De weduwnaar door Kluun

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover De weduwnaar
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2829 woorden
  • 17 februari 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
7 keer beoordeeld

Boekcover De weduwnaar
Shadow

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, gesch…

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks …

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, geschreven in de hem kenmerkende stijl: direct, nietsontziend en heel erg grappig. Het is een ontroerend mooi verhaal over een vader die samen met zijn dochtertje de dood van zijn veel te jong gestorven vrouw verwerkt, in een camper aan de andere kant van de wereld.

De weduwnaar door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De weduwnaar
Door Kluun


1. Volledige titelbeschrijving
Het boek dat ik gekozen heb heet De weduwnaar De auteur van De weduwnaar is Raymond van Klundert alias Kluun. Het boek is het vervolg op zijn eerste boek: Komt een vrouw bij de dokter. De eerste druk was in mei 2006 en het boek is uitgegeven in het jaar 2007. Die eerste druk wordt nog steeds gebruikt. Er staat geen ondertitel op het boek. Wel staat er dat het een vervolg is. De uitgever is Podium.

2. A Korte motivatie van de boekkeuze
Ik heb dit boek gekozen, omdat ik het boek Komt een vrouw bij de dokter had gelezen. Dat vond ik een heel mooi boek en ik was dus ook erg benieuwd naar het vervolg. Ik houd ook erg van de schrijfstijl van Kluun, want het leest eenvoudig weg en dat vind ik zelf heel prettig. Zijn boeken zijn vol drama en verdriet en ook nog realistisch en dat vind ik leuk om te lezen als ik er voor in de stemming ben. Voordat ik het boek heb gelezen las ik de achterflap en die maakte me nieuwsgierig dus dat is nog een reden waarom ik dit boek heb gekozen.


2. B Opbouw van het boek
Het boek is een vervolg op het boek Komt een vrouw bij de dokter. Het is net als het Komt een vrouw bij de dokter verdeeld in drie delen en die delen zijn weer opgebouwd uit kleine hoofdstukken. Boven ieder hoofdstuk staat een ‘wrample’ oftewel een written sample in het Nederlands ook wel een quote genoemd. Die ‘wramples’ zijn ook in een ander lettertype gedrukt. De namen van de delen zijn:
Deel 1: Stijn
Deel 2: Stijn & Luna en Roos
Deel 3: Stijn & Luna
Die namen slaan op wie er in dat deel in de schijnwerper staat. In het eerste deel lees je eigenlijk alleen maar over Stijn en zijn uitgaansleven. Het tweede deel speelt zich af in Thailand en daar gaat het vooral over Stijn, Luna en Roos en hoe ze met elkaar omgaan. Het derde deel haat eigenlijk alleen maar over Stijn en zijn dochtertje en hoe hun rondreis in Australië gaat.
Ook schrijft Kluun in kadertjes over personages of locaties. Weliswaar doet hij dat veel meer in Komt een vrouw bij de dokter maar wanneer Maud bijvoorbeeld in de roman komt, staat er in een kadertje wie Maud in het leven van Stijn is. Die kadertjes hebben ook een ander lettertype als het eigenlijke verhaal. Er zijn geen plaatjes in het boek te vinden.

Het verhaal is zeker een verhaal. Het is geen saaie opsomming van feiten of een soort artikel. Het is een echt verhaal en behoort ook tot de Nederlandse literatuur. De weduwnaar is een ‘psychologische roman’, want het draait om de gevoelens en de psychologie van de personages.

3. Korte samenvatting van de inhoud
Proloog
In dit deel van het boek vertelt Stijn over zijn aankomst in Australië De douane is heel erg streng tegenover toeristen en het vertelt een beetje wat Stijn te wachten staat in dit land.

Wat vooraf ging

In dit deel staan een paar fragmenten uit de roman Komt een vrouw bij de dokter. Je leest wat er is gebeurd met Stijn zijn vrouw Carmen. Hoe de kanker langzaam Carmen helemaal kapot maakt en uiteindelijk ook de dood van Carmen.

Deel 1 genaamd Stijn
Dit deel begint met een deel van een songtekst van de band Doe maar met het lied ‘een nacht alleen’.
Kom niet bij me kloppen
De deur is op slot
Laat me nou eens pitten
Want ik ga kapot

Carmen is net overleden en staat opgebaard in een kamer van het nieuwe huis van Stijn. Hij gaat s´nachts vaak naar haar toen, bereidt de begrafenis voor en op deze begrafenis houdt hij ook een toespraak waarin hij zegt dat hij heel goed voor het dochtertje van Carmen en hem gaat zorgen.

