Het scharlaken koord door Cornelius Lambregtse

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Het scharlaken koord
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1438 woorden
  • 13 mei 2008
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
12 keer beoordeeld

Boekcover Het scharlaken koord
Shadow
Het scharlaken koord door Cornelius Lambregtse
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel van het boek: Het scharlaken koord
Jaar van uitgave: 1975
Schrijver: Cornelius Lambregtse.

Leesverslag:
A verwachtingen en eerste reactie
Mijn vriendin raadde dit boek aan, omdat ze het een heel mooi boek vond, evenals het boek in zijn arm de lammeren, een boek die voor dit boek werd uitgegeven. Dit boek is eigenlijk een soort gevolg daarop maar het is ook goed zonder te lezen. Ik begreep alles. Verder werd mijn belangstelling voor dit boek ook gewekt door de achterflap waar een aantel recensies staan. Vooral dit stukje sprak mij wel aan:’dit boek blijft boeien door de realistische manier waarmee alles uitgetekend wordt. Je krijgt bij hel lezen sterk de overtuiging: dit alles moet de schrijver in zijn jonge jaren persoonlijk zo doorleefd hebben. Dat is dan ook naar mijn mening de literaire kracht van deze roman. Na het lezen van dit boek ben ik het helemaal eens met deze mening van Rudolf van Reest.

B.1 -samenvatting.
De hoofdpersoon is Wantje. In dit boek wordt Wantje gevolgd vanaf het begin van haar leven totdat ze volwassen is.

Voor de klas waar Wantje in zit staat Juffrouw Koopman. Zij is heel lief tegen de kinderen en Wantje mag haar graag. Maar Juffrouw Koopman gaat weg, en er komt een meester. Wantje vindt dat helemaal niet leuk want die meester kan heel boos worden wat hij dan ook geregeld doet. Maar op een gegeven moment is dat ineens anders, de meester ziet in dat het niet goed is dat hij elke keer zo boos is en dan wordt alles anders. Wantje die de meester eerst haatte gaat nu zelfs van hem houden. In haar klas zit een jongen en die heet Leunus. Hij ziet er heel onverzorgd uit en kan slecht leren. Wantje gaat hem helpen met leren maar dan moet hij zich ook beter gaan verzorgen en dat doet hij dan ook. In het dorp zijn verschillende scholen: de roomse, de school met de Bijbel en de openbare. Wantje en haar familie zitten op de school met de Bijbel. Ze hebben vaak ruzie met de roomse school. Zelfs zo erg dat de kinderen van de school met de Bijbel de klok van de roomse kerk stukmaken. De roomse kinderen willen zich wreken maar het eerste kind van de school met de Bijbel die ze tegen komen is Wantje. Zij vallen haar lastig. Zo erg dat vader naar de meester van de roomse school gaat, en alles vertelt, daarna gebeurt het nooit meer.
Wantjes zus Maria gaat trouwen en ver weg wonen. Dat vindt Wantje heel erg. Want zij had een heel goede band met Maria. Zij gaat dan ook vaak bij haar op bezoek. Op een keer loopt zij een andere weg naar huis. Daar komt zij een koeienwachter tegen en die wil haar misbruiken, als ze dat merkt loopt ze hard weg. Ze loopt nooit meer langs die weg.
Wantje kleedt zich voortaan in klederdracht, eerst vindt ze dat helemaal niet leuk maar later wel.
Wantje die inmiddels van school af is, gaat elke maandag morgen de vrouw van de meester in het huishouden helpen. Verder gaat ze op het land werken bij allerlei boeren. Daar is ook Leunus aan het plukken. Hij is helemaal verliefd op haar, maar Wantje zelf is niet verliefd, zij heeft medelijden met hem.
Bij het plukken zijn ook Brabanders, zij staan erom bekend dat ze rooms zijn. Maar Wantje wordt op één van die jongens verliefd. Fons. Zij hebben onder het plukken telkens contact. Fons stuurt Wantje zelfs af en toe een kaart.
Dan komt zij een jongen tegen die haar mee uitvraagt, maar zij wil niet. Ze komt er namelijk achter dat hij de koeienwachter die haar misbruikt heeft.
Op een gegeven moment wordt Wantje gevraagd om bij iemand van het dorp te werken op het land. Dat doet ze dan ook. Als ze een keer alleen aan het werk is, wordt het heel slecht weer. Ze gaat dan naar het kleine schuurtje. Als ze daar nog maar net is komt er nog iemand aan. Er dat blijkt Fons te zijn. Als ze daar dan gaan zitten praten vallen ze in slaap.
Na een tijdje komen ze weer bij elkaar alleen dan vertelt Fons dat hij moet trouwen met een ander meisje. Dat vindt Wantje heel erg want ze houdt echt van Fons. Als ze dan uit elkaar zijn komt Wantje erachter dat ze ook zwanger is van Fons. Ze stuurt hem dan een brief, maar ze is te laat, hij is al getrouwd.
Dan komt Leunus nog een paar keer naar haar toe met de vraag of hij met haar wil trouwen eerst wil ze dat niet maar later stemt ze toe. Het kindje is inmiddels geboren en ze noemt hem Fransje naar haar kleine broertje. Dan gaan Leunus en Wantje trouwen.
Als Fransje 1 jaar is geworden dan verwacht Wantje een kindje van Leunus en haar samen.


