Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lanceloet en het hert met de witte voet door Onbekend

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
Boekcover Lanceloet en het hert met de witte voet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 972 woorden
  • 23 mei 2008
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
11 keer beoordeeld

Boekcover Lanceloet en het hert met de witte voet
Shadow
Lanceloet en het hert met de witte voet door  Onbekend
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Lanceloet en het hert met de witte voet

1 a Titelbeschrijving:

Lanceloet en het hert met de witte voet, tekst en vertaling, Hessel Adema, uitgeverij Taal & Teken, Leeuwaarden, derde druk 1994.

b Motivatie:
Ik heb dit boek gekozen, omdat we een middeleeuws boek moesten gaan lezen voor Nederlands. Ik weet weinig van deze boeken af en ben dus naar de mediatheek gegaan. Hier heb ik de heer Klumpers gevraagd of hij nog een boek wist. Als antwoord hierop gaf hij me dit boek. Het boek lijkt me niet zo mooi, maar omdat het toch van u moet, ben ik het maar gaan lezen.

c Korte samenvatting:
In een oud middeleeuws plaatsje is een koningin die opzoek is naar een echtgenoot. Ze trouwst alleen met een ridder die de witte voet van het hert weet te bemachtigen. Dit hert is de baas in het bos in het dal en bij de rivier. Ze wordt bewaakt door 7 leeuwen. Eerst waren dit er 10 maar er zijn er al 3 gesneuveld tegen andere ridders. Op een dag kwam ridder Kyle in het kasteel. Hij wou voor de koningin de witte voet halen. Ze kreeg het hondje mee die de kortste weg naar het hert wist. Toen ze eenmaal bij de rivier aankwamen durfde Kyle niet meer. Hij probeerde het hondje te doden zodat hij een goede smoes had dat hij niet bang was. Hij kon het hondje niet voor het kasteel inhalen en dus is de smoes mislukt. Ridder Lancelot die op dat moment ook in het kasteel was heeft het hele verhaal gehoord. Hij gaat met het hondje naar het hert toe om de witte voet te veroveren. Hij steekt de rivier over en verslaat de 7 leeuwen. Hierdoor is hij wel gewond geraakt. Het hondje vind het hert en dood het. Lancelot snijd de witte voet van het hert af, maar is niet sterk genoeg om de terugweg te halen. Hij wacht net zolang totdat er een ridder komt. Hij vraagt hem netjes of hij de witte voet naar de koningin wil brengen. Wanneer de ridder de witte voet krijgt van Lancelot, bedenkt hij zich niet en verwond hem. De ridder denkt dat hij dit niet overleeft en gaat terug naar het kasteel. Hier vraagt hij de koningin met hem te trouwen. De koningin is heel ongelukkig omdat deze ridder lelijk en slecht is. Daarom vraagt de koningin iedereen om hulp maar tevergeefs. Op de dag van de bruiloft komt de vriend van Lancelot naar de koningin. Dit is de ridder Walewijn. Walewijn heeft Lancelot in het dal gevonden en naar een dokter heengebracht. Walewijn beschuldigt de ridder van het stelen van de witte voet. De ridder wil hier niks van te maken hebben, maar hij kan niet aan een duel ontkomen. Walewijn wint dit duel en de gemene ridder is gestorven. Van de koningin moet Walewijn 1 dag bij haar blijven. De volgende dag gaat Walewijn naar Lancelot heen. Hij zegt hem alles wat er gebeurd is. Wanneer hij weer sterk genoeg is om te reizen, gaan ze terug naar het kasteel waar de koningin op hun wacht. Lancelot vraagt aan de koningin of de bruiloft uitgesteld kan worden totdat hij er klaar voor is. De koningin stemt hiermee in en wacht totdat Lancelot terugkeert.


d Persoonlijke reactie:
Het boek was erg saai. Saai omdat er weinig gebeurde. Er zat namelijk geen spanning in en op het vechten met de leeuwen en de korte dood van de gemene ridder na, ook geen actie. Het boek was ook onecht. Dit vooral omdat het een heel simpel verhaal is met een hert als baas van een bos. Ik vind het boek dus niet mooi, en te makkelijk geschreven. Als je een aantal kinderen een verhaal laat verzinnen, weet ik bijna wel zeker dat er een paar bij zullen zijn die dit boek overtreffen.

2 a Politieke achtergronden:
Er zitten weinig politieke achtergronden in dit verhaal. Dit vooral omdat het een erg klein verhaal is. Het enige wat je eruit kunt opmaken is dat het gaat om een land met een koningin die een man zoekt. Deze man kan dan een vorst worden.

b Sociaal-economische achtergronden:
Er zijn 2 duidelijk verschillende standen in dit verhaal aanwezig. Dat zijn de koningin (een jonkvrouw) en de ridders. Verdere sociaal-economische achtergronden kan ik niet vinden.

c Culturele achtergronden:
Ik kan geen culturele achtergronden vinden in dit boek. Het was misschien iets makkelijker geweest als er gekleurde plaatjes bij waren geweest.

3 Genre:
Dit boek behoort tot de literatuur aan het hof.

4 Kenmerken:
Koningin, vorst, jonkvrouwen, ridders, gevecht tussen 2 ridders

5 Publiek:
Dit boek is geschreven (net zoals alle andere boeken in de Middeleeuwen) voor de iets ‘rijkere’ mensen. Dit is nogal makkelijk te raden, omdat zij wel konden lezen en schrijven en bijna alle arme mensen niet. Verder is dit meer een verhaal voor mensen die veel bezig zijn met het koningshuis en van ridders etc. houden. Hier gaat namelijk het hele verhaal over.

6 Evaluatie:
Het boek wat ik gelezen heb was erg saai en niet veel aan. Het mooie aan het boek is dat je maar 20 bladzijden hoeft te lezen. Het duurt dus niet al te lang. Verder zit er weinig humor en actie in het verhaal. Ik zou zo’n boek alleen nog een keer lezen als het moet, maar anders niet. De inhoud van de opdracht was niet zo makkelijk. Dit kwam voornamelijk omdat de leerstof in het boek moeilijk te snappen is. Er komen veel Oudhollandse woorden in voor die worden uitgelegd met andere woorden die je niet kent. Verder vind ik het niet nodig om zulke opdrachten verder uit te werken. Het belangrijkste aan zo’n opdracht is de samenvatting. Naar mijn mening zou je de rest wel weg kunnen laten. De uitwerking is volgens mij nog wel aardig gelukt. Ik had er weinig moeite mee (op een paar Oudhollandse begrippen na).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lanceloet en het hert met de witte voet door Onbekend"