Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De weduwnaar door Kluun

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover De weduwnaar
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1357 woorden
  • 2 februari 2009
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
17 keer beoordeeld

Boekcover De weduwnaar
Shadow

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, gesch…

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks …

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, geschreven in de hem kenmerkende stijl: direct, nietsontziend en heel erg grappig. Het is een ontroerend mooi verhaal over een vader die samen met zijn dochtertje de dood van zijn veel te jong gestorven vrouw verwerkt, in een camper aan de andere kant van de wereld.

De weduwnaar door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel:
De Weduwnaar
Titelverklaring:
Na de dood van Carmen, beschreven in ‘Komt Een Vrouw Bij De Dokter’ is Stijn weduwnaar. Hoe hij die eerste maanden na de dood van zijn vrouw doorbrengt, is het onderwerp van het boek.
Schrijver:
Raymond van de Klundert. Ook wel; Kluun

Hoofdpersonen

Wie waren de hoofdpersonen uit dit boek? Beschrijf kort hun karakter en zeg iets over hun uiterlijk.
De hoofdpersonen waren Stijn, zijn dochter Luna en Roos. Er waren ook veel anderen personages, maar die hadden niet zo’n grote rol als Stijn, Luna en Roos.

Stijn: Stijn verliest zijn vrouw op zesendertigjarige leeftijd aan kanker. Toen Carmen nog leefde ging hij al vaak vreemd en dat blijft hij na haar dood doen. Hij is aan de drugs en drinkt veel. Door zijn gedrag werkt hij veel mensen tegen zich.

Totdat hij naar Thailand gaat, en zich realiseert dat hij Carmen heeft beloofd goed te zorgen voor hun dochtertje. Hij gaat naar huis, en een tijd daarna gaat hij samen met Luna naar Australië. Daar beseft hij dat hij de liefde weer opnieuw wilt vinden, en je dat ook kunt. Tenminste, alleen als je het écht wil. Terwijl hij eerst eigenlijk vreemdgaan de normaalste zaak van de wereld vond.
Op het einde van het boek ziet hij Roos; een nieuw begin. Er wordt niet veel verteld over Stijn’s uiterlijk.

Luna: De dochter van Carmen en Stijn. Carmen heeft voor haar een boek gemaakt zodat ze alles kan terug lezen, als Carmen dood is.
In het boek wordt ze beschreven als een klein, lief meisje.
Ze beseft wel dat ze geen moeder meer heeft maar laat het niet goed merken. Af en toe lijkt het wel of zij voor Stijn zorgt, in plaats van andersom.

Roos: In ‘Komt Een Vrouw Bij De Dokter’ had Stijn een verhouding met haar. Ze vindt het goed dat hij de liefde bij de haar zoekt, iets wat ik eigenlijk niet goed van haar vind, die Stijn bij Carmen mist, maar op een gegeven moment krijgt ze gevoelens voor hem. Dat wil ze niet, en dus wil ze ook een einde maken aan het contact.
Nadat Stijn naar Thailand is geweest, denken ze allebei dat het over is, maar Stijn zoekt toch weer contact. Ook bij Roos wordt haar uiterlijk niet goed beschreven.

Wat is het onderwerp (thema) van het boek?
‘De Weduwnaar’ is de opvolger van ‘Komt Een Vrouw Bij De Dokter’, allebei fantastische boeken. Het onderwerp kon ik dan ook kort beschrijven: romantische liefde.
Het gaat over een man die zijn vrouw is verloren en beseft dat hij van een andere vrouw begint te houden. Hij komt erachter dat je liefde niet kunt tegen houden, en je er niet zelf voor kiest.

Plaats

Waar speelt het verhaal zich af? Leg je antwoord uit met voorbeelden uit het boek.
Dit verhaal speelt zich grotendeels af in Australië, waar Stijn en Luna heengaan op ‘vakantie’. Een klein stukje in het begin speelt zich af in Nederland.

Australië geeft het verhaal een extra betekenis, want de schrijver vertelt ook veel over het landschap van Australië. Stijn gaat ook op zoek naar plekken waar Carmen vroeger geweest is.

Tijd

In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich, denk ik, af rond 2003 en 2004. Het is geen oud en historisch verhaal, omdat er ook moderne dingen in voorkomen zoals mobieltjes, computers, en vliegtuigen.

Word het verhaal chronologisch vertelt?
Het verhaal is chronologisch, omdat het verhaal op een goede volgorde geschreven wordt zoals het ook in de werkelijkheid gebeurd is.
Het verhaal is ingedeeld in 3 delen:
Deel 1: Stijn
Deel 2: Stijn & Luna en Roos
Deel 3: Stijn & Luna
De titel van deel 3 vind ik zelf eigenlijk niet zo goed gekozen, omdat op het einde Roos weer in Stijn’s leven komt, en er een nieuwe tijd begint voor hun drietjes.

