Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Lord of the flies door William Golding

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Lord of the flies
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • hbo | 2794 woorden
  • 30 januari 2009
  • 235 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
235 keer beoordeeld

Boekcover Lord of the flies
Shadow

Wat gebeurt er als een groep jongens uit een hooggeciviliseerde samenleving door een catastrofe op een onbewoond eiland belandt? Ziedaar het thema van Heer der Vliegen, een moderne versie van het populaire negentiende-eeuwse jongensboek The Coral Island van R.M. Ballantyne, maar dan met een onderwacht gruwelijke wending. In de nieuw gevormde gemeenschap doen zich opni…

Wat gebeurt er als een groep jongens uit een hooggeciviliseerde samenleving door een catastrofe op een onbewoond eiland belandt? Ziedaar het thema van Heer der Vliegen, een moderne…

Wat gebeurt er als een groep jongens uit een hooggeciviliseerde samenleving door een catastrofe op een onbewoond eiland belandt? Ziedaar het thema van Heer der Vliegen, een moderne versie van het populaire negentiende-eeuwse jongensboek The Coral Island van R.M. Ballantyne, maar dan met een onderwacht gruwelijke wending. In de nieuw gevormde gemeenschap doen zich opnieuw alle spanningen en agressies, als vormen van bijgeloof en toerisme voor die de mensen overwonnen dacht te hebben. De schooljongens blijken al snel te vervallen tot niets minder dan barbarij. 
Goldings boek uit 1954 is geschreven in een prachtige, beeldende, maar ook moraliserende en didactische Tijl. In 1963 werd het verfilmd, waarna het boek nog populairder werd, ook in Nederland.

William Golding (1911-1993) studeerde natuurkunde en Engelse letterkunde in Oxford. Hij gaf lange tijd les in Salisbury, behalve tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij het bevel voerde op een marineschip en betrokken was bij het tot zinken brengen van de Bismarck en bij de invasie in Normandië. Hij kreeg zowel de Booker Prize (1980) als de Nobelprijs voor de literatuur (1983). 

Lord of the flies door William Golding
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
ALGEMENE GEGEVENS
Titel: Lord of the flies

Auteur: William Golding
William Golding (1911-1993) is geboren in Cornwall en was de zoon van een schoolmeester. Hij studeerde aan de Marlborough Grammar School. Aan het Brasenose College in Oxford studeerde hij één jaar Wetenschappen en schakelde daarna over op Engelse Literatuur. Na zijn opleiding startte hij als docent, net als zijn vader, tot aan Wereldoorlog II. Van 1939 tot 1945 vocht hij mee als marinier en schopte het tot commandant. Op die manier werd hij hard geconfronteerd met de realiteit van de oorlog. Deze ervaringen beïnvloedden dan ook sterk zijn toekomstige romans waarin Golding zijn persoonlijke visie van de mensheid en haar wreedheden weerspiegelde.
Bij het einde van de oorlog, in 1945, hervatte hij zijn carrière als docent. In deze periode schreef hij Lord of the Flies. In 1955 schreef hij The Inheritors gevolgd door Pincher Martin (1956) en Free Fall (1959). In 1955 werd hij geëerd door de Royal Society of Literature en in 1983 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Het merendeel van zijn leven bracht hij door in Wiltshire, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Hij stierf in 1993.
Jaar van uitgave:
Het boek werd in 1954 voor het eerst uitgegeven, het speelt waarschijnlijk iets voor die tijd, tijdens de oorlog af. (Moderne Tijd)
Genre:
Lord of the Flies is een novelle en vertelt het uitzonderlijke verhaal over de avonturen van een groep aangestrande kinderen op een onbewoond eiland. Je kunt het boek ook een psychologische roman noemen door de dubbele verhaallijn.

Korte inhoud:


hoofdstuk 1-4
De roman vertelt ons het verhaal van een groep van plusminus 30 jongens tussen de 6 en 12 jaar oud. De jongelui worden met een vliegtuig geëvacueerd omwille van een woedende oorlog in hun thuishaven. Tijdens de evacuatie stort het vliegtuig onderweg neer op een fictief en onbewoond eiland. De kinderen overleven de ramp, de volwassen niet. Met als gevolg dat de jongens op zichzelf en elkaar zijn aangewezen om te overleven tot ze gered worden.

De taken worden uitgedeeld en de verantwoordelijkheden worden opgenomen. Toch blijken er heel wat meningsverschillen te zijn en verschillende prioriteiten waardoor heel wat frustraties opborrelen. Een leider wordt gekozen; Ralph. Jack, een tweede potentiële aanvoerder, krijgt het leidingschap over zijn koor. Gezamenlijk wordt beslist om een permanent vuur te stoken. Op die manier worden voorbijvarende schepen over hun aanwezigheid ingelicht. Jack neemt deze verantwoordelijkheid op zich, samen met het instaan voor de jacht.