B.2 -personages
Wantje: is de hoofdpersoon. Is een karakter. Wantje draagt eerst boeren Zeeuwse klederdracht en als ze de leeftijd heeft volwassen dracht. In het boek zie je Wantje als kind groeien naar volwassene. En dat roept veel vragen bij haar op.
Leunus: is een bijpersoon. Is een karakter.
Ouders: zijn bijpersonen. Zijn typen.
Fons: is een bijpersoon. Is een karakter.
Tussen Wantje en Fons is er een relatie minnaar - minnares, evenals de relatie tussen Fons en Wantje. Tussen wantje en haar ouders is er natuurlijk een familieband, ze kan het goed vinden met haar ouders en als Wantje in moeilijkheden zit helpen ze haar graag zo ook andersom.

B.3 -perspectief en verteller
Het perspectief ligt bij de hij of zij figuur. Er is een verborgen verteller.

B.4 -ruimte
Het verhaal speelt zich af in Zeeland, op het platteland. Ze wonen in een klein arbeidershuisje. Wantje werkt ook gewoon op het land zo ging dat vroeger. Op het land ontmoet ze ook Fons.


B.6 -thema en motieven.
Het thema van het boek is het leven van vroeger in Zeeland. Liefde is ook wel enigszins het thema van dit boek. Maar dat heeft ook te maken met haar groei naar de volwassenheid.

B.7 -tijd
Het is een chronologisch verhaal.
De vertelde tijd is ongeveer 10 jaar. Het is niet precies duidelijk hoe oud ze in het begin is en aan het eind. Wel zit ze in het begin nog op de lagere school maar er staat niet in welke klas.
De verteltijd is 226 bladzijden.

B.8 -titelverklaring
Het scharlaken koord is een teken uit de Bijbel van Gods trouw.

C verwerkingsopdracht: nr1
Waarom is het de moeite waard het boek dat jij gelezen hebt te bewaren zodat mensen het over honderd jaar nog kunnen lezen?

Wat in de Bijbel staat is ook vandaag de dag nog actueel. Zo ook dit boek waarin Gods trouw naar voren komt en Hij Wantje ook helpt in haar nood en verdriet.
Het boek is ook een verhaal over hoe men vroeger leefde en dan met name vroeger in het plaatsje Zeeland. Het is nuttig dat te bewaren zodat ook anderen dit weer kunnen lezen. En in christelijke gezinnen komt het nog steeds wel voor dat mensen volgens christelijke normen en waarden moeten trouwen, of dergelijke soortgelijke problemen. Dan kun je ook lezen hoe men dit vroeger meemaakte. Ook Wantje overkomt dat maar de jongen waarvan ze een kindje verwacht moet al trouwen met een ander meisje. Als Wantje er achter komt dat hij moet trouwen weet ze zelf nog niet dat ze zwanger is. En tussen haar en Fons zit ook nog de kloof van het geloof. Toen Wantje erachter kwam was Fons al getrouwd, ze wist niet meer wat ze moest en ze schaamde zich vreselijk, ook voor haar ouders. Toch wordt uiteindelijk het grote probleem opgelost op wonderlijke wijze. Het is een boek dat de essentie van het geloof zoals die in bevindelijke kring wordt ervaren op een boeiende wijze vertolkt. Er zit ook een stukje geschiedenis in het boek over Nederland, over de strijd tussen de rooms-katholieke kerk en de protestantse kerken.

D eindoordeel en evaluatie.
Ik vind het wel een mooi boek. Er zit diepgang in. Heel mooi geschreven gewoon. Hoe een meisje groeit naar volwassen vrouw. Het verhaal is zo geschreven dat het lijkt of de vader een verhaal geschreven heeft over zijn dochter die dit beleefde. Een chronologisch verhaal met die heerlijke gezelligheid van vroeger. in het begin had ik alleen zoiets van wat een saai boek maar toen ik het uit had vond ik het juist een heel mooi boek hoewel het af en toe wel wat voorspelbaar was. Ik ben het dan ook helemaal eens met de mening Rudolf van Reest.(zie ook verwachting en eerste reactie)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het scharlaken koord door Cornelius Lambregtse"