Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het bittere kruid door Marga Minco

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Het bittere kruid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1691 woorden
  • 21 april 2008
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
14 keer beoordeeld

Boekcover Het bittere kruid
Shadow

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop …

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerhe…

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop en verwachting, die precies weergeeft wat in die jaren in de harten van de vervolgden leefde. Sober omslag, duidelijke druk.

Het bittere kruid door Marga Minco
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Waarom heb je dit boek gekozen?
Ik heb dit boek gekozen omdat het me een leuk en spannend boek leek. En omdat het gelijk een volwassen boek is. Boeken over de oorlog in Nederland interesseren mij.

Hoort het boek dat je hebt gelezen bij een van de volgende genres?
- historisch verhaal
- toekomst verhaal
- eigentijds verhaal
- fantasie/ sprookje
- oorlogsverhaal 
- dagboek
- liefdesroman
- humoristisch verhaal
- griezelverhaal / horror

- western/ indianen verhaal
- reisverhaal
- detective
- anders

Namelijk: historisch verhaal en oorlogsverhaal. Omdat het verhaal zich afspeelt in de 2e wereldoorlog.

Geef een titelverklaring van maximaal 25 woorden.
Titel: Het bittere Kruid: op Seideravond (de eerste twee avonden van het paasfeest, waarop de uittocht uit Egypte, Exodus 12 vers 8, symbolisch wordt gevierd) aten de hoofdpersoon en haar familie ongezuurd brood en bitter kruid zoals mierikswortel. Op seideravond staan altijd de deuren open zodat iedereen welkom was. Dave zegt dat de deuren in Utrecht voor hen openstaan.
Ondertitel: Een kleine kroniek: Dit betekent dat het boek een verhaal van gedenkwaardige gebeurtenissen in tijdsorde gerangschikt is.

Wie waren de hoofdpersonen in dit boek? Beschrijf kot hun karakter en zeg iets over hun uiterlijk.
De hoofdpersoon had geen naam in het verhaal, je zag alles door haar ogen. De naamloze hoofdpersoon is zelf Joods en ze vertelt een verhaal over haar familie.

Over de vader en de moeder kom je niet veel te weten. Zij zijn zelf ook Joods. De vader is in het begin niet bang voor de Duitsers en denkt dat alles wel goed zal komen. En hij denkt er niet aan onder te duiken.
Ook over de zus van de hoofdpersoon, Bettie, kom je weinig te weten. Ze is net als het hele gezin ook Joods, en wordt in het begin al gepakt bij een razzia.
En over de broer Dave en zijn vrouw Lotte kom je ook weinig te weten.

Wat is de onderlinge relatie tussen de hoofdpersonen?
Ze zijn familie van elkaar, behalve Lotte, die is getrouwd met Dave. Verder zijn ze allemaal joods.

Welk persoon vond je het sympathiekst?
Ik vond Dave het sympathiekst omdat hij overal adresjes wist en ongeveer het zelfde zou doen en zeggen als ik zou doen.

In welke tijd speelt het boek? Onderstreep een van de volgende antwoorden:
- In de historie 
- In de Toekomst
- In het verleden namelijk in de 2e wereldoorlog (rond 1935-1945)
- In het verleden maar het is niet duidelijk wanneer.
- In deze tijd.

Op welke plaats speelt het verhaal zich af? Als het verhaal zich op veel verschillende plaatsen afspeelt noem dan enkele plaatsen.
Het verhaal speelt zich af in de volgende plaatsen: Breda, Amsterdam, Amersfoort, Utrecht, Zeist.

Is de plaats waar het verhaal zich afspeelt belangrijk? Of kan het verhaal ook best op een andere plaats (bijvoorbeeld een ander land) spelen? Leg je antwoord uit.
Het verhaal kan zich best in een ander land afspelen alleen moeten er wel Joden zijn die in een oorlogssituatie leven.


