Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1058 woorden
  • 6 februari 2009
  • 55 keer beoordeeld
Cijfer 7
55 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene gegevens
Titel: Echte mannen eten geen kaas
Ondertitel: Vier jaar in handen van een loverboy
Auteur: Maria Mosterd
Uitgever: Van Gennep
Plaats: Amsterdam
Jaar van eerste druk: 2008
Gelezen druk: 10e druk
Genre: Prostitutie/ Drama/ Loverboys
Aantal pagina’s: 186
Extra opmerking: Alle namen en plaatsnamen in dit boek zijn veranderd. Behalve de naam van de auteur.

Samenvatting van de inhoud
Maria is twaalf jaar als ze met haar vriendin Nikki voor het eerst naar de middelbare school fietst. Voor haar school staan elke dag een groep Antilliaanse jongens. Ze fantaseert vaak dat een van hen haar vriendje zou zijn. Maria’s fantasie lijkt werkelijkheid te worden ze wordt steeds vaker aangesproken door een van die jongens ‘Manou’. Na twee weken stapt ze bij hem in de auto. Manou brengt haar naar zijn huis. Daar geeft hij haar een joint. Manou zegt dat ze nog veel moet leren en haar daarbij wil helpen. Ze vindt het goed en Manou leert haar hoe ze de joint moet roken. Als ze zich niet lekker begint te voelen hierdoor, legt Manou Maria op zijn bed en begint haar uit te kleden en doet hij het met haar. Daarna brengt hij haar terug naar school.

De volgende dag op school ziet Maria Manou en zijn vrienden weer staan. Hij gebaart met zijn hand dat ze naar hem toe moet komen. Ze stappen samen in de auto en rijden weg. Manou rijdt richting de stad en stopt vlak voor de coffeeshop. Daar maakt hij het meisje in de coffeeshop duidelijk dat als Maria vraagt om een joint, ze er gewoon een mee kan nemen. Maria krijgt meteen een joint in haar handen geduwd. Manou zegt dat ze hem nog niet mag oproken. Ze stappen in de auto en rijden langs de Stenenmuur Oost. Naar een wijk met heel veel flats; bij de tweede flat stoppen ze. Manou belt aan en ze mogen naar binnen. Eenmaal boven staat er een jongen te wachten. Het is een kleine kamer met een bank, een salontafel en een bed in een ruimte staan. Manou gebaart Maria dat ze de joint mag oproken. De jongen pakt Maria bij haar hand en legt haar op bed daar moest ze het met hem gaan doen. Daarna bracht Manou haar weer terug naar school. En zo deed ze dat bijna elke dag.


Maria komt alleen nog maar voor belangrijke toetsen naar school en om Nikki te zien. Nikki, Maria’s zusje en natuurlijk Maria’s moeder zien dat er iets mis is. Maria komt vaak stoned thuis en praat bijna nooit meer over iets met haar moeder. Maria’s moeder en zusje zijn erg bezorgd over het gedrag van Maria en ze weten niet wat daar de reden van is.

Maria heeft uiteindelijk vier jaar in de handen van Manou geleefd. En heeft daarna aangifte gedaan. Ze moest naar een geheim internaat omdat het niet veilig zou zijn als Manou haar te pakken zou krijgen. Ook heeft ze in een pleeggezin gezeten. Nadat het allemaal voorbij was is Maria voor zes maanden naar India gegaan om weer zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde te krijgen.

Eigen mening: Leeservaringen
Onderwerp
Ik heb wel eens een ander boek over loverboys gelezen, maar ik vind dit boek beter want, het andere boek was veel te langdradig en ingewikkeld verteld. Uit het boek is gebleken dat loverboys: pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars zijn. Ik ben het daarmee eens en het boek heeft daar overduidelijk de doorslag van gegeven.

Gebeurtenissen
De meeste gebeurtenissen in het verhaal zijn onherkenbaar voor mij. Ook zijn er heel veel gebeurtenissen in het verhaal. Aan de ene kant komen er begrijpelijke dingen (gevoelens) in voor, maar aan de andere kant dingen waarvan ik het bestaan amper wist. Dus het verhaal blijft continu boeiend om te lezen.

Personages
Ik kan me erg goed verplaatsen in de problemen en de gedachtewereld van de hoofdpersoon. Dit omdat ze ook nog jong is. Ze is in het begin gewoon een onzekere tiener, die gevoelig is voor de aandacht van een jongen. Ze is wel erg naïef. De hoofdpersoon verandert door wat voor erge gebeurtenissen ze meemaakt.

Bouw
Ik vind de bouw van het verhaal spannend opgebouwd omdat ze soms ook dingen achterhoudt, waar ze dan later in het boek weer op terugkomt. Ook heeft het verhaal een passend slot. Dat komt doordat ze weg gaat van Nederland, weg van al haar problemen.

Taalgebruik (bij verhalen in boeken)
Ik vind het verhaal gemakkelijk om te lezen maar af en toe ook een beetje lastig omdat ze ook wel eens Antilliaanse termen gebruikt zoals: dushi (schatje). Het verhaal bevat veel beschrijvingen ik zelf vind dat niet zo prettig. Zo beschrijft ze bijvoorbeeld hoe het in een flat ruikt, terwijl dat voor mij eigenlijk overbodige informatie is.


Verwerkingsopdracht
A A’dam waar Maria naartoe moest om achter de ramen te staan.
B ?
C ?
D Dushi hoe Manou en zijn vrienden Maria noemden.
E Echte Mannen eten geen kaas.
F ?
G Gek want dat is wat Manou is.
H Hoertje zo noemt Manou Maria soms als hij boos op haar is.
I India het land waar Maria naartoe is gegaan voor zes maanden.
J Juanez, dat is de naam van een van de vrienden van Manou
K Kind van 12 jaar als alles begint
L Loverboy, dat is Manou
M Manou
N Nikki het vriendinnetje van Maria
O Openhartig zoals ze (Maria Mosterd) verteld over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou.
P Papiamento dat was het taaltje hoe de jongens tegen elkaar praatten als Maria het niet mocht horen.

Q ?
R Ricardo, dat is de naam van een vriend van Manou.
S Schokkend wat Maria allemaal heeft meegemaakt.
T Tegenstrijdig; ze is qua leeftijd nog heel jong, maar ze maakt erg volwassen dingen mee
U ?
V Verkracht want Maria is ook verkracht.
W Wapenhandelaar want Manou handelde ook in wapens.
X ?
Y ?
Z Zelfvertrouwen dat is wat Maria weer moet opbouwen

De schrijfster
Maria Mosterd viel op 12-jarige leeftijd in handen van een loverboy. Ze heeft 4 jaar lang alles gedaan voor deze man. Om dit te verwerken is ze twee keer een half jaar lang naar India gegaan. Daar heeft ze dit boek geschreven. Het is haar eerste en tot nu toe ook haar enige boek. Ze heeft met dit boek nog geen literaire prijzen gewonnen. Het boek is een realistische roman en het verband tussen haar werk en leven is dat het boek autobiografisch is. Dit is een aantal jaren haar leven geweest.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"