Een eerste incident met het vuur, namelijk een bosbrand, zorgt voor de verdwijning van een kleine jongen. Het tweede incident, een gedoofd vuur bij de mogelijk enige redding van een voorbijvarend schip, leidt tot een felle ontgoocheling en discussie tussen Ralp en Jack. Het incident eindigt toch feestelijk aangezien Jack en zijn koor tijdens hun jacht een varken konden grijpen. Maar de spanningen tussen Jack en Ralph en hun verschillende karakters en prioriteiten worden steeds duidelijker.

Hoofdstuk 5-8
Na het mislopen van hun redding, acht Ralph het hoognodig om een duidelijke structuur in hun samenleving te brengen en hij roept iedereen bijeen. Hij benadrukt als leider het belang van het brandende vuur en deelt enkele praktische details mee. Toch begint hij twijfelen aan zijn leiderschap. Daarna krijgen de jongeren de kans om hun ervaringen met ‘het beest’ in de groep te gooien aangezien sommigen een vreemd wezen zag vliegen (wat later een dode parachutist bleek te zijn). Deze blijkt, vooral voor de jongsten onder hen een érg angstaanjagende gedachte. Daarom beslissen de ouderen om op het beest te gaan jagen.

Tijdens een gesprek met Jack, wijst Ralp op het feit dat Jack’s jagers misschien niet bestendigd zijn tegen de kracht van het beest. Jack is duidelijk op zijn tenen getrapt en laat de gehele groep terug stemmen over het leiderschap. Jack wordt voor een tweede maal niet verkozen als leider en loopt in razernij weg. Enkele jongeren volgen hem en ze krijgen de kans om een varken te doden. Ze laten het hoofd achter als offer voor het beest.

Hoofdstuk 9-12
Ondertussen is Jack met zijn volgelingen gesetteld in een nieuw en ander kamp. De jongeren zijn nu duidelijk in twee kampen verdeeld. Piggy en Ralph bezoeken het kamp om wat vlees te bemachtigen. Inmiddels heeft Simon de waarheid van het beest achterhaald; het beest is een waanbeeld aangewakkerd door de landing van een dode parachutist. Hij rent ongelukkig het kamp in, wordt aanzien als ‘het beest’ en wordt in paniek gedood door alle aanwezigen.

De spanningen zijn hoog opgelopen en volgens Jack is het moment van vechten om te overleven aangekomen. Hij dringt ’s nachts het kamp van Ralph binnen en steelt Piggy’s bril (de enige mogelijkheid om vuur te maken). Ralph en Piggy eisen de bril terug en Piggy wordt geraakt door een steen, valt in de zee en sterft. Sam en Eric worden gevangen genomen en Ralph wordt achtervolgt en vlucht de jungle in. De dag erna wordt er hevig op hem gejaagd door de volgelingen van Jack met het doel hem te doden. Een bosbrand wordt ontstoken om Ralph in het nauw te drijven. Hij rent het strand op en wordt net op tijd gered door een Koninklijke Marine Officier die de rook opmerkte. De man is duidelijk aangedaan van de gebeurde gruwelijkheden op het eiland.

Personages:
 

De belangrijke personages zijn Ralph, Jack, Piggy, Roger, Simon, Sam en Eric. Er zijn natuurlijk nog meer personages, maar deze hebben meestal geen naam of spelen geen (belangrijke) rol in het verhaal.

Ralph
is blond, groot, gespierd, 12 jaar en zoon van een marinier (middenklasse. Hij beschikt niet over een erg grote intelligentie en verbeeldingsvermogen maar is een geschikte leider. Ralph behoort tot de betere groep, wil gered worden en blijft binnen het verhaal zo goed als stabiel en normaal. Hij is erg begaan met zijn medemens en respecteert hun persoonlijkheid. Hij vertegenwoordigt de goedheid in het algemeen.

Jack

is roodharig, dun, 12 jaar, simpel en arrogant en de leider van het schoolkoor. Hij is volledig de tegenpool van Ralph. Binnen het verhaal slaat zijn persoonlijkheid om tot een échte wilde. Hij is hard, onemotioneel en heeft er geen moeite mee omstanders uit de weg te ruimen om zijn doel te bereiken. Hij wil enkel een leider zijn omwille van het begrip maar heeft totaal geen potentie. Jack vertegenwoordigt duidelijk het kwaad.

