Bint door Ferdinand Bordewijk

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Bint
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 700 woorden
  • 2 juli 2008
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
14 keer beoordeeld

Boekcover Bint
Shadow

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Wat volgt is een psychologische oorlog die het hele schooljaar zal duren. Dan pleegt een van de leerlingen zelfmoord en neemt Bint plotseling ontslag. De vraa…

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een syst…

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Wat volgt is een psychologische oorlog die het hele schooljaar zal duren. Dan pleegt een van de leerlingen zelfmoord en neemt Bint plotseling ontslag. De vraag is of hij wel zo gestaald is als hij altijd heeft doen voorkomen.

Bint door Ferdinand Bordewijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Primaire gegevens:
Schrijver: F. Bordewijk
Titel: Bint
Uitgave:1998, Wolters-Noordhoff, Groningen
Opdracht: aan mijn rector en zijn staf

Korte samenvatting van het boek:
De Bree is leraar Nederlands. Hij werkt thuis aan een studie over Anna Maria van Schuurman. Omdat hij wat afleiding wil besluit hij een jaartje te gaan werken als leraar Nederlands op de school van Bint. Hij krijgt de vierde klassen hij geeft ze allemaal een bijnaam. Hij noemt ze “de grauwe”, “de bruine”, “de bloemenklas” en “de hel”. De klas 4d draagt de bijnaam “de hel” en hij verklaart hun al vrij snel de oorlog. Hij geeft ze veel erge straffen met in het bijzonder houd hij ervan om ze een zaterdag middag te geven en ze dan te laten nakomen. Hij houdt een streng regime tijdens deze straf uren. Op de rapportvergaderingen willen de leraren Van Beek dat is een jongen op school een onvoldoende geven. Deze had gedreigd met zelfmoord als hij een onvoldoende zou krijgen. De leraren zijn er niet van onder de indruk en geven hem een onvoldoende waarna de jongen in een gracht springt en later in een ziekenhuis overlijdt aan longontsteking. Bint voorspelt dat er problemen komen door de zelfmoord van de jongen. Na de kerstvakantie breekt er inderdaad een opstand uit onder de leerlingen, aangezet door Jerome Fleau die hulp krijgt van de conciërge. De opzet wordt neergeslagen door “de hel”. Dit had Bint namelijk met hun afgesproken. De conciërge wordt ontslagen, Fleau van school verwijderd en “de hel” wordt beloond. Bij het jaarlijkse schoolreisje rond Pasen wordt de “hel” verdeeld onder 2 leraren Nox en Remigius. Remigius wordt alleen vervroegd vader en kan niet mee waarna De Bree zijn rol overneemt en de helft van de “hel” krijgt. Als er tijdens het schoolreisje 2 jongens verdwijnen die het niet eens zijn met een verandering in het fietsschema gaat de Bree gewoon weg en gaat ervan uit dat hij ze wel weer ziet op het eindpunt. Hij ziet ze daar inderdaad weer en laat dan toe dat een leerling die kwaad is op hun, hun in elkaar slaat. En De Bree daarna tegen de weglopers zegt dat ze hem vanaf nu af aan meneer moeten noemen. Tijdens de examens van dat jaar schrikt De Bree van Bint, hij ziet hem wankelen. Dit zou niet zo horen want Bint is van staal en niet neer te slaan. De Bree besluit toch nog een jaar vol te maken en geniet van het aanzicht dat de hel (nu klas 5C) hem geeft. Ze zijn allemaal volwassen geworden dit geeft hem kracht en hij gelooft nu sterk in de methode van Bint waardoor hij het schooljaar met veel plezier begint. Bint is gestopt met zijn baan als directeur. Hij kon het geestelijk niet meer aan en dat ging zijn tol eisen op zijn lichaam. De Bree zoekt hem nog een paar keer op maar tevergeefs: Bint is niet aanspreekbaar en De Bree geeft het op.

Perspectief:
Bint is geschreven in het hij-perspectief. Je kunt goed de gevoelens lezen van de hoofdpersoon. Je leert via het Hij-perspectief goed het karakter kennen van de hoofdpersoon. De hoofdpersoon beschrijft ook de mensen in het boek hoe ze eruit zien en wat hun karakter een beetje is. Het nadeel is dat je niet weet wat de gedachtens van de andere personages zijn.


Spanning:
Het boek was niet spannend in de vorm van eng. Het was esthetische spanning, het was ene beetje spannend ook vanwege het taalgebruik en de structuur. Veel dingen werden donker en duister beschreven zoals de hoofdpersoon de school beschrijft en het uiterlijk van de leraren enz. Het boek had een open einde dus je kunt er zelf nog over nadenken wat er verder nog kan gebeuren. Een open einde vind ik daarom wel leuk.
Ik vind het boek literatuur. Er zit niet een bepaalde boodschap in maar volgens mij waren er vroeger zulke scholen dus het is werkelijkheid.

Hoofdpersonen:
Bint: je leest eigenlijk niet zo heel veel over Bint. Het is een strenge en dwarse man zoals De Bree hem beschrijft en hij praat niet zoveel. Hij is antipathiek

De Bree: is nieuwsgierig en kan lief en streng zijn. Hij is erg geïnteresseerd in nieuwe dingen. Hij is sympathiek

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bint door Ferdinand Bordewijk"