Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Schuld door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Schuld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas tto havo | 1625 woorden
  • 22 december 2008
  • 270 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
270 keer beoordeeld

Boekcover Schuld
Shadow
Schuld door Simone van der Vlugt
Shadow
2. Auteur:
Wie heeft het boek geschreven?
Simone van der Vlugt is geboren in 1966 in Hoorn, ze is getrouwd en heeft twee kinderen.
Op haar dertiende schreef ze al teksten en ging naar een uitgever, hij zei dat ze door moest gaan met schrijven. Later ging ze studeren aan de lerarenopleiding, maar op het moment dat haar eerste boek werd uitgebracht, stopte ze met haar opleiding en ging door met het schrijven van boeken.

Ze schrijft vooral boeken voor volwassenen omdat ze dan vanuit zichzelf kan schrijven. Die boeken zijn dan meestal Historische Romans. Het boek Schuld en het vervolg daarop Vlinder; zijn haar eerste boeken die afspelen rond deze tijd.


3. Titel:
Wat is de betekenis van de titel?
De betekenis van de titel is dat Zoë een paranormale gave heeft, ze had daardoor van tevoren al in de gaten dat haar vriendin Evi een ongeluk zou krijgen met haar paard, maar dat geloofde Evi niet en doet toch mee met de wedstrijd. Zoë had gelijk en Evi sterft. Zoë denkt dat het haar schuld is, omdat ze van tevoren al wist dat ze zou overlijden.

4. Omslag:
Wat staat op de omslag en wat heeft dat met het boek te maken?
Op de kaft van het boek staat een foto van Zoë, met een vriendschapsketting.
Het vriendschapskettinkje heeft ze gekregen van Evi; haar beste vriendin, na de kerstvakantie, omdat ze elkaar twee weken niet hebben gezien. Zoë zei dat ze het kettinkje nooit zou afdoen, zolang ze vriendinnen zijn, na de dood van haar beste vriendin draagt ze dit nog steeds.

5. Genre:
Welk genre heeft het boek?
Het is een psychologisch verhaal, omdat Zoë veel problemen heeft doordat haar beste vriendin is overleden, waardoor ze met schuldgevoelens zit.

6. Vertelperspectief:
Vanuit welk perspectief is het boek geschreven? Blijft het perspectief het hele boek hetzelfde over wisselt het?
Het is een hij/zij perspectief, omdat je de gevoelens en gedachtes alleen van Zoë meemaakt en wat zij vindt van de gedachtes en gevoelens van andere mensen. Het perspectief blijft het hele boek hetzelfde.

7. Personen:

Wie is de hoofdpersoon?
Zoë: Zoë is een paranormaal meisje, van dertien jaar. Je kan goed merken dat ze best onzeker is, bijvoorbeeld toen ze de eerste dag op haar nieuwe school kwam, voelde ze zich niet op haar gemak toen ze werd voorgesteld aan de klas en iedereen haar aankeek. Over het uiterlijk van Zoë wordt niet verteld. Ze heeft een grote motivatie, want ze leert veel voor school en wilt in de uitval uren niets liever dan in de mediatheek leren voor proefwerken, ook al vragen klasgenoten aan haar of ze mee wilt gaan shoppen.
De grootste hobby van Zoë is hardlopen, maar door het overlijden van haar vriendin, wilt ze niet meer op een nieuwe atletiekvereniging in haar nieuwe dorp.

Wie zijn de belangrijkste personen?
Moeder: Ze is een bezorgde moeder, die graag altijd precies wilt weten wat er is met Zoë en Tijmen.

Tijmen: Hij is de oudere broer van Zoë en zit in het vierde jaar van de middelbare school. Hij is zichzelf en zegt en doet wat erin hem opkomt en laat zijn gevoelens ook heel duidelijk zien aan de rest. Zoals hij bijvoorbeeld zegt wat hij van Shanna vindt die stapel verliefd op hem is. Ook toen Zoë en Tijmen gingen logeren bij hun vader, zei hij dat hij geen zin had en reageerde expres kortaf op zijn vader.

Evi: Evi is de beste vriendin van Zoë die door een paardrijdwedstrijd is omgekomen door een gebroken nek. Er wordt niets verteld over het karakter en het uiterlijk van Evi.