Piggy
is dik, 12 jaar, komt uit een lage klasse, is heel volwassen en serieus, slim maar niet sociaal. Door zijn astma kan hij niet actief mee werken in het overlevingssysteem. Hij is wel erg belangrijk want met zijn bril kan er vuur gemaakt worden. Piggy staat aan Ralphs zijde en kan gezien worden als zijn raadsheer. Hij is erg inventief en een rationele probleemoplossende denker.

Roger i
s gemeen tot in het kwadraat, ook hij is dun en heeft dun zwart haar, is een sadistische pestkop en vermoordt Piggy. Hij is de beste vriend van Jack, zijn ‘partner in crime’.

Simon
is jong, verlegen en gevoelig, introvert, een doorzetter, wat uitzonderlijk en spiritueel. Hij heeft een lieve uitstraling en zorgt voor de kleintjes (community-minded). Simon is tenger gebouwd maar gezegend met een sterke geest. Hij is graag op zichzelf en trekt zich dan ook vaak terug in het bos waardoor hij niet écht vrienden heeft. Simon is de onschuld zelf en wordt toch vermoord voor hij zijn opgedane kennis kan delen.

Sam en Eric
zijn een tweeling maar handelen als één persoon. Ze houden lang vol tegen het kwaad maar worden bedreigt om uiteindelijk Ralph te verraden.

ANALYSE

Titelverklaring

Lord of the Flies betekent letterlijk ‘beelzebub’ of ‘satan’.

In het boek worden de kinderen non-stop bang gemaakt met ‘het beest’. Het zou een dier of monster zijn die zich in de bossen verschuilt, maar in werkelijk is het gewoon een waanbeeld van één van de kleinere jongens, die door angst en chaos een eigen leven is gaan leiden binnen hun samenleving.

Het beest, een varkenskop op een stok, is een erg belangrijk aspect en zorgt voor de dubbele verhaallijn; de psychologische meerwaarde die William Golding ons meegeeft. In werkelijkheid zijn het de jongens zelf die het beest en satan vertegenwoordigen; het beest is een letterlijke weergave van de geestelijke verdorvenheid binnen hun samenleving.


Thema
Lord of the Flies is een simpel verhaal maar bevat een diepere en meer complexe ethiek. Een aanklacht op de maatschappij en de samenleving waarin William Golding leefde.

Het gevecht tussen goed en kwaad
Lord of the Flies is William Golding’s bekendste boek. William Golding heeft de twee wereldoorlogen meegemaakt. Omwille van zijn eigen ervaringen gedurende deze periode is hij van mening dat ieder mens vanuit zijn natuur een bepaalde verdorvenheid en slechtheid met zich meedraagt. Hij ziet de oorlog dus als een medium die een reeds aanwezig kwaad vrijgeeft. Veel van zijn boeken weerspiegelen deze visie, niet rechtstreeks, maar tussen de lijnen door confronteert hij zijn lezers. Lord of the Flies is hiervan zijn beste voorbeeld en won dan ook de Nobelprijs voor Literatuur in 1983.

Twee voorbeelden zijn Jack (kwaad) versus Ralph (goed) en de groep jongeren versus ‘het beest’.

De wet en ordehandhaving
Een samenleving zonder waarden en normen zou de innerlijke slechtheid aanwakkeren. Zonder de druk van gevangenisstraffen, geldboetes, ... zou onze dagdagelijkse maatschappij exploderen tot één chaos. Als de hogere macht wegvalt of vertroebelt, slaat de menigte tilt en er zijn steeds individuen die belust zijn op de macht en deze kost wat kost grijpen. De keuze om deze materie te weerspiegelen op kinderen, die in essentie onschuldig zijn, versterkt zijn aanklacht. De meeste jongens verliezen hun aangeleerde normen en waarden en Jack grijpt naar de macht. Het overlevingsinstinct neemt het over van het verstand en egoïsme doet de overige eilandbewoners blindelings volgen.

Een duidelijk voorbeeld is het stelen van Piggy’s bril door Jack. Zo breekt hij met de wet en de orde die het kostbaarste op het eiland beschermd.

Discipline
Door het wegnemen van volwassen, krijgen de verlangens van de jongelui de vrije loop. De gebeurtenissen tonen aan dat harde discipline een noodzaak kan zijn binnen onze samenleving of binnen de opvoeding.

Jack is bijvoorbeeld op school waarschijnlijk een amokmaker en een probleemkind. Door zijn verkregen vrijheid evolueert hij van pestkop tot een dictator en uiteindelijk wordt hij een moordenaar.

