Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

De stalker

Bobje Goudsmit

2006

127

6.8 / 10
3e klas havo
  • Alies
  • Nederlands
  • 2096 woorden
  • 10207 keer
    15 deze maand
  • 17 september 2008
Titel: De stalker
Auteur: Bobje Goudsmit
Uitgeverij: Holland
Jaar van eerste uitgave: 2006
Bijzonderheden: Geen

Beschrijving van 2 hoofdpersonen
Harm:
In het boek wordt niet verteld hoe Harm er uit ziet. Harm woont nog bij zijn ouders en zit in de 4e.
In de klas is Harm wel een populaire jongen en iedereen mag hem wel.

Harm wil graag meer van Odette te weten komen. Olivier, Harm’s vriend, komt langs om te vragen of Harm naar Odette kan bellen, want Odette neemt niet op als Olivier belt. Odette is namelijk de vriendin van Olivier. Uit dit stukje blijkt dat Harm Odette niet mag. Harm heeft Olivier net gezegd dat Odette misschien al wel een ander heeft:

‘Maar Olivier weigerde hem te geloven. Hij stond op en mompelde aangeslagen: ‘Nou, dan ga ik maar weer eens. Bedankt voor je hulp.’ Hij verdween bijna vluchtend naar beneden.
‘Sterkte,’ riep Harm hem boven aan de trap na. Het zou je verdiende loon zijn als je gedumpt wordt, Olivier dooie pier, voegde hij er in stilte eraan toe. Je hebt me alleen maar gebruikt, klootzak!
De mobiel bleef twee treiterend lange uren onaageroerd naast zijn agenda op het bureau liggen. Af en toe wierp Harm er een zijdelingse blik op. School interesseerde hem geen moer meer. Huiswerk voor wiskunde? Sorry, pa vandaag geen zin in al die abracadabrasommen. Ik heb nu belangrijker dingen aan mijn hoofd. Toen hield Harm het niet meer uit. Hij zoch het item ‘laatste gekozen nummers’ op en drukte Odettes mobiele nummer in. Teleurgesteld constateerde hij even later dat ze nog steeds haar voicemail aan had staan. Wat nu? Een sms-je versturen? Was dat misschien een optie die zou werken? Waarbij hij zich voordeed alsof hij een geheime aanbidder van haar was en hopeloos verliefd naar haar verlangde? Bij die gedachte schoot Harm inwillekeurig in de lach. Een briljant idee van hem. Hij wist ook onmiddellijk hoe hij zich dan zou noemen. Ja, dat zou een goeie grap kunnen zijn. Nog nagrinnikend begon hij het volgende sms-je in te drukken: 5 4 3 3 7 8 3 0 6 3 3 8 8 3…’
Pagina: 103 en 104

Harm en Odette gaan niet goed met elkaar om. Beide doen ze ook niet hun best om hun relatie te verbeteren. In deze citaat kun je ook concluderen dat Harm een hele erge hekel heeft aan Odette.
Harm begint zich later vriendelijker te gedragen tegen iedereen, ook tegen Odette. In het begin van het boek doet Harm ook best wel kinderachtig en denkt over sommige onderwerpen ook wel kinderachtig. Bijvoorbeeld over verkering hebben met meisjes.

Odette:
Odette is lang en mager. Ze heeft blond haar en ze heeft ook blauwe ogen. Ze draagt normale kleding. ( broek en t-shirt)

Odette gedraagt zich in het begin best mysterieus. Ze is ook net nieuw in de klas en weet daar niet zo goed mee om te gaan. Ze komt namelijk uit de grote stad en nu gaat ze naar haar nieuwe school in een heel klein dorp.
Dit is een klein stukje uit de tekst waaruit blijkt dat Odette zich best raar gedraagt:

‘Twee dagen later, toen de eerste bel nog niet gegaan was, plofte een onbekend meisje aan het tafeltje naast Harm. Hij schoof een stukje opzij en gluurde vanuit zijn linker ooghoek naar haar. Hij moest zichzelf tot zijn ergernis bekennen dat hij eigenlijk wel nieuwsgierig naar haar was.
Het meisje zag er niet echt opwindend uit, vond hij. Ze was tenger gebouwd en had een langgerekt smal gezicht, met lichtblauwe diepliggende ogen en sluik blond haar dat in laagjes geknipt was en alle kanten uit piekte. Ze maakte en ongeïnteresseerde
Koele indruk, zoals ze daar half onderuit op haar stoel hing. Er lagen donkere kringen onder haar ogen, alsof ze regelmatig te laat naar bed ging.
Ze leek niet erg toeschietelijk.
‘Jij bent vast en zeker Odette?’ Begon Harm voorzichtig. Beetje aardig doen en haar op een subtiele wijze duidelijk maken dat het eigenlijk meer een gunst van zijn kant was om haar te helpen. Dan begreep ze onmiddellijk dat hij tot de populaire jongens van de klas behoorde.
Maar het meisje haalde haar schouders op. ‘Ja. Hoezo? Waarom wil je dat eigenlijk weten? Je wilt toch niet beweren dat het je wat kan schelen, hè, hoe ik heet?’
Er verscheen een harde klank in haar stem. ‘Of zit je nu al op me te letten? Ik ben vandaag amper op school en je bemoeit je nu al met me? Lekker trieste bedoening hier. Ik krijg bijna spijt dat we in dit achterlijke dorp zijn komen wonen.’
Pagina: 8 en 9