Stijn gaat weer werken maar dat wil niet lukken dus richt hij zich volledig op het uitgaansleven. Hij heeft veel seksueel contact met Maud en Natasja die hij allebei vaak ziet op zijn werk. Ook heeft hij veel seksueel contact met Natasja’s vriendinnen die hij de dolly’s noemt, want ze lijken allemaal op elkaar. Stijn merkt dat hij als weduwnaar aantrekkelijk is voor een bepaalde soort vrouwen. Tijdens het uitgaan worden tijdens de uitgaanssessies steeds meer drugs gebruikt. Daar worden de dolly’s heel geil van en Stijn neemt er steeds vaker een mee naar huis.

In die tijd bemoeien Thomas en Anne zich ook veel met het leven van Stijn. Stijn kent dat koppel al heel lang. Het waren goede vrienden van Carmen en steunden Stijn en Carmen ook vaak toen Carmen kanker had. Zij adviseren Stijn steeds meer, bijvoorbeeld dat hij niet zo vaak moet uitgaan en meer aandacht aan zijn dochtertje moet geven. Desondanks heeft Stijn een hekel aan het stel. Ook neemt Stijn steeds meer afstand van Roos; zijn vriendin. Dit was zijn liefdesaffaire tijdens de tijd dat Carmen kanker had. Het was ook de eerste affaire waar liefde een rol in speelde iets dat Stijn nooit heeft gewild.


Stijn begint steeds meer drugs te gebruiken. Hij gebruikt ook niet alleen maar XTC maar ook cocaïne. Roos en Frenk zijn hier beiden heel erg op tegen. Samen met Maud en Frenk gaat hij een weekeinde weg waarin hij heeft beloofd geen drugs te gebruiken maar als ze daar zijn pakt Stijn een zakje cocaïne uit zijn tas en snuift dat samen met Maud op. Opeens staat Frenk in de kamer en verlaat woedend het vakantiehuisje. Hierna gaat Stijn met de dolly’s, Ramon en Natasja naar Ibiza. Hier wordt gedronken, gesnoven en gevreeën bij het leven. Hier besluit Stijn ook de aandelen van zijn bedrijf te verkopen. Op een dag in Ibiza ziet hij opeens het World Trade Center instorten. Hij wordt zich ervan bewust dat hij zich vreselijk misdraagt en gaat onmiddellijk naar zijn dochtertje.

Eenmaal thuis aangekomen gaat hij naar Nora een vrouw die helpt bij problemen. Zij vertelt hem dat hij misschien een grote reis moet gaan maken om van zijn problemen af te komen bijvoorbeeld naar Thailand of Australië waar Carmen ook heenging voordat ze met Stijn was getrouwd. Hij reserveert onmiddellijk een hotel in Thailand voor een week en een camper om rond te toeren in Australië. Hij nodigt Roos uit om met hem mee te gaan naar Thailand en zij doet dit ook. Stijn wil niet dat anderen dit weten, want anders zullen ze hem toch alleen maar raar aankijken.

Dit deel heet Stijn; want het gaat natuurlijk alleen maar over Stijn.

Deel 2 genaamd Stijn & Luna en Roos
Dit deel begint met een deel van een songtekst van Peter Koelewijn met het lied ‘KL204’
O wat hou ik van jou, denk ik in de hal
De hele wereld is daar waar wij tussen staan
En een stem zegt: willen alle passagiers
Voor de KL204 naar de uitgang gaan
Dan ga je door de pascontrole
Je kijkt nog even om en je zwaait naar mij
Ik glimlach, maar iets sterft in mij
Want ik weet ook, nou is het echt voorbij

Dit deel is maar heel kort. Het bestaat maar uit 16 bladzijden. Het gaat alleen over de reis in Thailand. Luna vindt het heel leuk dat Roos meegaat naar Thailand. En het begin van de vakantie is ook echt super. Stijn en Roos hebben veel seks en de drie gaan heel goed met elkaar om.

Dan komt Stijn erachter dat bijna zijn hele vriendenkring weet dat Roos mee naar Thailand is. Ze nemen het hem erg kwalijk zo kort na de dood van Carmen en dat maakt Stijn chagrijnig. Dit bederft gelijk de vakantie in Thailand. Luna wordt bovendien door een aap gebeten in een dierentuin en Stijn denkt dat ze enge ziektes krijgt. Daarna gaan Stijn en Luna naar Australië en lijkt het afscheid van Stijn en Roos definitief te worden. De songtekst is hier heel erg van toepassing. Luna en Stijn laten Roos achter in Thailand en gaan op weg naar Australië.

Dit deel heet Stijn & Luna en Roos; die titel laat zien hoe de verhoudingen zijn. Stijn en Luna zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden (&) door de relatie tussen vader en dochter. De relatie met zijn vriendin is losser (EN). Eigenlijk neemt Stijn hier voorgoed afscheid van Roos.

