Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De weduwnaar door Kluun

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover De weduwnaar
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2602 woorden
  • 4 maart 2009
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 7
9 keer beoordeeld

Boekcover De weduwnaar
Shadow

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, gesch…

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks …

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, geschreven in de hem kenmerkende stijl: direct, nietsontziend en heel erg grappig. Het is een ontroerend mooi verhaal over een vader die samen met zijn dochtertje de dood van zijn veel te jong gestorven vrouw verwerkt, in een camper aan de andere kant van de wereld.

De weduwnaar door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Naam: Denise
Klas: 3GT1
Datum: 4 maart 2009
Titel: De weduwnaar
Auteur: Kluun (Raymond van de Klundert)
Uitgever + jaar van uitgave: Podium augustus 2006

Samenvatting
Het boek is ingedeeld in 3 delen.

Deel I : Stijn
Stijn verliest zijn vrouw aan kanker. Ze staat opgebaard bij hun in huis en hij gaat ’s nachts veel naar haar toe. Op de begrafenis van Carmen doet hij een toespraak en beloof daarin dat hij heel goed voor hun dochterje Luna zal zorgen. Na de begrafenis duurt het even voordat hij zijn “echte” leventje weer oppakt. Hij stopt tijdelijk met werken en stort zich op het uitgaansleven en de drugs, waar hij nogal geil van wordt. Stijn krijgt te maken met seksueel contact, hij is namelijk als weduwnaar erg aantrekkelijk voor een bepaalde groep vrouwen. Hij heeft seksueel contact met Natajs één van de dolly’s. Stijn had niet meer zoveel contact met zijn vrienden Thomas en Anne. Anne is de beste vriendin van Carmen. Nu na de dood van Carmen krijgt hij steeds meer m-a’tjes van ze (moederlijke adviezen) Hij wordt er zelfs helemaal gek van en wil het liefst gewoon met rust gelaten worden. Stijn krijgt veel contact met zijn ‘’vriendin’’ Roos, maar het uitgaan met Ramon, Natasja, de Dolly’s en de drugs vindt hij toch steeds belangrijker worden. Maud en Frenk(zijn zakencompagnon) vinden dat hij er even tussenuit moet om te genieten en gaan naar Ameland. Na dat Frenk in bed ligt, maken Maud en Stijn gebruik van de restjes cocaïne en hebben geweldige seks samen. Totdat Frenk plotseling in de kamer staat. Frenk vertrekt boos naar huis en Stijn gaat door naar Ibiza met Ramon, Natas en de Dolly’s. Stijn vind het helemaal geweldig, het uitgaan, de drugs, snuiven, zuipen en de seks. Hij lijkt helemaal niet meer te stoppen, totdat hij te horen krijgt van de twee vliegtuigen die in Ney York in de Two Towers zijn gestort. Dan beseft hij pas wat hij allemaal heeft gedaan en wat hij beloofd had aan Carmen. Hij neemt het eerst volgende vliegtuig naar huis. Thuis aangekomen raad Roos hem aan om weer naar de therapeute te gaan. Zij vindt dat Stijn alles rustig moet verwerken en met zijn dochtertje lekker te genieten. Diezelfde dag boekt hij nog een reis naar Australië. De eerste week gaan ze naar Thailand en vraagt Roos mee om als definitief afscheid te nemen, en hun relatie te verbreken.

Deel II : Stijn & Luna & Roos

Luna vind het helemaal geweldig dat Roos erbij is en alles gaat ook goed. Ook Stijn is op seksgebied aan het opleven, omdat Roos hem alles kan geven wat hij wil. Als Stijn te horen krijgt dat zijn vriendenkring weten dat Roos ook in Thailand zit is der lol er snel van af. Zijn vrienden accepteren dit niet, zo kort al na de dood van Carmen.
Hij is chagrijnig tegen Roos en alles word erger wanneer Luna wordt gebeten door een aap uit de dierentuin en naar het ziekenhuis moet voor een injectie(hiv) en hechtingen. Het afscheid tussen Roos en Stijn is definitief en Stijn vertrekt met Luna door naar Australië.