Is de wereld die in het boek geschetst wordt makkelijk voor te stellen? Leg je antwoord uit.
Ja, de wereld in het boek is makkelijk voor te stellen omdat ik meer boeken over de 2e wereld oorlog heb gelezen (Reis door de nacht; Donkere wolken voor de zon; Jacht op een verrader; Snuf de hond) dus ik had al eerder gelezen hoe er met Joden werd omgegaan en hoe de Joden zich voelden.

Welke passage in het boek heeft je het meest aangesproken? Geef zo kort mogelijk de inhoud van dit stukje uit het boek en leg uit waarom deze passage je zo aansprak.
Het stukje dat de hoofdpersoon gaat vluchten naar Utrecht met de trein. Ze raakt haar broer Dave en zijn vrouw Lotte kwijt omdat Lotte is opgepakt.
Dat stukje sprak me aan omdat er heel veel spanning inzat. Want Joden mochten niet met de trein en ze raakt haar broer en zijn vriendin kwijt en komt daardoor er helemaal alleen voor te staan. Later beseft ze ook dat ze misschien wel voorgoed alleen blijft.

Welke bedoeling denk je dat de schrijver met het boek heeft?
Dat het een nare periode voor de joden was in de 2e wereldoorlog. De mensen herdenken nu nog steeds de Joden en mensen die zijn omgekomen in de 2e wereld oorlog.

Schrijf een recensie over het boek hierin moet in elk geval staan:
- een korte inhoud van het boek
- je mening over het boek
- waarom je deze mening hebt licht je mening dus toe met argumenten of voorbeelden uit het boek.

Het verhaal begint met een gedicht:

Er rijdt door mijn hoofd een trein vol Joden,
Ik leg het verleden als een wissel om.


Bert Voeten.

De betekenis van dit gedicht: Marga Minco heeft de oorlog meegemaakt en ze wil het zo gauw mogelijk vergeten.

Samenvatting
De hoofdpersoon woont met haar vader moeder en zusje in Breda. Ze heeft ook een broer, Dave. Hij woont in Amersfoort met hun zus Bettie. Het is een Joods gezin. Op een moment gaan ze verhuizen om bij Dave in te trekken die inmiddels getrouwd is met Lotte. Op een dag moet Dave gekeurd worden voor een werkkamp, maar gaat medicijnen slikken, waardoor hij ziek wordt en gelukkig wordt hij afgekeurd. Hij wordt er ziek van en gaat met de hoofdpersoon op een kamer in hun huis in Amersfoort liggen waar ze door Lotte, Dave's vrouw, verzorgd worden. Ze blijven de hele dag thuis in hun pyjama’s rondhangen, want de bel kan ieder moment gaan doordat de Duitsers hun elk moment kunnen komen halen.

Dan horen ze dat Bettie is opgepakt bij een razzia in Amsterdam. Het is onbekend waar ze heen gebracht is en wat er met haar is gebeurd. De ouders moeten naar Amsterdam verhuizen, omdat ze boven de vijftig zijn. De Hoofdpersoon blijft bij haar broer en Lotte in Amersfoort wonen, maar gaat uiteindelijk toch bij haar ouders in Amsterdam wonen.
Dave en Lotte gaan ook in Amsterdam wonen, maar niet bij zijn ouders. Op een middag moet de hoofdpersoon een boodschap doen. Ze raakt verstrikt in een controle van de Duitsers van een straat in haar buurt. Ze wordt bijna meegenomen, maar kan nog net ontglippen, omdat ze op haar identiteitspas kan laten zien dat ze niet in die straat woont. Op een avond gaat de bel. Het zijn de Duitsers. De hoofdpersoon kan via de achterdeur ontsnappen. Ze gaat naar Dave en Lotte. Als ze daar is heeft Dave net een goed onderduikadres gevonden dus moeten ze daar weer weg.
Lotte helpt de hoofdpersoon haar haar te bleken zodat ze niet herkend kan worden op straat. Ook vervalsen ze haar identiteitskaart (paspoort). Samen besluiten ze onder te duiken, maar tijdens het vluchten worden Dave en Lotte op het station in Utrecht opgepakt. De hoofdpersoon zit in haar eentje in een trein. In Utrecht aangekomen komt ze erachter dat er geen plaats meer voor haar is. Daarom gaat ze weer terug naar Amsterdam. Ze kwam eerst bij een boerderij waar ook geen plaats meer was (even buiten Amsterdam). Daarna kwam ze bij een andere boerderij waar ze een poos (tegen betaling) kon blijven. Haar geld raakte op en daarom moest ze ergens anders heen. Hiermee hielp een jongen haar, hij heette Wout. Ze ging naar Heemstede. Op dit adres bleef ze tot na de oorlog. Kort na de bevrijding ging ze naar haar oom en tante die toen in Zeist woonden. Na een paar weken sterft ook haar oom en blijft de hoofdpersoon bij haar tante.