Deel 3 genaamd Stijn & Luna
Dit deel begint met een deel van een songtekst van de Fun lovin’ criminals met het lied ‘We have all the time in the world’
We have all the time in the world
Time enough for life
To unfold all the precious things life has in store
And we got all the love in the world
And as time goes by you will find we need nothing more
And we got all the time in the world for love
Nothing more, nothing less
Only love, only love

In Australië hebben Stijn en Luna alle tijd om met elkaar om te gaan. Stijn heeft een camper gehuurd en het eerste probleem is dat die eigenlijk te klein is. Bovendien kan Luna helemaal niet goed tegen autorijden. Natuurlijk gaat het op de eerste dag al mis; ze geeft over in de auto. Zo zijn er in Australië een heleboel dingen die misgaan. De strenge wet in Queensland verbiedt kinderen in een café te komen waardoor Stijn en Luna niet naar een kikkerrace kunnen kijken ook mogen ze niet duiken. Dus moet Stijn uiteindelijk met Luna in een boot met een glazen bodem nar de vissen kijken. Een mooi moment is wanneer Stijn op een fiets met Luna achterop de zee in rijdt. Hij krijgt het gevoel dat ze een eenheid vormen, ze zijn gek op elkaar.

Stijn moet enorm wennen aan de grootte van het land Australië en op de manier waar de mensen met elkaar omgaan. Ze zijn heel aardig en nemen overal rustig de tijd voor. Hij mist Roos en stuurt haar nog vaak sms’jes, terwijl zij dit juist helemaal niet wil. Hij krijgt ook nog mailtjes van andere vrienden maar stuurt niets terug.


Seks heeft Stijn helemaal niet meer. Wel komt hij op een keer een vrouw tegen bij de McDonald’s die hem het bed in wil krijgen maar gelukkig redt zijn dochtertje hem net op tijd door de slaapkamer in te komen. Eindelijk heeft hij de seksuele verleiding een keer weerstaan. Hij vertrekt zonder een spoor achter te laten en krijgt daarna nog een aantal boetes omdat hij te hard reed. De camper wordt gevorderd en hij lift samen met Luna met een vrachtwagenchauffeur mee.

Later reist hij per bus tijdens een excursie en ontmoet hij een echtpaar uit Nieuw-Zeeland. Hij vindt dat deze twee mensen een hele goede relatie met elkaar hebben en raakt in gesprek met de man. Hij merkt dat deze net zo was als hem vroeger maar toen zijn vrouw er achter kwam hij er voorgoed mee op is gehouden. Dat heeft zijn relatie gered.
Stijn verlangt steeds meer naar Roos. Die vertelt hem dat hij zijn hotmail moet gaan lezen. In de hotmail staat een harde mail van Roos. Zij vertelt hem dat ze gezocht heeft naar de warme Stijn die ze ooit gekend heeft en dat ze hem niet meer terug kan vinden en dat Stijn bang is om zich over te geven aan de liefde. Tijdens zijn reis snapt Stijn steeds beter wat Roos bedoelt. Hij beseft dat hij een kans heeft gemist met Roos. In een droom ziet hij dat Carmen instemt met de relatie van hem en Roos en dit is voor Stijn het teken dat hij het weer een kans moet geven. Hij praat erover met Luna en zij vindt ook dat hij Roos moet bellen. Hij belt Roos en zegt dat ze hem een kans moet geven om zijn liefde aan te tonen. Roos gaat onmiddellijk naar Australië en ze komt aan op het vliegveld waar Stijn en Luna aan het wachten zijn.

Misschien zou dit deel wel Stijn & Luna & Roos genoemd moeten worden. Want het einde betekent een serieuze relatie.

4. Eerste persoonlijke reactie
In het begin vond ik het boek best wel oppervlakkig, het was alleen maar uitgaan en vrijen. Maar dan komt die grote verandering als Stijn het World Trade Center ziet instorten en dan verandert ook gelijk het hele verhaal. Het is wel een beetje vreemd ineens maar wel leuk dat het boek opeens een andere wending neemt. Mijn uiteindelijke mening is dat het een mooi boek is maar ik vond Komt een vrouw bij de dokter toch leuker, want dat deed me meer.

