Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Stad in de storm door Thea Beckman

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Stad in de storm
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2085 woorden
  • 2 februari 2009
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
15 keer beoordeeld

Boekcover Stad in de storm
Shadow
Stad in de storm door Thea Beckman
Shadow
Persoonlijke reactie
Ik heb het boek gekozen omdat ik de schrijfster van het boek goed vind.
Ik heb meer boeken van haar gelezen en vind dat goede boeken. Ook leek het boek me leuk door de titel, die zei weinig waar het over ging. Door de voorkant ziet het boek er ook spannend uit.

Samenvatting
Hans Stevenszoon was op weg naar Oudewater met de trekschuit. Hij ontmoette daar Joris, een vondeling en werkt als jagertje. Een jagertje is iemand die het jaagpaard van de trekschuit in de gaten houd. Joris was gevonden door een weeshuis. Hans en Joris raakten bevriend.
Later toen Hans in Oudewater aan kwam werd er een zogenaamde ‘heks’ gewogen. Hans keek daar naar een meisje die vlak bij de vrouw stond. Het was haar dochter. Ze dachten door iemand te wegen te kunnen bepalen of iemand een ‘heks’ of ‘tovenaar’ was. Na het wegen bleek het geen heks te zijn en ze kreeg een certificaat dat ze een normaal gewicht had.

Hans ging naar meester Volkertz. Volkert Volkertz schreef teksten die Hans’s vader moest drukken. Hans’s vader was drukker. Hans bleef bij hem eten en ging de volgende dag op weg naar huis met de tekst. Hij las de tekst. Zelf vond hij de tekst wel erg gemeen tegenover Jan de Wit. Hans’s familie was dan wel tegen Jan de Wit, maar niet zo erg. Hans liep terug naar Montfoord om daar op de trekschuit te stappen. Onderweg kwam hij de vrouw, die Elisabeth heet, en haar dochter Lina tegen. Elisabeth en Hans raakten in gesprek tot Lina boos werd omdat ze het een ondervraging vond. Hans schrok daarvan en bood hen aan om bij hem te blijven logeren tot de kapotte voeten van Elisabeth genezen waren. Dat wilden Elisabeth en Lina graag. Hans betaalde de overtocht van de trekschuit voor hen en bracht ze naar zijn huis. Hij zag Joris weer en raakte met hem in gesprek. Toen ze bij Hans zijn huis kwamen stelde Hans ze voor aan Moeie Neele. Moeie Neele was alleen maar bezig met de voeten van Elisabeth. Elisabeth en Lina konden niet meer terug naar hun huis in Augsburg, dat is in Duitsland, dat kwam omdat er oorlog was. De rijken mensen in Utrecht wilde de stad verlaten maar zij konden niet weg omdat ze tegen werden gehouden door de armere mensen. Hans wilde Lina aan zijn vrienden voorstellen. Een poosje later kwamen de Fransen de stad binnen vallen.’s Nachts drukte Hans en zijn vader kranten. Die ’s morgens werden verspreid over de huizen in de stad. De mensen wisten niet van wie zij de kranten kregen. Vlak daarna werd er gezegd dat de gebroeders de Wit vermoord waren. Dat vond iedereen erg. Op een avond stond ineens Willem Finke voor de deur terwijl vader en Hans de kranten aan het drukken waren. Ze ruimde alles snel op en lieten Willem Finke binnen. Hij vertelde dat hij van die kranten het al afwist en dat hij het een goed idee vond en stelde voor om samen te gaan werken. Bij Finke was er een man die Kobus heette die verstopt zat op de zolder. Finke was opzoek naar een nieuw onderduik adres voor Kobus. Het Franse leger was vervangen door het Zwitserse legers. Hans’s vader werd opgepakt vanwege de kranten. Hij beweerde steeds dat hij niets van die kranten afwist en werd vrijgesproken. Het werd winter. Lina werkte in het naaiatelier en werd elke avond opgehaald door Hans. Op een avond toen Hans Lina ging ophalen was Gerrit–Jan er
ook bij, ze kwamen twee dronken dragons tegen. Toen ze Lina zagen wilde ze haar meenemen maar ze schopte de eerste dragon op een gevoelige plek. Daardoor wilde de tweede dragon Lina slaan met zijn sabel maar Gerrit–Jan sprong voor Lina en ving de klap voor Lina op. Ondertussen was er al een geheime drukpers opgericht onder de kerk. De kranten werden verspreid door de twee zoontjes van de pastoor. Zij werden ook een keer gesnapt door een soldaat. Ze hadden de opdracht gekregen om zich zo dom mogelijk te houden. Dat deden ze heel goed. Het leger had ze weer vrijgelaten omdat ze niet wijzer van hen werden. Toe Gerrit–Jan weer bij bewust zijn was en iets beter was had hij valstrik opgesteld. Toen hij Hans tegen kwam vertelde hij hem dat Naarden door de prins belegerd was. En hij had gezegd dat Hans het wel geheim moest houden. Maar de volgende dag stond het in de kranten. Gerrit–Jan wilde weten waar de locatie van de drukpers was dus ondervroeg hij Hans, maar Hans was niet dom en gaf hem een andere locatie aan. Een tijdje later werd er, waar Hans had gezegd dat de geheime drukpers locatie was, een grote inval gedaan. Er was een bericht vlak na de inval dat de prins er aan kwam met een heel leger. De vijandelijke legers trokken de stad uit zodat de prins zo de stad kon binnenrijden. Maar er bleven nog een hoop deserteurs achter die in de Pieterskerk werden verborgen. Iedereen dacht dat het over. De oorlog voor Utrecht was nu zo goed als afgelopen. Hans was opgelucht. Joris die eerst in het leger van de prins zat hoefde niet meer mee te vechten. Hij was op Boerenzaterdag op de knechtenmarkt door de vader van hans aangenomen als werker. Ondanks dat hij zijn werk goed deed was hij soms ineens verdwenen.
Er kwam een verschrikkelijke storm over de stad. Op dit moment waren hans, Lina en Gerrit–Jan buiten en dit keer redde Gerrit–Jan opnieuw het leven van Lina toen er een schoorsteen van een dak viel maar dit keer kostte het zijn eigen leven. Hans en Lina renden naar huis en vroegen zich af of het huis er nog zou staan. Het huis stond er nog. Een tijdje daarna werd Joris ontslagen en hij trok de wijde wereld in Lina ging met Joris mee. Hans is uiteindelijk drukker geworden en zijn vader is getrouwd met Elisabeth.

