Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Kladwerk door Anke de Vries

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Kladwerk
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1236 woorden
  • 5 februari 2009
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
18 keer beoordeeld

Boekcover Kladwerk
Shadow
Kladwerk door Anke de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens:

1. Datum: 16 November 2007
2. Titel: Kladwerk
3. Schrijver: Anke de Vries
4. Gerne: Maatschappelijk probleem
5. Uitgever: Lemniscaat
6. Jaar van uitgaven: 1991

Samenvatting:

Er staat een politie auto bij de school. De kinderen vragen aan elkaar wat er aan de hand is. Er is ingebroken op school. En er is op de muren geklad met: “De buitenlanders moeten het land uit”. De leerlingen zijn erg geschrokken. Meester Hans, vraagt aan de kinderen of ze willen helpen opruimen en of ze willen vragen of er vrijwilligers zijn die willen helpen met verven van de muur. Als Linda aan het opruimen is vind ze een knoop. Ze denkt, die geef ik aan Hassan en ze geeft het aan hem. De volgende dag staat er in de krant over het inbreken op de school. Linda haalt Debbie op en ze gaan samen naar school. Als het etenstijd is komt de vader van Debbie terug van het verven op school. Hij vertelt dat meester Hans een oogje heeft op Mariek. Na het eten gaat hij weer terug om verder te verven. ’s Avonds zit Debbie alleen voor de tv. Haar broertje Robbie blijft maar huilen. Opeens wordt hij helemaal paars. Ze belt haar tante en die staat even later voor de deur. Ze bellen de dokter. Die komt langs en zegt dat Robbie keelontsteking heeft. Als Debbie’s moeder thuis komt is de vader van Debbie erg boos op Debbie’s moeder want ze heeft Debbie en Robbie alleen thuis gelaten. Als Debbie de volgende dag wakker wordt, is haar moeder verdwenen en ze is bij iemand anders ingetrokken. Debbie is helemaal over stuur en Linda troost haar. Op zaterdag moet Jerry voetballen. Het is de finale alleen er zijn geen fans. Bram bedenkt er iets op. Hij regelt wat met schele Piet en ze gaan er met een stel vrienden heen. Jerry’s team wint de wedstrijd en ze gaan met z’n allen terug naar huis. Onderweg komen ze meester Hans en Mariek tegen want die hebben pech. Schele Piet stopt en helpt Meester Hans met zijn auto.

Er wordt nog een keer ingebroken in de school en er wordt weer op de muur geklad met: “Buitenlanders, ga terug naar je eigen land”. Deze keer hebben ze ook de dieren op school gedood. Bram ontdekt dat het licht uit is gezet en dat er een raam is open gemaakt. Hij vertelt dit aan meester Hans. Linda bedenkt dat ze een markt moeten organiseren om de schade te betalen. Ze organiseren een markt en er komen veel mensen. Opeens komen er mannen aan en die zich willen laten tekenen door Hassan. Hassan ziet dat de man de zelfde knoop aan zijn jas heeft als die Linda hem heeft gegeven. Hij maakt een duidelijke tekening van de man en zegt dat die verkeerd is en maakt er een prop van die hij op de grond gooit. Hij maakt snel een nieuwe en geeft deze aan de mannen. Die moeten lachen en gaan weer weg. Hassan pakt de prop op en gaat snel naar Linda toe. Hij laat haar de tekening van de mannen zien. Linda zegt dat ,dat de nieuwe vriend van Debbie’s moeder is. Ze vertellen het ook aan Bram en die zegt dat ze het huis van de vriend van Debbie’s moeder moeten doorzoeken. Bram maakt een plan.