5. Belangrijke personages en hun onderlinge relatie
Het belangrijkste personage is natuurlijk Stijn. Eigenlijk draait het hele boek om hem. Hij ondergaat ook een zeer grote verandering in het boek. Eerst is het een man die niet weet wat hij zoeken moet en vrijt, zuipt en snuift de hele tijd. Dan op Ibiza merkt hij dat hij verkeerd bezig is. Hij wordt verstandig en kan weer normaal doen. In Australië is hij een heel ander persoon. En na de mail van Roos beseft hij weer wat liefde is.
Roos is ook wel een belangrijk personage in het boek. Op zich komt zij niet zo vaak voor in het boek maar zij schrijft wel de mail, waardoor Stijn beseft waar hij mee bezig is dus vond ik haar ook een belangrijk personage.


6.Perspectief
Net als Komt een vrouw bij de dokter is Stijn de ik-verteller van de roman. Het is dus subjectief. Het lijkt een beetje op een dagboekvorm. Stijn spreekt vanuit zijn eigen ervaringen, hoe hij het beleeft. Het effect van dit perspectief is dat je echt alles van Stijn komt te weten, je leest vaak zijn gedachtes daarom heeft Kluun dit perspectief ook gekozen.

7. Tijd
Het boek speelt zich in 2001. Dat zie je bijvoorbeeld aan de aanslagen (11 september 2001). Maar er staan ook datumgegevens in de e-mails en daar kun je aan zie dat de roman aansluit op de dood van Carmen in Komt een vrouw bij de dokter. (half mei 2001) en doorloopt tot kerstmis 2001.

8. Tijd 2
Het verhaal is geheel chronologisch. Er zijn totaal geen terugblikken of flashbacks. Je gaat mee met Stijn en raakt niet opeens bij een ander personage in een andere tijd dus het verhaal is gewoon chronologisch.

9. Thematiek
De titel is zeer eenvoudig te verklaren. Stijn’s vrouw Carmen is net dood en Stijn is dus weduwnaar geworden. Hoe hij die eerste maanden na de dood van Carmen doorbrengt is het onderwerp van de roman.

De hele roman draait om het verwerken van Carmen’s dood. Het laat zien hoe bepaalde mannen omgaan met het verlies van hun vrouw aan kanker. De reactie van Stijn is wel voorspelbaar. Eerst gaat hij helemaal los in het uitgaansleven. Hij duit in bed met andere vrouwen. En behalve seks zit Stijn ook stevig aan de drugs. Dan wordt het 11 september 2001 en plegen terroristen een aanval op het World Trade Center, deze dreiging laat Stijn terugkeren naar zijn dochtertje in Amsterdam. Via een spirituele therapeut komt hij erachter dat hij een grote reis moet maken. Eerst maakt hij nog een fout door Roos mee te nemen naar Thailand. Ze gaat echter niet mee naar Thailand en eigenlijk hebben ze voorgoed afscheid genomen in Thailand.
In Australie kan Stijn nog niet totaal tot rust komen maar dat gaat steeds beter, want de vrouwen zijn lelijk en dus heeft hij geen seks. Wel begint hij roos te missen maar die wil geen contact met Stijn. Wanneer hij een Australisch avontuurtje uit de weg kan gaan (een gescheiden Nederlandse vrouw wil hem wel het bed in hebben) en daarna een Nieuw Zeelands stel ontmoet dat een huwelijkscrisis heeft overwonnen, gaat Stijn anders denken over de liefde. Hij beseft dat hij altijd bang geweest is voor de liefde en geen nieuwe relatie durfde aan te gaan met Roos. Daarom had hij een muur van seks en drugs voor haar opgetrokken. Uiteindelijk krijgt hij dat besef en belt hij Roos om te vragen of ze kerst komt vieren in Australië. In tegenstelling tot Komt een vrouw bij de dokter, heeft dit boek wel een goed einde en dat betekent een toekomst voor Stijn.


Het motto van de roman is een lied van Snow Patrol uit het liedje ‘run’
Light up, light up
As if you have a choice
Even if you can not hear my voice
I’ll be right beside you dear
De tekst van dit liedje verwijst naar de relatie die Stijn had met Carmen. In de tekst wordt iemand aangemoedigd om positief te denken ook al kun je iemands stem niet horen, je geliefde is dicht bij je.

Motieven:
- Seksualiteit
- Overspel
- Drugsgebruik
- Liefde tussen vader en dochter
- Cultuurverschil

10. Eindoordeel
Ik vond het een heel mooi boek. In het begin is het boek een beetje oppervlakkig maar niet saai. Kluun heeft een schrijfstijl die makkelijk leest en dat vind ik altijd heel prettig. Een paar keer heeft Kluun me zelfs aan het lachen gemaakt. Het is op zich wel een beetje voorspellend: Vrouw dood, je verliezen in feesten, en dan tot inkeer komen. Ik vond Komt een vrouw bij de dokter mooier maar dit was ook wel een goed boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De weduwnaar door Kluun"