Fantastica door Merel Roze

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Fantastica
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 3388 woorden
  • 29 mei 2008
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
14 keer beoordeeld

Boekcover Fantastica
Shadow
Fantastica door Merel Roze
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur: Merel Roze
Titel: Fantastica
Uitgeverij: Amsterdam Archipel
Aantal bladzijden: 280
Jaar van uitgave: 2006

Motivatie:
Ik heb dit boek gekozen, omdat in het revalidatiecentrum waar ik heb gezeten, een meisje was, die sterk de symptonen van pseudologica fantastica vertoonden. Daarom ging ik in de bibliotheek naar dit verschijnsel zoeken. Ik vond er een roman over en ik begon te lezen. Het boek had me snel te pakken en ik besloot daarna er mijn boekverslag over te doen.

Samenvatting:
Fantastica gaat over een vrouw Roos. Zij heeft een weblog, waar ze bijna elke dag wel iets schrijft. Haar weblog is erg populair en veel mensen lezen het. Roos ontmoet ook veel mannen via haar site. Soms zijn het hele leuke dates en soms loopt het op niks uit. Zo ontmoet ze Oskar, dat is een man die nog nooit van zijn leven heeft gezoend of iets met een meisje hebt gehad. Hij weet ook niet zo goed hoe hij met roos om moet gaan. Die date loopt dus op niks uit.

Haar vrienden in het echte leven vinden het maar niks, dat Roos zoveel met mensen van het internet afspreekt. Stel dat het een keer fout gaat?
Dan ontmoet ze een man, Jake. In het begin stuurde hij allemaal persoonlijke, grappige, originele reacties, maar van een ontmoeting kwam het maar niet. Dan komt Madrugada in Nederland en Roos en Jake gaan er allebei naartoe. Voor het concert haalt Jake, Roos op en dan gaan ze wat eten. Bij het concert was Jake wat sip, omdat zijn vriendin het uit had gemaakt, maar vlak daarna is hij alweer vrolijk.
Na het concert blijven ze veel mailen met elkaar. Jake vraagt of Roos zin heeft om mee te gaan naar de concerten, waar hij eigenlijk met zijn vriendin naartoe zou gaan. Roos en Jake spreken steeds meer met elkaar af. Roos begint hem geweldig te vinden en ze begint te denken dat de perfecte man misschien toch bestaat.
Later begint er iets te knagen bij Roos, want ze komt achter steeds meer onjuistheden. Jake ontkent dingen of hij verzint steeds andere verhalen. Zo zei hij dat hij bijvoorbeeld bij een bank werkte, maar daar vond hij het niet fijn en hij besloot ergens anders te gaan werken. Daarom moet hij een aantal keer naar Ierland toe.
Gaandeweg komt Roos erachter dat hij nooit naar Ierland toegaat. Ook komt ze erachter samen met haar vriendin Helen, dat hij nooit bij de bank heeft gewerkt. Dan wil ze natuurlijk weten waarom Jack tegen haar gelogen heeft. Hij probeert er eerst onderuit te komen, maar dat lukt niet. Uiteindelijk verteld hij dat hij bij Interpol werkt, samen met zijn neef. Hij mocht dat natuurlijk niet vertellen Interpol, want het moet geheim blijven en daarom verzon hij van alles over zijn werk. Roos gelooft hem weer.
Ook weet Jake alles over Roos. Hij heeft van alles over haar opgezocht, dingen die ze ooit heeft opgschreven weet hij alles van. Jake wilt alles over haar te weten komen. Maar zoveel Jake over Roos weet, weet Roos eigenlijk niet heel veel over Jake. Ze heeft zijn vrienden nog nooit ontmoet, en het duurt een lange tijd voordat ze zijn ouders eens mag ontmoeten.
Ook onderzoekt Jake haar mailt. Daar komt ze bij toeval achter, als ze Hans belt, haar internetprovider. Roos denkt dat ze een virus heeft, maar iemand breekt in bij haar mail en die iemand schijnt Jake te zijn.
Helen begint steeds meer door te krijgen dat Jake alles bij elkaar liegt. Roos wil het maar niet zien, omdat ze stapelverliefd is. Alles wat Jake haar verteld geloofd ze. Toch blijft er iets bij Roos knagen en ze krijgen steeds vaker ruzie. Ook met Helen heeft ze steeds meer discussies over Jake. Vrienden van Roos maken zich ook steeds meer zorgen.
Dan komt Helen met het idee om de neef van Jake te bellen om verhaal te vragen over Interpol en van alles. Roos belt Jake de volgende dag, en verteld hem het hele verhaal. Jake’s neef, Bert, weet niks van Interpol. Jake heeft ook nooit gestudeerd, zoals hij zei. Zijn laatste ex, Rachel, die heeft nooit bestaan. Ook heeft Jake geen werk.
Roos weet niet wat ze moet doen en belt naar Helen. Daarna belt ze haar ouders, haar vader heeft iets uitgeprint over pseudologia fantastica. Dat is een ziekelijke, onweerstaanbare neiging om gefantaseerde belenissen als waar gebeurd te presenteren.