Lees-/kijkervaringen beschrijven

1. Is uitgekomen wat je van tevoren van het verhaal verwachte?
Wat ik van tevoren verwachte is wel uitgekomen, alleen had de titel van het boek nog een andere betekenis die ik aan het begin niet had verwacht.
Het ging ook over een oorlog en dat zou je ook als een storm kunnen zien.
Verder was ik ook verrast dat er zo veel ruzie en liefde in het boek voorkwam, omdat dat meestal niet zo is met boeken van Thea Beckman.

2. Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien?
Het verhaal bevat heel veel gebeurtenissen die je niet verwacht en sommige personen hebben ook dingen meegemaakt en vertellen daar over. Sommige van die dingen zijn ook best schokkend. Het verhaal bevat dus veel verschillende gebeurtenissen waardoor je wel blijft lezen, maar soms wordt het een beetje langdradig verteld. Er gebeuren ook veel onverwachte dingen zoals als het boek bijna uit is, komt er nog een hele grote storm die de halve stad verwoest. Meestal heb je zulke gebeurtenissen midden in het boek, of helemaal aan het begin. Doordat er veel onverwachte dingen beuren maakt dat het lezen leuk.

3. Kun je je goed verplaatsen in de problemen en gedachtewereld van de hoofdpersoon?
Je kunt je goed verplaatsen in de hoofdpersoon doordat het boek is geschreven in de vorm van een dagboek: de persoon verteld zelf zijn verhaal waardoor je heel erg meeleeft en goed begrijpt waarom hij bepaalde dingen vind of bepaalde beslissingen neemt. De problemen die de hoofdpersoon heeft zijn voor een groot deel heel herkenbaar, alleen soms ook weer niet omdat het in een heel andere tijd speelt als dat wij nu in leven, daardoor zijn er ook veel dingen die nu heel onlogisch zijn, maar toen heel normaal.


4. kom je genoeg over de verhaalpersonen te weten om hun gedrag te kunnen begrijpen?
Je komt over de meeste verhaalpersonen genoeg te weten. Bijvoorbeeld Lina, zij verteld haar hele verhaal aan Hans (de persoon die het dagboek bijhoud) waardoor je helemaal weet hoe haar jeugd eruit heeft gezien en waarom ze zo’n verre reis heeft gemaakt en waarom ze soms ineens zo boos kan worden. Dat is wel handig om de rest van het verhaal te begrijpen. Van de andere personen kom je veel minder te weten, maar dat is voor het begrijpen van het verhaal ook niet echt nodig omdat die personen minder voorkomen of hun jeugd of dingen die ze in het verleden hebben meegemaakt minder invloed hebben op het verhaal en op hun gedrag.