Mijn mening + argumenten
Ik vond het een indrukwekkend en spannend boek:
• ze moet de tuin invluchten als de Duitsers het huis van haar ouders binnenvallen en zich verstoppen in de holle boomde tuin in vlucht;
• ze gaat boodschappen doen en wordt aangehouden;
• ze raakt haar broer en diens vrouw kwijt;
• wat een afschuwelijk leven hadden de Joden (een buurmeisje die ook al om spullen vraagt omdat ze toch niet denkt dat die nog verder nodig zijn; het vele vluchten; hun leven altijd verweven met angst).
Soms was het taalgebruik een beetje moeilijk.
Ik vond het ook lastig dat er geen naam van de hoofdpersoon in het boek stond.

Keuzeopdracht 1
Dag Marga Minco.

Ik heb uw boek gelezen en er een boekverslag van gemaakt.

Ik vond het een mooi en spannend boek maar soms was het taalgebruik een beetje moeilijk.
Ik weet wel dat het een boek voor volwassenen is, maar wilde het toch proberen.
Ik vond het ook lastig dat er geen naam van de hoofdpersoon in het boek stond.
Wel vind ik boeken die over oorlog gaan of over de onderdrukking van de Joden erg indrukwekkend.

Ik heb ook een paar vragen voor u over het boek.

1. Waarom heeft u de hoofd persoon geen naam gegeven?
2. Bent u zelf joods?
3. Bent u eigenlijk de hoofdpersoon?
4. Schrijft u alleen oorlogsboeken of ook boeken met een ander genre?

Keuzeopdracht 3
Allemaal Angst

Als je fruit eet krijg je wormen
van veel wassen word je kaal
en als straks de bom zal vallen
nou dan gaan we allemaal
kattenharen zijn vergiftigd
geef geen zoentjes aan een hond
keer nooit je rug toe naar een homo
want dat zittie aan je kont

negers zijn heel vaak gevaarlijk
met een mes of een pistool

en kijk ook maar uit voor joden
ook al spelen ze mooi viool

en dat is allemaal angst
allemaal angst
de alle grootste schreeuwers
zijn dikwijls het bangst
en als er ooit iets gebeurt
nou dan moeten het zo wezen
wie het meeste angst heeft
heeft vaak het minste vrezen

Heb je angst voor morgen?
Dan moet je vandaag gaan hangen!

Ik heb dit gedicht van Robert long gekozen omdat het over Joden gaat en over angsten van mensen. In dit gedicht wordt beschreven dat de grootste schreeuwers meestal het bangste zijn.

Een stukje over de schrijfster
Naam: Marga minco.
Geboorte datum: 1920 te Ginneken.
Marga Minco, eigenlijk: Sara Menco (Ginneken 1920), schrijfster, enige overlevende uit een joods gezin dat tijdens de bezetting werd weggevoerd. Zij was getrouwd met de schrijver Bert Voeten (hij leefde van 1918–1992). Misschien is zij wel de meest gelezen schrijfster voor middelbare scholieren. Dat heeft natuurlijk in de eerste plaats te maken met de grote overtuigingskracht van haar stijl. Haar meeste verhalen, novellen en romans hebben een beperkte omvang. Ik denk dat de hoofdpersoon Marga Minco zelf is, en dat ze haar verhaal vertelt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het bittere kruid door Marga Minco"