Hoe zijn de onderlinge relaties?
De relatie tussen Zoë, Tijmen en haar moeder is erg goed, ze helpen elkaar en vertellen elkaar altijd wat er is. Vooral Zoë en Tijmen kunnen het heel goed met elkaar vinden. Als ze met iets zitten vertellen ze het elkaar altijd en proberen ze elkaar te helpen. In het boek is niet duidelijk te zien hoe de relatie was tussen haar moeder, Tijmen en die van Evi.
De relatie van Zoë en Evi is heel goed zichtbaar, doordat Zoë nog elke dag aan haar denkt en het vriendschapskettinkje dat ze heeft gekregen nog steeds draagt.

Maken de personen een ontwikkeling door?

Vooral Zoë heeft een grote ontwikkeling, in het begin van het verhaal was ze nog heel teruggetrokken en wilde ze met niemand praten en bevriend worden. Dat veranderde algauw en trok zich weer toe tot de groep van haar school. Ook ging ze in de loop van het verhaal zien dat het niet haar schuld is dat haar beste vriendin is overleden.

8. Ruimte:
Waar speelt het verhaal zich af, word er van ruimte gewisseld? En waarom speelt het verhaal zich daar af?
Het verhaal speelt zich op meerdere plekken af. Het grootste deel speelt zich af op haar school en thuis bij haar moeder en broer Tijmen. Omdat haar ouders gescheiden zijn speelt het verhaal zich ook af bij haar vader en zijn vriendin. Er wordt dus continu gewisseld van ruimte. Het speelt zich nooit af bij anderen thuis, omdat Zoë bang is dat ze Evi in de steek laat als ze teveel afspreekt met nieuwe vriendinnen.

9. Tijd:
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich rond deze tijd af, dat kan je goed merken doordat er mails via hotmail worden gestuurd naar Evi.

Hoe lang is de verteltijd?
Het boek heeft maar 140 bladzijdes, maar doordat er veel Flashbacks zijn en bijzinnen later in het boek een belangrijke betekenis krijgen, ben je algauw wat langer met het boek bezig om te lezen, doordat je vaak even moet nadenken over wat er eerder was gebeurd en wat voor invloed dat heeft in de loop van het boek. Ik ben daarom ongeveer vier a vijf uur bezig geweest om het boek uit te lezen.

Hoe lang is de vertelde tijd?

De vertelde tijd is goed zichtbaar door de mails die worden verstuurd, daardoor kan je aan de hand van de data die boven aan de mail staan aflezen hoe lang het verhaal zich afspeelt.
Doordat het eerste mailtje pas in het vierde hoofdstuk voorkomt, is de vertelde tijd iets langer dan twee maanden.

Zijn er tijdversnellingen of vertragingen?
Er zijn veel tijdvertragingen, op momenten dat er iets over het gevoel en de gedachtes van Zoë wordt verteld. In het boek komen ook een aantal tijdversnellingen voor, bijvoorbeeld in het weekend dat Zoë en haar broer Tijmen naar haar vader gingen, er werd in een grote lijn verteld over de tijd bij haar vader waardoor sommige dingen kort werden samengevat en een paar gebeurtenissen wat uitgebreider werden verteld.

Is het een chronologisch verhaal?
Het is niet echt een chronologisch verhaal, doordat er een aantal flashbacks worden verteld over de tijd dat haar beste vriendin nog leefde en er mails in voorkomen die Zoë stuurt.

Zijn er flashbacks?
In het boek zijn veel flashbacks, met mails en over de tijd die Zoë en Evi beleefde voor het ongeluk.

10. Opbouw:
Is er een inleiding? Is het midden in een gebeurtenis of een begin?
Er is geen inleiding in het boek.
Het boek begint met een gebeurtenis, maar omdat een van de hoofdgedachtes van het overlijden van Evi al is gebeurd, zijn er veel flashbacks. Waardoor je ook al een beetje in het midden zit van het verhaal.

Is het een gesloten of open einde? Met een goede of slechte afloop?