Deel III : Stijn & Luna
Stijn en Luna zijn Australië en Stijn huurt een camper, Luna kan schijnbaar niet tegen autorijden en wordt wagenziek. Ze spuugt alles onder. In Queensland zijn er een aantal strenge regels, zoals dat kinderen niet in een café mogen komen.
Ze mag niet mee op een boot om te kunnen duiken in zee. Alles valt tegen maar als ze samen op het strand fietsen en Luna zit bij Stijn achterop heeft Stijn het gevoel dat ze een eenheid vormen. Ze zijn gek op elkaar. Stijn begint Roos wel te missen en probeert weer contact te krijgen. Maar Roos wilt er niets van weten
Alles gaat fout, zelfs de camper worden hem ingenomen en reist per bus door naar Nieuw Zeeland. Daar krijgt hij te maken met een man die precies hetzelfde heeft gedaan als Stijn. Uiteindelijk heeft die man alle vrouwen laten vallen en is 100% gegaan voor zijn eigen vrouw. Stijn verlangt naar Roos. Toch liet Roos iets van zich weten ze stuurde hem namelijk een mail waarin stond:
Hij is bang voor de liefde. Het is een harde mail waarin Roos aangeeft dat ze gezocht heeft naar de warme Stijn die ze ooit gekend heeft en dat ze die niet meer kan vinden. Stijn probeert zich steeds meer te beseffen wat Roos met de mail heeft bedoeld: hij is is zijn leven lang bang voor de liefde. Alleen de twee laatste weken van Carmens leven was het hem gelukt de liefde onder ogen te zien. Daarna was hij er weer voor gevlucht. Hij beseft dat hij met Roos een kans gemist heeft en tijdens de reis naar Byron Bay weet hij stapje voor stapje wat hij in zijn leven verkeerd heeft gedaan. Hij is er nu zeker van en praat met Luna erover om Roos met kerstmis naar Australië te laten komen. Luna vind het helemaal geweldig! Hij wil laten zien hoeveel hij van Roos houdt en belt haar meteen op. Roos stemt in.
Dan komt ze door de toegangsdeuren: de toekomst is weer begonnen.

Vragen

1a. leg uit waarom het boek deze titel heeft.
- Na de dood van zijn vrouw Carmen, beschreven in (Er komt een vrouw bij de dokter) is Stijn weduwnaar. De titel is makkelijk aan te geven, omdat als je leest hoe hij de eerste maanden na de dood van zijn vrouw doorbrengt, dan lees je het onderwerp van de roman.

1b. vind je de titel goed gekozen? Leg je antwoord uit.
- Ja, want Stijn is de weduwnaar naar de dood van Carmen. En het hele verhaal draait om hem.


2. wie is de belangrijkste persoon in het verhaal? Of wie zijn de belangrijkste personen in het verhaal?
De belangrijkste persoon is natuurlijk Stijn. Maar Roos speelt ook een belangrijke rol in het verhaal. Door haar komt Stijn erachter dat hij bang voor de liefde is. Roos heeft niet zo’n grote rol als Stijn maar toch is zij een belangrijke persoon.

3. wat kun je over die hoofdperso(o)n(en) vertellen en met welke problemen krijgt hij/zij te maken?
Stijn: (in beide boeken de hoofdpersoon)

Stijn verliest zijn vrouw Carmen aan kanker, en is nu nog alleen met zijn dochtertje Luna. Toen Carmen nog leefde ging hij al vaak vreemd met andere vrouwen.Hij durft het verdriet niet onder ogen te komen en verstopt zich onder de drugs, drank en veel seks. Door zijn gedrag werkt hij veel mensen zich tegen hem in het harnas onder andere zijn beste vriend Frenk. Pas op Ibiza ontdekt hij dat hij Carmen had beloofd om goed voor hun dochtertje Luna te zorgen. Hij pakt het eerste de beste vliegtuig naar huis naar zijn dochter. Hij houdt ontzettend veel van haar. Heel de wereld draait nu om haar. Als ze in Australië zijn beseft hij pas hoe stom hij zich gedragen heeft. En die e-mail van Roos zet hem helemaal aan het denken. Hij is bang voor liefde.

Roos:
In het vorige boek had Stijn een relatie met haar. Ze hebben elkaar ontmoet met carnaval. In het begin vindt ze het goed dat hij de liefde bij haar zoekt die hij bij Carmen mist, maar op een gegeven moment begint ze gevoelens voor hem te krijgen. Als Carmen overleden is wil Stijn niet aan zijn gevoelens toegeven en kwetst Roos daar mee. Ze denken dat het over is als Stijn van Thailand terug komt, maar Stijn kan het contact met haar niet verbreken. Ze schrijft een mail naar Stijn en dan komt Stijn er pas achter dat hij verkeerd bezig is.