Samen met haar ouders verteld Roos wat ze ontdekt hebben. Jake ontkent het en maakt ervan dat ze alleen maar relatieproblemen hebben. Even later gaat Jake weg.
Roos spreekt hem 2 maanden niet en iedereen om haar heen zegt dat ze hem uit haar hoofd moet bannen. Als hij 2 maanden later belt of ze meegaat naar de psychiater, gaat ze meteen mee.
Roos komt weer terug bij Jake en ze probeert hem te helpen. Ze vertrouwt Jake nog steeds niet. Op een gegeven moment gaat het zo ver, dat ze al zijn sleutels laat kopieren en dat ze zijn huis binnengaat.
Daar vindt ze allerlei spullen en komt ze erachter dat hij diep in de schulden zit. Ook vindt ze zijn agenda. In Jake’s agenda staan allemaal afspraken met Kat, zijn ex, waar Roos niks vanaf wist. Vanavond heeft hij ook een afspraak met Kat, ze besluit hem te bespioneren. Jake had namelijk gezegd, dat Bert zou langskomen. Hij was niet langsgekomen en Roos gaat naar het huis van Jake en belt aan. Roos gaat verhaal halen en ze begint hem te slaan. Even later ligt ze alweer in zijn armen. Hij heeft haar helemaal in zijn macht, ze is er van overtuigd dat hij voor haar zal zorgen.

Analyse

1. Titelverklaring
De titel van dit boek is fantastica. Dat leidt naar 2 dingen. Als eerste natuurlijk de ziekte waaraan Jake lijdt, maar ten 2e is fantastica een woordje wat Jake ook vaak zei. Hij maakt zijn eigen versies van woorden en fantastica was er een van.

2. Genre
Fantastica is een roman over liefde en bedrog.

3. Thema en motief
Het verhaal gaat over bedrog. Eigenlijk in het hele verhaal bedriegt Jake Roos, met al zijn verhalen. Ook de onvoorwaardelijke liefde van Roos voor Jake. Wat er ook gebeurd, ze kan gewoon niet zonder hem.

Motieven:
- Het leven mooier later lijken
- Karaktereigenschappen van Jake
- Pseudologia Fantastica
- Weblog

4. Personages
Roos:
Zij is de hoofdpersoon van het boek. Zij heeft een weblog, waar ze mannen mee ontmoet. Roos is iemand die vrolijk in het leven staat. Ze doet veel sociale dingen en is stapelverliefd op Jake. Ze is een grappige, sociale vrouw. Ze houdt heel veel van muziek en internet.
Later in het verhaal wordt ze steeds meer afhankelijk van Jake. Ook gaat ze zich steeds slechter voelen, door alle leugens van Jake, die ze maar blijft geloven. Ze wordt uitgeput door hem, maar ze houdt teveel van hem.


Jake:
Hij is de man op wie Roos stapelverliefd wordt. Hij lijdt aan een ziekte pseudologia fantastica. Hij verzint zijn hele leven bij elkaar en hij doet zich beter voor dan hij is. Roos ziet hem als de ideale man, hij is grappig, lief, slim en gek van muziek en internet.
Jake gaat in behandeling bij een psychiater voor zijn ziekte, maar hij blijft liegen. Ook weet hij dat hij Roos in zijn macht heeft, doordat hij haar helemaal kan kalmeren, als ze hem dood wilt. Ze luistert al gauw eigenlijk weer braaf naar hem.

Helen:
Zij is de beste vriendin van Roos. Zij heeft vaak one night stands met mannen. Helen is een vrouw in begin 30. Ze gaat nog veel uit en houdt van het leven.
Helen onderzoekt samen met Roos het verleden van Jake, doordat ze steeds meer beginnen te twijfelen. Helen ziet ook hoeveel Roos om Jake geeft en dat Jake haar in zijn macht heeft, doordat alles wat Jake verteld, dat geloofd Roos. Helen vindt het verschrikkelijk wat Jake allemaal kapotmaakt en ze raakt er zelf ook uitgeput van.