Groepsdruk

In het begin van het boek is er sprake van een vanzelfsprekend gezelschap met Ralph aan het hoofd, individuen samengehouden met als doel te overleven. Ieder personage is nog een individu op zich met als enige fysieke onderverdeling: ‘de kleintjes’ en ‘de oudsten‘. Wanneer de orde op het eiland vervaagt, gaan meer en meer individuen hun sterkte zoeken in groepsverband (de duidelijke opdeling Jack - Ralph en hun volgelingen). Bovendien bevestigd de dood van Simon de sterkte van een groep, want zelfs Ralph en Piggy zijn hier ‘schuldig’.

Bovendien kun je Jack op veel opzichten relateren aan Hitler en zijn dictatuur. Beide gebruiken de sterkte van een groep om hun doel, nl. volledige macht, te bereiken.

Vertelstandpunt
Een alleswetende neutrale verteller brengt het verhaal, hoofdzakelijk vanuit Ralph’s leefwereld.

De structuur
Lord of the Flies is een standaardroman met een simpele en directe verhaallijn. De sterkte van deze roman zit hem dan ook in zijn eenvoud. Het verhaal speelt zich af op één locatie. Naast de dood of verdwijning van 3 jongens en de redding van een marinier, komen er geen nieuwe personages op het eiland of verlaten ze het verhaal.

Een belangrijk aspect van dit verhaal is de sociale chemie tussen de drenkelingen en de diepgaande boodschappen van hun conflicten. Alhoewel geen enkel nieuw levend wezen de groep komt vergezellen gedurende hun verblijf, brengt de - op het eerste vlak onbenullige - aanwezigheid van de dode parachutist een totale nieuwe wending in de verhaallijn. Het versnelt het verhaal en is de aanzet tot de clue / de climax.

De eerste vier hoofdstukken informeren ons hoofdzakelijk over de omgeving, de karakters en hun gedrag. Het middelste gedeelte verhaalt ons voornamelijk de ontwikkelingen van de verschillen tussen de individuen, hun angsten en obsessies. De laatste vier hoofdstukken geven een oplossing op die geschillen met de dood en de uiteindelijke verlossing/redding.

Tijd en Ruimte
Het verhaal speelt zich af tijdens ‘een’ fictieve oorlog na Wereldoorlog II. De jongens worden geëvacueerd voor een aanval met een atoombom. Specifieker wordt er niet op ingegaan en dit is ook niet noodzakelijk voor het verhaal. Enkele weken verstrijken, maar je weet niet hoeveel. Het voorbij strijken van de tijd wordt enkel aangegeven in het verlies van herinneringen en Ralph’s opmerking rond de groei van een jongen zijn haar.

De ruimte is van groot belang. Een onbewoond eiland beperkt de groep tot enkel zichzelf, er is geen invloed van buitenaf. Het onbewoond eiland laat dus toe een eigen leefwereld te creëren, er is geen luxe en er zijn geen volwassenen die hen de ‘goede richting’ kunnen aanwijzen. Slechts enkele varkens zijn hun enige gezelschap. De ruimte bepaalt het verhaal en versterkt het thema en de psychologische kwestie ervan.


Personages
William Golding opteerde om jongens en niet meisjes als personages te hanteren. Jongens zijn van natuur harder en rationeler. Meisjes zullen vaker hun gevoelswereld achternagaan en minder hun instinct. Hierdoor zou de onderliggende boodschap minder overtuigend zijn overgekomen.

De hoofdpersonages zijn erg karakteristiek. Enkele voorbeelden; Ralph is arisch en sterk; een typische vertegenwoordiging van het leiderschap en goedheid. Jack daarentegen is tenger en roodharig. Rood wordt geassocieerd met gevaarlijk. Piggy is de typische jongen die als laatste wordt gekozen in een sportief team, zijn intellectuele talenten worden hierdoor normalerwijs onderschat.

Taal en schrijfstijl
Het pessimisme van William Golding rond de natuur van de mensheid en hun aansprakelijkheid is duidelijk voelbaar. Ook zijn eigen levenscynisme bepalen sterk zijn schrijfstijl en de toon ervan. Zijn schrijftoon weerspiegelt zijn hopeloosheid en wanhoop rond het kwaad. Hij toont ons bovendien duidelijk wat de mogelijke consequenties kunnen zijn en deze zetten een aandachtige lezer makkelijk aan tot (zelf)reflectie.

Lord of the Flies bevat ook een brede waaier van literaire elementen zoals: ironie, spreektaal, dialogen, symbolen, de verbeelding, ...

Ironie
Op deze manier toont Golding ons hoe goeie acties slechte reacties kunnen uitlokken en omgekeerd.