In het begin gaat Odette heel stroef met Harm om. In deze citaat doet ze ook heel onaardig tegen Harm.
Later begint Odette zich wat opener te gedragen tegen iedereen. Ze begint dan past te wennen aan de mentaliteit in het dorp.

De uitvoerige samenvatting
Op een dag was Odette nieuw op school en ze komt in een klein dorp te wonen. Ze woont met haar ouders op de Galgenheuvel. De Galgenheuvel is een berucht huis op een heuvel. Er schijnen nog spoken te zweven die zijn vermoord via een galg.
De eerste dag moest Odette naast Harm zitten. Harm gluurde met zijn linkeroog naar Odette. Odette deed meteen chagrijnig toen Harm vroeg of zij Odette heette. Vanaf die dag begon ze Harm te pesten terwijl Harm één van de populairste kinderen op school was. Olivier was Harm’s vriend. Olivier zag Odette wel zitten. Uiteindelijk hadden ze ook verkering.

Harm vond Odette maar een raar meisje en besloot haar te volgen.
Op een avond besloot Harm haar dus te volgen. Hij zag Odette op de bank slapen voor de openhaard.
Op dat moment droomde Odette over haar kleine gestorven broertje Mats. Ze zag in haar dromen hoe haar broertje overleed. Haar broertje had een ziekte. Hij leek al op een jonge leeftijd op een oude man. Ze droomde hoe Mats toen in het bevroren slootje viel. Zijn zwakke hart kon er niet tegen en stopte. Dus daar ging hij dood. Ook zag ze hoe haar broertje in de doodskist lag. Ze dacht dat hij nog aan het leven was dus schudde ze hem heen en weer. Maar ondertussen, weer in de werkelijkheid, pakte ze een smeulend houtblok vast. Ze schudde die woest heen en weer. Er brandde iets en het alarm ging af.
Harm maakte snel dat hij weg kwam en ging naar huis.

De volgende ochtend werd hij wakker door een telefoontje. Nicolien, een meisje uit Harm’s zijn klas, was aan de lijn en vertelde iets over Lucas, een jongen die in Harm zijn klas zat. Want zijn vader had een ongeluk gehad en was overleden.
De klas van Harm besloot om naar de begrafenis van Lucas’ vader te gaan.
Odette was niet naar de begrafenis gegaan, omdat ze ziek was. Harm vond dacht verdacht en ging naar Odette toe. Maar Harm zag Odette opeens naar buitenrennen want Odette dacht weer aan haar zieke broertje en Odette riep keihard: ’’Matsie, waar ben je?’’ Odette zag Harm niet. Harm dacht maar een ding. Odette is echt helemaal gestoord. Harm ging snel naar huis.

Toen hij thuis was, stond Olivier op de stoep. Olivier wilde graag van Harm weten of Odette hem nog wel leuk vond. Hij vroeg aan Harm of hij Odette wilde bellen, want als Olivier belde nam Odette niet op. Dus nu kreeg Harm, Odette haar nummer.
Toen Olivier weg was, besloot Harm Odette een beetje te stalken. Hij besloot Odette een sms’je te sturen met de tekst:
“Liefste Odette, Ik weet dat je naar me op zoek bent. Ik verlang ook naar jou. Ik wil je graag weer zien. Zullen we een keer samen ergens afspreken? Je eigen lieve Matsie.”
Odette had zich doodgeschrokken, toen Odette dit las. Ze wist ook niet van wie dit bericht was. Maar het moest iemand uit de klas zijn, want die kenden alleen haar mobiele nummer.

Odette besloot een feest te geven voor haar klas. Ze had iedereen uitgenodigd en ook bijna iedereen was gekomen. Na een tijdje wilde Odette een toast uitbrengen.
Ze vertelde over haar overleden broertje, Mats. Toen Odette haar mobiel uit haar zak nam, toetste ze het nummer in van het sms’je die iemand haar had gestuurd. Opeens ging Harm’s zijn mobiel af.
Hij was er geweest. Nu wist Odette van wie het berichtje was.

Uiteindelijk maken Harm en Odette het weer goed en Odette had het hem vergeven dat hij haar een flauw sms’je had gestuurd.