Linda moet het huis van de vriend van Debbie’s moeder doorzoeken. Gelukkig vraagt de moeder van Debbie of ze willen oppassen op Robbie. En dat doen Linda en Debbie. Linda probeert van alles om Debbie even uit huis te krijgen. Het lukt Linda en Debbie is even weg. Ze gaat overal zoeken in kasten en in laden. Robbie volgt Linda overal maar die snapt het niet waarom ze overal zoekt. Opeens vind ze een bloknootje. Ze pakt het op en steekt het in haar zak. Dan komt de vriend van Debbie’s moeder binnen. Hij zegt “wat ben je aan het doen”! “Ik ben met Robbie bezig. Hij heeft een natte broek en ik kan geen luier vinden”. Hij zegt, ruim alles op en ga dan naar buiten. Linda doet wat hij zegt en ze gaat weg. Ze ziet Debbie weer en geeft Robbie aan haar en ze gaat naar Bram. Als ze weer bij Bram is geeft ze hem het bloknootje. Bram bekijkt het goed en gaat zoeken in tijdschriften en kranten. Hij komt er achter dat er in het bloknootje de datums staan wanneer er ingebroken is. Hij kijkt in de krant en ziet dat de datums overeen komen. Het zijn de datums wanneer ze inbreken en ingebroken hebben. Ze vertellen het aan de meester en die schakelt de politie in. Als de politie bij meester Hans is spreken ze af dat ze het aan niemand mogen vertellen.

Als het de avond, wanneer de mannen willen inbreken is iedereen gespannen. Jerry en Achmed zijn het huis uitgeslopen en zitten op de plek waar de mannen willen inbreken. Ze zitten verstopt om te kijken wat de politie gaat doen. Opeens gaat het licht aan en de politie pakt de mannen op. Maar één man loopt weg. De politie rent achter hem aan. Jerry wacht geen seconde en rent naar de man toe en beukt hem en de man valt op de grond. De man stompt Jerry in zijn oog en Jerry valt neer. De man wordt aangehouden. De politie is erg blij dat hij aangehouden is. Als ze thuis worden gebracht zijn hun ouders erg ongerust. Ze zijn erg boos. Maar de politie legt uit wat ze gedaan hebben. Zij zijn erg trots op hun. Als Linda en Debbie de volgende morgen elkaar zien wilt Debbie wat vertellen en Linda ook. Debbie vertelt dat de vriend van haar moeder het was. Linda zegt dat zij het ook wist en ze het haar ook wou vertellen. Ze vraagt hoe Debbie het weet. Debbie legt uit dat haar moeder er was achter gekomen. Ze is terug gegaan naar Debbie’s vader. Kom zegt Linda we moeten naar meester Hans, Mariek en schele Piet. En ze lopen samen de straat uit op weg naar de andere.

Inhoud:

7. Titel: Kladwerk
Vind je de titel goed gekozen: Ja
Waarom: Omdat er op de muren teksten worden geschreven.

8. Voorkant boek: Aan de voorkant van het boek kan je niet echt zien dat het over discriminatie gaat en dat erop de muren word gekladderd.

9. Werkelijkheid/Fantasie: Werkelijkheid

10. Personen: Meester Hans, Jerry, Bram, Linda, Hassan, Debbie,
Hoofdpersonen: Linda en Debbie
Over Linda: Een meisje dat gevoelig is en de beste vriendin is van Debbie.
Bijpersoon Debbie: Een meisje waar haar ouders van uit elkaar gaan voor even. Haar moeder krijgt een relatie met een van de mensen die teksten op de schoolmuren schrijft. Debbie is ook een heel gevoelig meisje en houd van playbacken en dansen.

11. Plaats: Op school


12. Tijd: Het verhaal speelt zich in deze tijd af.
Hoelang duurt het verhaal: 1 Week ongeveer.
Verhaal Chronologisch: Ja, het verhaal is Chronologisch

13. Perspectief: Het verhaal is in de “Hij/zij”perspectief geschreven en de personen zijn Debbie en Linda.

14. Thema: Discriminatie.

15. Beoordeling: Ik vind dat het boek een mooi verhaal heeft. Want ik werd toen ik begon met lezen gelijk meegenomen in het verhaal. Ze vertelde in het begin gelijk wat het probleem was van het verhaal. De les in het boek is dat er ook mensen zijn van een andere nationaliteit en dat je die ook moet respecteren en niet worden discrimineren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kladwerk door Anke de Vries"