4. welke andere belangrijke personen komen nog meer in het verhaal voor?
Luna:
Luna is de dochter van Carmen en Stijn. Ze is 3 jaar. Ze begrijpt dat ze geen moeder meer heeft, maar toch op een of andere manier laat ze dat niet merken. Toen Carmen nog leefde maakte ze een boek voor Luna waar ze alles in schreef en dat Luna later terug kan lezen. Haar vader Stijn begon aan de drug en drank enzo. Soms leek het wel of Luna voor haar eigen vader zorgde dan hij voor haar.
Natasja:

Ook wel: Natas of Tas genoemd. Ze is een stagiaire bij Merk en Uitvoering. Ze ziet er erg aantrekkelijk uit en heeft al meedere keren met Stijn seks gehad.. Ze was een lid van de Dolly’s.

Frenk:
Hij is samen met Stijn eigenaar van marketingbureau Mekr in Uitvoering. Hij is het tegenovergestelde van Stijn. Hij woont erg luze in een groot huis zonder vrouw. Hij was er altijd voor Carmen en Stijn als ze het zwaar hadden, maar ook voor de leuke dingen. Op Ameland houdt Stijn zich niet aan zijn afspraak en kwets Frenk daar zo mee dat hij terug gaat en Stijn negeert. Frenk is wel hetero maar heeft bijna nooit seks.

Maud:
Maud is één van de ex-en van Stijn. Maud is ook erg goed bevriend geraakt met Carmen. Na Carmens dood gingen Frenk, Maud en Stijn elke maandag samen eten.

Anne:
De beste vriendin van Carmen en de vrouw van Thomas.
Thomas: Hij is de man van Anne. Hij is een oude schoolvriend van Stijn uit Breda. Nu hij getrouwd is met Anne en erg gelukkig is, heeft hij toch nog plezier met andere vrouwen achter de rug om van Anne.

Ramon:
Hij is de stapvriend van Stijn. Zij hebben altijd veel plezier aan vreemd gaan. Hij is de koning van de sportschool en de keizer van XTC. Ook hij kende Carmen nauwelijks.

5. welke persoon uit het verhaal zou jij het liefste zijn? Leg je antwoord uit
Ik denk toch Luna, want zij snapt wel dat haar moeder er niet meer is. Maar als een jong kin denk je er nog niet echt over na. Dat verdriet zou ik helemaal niet willen en zou er dan dus ook niet bij willen nadenken. Zij is een gelukkig en sterk meisje, haar vader is met rare dingen bezig maar toch geniet ze van het leven.


6. tot welke genre behoort het boek volgens jou? Leg je antwoord uit.
-psychologische roman, omdat het gaat helemaal niet over het verleden of over de toekomst.

7a. wat verwachtte je van het boek toen je het begon te lezen?
Ik had het boek: er komt een vrouw bij de dokter, nog nooit gelezen dus wist eigenlijk ook niet waar het 2de boek over zou gaan. Toen had de docent het mij een beetje vertelt en toen begon ik het boek pas echt te snappen. Wat ik er toen van verwachte weet ik niet meer precies, want het woord weduwnaar sprak me niet echt aan. Het boek liep sowieso anders dan ik had verwacht. Ik had meer een verhaal verwacht waar het echt alleen om de dood ging van Carmen, maar uiteindelijk ging het erover hoe Stijn na de dood van Carmen was. Als mijn vriend later zou overlijden zou ik daardoor niet vreemd gaan, ook als hij op sterven ligt zou ik dat niet doen. Ik had het niet verwacht van Stijn.

7b. zijn die verwachtingen uit gekomen? Leg je antwoord uit
Nee, ik had niet verwacht dat Stijn weer terug zou vallen in het vreemdgaan.

8. maak eens een goede en korte reclametekst voor dit verhaal.
De inleefbare opvolger van de bestseller 'Komt een vrouw bij de dokter’

9. geef je mening over het verhaal in drie beoordelingswoorden en leg je mening uit.
Mooi –Naast het vreemdgaan had hij toch nog een mooi leven en genoot ervan. Met zo’n lieve en schattige dochter zou hij echt blij moeten zijn.