Het boek heeft een gesloten einde, met een goede afloop. De bijzaken van het boek zijn nog niet helemaal afgesloten maar worden in het tweede boek Vlinders uitgebreider vertelt.
Het probleem van Zoë is voor een groot deel afgesloten, ze voelt zich beter doordat er na een paar vervelende dingen telkens weer iets goed van kwam. Ze voelt zich nog wel rot doordat ze de dood van haar beste vriendin niet heeft kunnen redden, maar ze begrijpt dat het niet haar schuld is. Ook weet ze nu dat Evi niet boos op haar is, ook al maakt ze nieuwe vriendinnen op nieuwe school.

11. Samenvatting:
Zoë heeft een gave, ze is namelijk paranormaal begaafd. Door haar gave ziet ze beelden van de toekomst en ziet ze overleden mensen. Ze wist daardoor van tevoren dat haar beste vriendin Evi een ongeluk zal krijgen met een belangrijke paardrijdwedstrijd. Evi gelooft haar niet en gaat toch. Zoë had gelijk en Evi sterft door een gebroken nek.
Ondertussen ging het al niet zo goed tussen de ouders van Zoë en gingen zij scheiden. Zoë is met haar moeder Laura en haar broer Tijmen naar Hoorn verhuisd. Zoë gaat naar een nieuwe school maar wilt niet graag nieuwe vriendinnen zoeken, door het overlijden van haar vriendin.
Van haar moeder mag ze niets vertellen over haar gave, anders krijgt ze teveel schuldgevoelens als er weer iets gebeurt na haar voorspellingen.

Algauw krijgt ze in de gaten dat een klasgenootje Renske ziek is, ze vertelt haar voorspellingen aan haar moeder, maar die vertelt dat ze er niet teveel mee bezig moet zijn. Toevallig gaan ze met een biologie les het ook hebben over de huid. Zoë probeert onopgemerkt vragen te stellen of je ook een ziekte kan hebben door huidklachten. Renske kreeg algauw in de gaten dat ze het over haar had en was boos geworden op Zoë en negeerde haar volkomen. Na een paar weken is Renske op een dag ineens niet meer op school. Ze is inderdaad ziek en ligt met een blindedarmontsteking in het ziekenhuis.

In die weken is er zoveel gebeurd, vervelende dingen maar ook goede dingen. Na een paar moeilijke weken, voelt ze zich beter en gaat geloven dat Evi haar niet de schuld geeft van haar dood. Ze durft weer nieuwe vriendinnen te maken en vindt het weer leuk om naar school te gaan.

REACTIES

R.

R.

Echt goed! =)

15 jaar geleden

N.

N.

Wooooow, echt goed verslag.

13 jaar geleden

K.

K.

heel leuk gedaan : )

13 jaar geleden

S.

S.

Echt heel goed ! ;D

13 jaar geleden

I.

I.

Bedaaaaaaannkttttttt en heel goed gedaan !

13 jaar geleden

L.

L.

heel leuk alleen ik moet een langere samenvatting hebben":( anders had hem zeker gebruiktXX

12 jaar geleden

W.

W.

Loesje, ik heb anders wel een verslag voor je!

12 jaar geleden

A.

A.

Ik vind het echt top dat zon goed verslag er staat anders had ik het nooit gered om een goed verslag te maken

12 jaar geleden

A.

A.

Wow hier staat alles in wat ik voor het verlag nodig heb :)

12 jaar geleden

A.

A.

wooow echt goed!!!

12 jaar geleden

V.

V.

dankuu

11 jaar geleden

K.

K.

Dit gaat me echt helpen bij mn examen :)

Top gedaan !!

11 jaar geleden

R.

R.

Een van de beste boekverslagen ooit gelezen, het was ook wel een top-boek.. xx

11 jaar geleden

F.

F.

omg beste die ik heb gelezen, alleen jammer dat ik alleen moet hebben waar het boek overgaat. En dat staat hier niet echt=(. Voor de rest TOP!:D

11 jaar geleden

A.

A.

Supergoed maar wel een beetje een korte samenvattin..

11 jaar geleden

M.

M.

echt een super mooi, goed, geweldig, perfect boekverslag van mij zou je zeker een 9,5 krijgen!! echt mooi

9 jaar geleden

A.

A.

Ietsje te lang maar ik heb het ingekort dus niet is hij goed. Super goed gedaan!! Danku!!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schuld door Simone van der Vlugt"