Zeer korte samenvatting
Het gaat over een meisje Odette, die in een nieuwe klas komt. Harm zit ook in diezelfde klas en Harm en Odette mogen elkaar niet. Harm houdt Odette in de gaten. Soms volgt hij haar naar school.
Odette heeft slaapproblemen en doet soms gekke dingen in haar slaap.
Harm ziet s’avonds, als hij Odette volgt, Odette gekke dingen doen in haar slaap. Als Odette weer wakker is ziet ze Harm wegrennen. Als Harm het mobiele nummer van Odette krijgt, stuurt Harm een raar sms’je naar Odette. Odette voelt zich gekwetst omdat het sms’je met haar slaapproblemen heeft te maken. Als Harm en Odette het weer uitpraten, maken ze het weer goed.

Thema van het boek
Het thema van het boek is rouwproces en vriendschap. Het gaat over Odette die haar broertje heeft verloren. En kinderen uit de klas steunen haar, terwijl ze eigenlijk niet weten wat er met haar aan de hand is. Langzamerhand wordt Odette goede vrieden met haar klasgenoten.
Het thema trekt me aan omdat het boek veel over vriendschap gaat. In het boek lees je hoe kinderen die elkaar niet kennen, uiteindelijk toch hele goede vrieden worden. Je leest dus hoe een vriendschap langzaam opbouwt.
Het thema heeft niet heel erg veel met school te maken. Maar iedereen, alle personen in het boek, kennen elkaar wel via school.
Zelf heb ik de situatie in het boek nooit meegemaakt. Het gaat ook best wel over een heftig onderwerp, over slaapproblemen doordat je een dierbaar iemand het verloren.

Eigen mening
Dit boek lijkt totaal niet op mijn schoolleven. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt.

Structurele argumenten
Het verhaal wordt verteld door een hij en zij figuur. Als iemand wat zegt in het boek staat het in de tegenwoordige tijd en als het over het algemene verhaal gaat wordt het in de verleden tijd verteld. Er worden geen stukken overgeslagen en wordt in de natuurlijke volgorde verteld. Er komen geen flash-backs in voor.
Het verhaal speelt zich af in een gehucht, een heel klein dorpje. Odette, een van de hoofdspeeltsters, vindt het dorp niks. Maar de andere personen vinden het dorp erg mooi. Ze wonen er al sinds ze geboren zijn. Hun ouders woonden er ook al.
In het verhaal zit niet echt spanning. Er wordt aldoor op dezelfde lijn verteld. Er wordt dus ook geen spanning opgebouwd.

Persoonlijke argumenten
Persoonlijk vond ik het wel een mooi verhaal. Ik hou altijd wel van mysterieuze boeken, waarin nooit echt duidelijk is wat er met een van de hoofdspeelsters aan de hand is. Ik kan me in Odette als hoofdspeelster wel verplaatsen. Ze komt uit de stad en verhuist naar een klein dorp. Ze is een jaar geleden haar broertje verloren en heeft daardoor slaapproblemen. En ze zit daarnaast ook nog in een nieuwe klas waar niemand iets van haar weet.
Odette is kortom best wel een deperessief meisje. Ze heeft namelijk al heel veel rottige dingen meegemaakt.
De schrijver in het boek schrijft wel makkelijk. Korte zinnen en makkelijke woorden en er wordt vlot geschreven, daardoor is het boek in een ruk uit te lezen. Ik had het boek ook in één dag uitgelezen.

Morele argumenten
Wat ik een slechte boodschap van de schijver vindt, is dat als je problemen hebt doordat je bijvoorbeeld iemand hebt verloren die je dierbaar is, er net alsof wordt gedaan dat je daar juist niet over moet praten. Ik vind juist als je problemen hebt doordat je net iemand hebt net verloren, dat je daar veel over moet praten met de naasten om je heen. Als je niet daarover praat worden de problemen alleen maar erger. Sluit je niet helemaal af van de wereld.
En ik vind dat in het boek net alsof gedaan wordt niet over al je problemen te praten.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9838

reacties

hallo, ik vindt jullie website te gek maar in deze kom ik een fout tegen want: dat als hij gepakt wordt pakte ze eerst de mobiel uit de zak en harm probeerde zijne uit te doen en dat lukte niet maar LATER goot ze drinken over hem heen en vertelde toen over haar broertje Mats.mvg, Ricardo. P.S. zouden jullie mij het genre kunnen sturen van het boek?
door ricardo (reageren) op 12 januari 2009 om 18:35
Het klopt niet helemaal en er zijn ook wat taal en spellingsfouten. En ik geloof dat je het boek niet helemaal begrepen hebt.
door Ece (reageren) op 16 mei 2012 om 19:37

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Alies 3e klas havo6.8
bregje kroon1e klas havo/vwo6.2
Roberto 4e klas vmbo6.2
Anoniempje x3e klas vmbo4.5
Sara van Donselaar2e klas havo/vwo3.8
Meer verslagen ›