Blueprint, Blaupause door Charlotte Kerner

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Blueprint, Blaupause
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1957 woorden
  • 11 april 2008
  • 264 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
264 keer beoordeeld

Boekcover Blueprint, Blaupause
Shadow
Blueprint, Blaupause door Charlotte Kerner
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Duits Boekverslag
‘Blueprint’

1. Algemene gegevens

Titel: Blueprint
Auteur: Charlotte Kerner
Omslagillustratie: Bechtold & Löffler
Jaaruitgave: 2008
Druk: 7e druk
Genre: Psychologische Roman
Aantal pagina’s: 204 blz.
Uitgever: Beltz & Gelberg

Verwachting:
Ik heb in de eerste instantie voor het boek gekozen omdat de omslagillustratie en titel mij heeft aangesproken. Ook vond ik de plot heel interessant lijken. Er zijn niet zoveel boeken die over het thema klonen gaan en ik wilde weten wat de schrijver hierover te zeggen heeft. Vooral omdat klonen een veelbesproken onderwerp is, die nog steeds plaatsvindt als het punt van discussie.
Ik had bij het lezen van het verhaal iets minder dramatischer en eigenlijk ook juist meer komischer verwacht, vooral omdat het ‘klonen’ vaak als komiek wordt gezien en dus nooit echt serieus wordt genomen. In het boek leek het verhaal zo realistisch dat ik er bijna voor was gevallen! Het verdriet en pijn die je als kloon meemaakt en voelt, werd allemaal heel precies beschreven… Je komt hier als lezer achter dat de kloon eigenlijk geen echt bestaand leven heeft.


2. Tijd
Het verhaal speelt zich duidelijk af in het heden. Vooral omdat het ‘klonen’ zich over het algemeen nog niet in het verleden heeft plaatsgevonden. Ook komen er dergelijk moderne middelen voor zoals de televisies, telefoons (mobieltjes), creditcards, cd-spelers (CD’s), vervoeren; auto’s, wagens, etc.

Het onderwerp van het verhaal is in onze tijd redelijk belangrijk, omdat de meesten van ons ook in een soort van identiteitscrisis verkeren, zoals weeskinderen, drugsverslaafden, etc. De mens is van oorsprong ‘zwak’ en zijn daardoor ook vaak snel geestelijk geraakt door hun emoties. Daarom moeten velen van ons die emoties nog leren beheersen… Bovendien wordt er over het onderwerp nog veel gediscussieerd (het is actueel). Vele mensen hebben angst voor de moderne wetenschappen, omdat het volgens sommigen slechte maatschappelijke gevolgen kan hebben en een bedreiging kan vormen voor de samenleving. Volgens de gelovigen overschrijden we op die manier de wetten van moeder natuur…

Het verhaal is wel in chronologische volgorde verteld vanuit het perspectief van een alwetende verteller Siri. In het verhaal spelen alleen de levensjaren van het hoofdpersonage. Vanaf haar geboorte totdat ze volwassen wordt. In totaal zijn dat 32 jaren. Ook worden er veel tijdsprongen gemaakt, waardoor het verhaal sneller verloopt.

3. Ruimte
Het verhaal speelt zich af in Duitsland, vooral doordat er alleen Duitse regio’s zijn benoemt: Lübeck, Hamburg en München. Voornamelijk speelt het verhaal zich af op het zogenoemde ‘tweelingeiland’, de thuis van Iris en Siri. Bovendien worden daar de gevoelens van ‘moeder en dochter’ op hun best gezien: de liefde, frustratie, jaloezie en woede. Ook spelen de belangrijkste gebeurtenissen op dat eiland. Zoals wanneer het hoofdpersonage erachter komt wat de ware betekenis is van ‘een kloon zijn’, vanaf daar beginnen de gevoelens van Siri tot uiting te komen. De liefde voor haar moeder verandert langzaam in jaloezie en van jaloezie vervolgens in wraak. Ze verlangt naar het bestaande leven van haar moeder en is geneigd die ook van haar te stelen. Ondertussen raakt Iris erg verzwakt en verliest langzamerhand controle over haar lichaam.
Aan het eind van het verhaal gaat Siri bij haar vriend/broer Janeck wonen. Daar bloeit haar artistieke talent op en bouwt ze een nieuw leven…

