Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Achtendertig nachten door Janne IJmker

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Achtendertig nachten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1517 woorden
  • 11 april 2008
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
23 keer beoordeeld

Boekcover Achtendertig nachten
Shadow
Achtendertig nachten door Janne IJmker
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Genre
- Historische roman –De schrijfster heeft zich laten inspireren door een krantenartikel waarin stond dat een Galgenveld was opgedoken in Assen.-
- Psychologische roman – Alle psychische gebeurtenissen die ervoor zorgen dat zij geworden is wie ze is.-
-Theologische roman - Het geloof speelt een grote rol in haar leven.-

Onderwerp
Je kijkt mee met Elsjen Roelofs wanneer ze terug kijkt in haar leven en leest haar veroordeling omdat ze haar man heeft vermoord.

Het boek is een flashback op het leven van Elsjen. Ook maak je me hoe ze de tijd in het gevang doorkomt en wat haar veroordeling uiteindelijk wordt.


Samenvatting inhoud
Het boek begint met een proloog. Je leest in de proloog hoe Jan dood gaat. Hij heeft een gruwelijke dood. Hij is vergiftigd en heeft een vreselijke pijn in zijn maag waardoor hij elke keer moet overgeven. Elsjen blijft liggen in de bedstee. Het is middernacht, ze doet net alsof ze slaapt. Jan probeert dan naar zijn zus Hendrikje en haar man Luit die gelukkig nog wakker zijn en helpen hem verder.
Dan gaat het boek verder met het verhoor. In het verhoor wordt er gevraagd door de landschrijver hoe de nacht is verlopen toen Jan stierf. Er wordt verteld dat Elsjen drie keer is geroepen, maar dat ze niet is gekomen.
Na dit verhoor begint het dagboek van Elsjen. Ze vertelt eerst van haar meisje die ze in de gevangenis heeft gekregen. Ze denkt heel de tijd aan het gezicht van het meisje. Ze wil de kinderen duidelijk maken dat ze onschuldig is, ze wil haar herinneringen opschrijven voor haar kinderen, en zo begint haar dagboek..
Dan gaat ze terug in de tijd dat ze klein is. Daar wordt beschreven hoe ze reageert op de dood van haar vader, dat ze daar niks van begrijpt. Dat ze hem een keer wil opgraven, omdat ze niet begrijpt waarom hij onder de grond ligt.
Ook krijgt ze contact met Lieven Meui, die haar sprookjes vertelt.
Ze is gewoon kind zoals ieder ander kind. Als Barteld haar een keer de weilanden laat zien van hun en hij dan terug moet om het werk af te maken gaat Elsjen alleen verder, op eigen onderzoek. Ze geniet van de natuur, maar als er slecht weer komt, komt ze er achter dat ze verdwaalt is. Ze is moe en gaat zitten. Lieven Meui vindt haar en brengt haar terug naar huis. Waar haar moeder is overstuur. Ze heeft het over een tweede Elsjen, en ze is zo blij dat God haar niet van haar af heeft gepakt. Het blijkt dus dat Elsjen’s moeder een kind heeft verloren. Van Otie krijgt Elsjen een pak slaag.

Thematiek
De personen en gebeurtenissen die invloed hebben gehad op het leven en de handelingen van Elsjen Roelofs.

Otie en de moeder van Elsjen hebben een grote rol gespeeld in het leven van Elsjen. Door hun handelingen hebben ze Elsjen een bepaalde last opgelegd. Bijvoorbeeld Otie die Elsjen liet beloven goed voor de stee te zorgen heeft haar een last opgelegd.

Karakters
Elsjen Roelofs: is de hoofdpersoon
Wemele: moeder van Elsjen

Roelof Bartelds: vader van Elsjen die overleden is toen ze ongeveer 4 jaar was.
Luit Roelofs: echte broer van Elsjen
Bartelt Roelofs: half broer van Elsjen. Het kind van Roelof Bartelds (vader van Elsjen) eerste vrouw. Die vrouw was de zus van Elsjen’s moeder.
Otie: oma van Elsjen
Jan Albers: man van Elsjen, vermoord door Elsjen. Hij is echt een moederskindje.
Leffert Schipper: beste vriend van Jan en jeugdvriendje van Elsjen
Hillegijn Albers: van jongs af aan de beste vriendin van Elsjen
Trijne Albers: moeder van Jan
Hendrikje Albers: zus van Jan, vrouw van Luit
Lieven Meui: een oudere vrouw die Elsjen allemaal sprookjes vertelt en speelt dus een belangrijke rol in Elsjen’s leven. Tante van Elsjen

Perspectief
Het verhaal is geschreven vanuit een ik-perspectief.
Alleen in het laatste hoofdstuk wanneer Elsjen wordt veroordeeld kijk je in de gedachten van Janna.

Opbouw
Het boek begint met een proloog, daarna het verhoor waarna je Elsjen haar leven leest en hoe ze het maakt in het gevang. Wel zijn alle gebeurtenissen chronologisch opgebouwd. Het eerste hoofdstuk speelt zich af in het gevang waarna er om en om een gedeelte uit het leven van Elsjen terug komt wat ze opschrijft op papier dat ze van Folkert geschreven heeft.
Het boek heeft een gesloten einde: Elsjen is veroordeeld en de zaken uit haar verleden die een rol hebben gespeeld waardoor ze zover kwam Jan rattekruid te geven zijn ook opgehaald.


