dat Linda bij moeder en mij zou blijven wonen zolang Greet en Eli nog te druk hadden met het opbouwen van hun nering.” Blz. 89.
“Als ze het op haar heupen kreeg en het ’s morgens vroeg over ‘die stofnesten’ had, wist ik dat ze, terwijl ik op school zat, enkele boekenplanken zou ontruimen om ze af te stoffen”. ” De boeken zette ze echter op willekeurige volgorde terug, zodat ik dagen bezig was om de vroegere orde te herstellen” blz. 139.

“’Linda zal het er al moeilijk genoeg mee hebben dat wij hier niet meer wonen”. “Dat beseffen moeder en ik heel goed”.
“En juist daarom zou je beter moeten weten, zei ik, en liep de kamer uit.” Blz. 87

Benno de zoon van Gerard en Lies.
Benno staat bekend als een jongen met een grote fantasie zo heeft hij zijn studie nooit afgemaakt en toch een baan gekregen als baas van een advocatenkantoor. Hoe? Een rijke fantasie “hoefde geen enkele moeite te doen om overtuigend over te komen op Pieters collega’s”. “Ik las tenslotte dagelijks de krant van a tot z en beschikte over een uitgebreide kennis, die ik dankzij mijn vaders veelzijdige boekencollectie had opgedaan”. “Ik kon over van alles meepraten”. “Toen ze me vroegen waar ik op dat moment mee bezig was, zei ik achteloos telefonie”.
“Het was een schot in de roos, want sindsdien werd ik in Hoppe regelmatig door een van Pieters collega’s om advies gevraagd”.
Blz. 189

Naast een overschot aan fantasie heeft Benno ook moeite om een vaste relatie te beginnen. Hij krijgt een verhouding met een vrouw net zo oud als zijn moeder, Mieneke: ”Ze draaide zich naar me toe. Ik lag met mijn armen onder mijn hoofd gevouwen en keek naar het tentdak“. “Toen voelde ik haar hand op mijn schouder”. “Mijn hart begon razendsnel te kloppen”. “Ik vond het bijna eng, maar wilde niet dat ze dat zou merken”. “Mieneke legde haar hoofd tegen mijn schouder”. “Door mijn slaapzak heen kon ik de lichte aanraking van haar lichaam voelen”. “Na een paar minuten richtte ze zich op en keek me aan. Haar bruine ogen hadden een zachte glans gekregen”. Blz 147.

Lies komt voor verschillende problemen te staan waaronder moet ze wel of niet terug naar Gerard en Vink achterlaten.
“Het was januari – Vink was niet thuis – toen ik Gerard door de straat zag fietsen. Hij keek op hetzelfde moment naar boven als ik naar beneden. Ik verveelde me en zat in de vensterbank voor me uit te staren toen ik hem in het vizier kreeg. Ik schrok en haastte me naar de keuken, vastbesloten om niet open te doen als hij zou aanbellen. Hij zal me nooit met rust laten besefte ik toen.” Blz 119.

De hele tijd hoop je dat ze terug gaat naar Gerard aangezien Vink nooit thuis is en altijd met zijn hobby bezig is.

Ze raakt nog wel zwanger van hem maar blijft toch bij Vink wonen. Vink weet dat het kind niet van hem is en blijft ondanks alles toch bij hem. Na de dood van Vink komt Gerard twee keer per week langs om met Lies te vrijen, om vervolgens terug te keren naar zijn vrouw en kinderen. Op het einde is het te laat om terug te gaan naar Gerard want hij is dood.

De beschrijving van de personen is heel vaag aangezien het in de ik-vorm is geschreven, daarom moet je ook doorlezen voor dat je het verhaal snapt.
De opbouw van het verhaal is heel raar, het begint met het einde.
Het zijn een soort flashbacks van Lies en Benno. Wat is er mis gegaan in hun relatie?
Het taalgebruik is heel netjes je ziet wel dat het geen jeugdboek is.

Het boek is mij heel goed bevallen in het begin was het even inkomen maar als je eenmaal het verhaal snapt lees je het zo uit.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Afkomst door Michel Krielaars"