4. De personages
- Hoofdpersonen:
Iris Sellin: Ze is de moeder en tweelingzus van Siri. Een behoorlijk eerzuchtige, maar bijzonder getalenteerde pianiste. Op haar dertigste komt ze erachter dat ze aan een ziekte MS lijdt. Hierdoor stort haar hele wereld in en besluit vervolgens zichzelf te gaan klonen om zo haar talent voort te brengen.
Iris is behoorlijk koppig van karakter. Ze dwingt haar talent af op haar dochter om de piano te spelen en toont op die manier haar liefde. Ze houdt zielsveel van Siri. Ze is ook de enige betekenis in haar leven, vooral omdat ze niemand anders heeft om van te houden.
Het boek beschrijft haar als een zeer aantrekkelijke en intelligente vrouw, met een hoog voorhoofd en strijdlustige kin. Grijsblauwe, grote ogen die streng kijken en afstand scheppen, ook als ze lacht. Ze heeft krullende, maar niet kroezende, halflange haren die hangend over haar voorhoofd zitten; verward en weerbarstig, zodat ze op een trots, ongetemd kind lijkt en smalle lippen die ervoor zorgen dat haar lach innemend en arrogant is tegelijk.


Siri Sellin: Ze is de kloon maar ook de dochter van Iris. Ze heeft het leven als ‘kloon’ van haar eigen moeder behoorlijk zwaar. Ze geeft veel om Iris en doet dus ook haar best om haar gelukkig te maken, maar naarmate ze ouder wordt, vormt ze alleen maar haat, jaloezie en woede. Ze heeft moeite met het aanvaarden dat ze slechts een kopie is van Iris en zolang zij leeft, kan Siri nooit haar eigen gewenste leven leiden…
Siri is een strijdlustig en erg geestelijk verwarde personage. Ze lijdt aan een identiteitscrises en verlangt naar een eigen bestaan. Haar hele leven heeft ze aan de piano besteed, waardoor ze nooit kans heeft gekregen op de jeugd waarnaar ze verlangde…
Over haar uiterlijk valt niet zoveel te zeggen. Als ‘kloon’, heeft ze die duidelijk van haar moeder geërfd.

- Bijpersonen:
Janeck: Het broerfiguur van Siri. Hij kende Siri al vanaf haar geboorte en heeft toen ook heel veel tijden met haar rondgebracht. Hij geeft veel om Siri en is tien jaar ouder dan haar. Hij staat altijd voor haar klaar, in wat voor situatie dan ook. Ook staat hij bekend om zijn bindwoorden. Zoals ‘de-broer-in-nood’.
Janeck kan soms snel jaloers worden. Als Siri teveel omtrekt met haar moeder, kan hij soms gehumeurd raken. Aan het eind komt Siri bij Janeck wonen.

Gabriel Fisher
: De dokter die het klonen van Iris mogelijk heeft gemaakt. Hij werd later ook de echtgenoot van Iris en vader van Siri. Jammer genoeg houdt de relatie niet lang genoeg vol en scheiden Iris en Fisher na de geboorte van Siri.
Gabriel werd ookwel ‘de engel in nood’ genoemd, die naam heeft die gekregen, doordat hij de droom van Iris waar heeft kunnen maken. Siri was ook de eerste mens die hij echt heeft kunnen klonen. Verder wordt er niet zo veel over dit personage besproken.

