Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Ontdekt

Tiny Fisscher

2005

259

7.4 / 10
3e klas vwo
  • Nelleke
  • Nederlands
  • 2629 woorden
  • 3693 keer
    4 deze maand
  • 6 april 2008
Titel: Ontdekt! Het dagboek van een aanstormend model.
Auteur: Tiny Fisscher

Schrijf zelf een samenvatting van maximaal tien regels.
Als de veertienjarige Stephanie op een dag aan het winkelen is in Amsterdam met haar beste vriendin Bo, wordt ze gescout door een Engels modellenbureau. De scout vindt haar helemaal geweldig. Ze belooft Stephanie dat ze het helemaal gaat maken. Stephanie gaat het modellenleventje in. Ze heeft de ene casting na de andere. Op een dag doet Stephanie een casting voor een Japans modellenbureau. Ze krijgt de opdracht. Stephanie moet daarvoor zes weken in Japan blijven. Ze heeft in Japan de ene casting naar de andere, maar ze krijgt bijna nog geen opdrachten. In de laatste weken krijgt Stephanie de ene opdracht na een andere. Ze breekt helemaal door als model!


Zoek in de bibliotheek of op internet achtergrondinformatie over de schrijver van het verhaal. Zorg voor minstens twee bronnen en doe ze in het dossier. Schrijf op wat volgens die achtergrondinformatie de algemene kenmerken van het werk van de schrijver zijn. Ga na of die kenmerken terug te vinden zijn in het verhaal dat je gelezen hebt.
Bron 1:
Over mij
Ik kan mijzelf het beste omschrijven als een vlinder die van bloem naar bloem fladdert. Zo doorliep ik de mavo en de havo en studeerde daarna aan de Pedagogische Academie, die ik in twee fases heb doorlopen. Na de eerste fase, die twee jaar duurde, besloot ik met deze opleiding te stoppen en werd ik schoonheidsspecialiste. Ik werkte een jaar in een drogisterij annex schoonheidssalon, waarna een ander avontuur riep. Ik zegde mijn baan op en werkte achtereenvolgens in een sportwinkel in Zwitserland, als reisleidster op internationale busreizen en als hostess in een hotel op Corsica. Na deze uitstapjes keerde ik terug naar de Pedagogische Academie en behaalde in 1984 alsnog mijn diploma. Als bij toeval kreeg ik meteen een baan aangeboden als docente schoonheidsverzorging, waardoor mijn twee opleidingen wonderwel bij elkaar kwamen.

Ik ontmoette mijn man, trouwde en in 1986 werd onze dochter geboren. Na mijn zwangerschapsverlof besloot ik niet terug te gaan naar school en startte een eigen praktijk in huid- en lichaamsverzorging, gespecialiseerd in aromatherapie en massage. Een aantal jaren later werd ik gevraagd les te geven op een ander opleidingsinstituut voor schoonheidsverzorging en combineerde dat met mijn praktijk. Dat ging vijf jaar goed, tot ik burn-out raakte.

Tijdens mijn herstel realiseerde ik me dat een periode van loslaten was aangebroken. Ik besloot om niet terug te gaan naar school. En met hoeveel liefde ik mijn praktijk ook had gevoerd, na twaalf jaar was het tijd om ook daarvan afscheid te nemen. Tijd voor reflectie. Alleen vanuit rust en stilte kon ik andere keuzes maken. Ik koos radicaal voor een andere richting; op mijn eenenveertigste werd ik aerobicsinstructeur. Ik had de tijd van mijn leven, maar fysiek bleek het al gauw te zwaar. Net op tijd kwam ik in aanraking met Pilates, een veel rustiger bewegingsvorm die al gauw mijn hart stal.

Door een speling van het lot kwam ik, twintig jaar na het behalen van mijn PA-diploma, alsnog in het basisonderwijs terecht. Ik werkte er drie jaar, met name als kleuterjuf. Dit kwam heel goed uit, want in de tussenliggende jaren had er nog een andere belangrijke ontwikkeling plaatsgevonden, het schrijven van kinderboeken. Mijn debuut werd in 1999 gepubliceerd. De kinderen met wie ik te maken kreeg in het basisonderwijs waren een enorme inspiratiebron voor mijn schrijversschap.

In de loop der tijd heeft schrijven een steeds belangrijker plaats ingenomen. Vanaf mijn debuut zijn er inmiddels tien kinderboeken van mijn hand verschenen. Daarna volgden een drietal jeugdromans, gebaseerd op belevenissen van mijn dochter. Onder tienermeiden en jongvolwassenen zijn deze boeken een groot succes.

Bron 2:
Moeder van een model.
Schrijfster Tiny Fisscher schreef onlangs haar semi-autobiografische boek ‘Ontdekt! Dagboek van een aanstormend talent’. Samen met haar dochter Dorith maakte Tiny het nodige mee toen Dorith tijdens een dagje shoppen op straat werd ontdekt. Zondag waren beiden bij Carlo en Irene te gast.
Ontdekt!