Bert:
Hij is de neef van Jake. Jake zegt dat hij veel met Bert doet. Bert is een van de enige mensen die positief praat over Jake. Bert is een aardige, vriendelijke man. Door Bert komt Roos erachter dat Jake zijn leven bij elkaar liegt.

5. Tijd
Er gaat een lange periode overheen. Het is langer dan 1,5 jaar. Zo lang hebben Jake en Roos ongeveer verkering. Voor dat gedeelte ontmoet Roos ook nog een aantal andere mannen. Met Jake heeft ze ook niet meteen wat. Het zal ongeveer 2 jaar zijn.

6. Perspectief
Het is verteld in de ik-vorm. Het verhaal wordt verteld door Roos.


7. Ruimte
Het boek speelt zich op heel veel plekken af, ook in andere landen. De belangrijkste plek is het huis van Barbara. Ook het huis van Jake, speelt een belangrijke rol, omdat Roos daar ook weer dingen uitvind over Jake. Het meeste gebeurd in het huis van Roos.
Voor de rest zijn er plekken in Noorwegen, of plekken van vrienden van Roos. Het speelt zich overal en nergens af.

8. Einde
Het boek heeft een open einde vind ik. Je weet niet hoe het verder zal gaan tussen Jake en Roos. Of ze uiteindelijk uit elkaar zullen gaan en het weer goed komt met Roos.

9. Begin
Het boek begint Media Res. Je zit meteen midden in het begin van een date van Roos. In het alledaagse leven van Roos. Je zit dus meteen midden in het verhaal.

10. Stijl
De stijl is de gewone alledaagse schrijfstijl. Soms gebruikt Merel Roze onbestaande woorden, die ze zelf verzonnen heeft.

Leeservaring
Mijn eerste reactie op dit boek was goed. Het boek had me te pakken genomen en ik heb het in 3 dagen uitgelezen. Het is een moeilijk boek en je moest je hoofd er wel goed bijhouden om het te blijven snappen. Als je dat deed, is het zeker een heel mooi boek.
Het begint heel goed, doordat je meteen midden in het dagelijkse leven stapt van Roos. Ze date veel met jongens die ze ontmoet via internet, en dan vooral haar weblog. Ze zoekt maar naar de ideale man, maar ze kan het maar niet vinden.
Wat ik lachwekkend vond om te lezen, was over die klunzige jongen, die nog nooit iets met een meisje heeft gehad. Een stukje uit het boek met Oskar:

'Mag ik even achter je staan en je vasthouden?’ vroeg hij.
Ik schrok me wild. Ik wist niet wat ik moest antwoorden. Nee? Dat kon ik hem niet aandoen. Maar een ja vond ik ook wat te enthousiast klinken, ik had er geen behoefte aan. Om de stilte op te vullen zei ik: ‘Euh.’ Oskar stond er wat hulpeloos bij. Met dit antwoord kon hij niet zoveel. Moest hij maar niet zulke rare vragen stellen! Dat soort dingen doe je, op het juiste moment, die vraag je niet.”
Hieruit blijkt dat hij waarschijnlijk nog nooit een vriendin heeft gehad. Dat soort dingen vraag je inderdaad niet. Ik zou het heel raar vinden, als iemand het aan mij zou vragen. Ik zou me er ook niet gemakkelijk bij voelen. Je ziet ook dat Roos zich er ook niet fijn bij voelt.
Na een tijdje ontmoet ze Jake. Hij lijkt eerst een hele leuke man. Roos wordt echt verliefd op hem. Er lijkt in het begin ook niks mis met hun relatie. Ze hebben het leek met elkaar. De vrienden van Roos mogen Jake ook heel graag.
Jake doet een aantal dingen, die ik zelf niet zou pikken. Zo gaat hij bijvoorbeeld halverwege de vakantie terug naar huis. Dat zou ik echt niet zomaar over me heen laten gaan. Dat is bij Roos echter wel het geval. Het is namelijk twee keer het geval. Ze is ook wel boos, maar niet boos genoeg naar mijn mening. Het is alweer goed als hij de volgende keer belt. Dan doet ze alsof er niks gebeurd is, terwijl hij haar 2 keer heeft laten zitten in de vakantie. Ik ben het daar niet mee eens, en ik zou veel feller reageren.
Ook beloofd hij langs te komen bij Roos en dan belt hij weer af op dezelfde dag. Daar zou ik niet vrolijk van worden. Jake gaat ook op onverwachte momenten zomaar weg. Ze zijn bijvoorbeeld samen bij een barbecue en dan loopt Jake zomaar weg. Op het laatste zegt hij: “Ik bel je later vast wel weer.” Dat is het enige wat hij zegt. Roos wordt er gek van, dat Jake dit soort dingen de hele tijd doet. Als iemand dat bij mij zou doen, zou ik daar niet vrolijk van worden. Ook zou ik gaan twijfelen aan mijn relatie. Bij Roos is dat ook het geval, ze denkt op een gegeven moment zelfs dat hij vreemd gaat. Ik vind dat niet vreemd, want Jake gaat op de raarste momenten weg of hij zit weer zomaar een paar dagen in Ierland voor werk.
Met zijn werk wordt het op een gegeven moment ook heel raar. Hij was in Ierland en zou zaterdag op schiphol aankomen, zegt hij. Roos wilt hem ophalen, maar er komt geen vlucht aan dan. Roos is nu helemaal achterdochtig. Ze gaat verhaal vragen bij Jack.
De volgende dag als hij in Nederland is, verteld hij een raar verhaal over Interpol. Een geheime dienst waar hij bij zou werken. Al zijn verhalen over werk kloppen nu wel weer. Dat dacht ik ook eerst. Het klonk logisch dat hij daarom alles geheim moest houden en al die achterdocht kwam. Hij kon alles heel goed uitleggen. Ik zou hem zelf ook weer gaan geloven, dat het echt zo is. Eerst zou ik het een sterk verhaal vinden, maar omdat hij de dingen zo goed uitlegt zou ik toch weer geloven.
Toch blijft de relatie tussen Jake en Roos moeilijk. Ik weet soms ook niet waarom Roos nog bij Jake blijft. Hij doet zo moeilijk en legt de dingen niet makkelijk uit. Ook raakt ze helemaal uitgeput van hem. Ik zou de energie niet meer kunnen opbrengen om bij hem te blijven. Hij verpest zelfs haal verjaardag. Jake heeft een slecht humeur en zorgt ervoor dat Roos dat ook krijgt. Ik zou dat echt niet meer pikken. Hij moet er voor haar zijn.