Kristian: De aantrekkelijke vriend van Iris. Wanneer Iris rond haar veertigste wordt, komt ze dit personage tegen. Hij geeft erg veel om Iris en staat altijd achter haar. Later leert hij de dochter van Iris kennen die als een blok voor hem valt. De onderscheiding tussen Iris en Siri qua uiterlijk wordt dan lastig te herkennen. Kristian beseft dan soms niet tegen ‘wie’ hij praat. Verder wordt er niet zo veel over dit personage besproken.


5. Handeling
Samenvatting:
Het verhaal begint met een bijzonder getalenteerde pianiste genaamd Iris Sellin. Als ze opeens te horen krijgt dat ze op haar dertigste aan de ziekte MS (Multiple sclerose) lijdt, stort haar hele wereld in. Een ziekte dat ervoor zorgt dat ze langzaam controle over haar lichaam verliest. Hierdoor kan haar pianodromen niet meer worden voorgebracht. Al snel besluit ze zichzelf te laten klonen door dr. Fisher om haar talent door te kunnen geven. Zo is haar dochter, maar ook haar eigen kloon, Siri, ontstaan.
Het band tussen Iris en Siri is erg verwarrend. Ze zijn moeder en dochter, maar ook een eeneiige tweeling tegelijk. Siri is een kopie van haar eigen moeder en heeft het hier ontzettend moeilijk mee. Ze is ter wereld gebracht om slechts één doel: in de voetstappen van haar eigen moeder treden en haar talent voort te brengen.
Siri’s hele leven bestaat alleen maar uit de piano. Dit wordt aan de ene kant haar grootste passie, maar aan de andere kant vormt ze ook haat tegen de piano. Een normale jeugd als ieder ander heeft ze helaas niet. Ze woont op een eiland waar slechts alleen zij en haar moeder bestaan. Haar hele leven werd door Iris beheerst. Ze wil niets liever dan haar moeder gelukkig maken, maar dit lukt niet altijd. Zolang Iris nog leeft, kan Siri nooit het bestaande leven leiden, waar ze erg naar verlangt. De liefde die Siri voor haar moeder heeft verdwijnt ook naar mate ze ouder wordt en vormt zich in haat, jaloezie en woede. Er vindt dus later ook concurrentie plaats tussen haar en Iris. Dan heeft Siri nog slechts één doel: niet de perfecte Iris worden, maar haar overtreffen.
Als de perfecte kloon van Iris levert ook wat vervelende bijkomstigheden op. Siri valt voor de vriend van Iris en probeert hem op allerlei manieren te verleiden. Hierdoor voelt Iris zich door haar kloon onderdrukt en realiseert dat de jongere en gezondere versie van zichzelf haar leven zal overnemen, terwijl Iris langzaam van de wereld vervaagd. Siri verlangt naar het leven van Iris en is geneigd die ook van haar te gaan stelen.
Als Siri volwassen is geworden begint alles duidelijk voor haar te worden. Na een confrontatie met haar moeder rukt ze zich los van het tweelingeiland en probeert bij Janeck een nieuw leven te bouwen. Ze komt er dan achter dat ze niets is zonder haar moeder. Ze heeft haar hele leven als iemand anders geleefd en heeft nu geen idee wie zijzelf is. Om Siri wat ontspanning te gunnen, geeft Janeck haar verfkwasten. Ze zweert dan de piano af en begint met schilderen, al snel ontdekt ze haar eigen verborgen talent. Intussen komt het leven van Iris langzaam tot een eind. De ziekte heeft haar bijna ingehaald en dan besluit Iris haar dochter op te zoeken. Het band tussen de twee herstelt zich, maar toch blijven ze afstandelijk. Siri komt dan plichtmatig op bezoek bij haar moeder tot de dag dat Iris haar kloon niet meer herkent. Siri kan hier niet tegen en komt ook niet meer langs. Na een tijdje sterft haar moeder en besluit ze uiteindelijk het verhaal van haar kant te vertellen. Zo is het boek ontstaan…