- Piggy is boos omwille van de bosbrand en de verdwijning van een jongen, maar Piggy’s bril werd gebruikt om het vuur aan te steken, dus is hij onrechtstreeks verantwoordelijk.
- Simon wordt vermoord vooraleer hij de waarheid rond ‘het beest’ kon onthullen.
- De rots die Piggy vermoord, is eigenlijk Ralph’s redding (zo kon hij de jagers ontvluchten).
- De jongens worden gered van een ‘oorlog’ door een marinier die hen terugbrengt naar een andere oorlog.


Dialogen
Binnen het verhaal wordt er weinig gezegd en als er wordt gesproken is dit beknopt en vaak in een jongerentaal met het (zachte) vloeken inclusief. Golding’s dialogen zijn in het algemeen pittig en direct, maar ze zijn ook open waardoor we de mogelijkheid krijgen om zelf onze conclusies te maken.

Symbolen
De kern is een eenvoudige verhaallijn, de bijkomende symbolen daarentegen onthullen diepere waarden. Zoals bijvoorbeeld de schelp waar Ralph op blaast om iedereen samen te brengen. Degene die de schelp vasthoud heeft ook het alleenrecht om te spreken. De schelp symboliseert dus het vrij spreken, democratie, de orde en eenheid.

De bril van Piggy is in feite een herkenningsteken van macht en statuut. Ze staat symbool voor het (over)leven - vuur - maar ook voor de dood en refereert naar Piggy’s dood en het verdwijnen van een jongen in de bosbrand.

Ook het beest is symbolisch en staat voor het kwaad. (zie titelverklaring)

De verbeelding
Er wordt sterk ingespeeld op de verbeelding van de lezer. Dit is duidelijk aan beschrijvingen zoals: ‘like an angry eye’, ‘like raindrops on a wire’, ‘a bowl of heat and light’, ‘darkness poured out’.

Paralel met besproken lesmateriaal
Net als bij La Comédie humaine van Balzac is dit verhaal een ‘portret van de maatschappij’ gezien door de ogen van de schrijver. Lord of the FLies is een fictief verhaal maar met een filosofische en wetenschappelijke basis. Er is sprake van fictieve personages die de werkelijkheid reflecteren en het is tevens een aanklacht op de hebzucht van de mens.

Verfilmingen
Peter Brook maakte een verfilming van Lord of the Flies in 1963. Hij nodigde een groep schooljongeren uit op de Caribische Eilanden voor drie maanden en liet hen met weinig instructies uit het boek acteren. Het resultaat is sterk en sfeervol en sluit goed aan bij de stemming van William Golding zijn roman.


In 1990 verfilmde ook Harry Hook deze roman. Hij voegde nieuwe personages toe, die niet in Lord of the Flies voorkomen waardoor de film minder aansluit bij het originele boek.

Bronvermelding

S.W.FOSTER, (Notes by) Lord of the Flies, London, Engeland, York Press, 1997.

W.GOLDING, Heer der Vliegen (vertaling van Lord of the Flies door H.U. JESSURUN D’OLIVEIRA), Amsterdam, Nederland, De Morgen-Bibliotheek, Athenaeum-Polak & Van Gennep,1962.

www.wikipedia.com
www.scholieren.com

Lisa: voor het vak Kunst & Literatuur (Grafische Vormgeving - Hogeschool Sint Lucas Gent) een examenopdracht

REACTIES

S.

S.

1. Om wat voor een soort groep gaat het?
2. Welk doel heeft de groep voor de leden ervan?

13 jaar geleden

R.

R.

Zeer goede maar complexe samenvatting met goed taalgebruik!

12 jaar geleden

6.

6.

hoeveel bladzijdens heeft dit boek?

12 jaar geleden

R.

R.

223 blz en de groep jongens bestaat uit een koor en de rest, het koor waar Maurice/jack de leiding heeft word de groep jagers die dus jagen op varkens.

11 jaar geleden

S.

S.

Wel érg veel dt-fouten...
idd. zeer goede samenvatting

11 jaar geleden

J.

J.

Bedankt! Je samenvatting heeft me erg geholpen.

7 jaar geleden

V.

V.

Dit is een heel goed verslag over het boek. Pluspunten voor het taalgebruik. Ik heb meerdere verslagen over Lords of the Flies gelezen op Scholieren.com, maar dit is wel de beste tot nu toe. Zeer weinig fouten in het verhaal en in de grammatica en spelling.

7 jaar geleden

V.

V.

Zeer weinig fouten in grammatica en spelling ten opzichte van de andere verslagen.*

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lord of the flies door William Golding"