Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dreadlocks & lippenstift door Maren Stoffels

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Dreadlocks & lippenstift
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1411 woorden
  • 17 mei 2008
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
31 keer beoordeeld

Boekcover Dreadlocks & lippenstift
Shadow
Dreadlocks & lippenstift door Maren Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Dreadlocks & Lippenstift
Auteur: Maren Stoffels
Jaar van uitgave: 2005
Uitgeverij: Leopold
Prijzen: Debuutprijs in 2007, prijs van de Jonge Jury in 2007,
Hotze de Roosprijs in 2007.

Onderwerp
Dit boek kan ook wel omschreven worden als een jeugdroman. Het gaat in dit boek vooral over liefde en vriendschap, over jezelf durven zijn en over je problemen praten.

Hoofdpersonen
Sofie
Sofie is een meisje van 15 jaar oud. Ze is aan het begin van het boek erg verlegen en durft niet goed contact te maken met andere mensen, maar als ze Floor eenmaal kent wordt dat al gauw anders.
Toch wilde Sofie eerst niet contact maken met Floor. Sofie is namelijk een skater, en Floor een zogenoemde huppelkut. Vandaar de naam van dit boek.

Sofie heeft thuis vaak ruzie met haar ouders en met haar broer. Ook heeft ze een probleem als het gaat om de liefde. Ze kan namelijk niet kiezen tussen Tygo, haar huidige vriendje, en Menno, het broertje van Floor. Ze denkt dat Tygo vreemd gaat en wil hem daarom jaloers maken door uit te gaan met Menno. Later blijkt dat Tygo helemaal niet vreemd is gegaan. Sofie slaat zich erdoorheen met de hulp van Floor, en leert over haar problemen te praten.

Floor
Floor is een meisje van 16 jaar oud. Ze is een modelachtig meisje, wat zich altijd goed verzorgt en die er altijd goed uitziet. Ze is erg vriendelijk en behulpzaam. Als Sofie problemen heeft, is Floor daar om haar te helpen, en dat is andersom ook zo. Floor heeft zelf ook een groot probleem: Ze heeft anorexia nervosa. Aan het einde van het boek weet Floor nog steeds niet hoe ze met dit probleem om moet gaan,want haar ouders weten nog van niets. Er wordt in dit boek niet veel verteld over de anorexia van Floor, maar in het boek daarna kom je wat meer te weten daarover.

Menno
Menno is het broertje van Floor. Hij is een jaar jonger dan Sofie, 14 jaar dus. Hij ontmoet Sofie in Frankrijk als zij daar beiden op vakantie zijn, en hij wordt verliefd op haar. Hij heeft zelf ook een vriendin in Nederland, Isabel genaamd, maar hij maakt het met haar uit voor Sofie. Hij vindt het erg jammer dat Sofie voor haar vriendje Tygo kiest, en niet voor hem. Menno heeft volgens Sofie een lieve lach en heel veel sproeten.

Tygo
Tygo is net als zijn vriendin Sofie 15 jaar oud. In dit boek staat Tygo niet goed beschreven en hij heeft ook niet zoveel tekst. Daarom is het niet echt duidelijk hoe hij eruit ziet en wat bijvoorbeeld zijn interesses zijn.

Roosmarijn
Roosmarijn is een meisje wat na de profielenkeuze bij Sofie in de klas komt. Ze is erg stil en verlegen, en ze heeft geen vrienden op school. Haar moeder is overleden en ze heeft het daar heel erg moeilijk mee. Sofie probeert haar in deze tijden te steunen.

Bella
Bella is de beste vriendin van Sofie. Net als Sofie heeft zij dreadlocks en draagt ze uitdagende skaterkleding. Ze vindt het helemaal niet erg om anders te zijn dan anderen, tot één van haar andere vriendinnen haar ompraat om stijl, blond haar te nemen.
Als Sofie haar dan ziet wordt ze boos, en Bella besluit al snel om weer te worden wie ze wil zijn.


Tijd
Dit boek speelt zich af rond het heden. Ik denk niet dat het tientallen jaren geleden zich afgespeeld kan hebben, omdat het toen raar was om je eigen stijl en smaak te hebben, en je daar niet voor te schamen.

Plaats
In het begin van het boek speelt het verhaal zich af in Frankrijk, waar Sofie met haar familie op vakantie is. Na drie weken gaan zij echter weer terug naar Nederland, en daar speelt het zich verder af.