Verwerkingsopdracht

Schrijf een nieuw slot


Op de begrafenis van GerritJan:
De kist waar GerritJan in lag, zakte langzaam in het gat. In een kring stonden we er om heen, Martha (de zus van GerritJan), Joris, Lina en ik. Aan de andere kant stonden de ouders van GerritJan, daarachter stonden nog meer mensen. Lina leunde op mijn schouder, de tranen stonden in haar ogen, hij had tenslotte twee keer haar leven gered. Mij raakte het niet zo erg dat GerritJan er niet meer was. Ooit was hij een goede vriend geweest, mijn beste zelfs, maar dat hij vader heeft verraden kan ik hem nog steeds niet vergeven. En toch ben ik hem heel dankbaar, hij heeft wel twee keer Lina’s leven gered.
Martha kon zich ook niet meer inhouden en viel huilend in de armen van Joris, die haar op alle mogelijke manieren probeerde te troosten.

Een paar dagen na de begrafenis van GerritJan ben ik met Lina, Joris en Martha naar de weilanden buiten de stad geweest. Toen Lina en ik alleen waren heb ik haar verteld wat ze, in al die jaren dat ze bij ons in huis was, voor mij is gaan betekenen. Ik zag de tranen in haar ogen staan, maar ze zei niks. Toen Joris en Martha eraan kwamen, veegde ze ze snel weg.
Eenmaal thuis is ze naar me toe gekomen toen ik op mijn kamer zat. Ze zei dat ze voor mij hetzelfde voelde en dat ze nooit meer weg zou gaan.

De dagen dat ik vader moest helpen in de drukkerij gingen maar niet voorbij. Joris, die bij ons op zolder een kamertje had geregen, hielp in de winkel.
’s Avonds was hij dan zodra de drukkerij sloot was hij verdwenen. Eerst dachten we dat hij dan naar buiten de stad ging, omdat hij toch het vrije leven miste, maar snel kwamen we er achter dat hij dan bij Martha zat. Ook voor hem gingen de dagen in de drukkerij langzaam, en het werk begon hem te vervelen. Ondanks dat hij een goede baan had was hij op een morgen zomaar weg. Lina en ik zijn overal geweest om hem te zoeken, maar we vonden hem niet. Tegen de middag kwamen we de ouders van GerritJan tegen, die waren opzoek naar hun dochter. Pas toen begrepen we dat we Joris niet meer zouden vinden. Hij was weg, samen met Martha, die geen afscheid van hem had kunnen nemen.

Een paar jaar later hebben we nog een brief gekregen van Joris en Martha. Er stond in dat ze het goed hadden en dat ze op weg waren naar Parijs.

Inmiddels was ik met Lina getrouwd en vader met Elisabeth. Moeie Neele is ook overleden, vlak na het huwelijk van vader.
Toen pas besefte ik dat mijn leven ook een keer zou stoppen en ben ik dit gaan schrijven. In dit dagboek staat nu mijn leven van de laatste twintig jaar. Nu ik dit heb opgeschreven besef ik pas wat ik allemaal heb meegemaakt, en aangezien dit mijn herinneringen zijn zullen ze nooit op de drukpers komen te liggen. Het is alleen bedoeld voor mij en mijn kinderen, voor later.

Informatie over de schrijver
Thea Beckman is geboren in 1923 geboren in Rotterdam en is overleden op 5 mei 2004 in Bunnik. Ze heeft iets meer dan twintig boeken geschreven. De meeste van haar boeken zijn historisch en voor kinderen. Ze heeft met haar boeken veel prijzen gewonnen.
Als ze een boek ging schrijven trof ze daar veel voorbereidingen voor. Ze ging bijvoorbeeld eerst op reis, daardoor kreeg ze veel inspiratie. Of ze zocht informatie op in boeken of op internet. Ook had ze bij het schrijven vaak muziek aan. Het liefst spannende muziek, omdat haar boeken dan ook spannend werden.
Haar boek “Kruistocht in spijkerbroek” is in 2006 verfilmd.

Boeken die ze ook heeft geschreven:
- Het geheim van Rotterdam
- Het rad van fortuin
- Wonderkinderen
- Kinderen van Moeder Aarde
- De doge-ring van Venetië
- De stomme van Kampen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Stad in de storm door Thea Beckman"