10. zoek relevante informatie over het boek en de auteur.
Raymond van de Klundert is geboren in Tilburg, 17 april 1964 die boeken uitgeeft onder de naam Kluun.
Het werk werd afgelopen jaar gepubliceerd. Kluun is nu 43 jaar oud en heeft dit verhaal zelf meegemaakt. Niet helemaal het zelfde maar de grote lijnen wel. Hij verloor zijn vrouw op 36-jarige leeftijd. Ook aan kanker. Net als in het boek gaat hij dan ook helemaal los in Amsterdam en Ibiza. Toen merkte hij net als in het boek, dat dit geen goede manier was. Hij vertrok met zijn dochtertje Eva die toen ook 3 was naar Australie. Hier begon hij pas te schrijven. Net als in het boek beschreven was hij ook met de camper op pad, dus schreef hij voornamelijk als Eva slaapend in de camper lag.

Na ongeveer 1,5 jaar biedt Podium hem een contract aan. In het jaar 2003 publiceerd hij het boek “Komt een vrouw bij de dokter”. Hij verkoopt zich allerbest en wordt nu zelfs naar het Duits, Engels, Frans, Zweeds, Deens en Grieks.
Kluun is na zijn eerste vrouw nog een keer getrouwd. Zijn vrouw heet Natalie en met haar heeft hij nog een dochtertje “Roos” die nu 2 is. Eva is inmiddels 8. Het gezin woont in Amsterdam.

Raymond van de Klundert

Het boek ‘De weduwnaar’ is een vervolg op ‘Komt een vrouw bij de dokter’.
De Weduwnaar gaat verder waar het spraakmakende debuut Komt een vrouw bij de dokter (230.000 exemplaren verkocht) eindigde. Geschreven in typische Kluun-stijl: direct, vol humor en bovenal nietsontziend.
Schrijver Kluun debuteerde drie jaar geleden met de roman Komt een vrouw bij de dokter. Het boek werd in deze krant volledig de vernieling in geschreven.
Er zijn inmiddels 150.000 exemplaren van verkocht. Nu ligt zijn nieuwe boek in de winkels, De weduwnaar. Het vervolg op zijn debuut.
Arie Storm schreef in deze krant een vernietigend stuk over Kluuns debuut, Komt een vrouw bij de dokter. Uit de verkoopcijfers (150.000 stuks!) kunnen verkeerde conclusies worden getrokken. Bijvoorbeeld dat de recensent ongelijk had. Of dat Kluun een goed boek schreef.
De conclusie die wel is gewettigd, is dat een slechte recensie in dit geval dus helemaal niets uitmaakte.
Kluun - Raymond van de Klundert - liet zich niet uit het veld slaan, en zie, nu ligt zijn tweede roman in de winkels. De weduwnaar heet de roman, het vervolg op Komt een vrouw bij de dokter.

11. je schrijft een brief namens de hoofdpersoon aan een persoon uit het boek of aan jou als lezer.
Lieve Luna,


Nu ben je 3jaar oud, en kun je nog niet lezen. Maar ik doe het net zoals mamma heeft gedaan een brief voor jou schrijven die je later terug kan lezen.
Deze brief schrijf ik speciaal voor jou, omdat jij iemand bent die me van het leven laat genieten.
Jij was eigenlijk de enige wat nog voor mij bestond.
Roos is ook een belangrijke persoon in mijn leven, jij vind haar helemaal geweldig!
Toen we naar Thailand en Australië zijn gegaan, besefte ik pas hoe wij samen een eenheid vormen.
Jij bij mij achterop de fiets dat was een prachtig gevoel.
Je bent echt een mooie dochter.
Nu snap je nog niet zo goed dat mamma er niet meer is, je moet wel weten dat je haar nooit meer zal zien.
Ik heb foute dingen gedaan na de dood van mamma, en dat zal ik mezelf ook niet meer vergeven.
Want ik had mamma beloofd om goed voor je te zorgen.
Daar heb ik me niet aangehouden, en ben mijn eigen leventje gaan leven.
Mijn meisje, ik zal je nooit meer alleen laten, dat beloof ik!
Laten we nog veel plezier met elkaar beleven en van het leven genieten.
We zijn dol op elkaar, en daar moeten we gebruik van maken.

Je kunt altijd bij mij terecht.
Je kutn overal met me over praten, waar je eigenlijk beter met mamma over kon praten.
Maar nu ben ik je mamma en je pappa.
Dus geef me de kans, en ik zal het proberen.

Dikke kus,
Pappa Stijn

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De weduwnaar door Kluun"