Titelverklaring
Elsjen krijgt achtendertig nachten voordat ze wordt veroordeeld papier van Folkert. Ze heeft dus achtendertig nachten de tijd om haar leven op papier te schrijven.

Taal en stijl
Het boek is in het hedendaagse Nederlands geschreven. Ook de stijl is goed. Sommige stukken zijn wel wat ruw beschreven, maar dat geeft wel de werkelijkheid weer.

De schrijver
Janne Ymker - leven en werk

Janne Ymker wordt in 1962 geboren in Drenthe. Ze heeft de havo gedaan en studeerde aan de pedagogische academie en stond jaren voor de klas. Sinds kort woont ze met haar man in het voormalige boerderijtje van haar grootouders en grootoverouders in Tiendeveen.

Sinds haar terugkeer naar Drenthe, is ze gestopt met haar baan voor de klas en begonnen met schrijven. Eerst kinderboeken en nu is ze bezig met een roman.
Janne Ymker is een succesvol schrijfster. Ze won tweemaal de prijs voor het beste christelijke kinderboek van Nederland, in 2003 met Mijn vriend Samuël en in 2005 met Verdwenen vaders. Achtendertig nachten, kreeg de Publieksprijs voor het Christelijke boek 2007. Met een vierde oplage en achtduizend verkochte exemplare0n, een luisterversie op cd, en een Duitse vertaling in aantocht geldt Ymkers debuut op de kleine christelijke markt als bestseller.

Ymker schrijft historisch. Ook het boek achtendertig nachten is een historisch boek. Ze heeft het in een archief in Assen opgezocht. Ze doet daar ontdekkingen en dan denkt ze: daar zit een verhaal in!


Beoordeling
Zoals we al gezegd hebben zijn een aantal stukken vrij ruw beschreven, maar dit is wel zo gedaan zodat je echt de sfeer voelt waarin het zich afspeelt.
Het onderwerp vinden wij duidelijk. Door het dagboek krijg je een beeld van Elsjen, hoe zij is als persoon en wat zij vroeger heeft meegemaakt. Je krijgt een duidelijk idee waarom ze haar man heeft vermoord.
Het onderwerp heeft ons aan het denken gezet. Hoe kan een vrouw haar man vermoorden? Dan moet die man toch heel wat gedaan hebben? Je verwacht het helemaal niet van zo vrouw als Elsjen. Ze heeft een goedmoedig karakter, ze wil alles goed ter wille van een ander. Maar als je dan achter het karakter van Jan komt, wat een absoluut moeders kindje is, die zelfs als hij getrouwd is nog naar zijn moeder gaat en op het laatst zijn kleding laat wassen door zijn moeder in plaats van Elsjen, ja dan snap je Elsjen. Wij zouden dat ook verschrikkelijk vinden als onze man alles nog aan zijn moeder vraagt en alles wat zijn moeder doet en zegt dat dát helemaal goed is en jij, als vrouw, het niet goed doet. Dan zouden wij ook echt boos worden en vreselijk geïrriteerd. Je begint Elsjen te begrijpen.
De gebeurtenissen in het verhaal zijn dramatisch. Als je leest hoe Elsjen helemaal verliefd is op Leffert en Leffert op haar, dan lees je dat met genoegen. Hoe gelukkig ze zijn. Maar dan vertellen moeder, Luit en Barteld dat ze met Jan Albers maar moet vrijen. Otie, die inmiddels al is overleden, had het graag zo gewild. Elsjen luistert en zegt niks meer in het vervolg tegen Leffert. Ze gaat nu met Jan. Ze negeert Leffert en ze vindt dat erg om te doen. Op een keer vraagt Leffert aan Elsjen: ‘Ben je gelukkig met Jan’? Dan antwoordt ze: ja hoor en wat is hilligijn een lieverd, niet? (Leffert had inmiddels verkering met Hilligijn, de beste vriendin van Elsjen) dat is echt dramatisch. Het is helemaal niet meer leuk om dan verder te lezen. Je weet dat het zo moet gaan, want anders klopt het verhaal niet meer.
Je raakt heel erg betrokken bij de problemen van Elsjen. Je leeft heel erg met haar mee en je kan je in haar verplaatsen. Je begrijpt haar frustraties tegen Jan zo moederskindje is.
De afloop van het boek is niet bevredigend. Je hebt toch het idee, dat er nog een wonder gebeurd. Of dat ze toch nog vrijgesproken wordt. Maar helaas ze wordt veroordeelt tot wurging en na haar dood volgt tentoonstelling op het rad om daar aan de vogelen des hemels overgeleverd te worden.

Gekozen fragmenten
Bladzijde 147 belofte aan Otie
Bladzijde 128, hoe Jan doet na de huwelijksnacht
Bladzijde 242 (helemaal onderaan) 243-244, Jan wil alles gaan beslissen terwijl Barteld de baas nog is.

Stelling
Er wordt in het boek heel openlijk over seksualiteit gesproken, hoe kijken wij daar als christenen tegen aan? Bijvoorbeeld het fragment over de huwelijksnacht.

Je krijgt als lezer medelijden met Elsjen omdat ze met zo'n man is getrouwd, hierdoor zou je de moord bijna ‘goedkeuren’. Zouden wij dat als christenen wel mogen denken?

De stelling van Janne Ymker was: Waarom moet een christelijke iemand een christelijk boek schrijven? Een moeder bakt toch ook geen christelijke pannenkoeken? Wat vinden wij daarvan?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Achtendertig nachten door Janne IJmker"