Wat is de vertelde tijd?
Het verhaal duurt ongeveer 2 à 3 jaar. Het begint wanneer Carmen net overleden is, en Stijn alleen maar uitgaat en aan de drugs is. Het eindigt wanneer Stijn en Luna in Australië zijn en Roos uit het vliegveld komt. Stijn zegt dan: ‘De toekomst is weer begonnen.’

Welk vertelperspectief wordt er gebruikt in het boek? Geef hierbij voorbeelden uit het boek.
Het verhaal wordt verteld door de ogen van Stijn. Over hoe hij denkt, en wat hij voelt.

Het ik-persoon/ik-perspectief dus.
Als er in het verhaal iets door Stijn gezegd wordt, zie je daarna soms in schuingedrukte letters wat hij echt denkt. Bijvoorbeeld:

‘’Stijn en Luna gaan het land uit, naar Australië. Ze staan voor de beambte.
De beambte bladert door naar Luna’s foto in het paspoort, en kijkt dan opnieuw naar mij. Wat we komen doen in Australië.
Ja hallo, als ik dat eens wist!’’

De schuingedrukte woorden geven aan wat Stijn écht denkt.

Is het verhaal realistisch? Leg uit waarom jij dat vindt. Gebruik bij je uitleg voorbeelden uit het boek.
Ik vind het verhaal héél erg realistisch. Dat Stijn vlucht naar Australië met zijn dochtertje Luna na de dood van zijn vrouw kan ik wel begrijpen. Hij wil weg van zijn verdriet.
Kluun vertelt het verhaal zó mooi, ik vraag me af hoe hij dat kan. Hij gebruikt wel veel scheldwoorden, maar dat kan ik wel begrijpen, omdat hij zijn woede kwijt wil.
Ik vind het een heel aangrijpend verhaal, vooral het eerste boek ‘Komt Een Vrouw Bij De Dokter’. Er worden genoeg belevenissen verteld, iets wat het boek boeiend houdt.

Wat is volgens jou de bedoeling van de schrijver?
Ik denk dat de bedoeling van de schrijver was, om zijn gevoelens van zich af te schrijven. Zijn eerste boek, ‘Komt Een Vrouw Bij De Dokter’, had ook een beetje een open einde, en daarom een opvolger. Bij dit boek wil hij, denk ik, ook duidelijk maken dat je de liefde weer opnieuw kunt vinden, no matter what.

Zijn reden voor het schrijven van zijn boek kan ook zijn om anderen te helpen met het verwerken van hun verdriet, als ze hetzelfde hebben meegemaakt.

Waarom heb je dit boek gekozen?
Ik had het eerste boek, ‘Komt Een Vrouw Bij De Dokter’ gelezen, en ik was zó benieuwd naar de opvolger ervan, omdat ik het zo’n aangrijpend en mooi verhaal vond. Ik heb allebei de boeken in één keer uitgelezen.

Zoek een recensie. Markeer met rood de woorden/zinnen waar je het niet mee eens bent. Markeer met groen waar je het wel mee eens bent.
OF
Geef je mening over het boek. Beargumenteer je mening goed en gebruik voorbeelden uit het verhaal. Noem 2 argumenten.

Ik kies geef je mening, omdat ik het belangrijker en leuker vind om mijn eigen mening te geven, dan zomaar een mening op te zoeken.

Om te beginnen: Wauw! Weer een super goed, mooi en aangrijpend boek van Kluun. Echt super! Het mooie aan dit boek vind ik de schrijfwijze van de schrijver. De ene keer vind ik het zo stom dat hij met zoveel vrouwen het bed induikt, maar de andere keer vind ik het ook weer zo ‘schattig’ als je leest hoe hij met Luna omgaat op het strand in Australië:

‘’We fietsen op het strand. Ik kijk achterom en zie Luna met haar Snoopy-helm en zonnebril als een prinses op haar kinderzitje zitten. Dan schiet ik in de lach. Wat zeik ik nu toch allemaal. Kom op. Hiervoor ontvluchtte ik Amsterdam. Geniet ervan, eikel.
Ik kijk Luna aan. ‘Dus u wilt naar zee, prinses?’
Ze knikt.
Plotseling begin ik te gillen als een bosaap en ren ik met de fiets aan mij hand richting zee. Luna schatert het uit. ‘Nee, nee, niet de zee in!’ schaterlacht ze.
‘Harder pap, harder!’
Ik slaak oerkreten, trap nog wat harder en fiets een stukje verder het water in.’’

Ik vind ‘Komt Een Vrouw Bij De Dokter’ en ‘De Weduwnaar’ de beste boeken die ik ooit gelezen heb. Dat komt omdat ik zijn humor leuk vind, maar ik toch ook wel erg emotioneel word omdat hij het zo precies zei, dat het je wel móést raken.
Ik heb ze allebei in één keer uitgelezen, dat zegt wel iets.


Ik hoop dat er nóg een boek komt! Een echte aanrader dus!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De weduwnaar door Kluun"