De volgende dag komt Sam, een vriendin van Roos, langs en ze vertelt dat ze zich morgen maakt. Roos ziet er slecht uit. Dat is ook zo, maar Roos wilt het maar niet geloven. Ze maakt zelfs ruzie met Sam voor Jake. Terwijl bijna iedereen die het boek leest doorheeft dat er iets niet goed is met Jake. Roos wil het maar niet zien. Dat is best frustrerend om te lezen, want je wilt zo graag dat ze van hem weggaat. Je ziet hoe haar leven steeds meer in een puinhoop verandert.
Ook als Roos erachter komt dat iemand bij haar mail heeft ingebroken, gelooft ze niet dat, dat Jake was. Voor mij was dat overduidelijk. Een stukje uit het boek:
“Ik volg de kabel die Jake gebruikt als hij op zijn laptop aan het werk is bij mij thuis. Ineens wordt het me duidelijk.
Het is de laptop van Jake!”
In plaats van dat ze denkt dat Jake het is, geeft ze Interpol de schuld. Ik zou daar niet in geloven. Jake heeft haar mailtjes gelezen. Zo wordt het steeds erger. Helen, haar beste vriendin, vertrouwt het al helemaal niet meer. Ik vind het zo erg om te lezen hoe Roos maar in Jake blijft geloven.
Roos belt uiteindelijk die neef op, waardoor ze de waarheid te horen krijgt. Jake lijdt aan de ziekte pseudologia fantastica. Ik snap dat Roos dat een hele klap vond. Ik vind ook dat de ziekte goed beschreven is in het boek. Er staat een hele uitleg, die de vader van het internet afgehaald had. Als je nog nooit van de ziekte gehoord had, weet je nu meteen waar het over gaat.
Wat ik niet snap is dat Roos teruggaat naar Jake. Ze moet wel echt verslaafd aan hem zijn of van hem houden om terug te gaan. Dat zou ik niet kunnen doen, denk ik. Ik vind het ook zielig voor haar, want haar hele leven is geruïneerd. Ze heeft bijna geen vrienden meer over en Jake heeft haar leven verpest. Toch blijft ze bij hem, want hij heeft haar in zijn macht.
Ik baal er een beetje van dat het een slecht einde is, want ik heb liever dat een boek goed afloopt. Zo zou ze eventueel een vervolg kunnen schrijven, maar ik vind het zo zielig. Het leven van Roos is helemaal verpest. Ze heeft amper nog lol in haar leven en ze voelt zich niet meer goed. Je vraagt je als lezer af of het nog goed komt.

