Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 902 woorden
  • 10 februari 2009
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 7
30 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting.

Echte mannen eten geen kaas is een waar gebeurd verhaal waarin de schrijfster (ook meteen de hoofdpersoon) Maria een onzeker, vrouwelijk en mooi meisje van 12, die in aanraking komt met loverboys. Het was begonnen op de eerste dag dat Maria naar de middelbare school ging samen met haar vriendin Nikki (een meisje die nog geen vrouwelijke trekjes had,echt nog een meisje), ongeveer 6 jaar geleden rond om Zwolle.
Voor de school stond een groepje van jongens met harde muziek mooie sieraden, kleding en auto’s. Een van die jongens die Manou heette zei “hoi” tegen Maria, die helemaal blij was. Manou was een gevoelloze jongen, die het leuk vond als mensen pijn leden en moeten huilen. Vroeger was hij kindersoldaat geweest, dat is nu zijn excuus voor zijn gedrag. Die dag daarna kon ze al bij hem in de auto zitten en werd al meteen die dag ontmaagd en er werd haar geleerd hoe ze moest roken. De maanden die erop volgde moest ze ook met andere mannen naar bed, daardoor was ze nooit op school, alleen voor de toetsen. Manou had grip op Maria, hij zei alles wat ze moest doen: douchen, slapen, eten en zelfs wanneer ze naar de wc moest! In ruil voor het werk dat ze deed kreeg ze drugs en mooie kleren.

Manou had haar geleerd, dat als hij een keer weg was, dat zij het dan kon overnemen, dat gebeurde dan ook, Manou was een keer weg en Maria moest het overnemen, zij was nu de leider van alle jongens die Manou voor zich had laten werken, Dat moest ze een maand volhouden en toen hij terug kwam moest zij weer voor hem werken.
Na ongeveer 2 jaar het vol te houden had Manou een idee dat hij zich zou voorstellen aan Maria’s moeder en zich voordoen als haar vriend, dat gebeurde dus ook, haar moeder was helemaal weg van hem dat ging een jaar goed.
Toen Maria weer eens een keer op school was, zag een leraar dat er iets was en wilde haar alleen spreken samen met Nikki, waar ze in die jaren niet veel contact meer mee had. Nikki was ook een beetje op gaan trekken met die jongens en wist er dus vanaf. De leraar vroeg wat er was en Nikki drong er op aan dat Maria het moest zeggen. Toen Maria had verteld dat ze verkracht was door 4 mannen was het raak, ze moest naar een abortuskliniek en haar ouders werden ingelicht.
Die waren helemaal over de rooien en stuurden haar naar kennissen daar verbleef ze drie maanden. Toen Maria het daar niet meer leuk vond kwam ze weer naar huis en ging het weer door met Manou, hij wilde met haar naar het buitenland, toen ze 5 meter naast de auto stond waarin ze naar Schiphol zou gaan kwam haar moeder en nam haar mee naar huis. Haar moeder nam contact op met jeugdzorg en werd ze overgeplaatst naar een kliniek, waar Manou haar wist te vinden. Toen de leiding doorkreeg dat Manou haar had gevonden werd ze overgeplaatst naar een boerderij. In de boerderij kon ze niet langer dan 3 maanden blijven en moest weer weg maar waarheen? Maria had 2 keuzes: 1. ze kon naar India gaan, 2. ze kon naar een jeugdgevangenis. Maria had gekozen voor India, daar ging ze naartoe met 2 leiders en 4 meiden die ook problemen hadden met jongens. In het vliegtuig vloog ze van Manou weg.
De schrijfster wil de lezer behoeden voor de fouten die zij gemaakt heeft, bij manou blijven. Ze wil je ook bijbrengen hoe die jongens zijn en hoe ze je behandelen.

Mening

Dit boek is het beste en meest spectaculaire boek dat ik ooit heb gelezen. Dit komt omdat de schrijfster zelf het verhaal heeft meegemaakt en dat maakt het heel realistisch. Het boek vind ik ook heel leuk omdat het meisje dezelfde leeftijd heeft als mij en daardoor vind ik het leuker en beter voor mezelf om te blijven lezen voor de gevaren van die jongens. Ik vind zelf ook dat er veel in gebeurt en dat het goed is opgebouwd, niet dat het heel heftig begint en het, het hele boek hetzelfde blijft. De taal van het boek is hetzelfde als de spreektaal van de jongeren dat maakt het voor de lezers (wat voor een groot deel jongeren zijn) makkelijker te lezen. Het boek vind in ook heel leuk omdat je alles van Maria en de mede spelers te weten krijgt, hoe ze het thuis heeft en hoe ze er daar mee omgaat, hoe ze zich voelt als ze bij die jongens is en hoe ze zich voelt als ze erbij weg is. Het heeft me ook mee inzicht gegeven over die jongens dat ze niet altijd van die standaard types zijn die super mooi zijn en je overweldigen met cadeaus, maar dat het ook gewoon lelijkere jongens kunnen zijn die je geen cadeaus geven. Als ik nu over straat loop en van die Antilliaanse jongens zie met gouden kettingen, auto’s en harde muziek? Dan denk ik bij mezelf wat zou er met mij gebeuren als ik wel van zo een jongen zou gaan houden en hij zou een loverboy zijn? Die vraag zou niet beantwoord kunnen worden want ik ben slimmer dan hun. Toen ik dit boek aan het lezen was kon ik niet stoppen en ik wil nu zelfs nog doorlezen ook al ben ik een slechte lezer.




REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"