Samenvatting
Sofie gaat totaal tegen haar zin in mee met haar familie op vakantie naar Frankrijk, terwijl ze véél liever bij haar vriendje Tygo wil zijn. Ze kan haar ouders echter niet vertellen dat dat de reden is dat ze thuis wil blijven, want haar vader heeft haar verboden Tygo te zien.
Als Sofie op de camping aankomt, voelt ze zich heel rot en eenzaam. Ze mist haar vrienden en vooral haar vriendje. Haar broer Stefan heeft echter snel nieuwe vrienden gemaakt.
Hij haalt Sofie over met hem mee te gaan naar het strand, om daar zijn nieuwe vrienden te ontmoeten. Op het strand gaat Sofie een beetje uit de buurt van het groepje zitten, maar het meisje Floor wil dat ze bij hen komt zitten. Ze raakt aan de praat met Floor, maar vind haar maar een huppelkut. Menno besluit aan Sofie te gaan vragen of ze mee wil naar de disco, maar Sofie weigert dit. Ze wil haar vriendje Tygo niet verraden, en besluit hem even te gaan bellen.
Als ze Tygo belt, hoort ze een meisjesstem op de achtergrond. Het is de stem van Kelly, een meisje die verliefd is op Tygo. Tygo zegt dat Kelly de vriendin van zijn broer is, maar Sofie wil het niet geloven en gooit de telefoon op de haak. Direct daarna belt ze Bella, en die belooft Tygo een beetje in de gaten te houden. De volgende dag gaat Sofie toch mee naar de disco met Menno, en als er een zwijmelnummer opkomt, dansen ze samen. Na de dans gaat Sofie naar de wc, waar ze Floor tegenkomt. Ze hoort een vreemd geluid uit de wc komen. En aangezien er maar één toilet is, moet dat Floor zijn. Sofie denkt aan het artikel dat ze heeft gelezen over Anorexia, en denkt meteen dat Floor dat moet hebben. Sofie vraagt aan Floor of ze Anorexia heeft, en Floor begint heel hard te huilen. Sofie probeert haar te troosten, en Floor verteld haar geheim aan Sofie. Floor blijkt dus helemaal geen huppelkut te zijn!

Sofie vind het erg moeilijk om weer thuis te zijn. Ze mist haar vakantievrienden en beseft dat ze nog ooit zo’n leuke vakantie heeft gehad. Als Sofie in haar kamer zit, komt Tygo stiekem langs. Tygo overtuigd Sofie ervan dat hij niets met Kelly heeft, maar ziet dan de foto van Menno, die op het nachtkastje van Sofie staat. Als Tygo weg is mailt Sofie meteen naar Floor, om te vragen wat ze nu moet doen. Floor zegt aan Sofie dat ze eerlijk tegen Tygo moet zijn.
Sofie ontmoet in haar nieuwe klas een meisje, genaamd Roosmarijn.
Ze raakt goed bevriend met haar, al is Roosmarijn wel een beetje een stil type.
Later, op kamp, wordt Sofie gepest door Edwin.
Als Caroline, de mentor van Sofie, dan vraagt of Sofie mee gaat boodschappen doen, wil Sofie dat graag. Even geen Edwin.
Als ze in de auto zitten verteld Sofie alles aan Caroline.
Van Menno en Tygo, Edwin, de rotklas waar ze nu in zit en Floor. Caroline verteld dat zij precies hetzelfde heeft meegemaakt, en verteld Sofie dat ze naar haar hart moet luisteren.
Als Sofie die nacht naar de wc gaat, wordt ze in elkaar geschopt door Edwin.
Toch besluit ze niet om naar Caroline te gaan, omdat Edwin haar heeft bedreigd.
De dag erna mailt ze Menno om te zeggen dat ze door wil gaan met Tygo.
Caroline komt achter de misdaad van Edwin, en hij wordt geschorst van school.

Over de schrijfster
Maren Stoffels is geboren op 13 januari 1988. Ook heeft ze een 4 jaar oudere broer, Wadse. Toen ze klein was, ging ze naar een Montessori basisschool, dat is een school waar ieder kind in zijn/haar eigen tempo kan werken. Dit is haar zo goed bevallen, dat ze besluit om ook naar een middelbare school te gaan met dit systeem.
Vanaf groep 6 schrijft ze al verhaaltjes, maar vanaf haar 15e wordt het pas echt serieus. Vanaf haar 15e besluit ze ook om haar verhalen naar Leopold te sturen, maar hier vinden ze haar nog te jong. Op haar 17e is het zover, en komt haar eerste boek uit; Dreadlocks & Lippenstift. Hierna volgen er nog enkele boeken van haar, zoals:

Op blote voeten (2008) ; Sproetenliefde (2007) ; Schim in het bos (2007) ; Cocktails & Ketchup (2006) ; Piercings & Parels (2006) ; Dreadlocks & Lippenstift (2005).
Maren Stoffels wil met dit boek duidelijk maken dat je niet op jouw vooroordelen iemand moet beoordelen, maar diegene eerst beter moet leren kennen. Dat laat ze ook zien met Sofie en Floor. Ze denken van elkaar dat ze 2 totaal verschillende personages zijn, maar als ze op het strand een diepgaand gesprek hebben gehad, komen ze erachter dat ze eigenlijk best veel dingen gemeen hebben. Sindsdien zijn ze erg goede vriendinnen, en vertellen ze elkaar alles.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dreadlocks & lippenstift door Maren Stoffels"