Ik vond het een mooi boek, alles was goed beschreven. Ook de zelfverzonnen woorden waren wel grappig. Soms was het boek een beetje te ingewikkeld en moest ik een stukje overlezen om het zo ook nog te snappen. Over het algemeen vond ik het een mooi boek. Het beschrijft ook mooi de ziekte.
Als ze het later in het boek uitleggen, samen met de symptonen, merk je dat Jake dat ook allemaal heeft. Dat is interessant om te lezen. Ik vind het ook deels herkenbaar, omdat er iemand in Klimmendaal zat. Zij verzon allerlei erge verhalen voor aandacht. Alleen dat heeft een andere naam: Pathalogische leugenaar.

Ik zou dit boek aanraden voor iedereen om een keer te lezen.

Verdiepingsopdracht Gedicht maken:
Er zijn vele web-logs op het internet
Zij heeft haar naam er ook neergezet
Dat was een goed idee gebleken
Haar web-log werd veel bekeken

Nachten lag zij te dromen
Hoe haar prins op het witte paard zou komen
Op haar web-log vond ze de man van haar leven
Iemand van wie ze dacht dat hij haar alles kon geven

Tijdens een concert ontmoette ze hem
Hij pakte haar in met zijn stem
Ze werd stapelverliefd
Door hem voelde ze zich geliefd

Ze stelde hem aan haar vrienden en familie voor
Zij hadden hem na verloop van tijd door
Hij was niet zoals iedereen dacht dat hij was
Er zat een addertje onder het gras

Zij zag die adder maar niet

Iedereen om haar heen vond ze maar een zeurpiet
Ook al veranderde hij van werk keer op keer
En verzon hij steeds maar meer
Op het laatst zei hij zelfs interpol
De geheime dienst, dat is zeker geen lol

Hij kon haar van alles beloven
Zij bleef hem maar geloven
Steeds ziet ze er slechter uit
Door vele vrienden werd het geuit

Ze begint het zelf nu ook door te krijgen
Een donderwolk boven hun relatie begint te dreigen
Maar dan komt ze erachter dat alles anders blijkt
Er is een ziekte, die op zijn symptonen lijkt

Ze vertelt hem wat ze gevonden heeft
Maar hij schrikt en zit er maar gebeefd
Plots rent hij weg
Zonder ook maar enige uitleg

Maanden later belt hij haar
Dat valt haar heel zwaar
Hij is onder behandeling

Hij zegt: Het gaat beter dan het ooit ging

Ze gaat weer naar toe
Maar hij maakt haar alleen maar moe
Hij is nog lang niet genezen
Ze moet weer wegwezen

Dat is niet wat ze doet
Dat doet haar niet veel goed
Want hij heeft haar in zijn macht
En ze komt er nooit uit op eigen kracht

Evaluatie:
Ik vond het een moeilijk boekverslag dit keer. Dat was omdat ik alles zelf moest maken. Ik heb nog nooit zelf een samenvatting van een boek gemaakt, dus ik heb ook geen idee of het goed is. Ik heb de voor mij belangrijkste punten uit het boek gehaald en neergezet in de samenvatting.
Ook de analyse vond ik moeilijk, soms twijfel ik nog wel eens of ik het ook anders zou kunnen opschrijven. Dan kijk ik even op internet en dan zie ik een aantal goede punten. Dit keer had ik helemaal geen hulp, en moest het eigenlijk allemaal van mezelf afkomen.
Het leeservaringsverslag vond ik wel leuk om te maken. Ik heb er niet veel ingezet over het meisje van Klimmendaal, omdat het te persoonlijk is. Het was wel de reden tot het lezen van dit boek. Het was een goed besluit om het te gaan lezen.

Het gedicht vond ik het moeilijkst. Dat is iets wat ik nooit maak, ik heb het met behulp van mijn ouders gemaakt. Zij hebben een aantal rijmwoorden neergezet. Wat ik met het gedicht probeerde te bereiken, was het verhaal vertellen over het meisje dat helemaal in de put komt te zitten. Ik vind zelf dat ik dat naar voren heb gebracht, vooral met de laatste 2 zinnen. Hij heeft haar in zijn macht, ze kan daar gewoon niet op eigen kracht uit komen. Dat laat zien hoe erg het eigenlijk is met Roos.

REACTIES

M.

M.

Ha! Dit is leuk zeg. Ik was op zoek naar iets anders via google, toen ik toevallig op dit verslag van mijn boek (ik ben de schrijver) stuitte. Ik vind dat je het allemaal echt erg goed hebt omschreven! En leuk dat je het met zoveel plezier hebt gelezen.

15 jaar geleden

B.

B.

Mijn reactie? Wauw. Dit boek verdient een dikke 9. Merel Roze is mijn favoriete schrijfster van dit moment. grtjs Bootje

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.