Titelverklaring
Het boek heet ‘blueprint’ dat ook wel een synoniem is voor ‘kopie’. Siri is een kloon en noemt zichzelf liever niet zo, dus vernoemt ze zichzelf tot blueprint. De blauwdruk is een kopie die direct van een negatief gehaald wordt en blauwe lijnen op een witte ondergrond tekent. Blauw is trouwens de lievelingskleur van Siri en Iris. Vandaar de naam Blueprint…

Thema
Het thema van het boek is ‘klonen’. Het onderwerp waar nog veel over wordt besproken. De schrijver heeft het ware als een feit aangenomen en haar eigen gedachten erop losgelaten. Het verhaal laat het perspectief en leven van een kloon zien. Hoe moeilijk het voor haar is om te aanvaarden dat ze slechts een kopie is van het origineel, en of haar eigen gedachte nog plaats heeft op de wereld… Ook speelt bij dit onderwerp een bepaald motief: de relatie tussen ‘moeder en dochter’. Het boek vertelt ons dat de liefde in het begin die de hoofdpersonages voor elkaar voelden, langzamerhand verandert in woede. De kloon heeft het moeilijk te accepteren dat ze anders is en ook geen vader heeft. Ze probeert zichzelf op allerlei manieren te bevrijden van haar gevangen leven achter de piano…

Mening:

Ik vond het een zeer intrigerend verhaal! Ik heb zeker van dit boek genoten. Het plot was prachtig en vloeiend geschreven. De schrijfster heeft rekening gehouden met het karakter en gevoelens van de personages, vooral die van het hoofdpersonage, en heeft dit goed weten uit te brengen, zoals hoe Siri langzamerhand jaloezie vormt tegenover Iris (haar moeder) en zo de neiging kreeg als ‘kloon’ haar leven over te nemen. Hier is ook duidelijk te merken dat het hoofdpersonage aan een identiteitscrisis lijdt, omdat ze eigenlijk in feite eigenlijk helemaal niet bestaat. Doordat alles vanuit het perspectief van het hoofdpersonage werd geschreven, kon de lezer zich goed in de schoenen van ‘de kloon’ bevinden. De lezer kon zelfs met het personage ‘meeleven’: de frustratie, woede, verdriet... Hoe de schrijfster dit allemaal heeft verwoord en verwerkt vind ik behoorlijk knap !

REACTIES

L.

L.

Veel grammaticale fouten. Niet echt goed uitgewerkt.

13 jaar geleden

V.

V.

Pff lekker boeiend, vind het een goed en duidelijk boekverslag!

12 jaar geleden

S.

S.

Inderdaad, als je goed in spelling bent haal je die er zelf toch even uit, vind ik een kleine moeite. Ik heb zelf weinig verslag moeten schrijven, heb hier veel aan gehad! Bedankt dus!

11 jaar geleden

M.

M.

Uit welk perspectief is het verhaal?

10 jaar geleden

M.

M.

er staat toch duidelijk in het eerst deel dat het in het alwetende perspectief is geschreven. je zal toch echt eens beter moeten lezen

10 jaar geleden

J.

J.

Het bestaat uit verschrikkelijk Nederlands, ongelofelijk slecht. Dit veroorzaakt ook veel leesproblemen en worden de ideeën niet helder over gebracht. Daarnaast is het een erg subjectief ( deel door de gebruikte taal ) geschreven stuk.

9 jaar geleden

L.

L.

naast de grammaticale fouten staan er ook dingen in die naar mijn mening niet overeenkomen met het verhaal.

9 jaar geleden

K.

K.

Een goed verslag, het boek hoef ik in ieder geval niet meer helemaal te lezen, maar wat een hoop grammaticale fouten zeg! Er mag nog wel wat aan je Nederlands gebeuren hoor, heel veel zelfs.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blueprint, Blaupause door Charlotte Kerner"