De 19 jarige Dorith werkt momenteel als model en reist de hele wereld af om fashionshows te lopen en fotoshoots
te doen. Toen zij amper 13 was werd de veel geplaagde Dorith in een plaatselijke H&M ontdekt door een Britse modellenscout. Onlangs schreef moeder en schrijfster Tiny samen met haar dochter het boek ‘Ontdekt! Dagboek van een aanstormend talent’, waarin de hoofdpersoon ‘Stephanie’ het verhaal vertelt van een beginnend model die in aanraking komt met de ups en downs van de modellenwereld. Dorith: “Toen ik gescout werd, voelde dat voor mij als een schone lei. Ik werd op school heel erg gepest. Ik was dun, dus zou ik wel anorexia hebben. Opeens kon ik vluchten naar een wereld waarin niemand me nog kende en waarin dun zijn mooi werd bevonden.”
Overgangsjaar

Tiny Fisscher is een ervaren schrijfster die verschillende titels op haar naam heeft staan. Na het schrijven van kinderboeken, een roman en twee boeken over pilates is Tiny een andere weg ingeslagen met het boek ‘Ontdekt! Dagboek van een aanstormend talent’. De schrijfster heeft de smaak goed te pakken, want ze is zelfs al begonnen aan een vervolg. Haar boek over de ervaringen van haar dochter heeft Tiny een betere kijk op de huidige leefwereld van haar dochter gegeven. Tiny hoopt medio herfst 2006 haar vervolgboek uit te brengen. In de tweede episode neemt ze de lezers mee naar het modellenwereldje van haar dochter, waar drank- en drugsmisbruik veel voorkomend zijn. Wel probeert ze deze zo positief mogelijk neer te zetten. “Het is niet alleen een wereld van cocaďne en eetproblemen.’’ aldus Tiny.

Tiny Fisscher schrijft jeugdboeken en boeken over gezondheid en pilates. Tiny heeft twee boeken over pilates geschreven. In dit verhaal merk je daar verder niets van. Tiny heeft tot nu toe vijftien jeugdboeken geschreven. Ze heeft onder andere een paar boeken over de belevenissen van haar dochter geschreven. Tiny Fisscher’s dochter werd op haar dertiende gescout. Ze was toen aan het winkelen in Amsterdam. De hoofdpersoon Stephanie werd ook gescout in Amsterdam. Zij was ook aan het winkelen. Ook schrijft Tiny vaak boeken over kinderen die ‘anders’ zijn. Ze schrijft over kinderen die daardoor worden gepest. Tiny’s dochter werd vroeger altijd maar gepest. Iedereen vond haar maar een raar en veel te dun kind. Ze was blij dat ze het modellenwereldje in kon vluchten. Niemand kende haar in de modellenwereld. In die wereld werd dun mooi gevonden. In het boek ‘Ontdekt’ is dat ook het verhaal. Stephanie werd vroeger altijd gepest. Iedereen vond haar maar een raar en veel te dun kind. Alle gebeurtenissen in het verhaal zijn echt gebeurd. Er is helemaal niets verzonnen.
Je moet altijd jezelf zijn! Dat is de gedachte die in bijna alle boeken van Tiny zitten. Daar komt Stephanie aan het eind van het verhaal ook achter. Gewoon jezelf zijn! Tiny probeert de wereld zo positief mogelijk neer te zetten in haar boek. Dat is duidelijk! Er wordt ook bijna niets negatiefs verteld over het modellenwereldje.

3. Stel je voor dat de hoofdpersoon van het verhaal zijn/haar problemen beschrijft in een brief aan een vriend(in). Verplaats je in de hoofdpersoon en schrijf die brief. Kies daarna de rol van de vriend(in) en schrijf de antwoordbrief. Beide brieven zijn minimaal een half A4, maximaal ľ A4.
Lieve Bo,
Ik mis je zo! Ik ben hier nog maar een week. Hoe erg zou ik je wel niet missen als ik hier zes weken ben? Maar goed, ik ben veilig aangekomen in Tokio. Het is heel erg wennen. Al die Japanners lijken op elkaar. Ik ben hier een grote uitzondering met mijn blonde haar. Alle Japanners willen met je op de foto! Echt verschrikkelijk irritant! Ze roepen dan hoe knap en schattig je wel niet bent. Schattig is echt het stopwoordje van de Japanners. Ze roepen het minstens drie keer na elke zin. Ik ben hier samen met Leah. Zij heeft veel meer ervaring dan ik. Leah is achttien. Ze werkt al vanaf haar veertiende als model. Zij kan alles veel beter dan ik. Daar zit ik heel erg mee. We hebben al vijftig castings gedaan in een week tijd! Het leven als model is zwaar! Ik moet elke ochtend om vijf uur opstaan. Meestal ben ik dan nooit voor tien uur ’s avonds thuis. Leah en ik hebben elke dag zo’n tien castings. Soms meer en soms minder. Leah heeft al zeven opdrachten gedaan. Ik nog geen één! Als ik binnen een week nog geen opdracht heb, moet ik terug naar Nederland! Dan kan ik mijn leven als model wel vergeten. Wat moet ik dan? Een saai kantoorbaantje nemen? Nee, dat is toch echt niets voor mij. Ik hoor hier gewoon thuis. Die Japanners moeten hun ogen maar iets verder open doen. Ze moeten mij gaan boeken! Misschien ligt het ook wel aan mijn boek. Ik heb nog maar zeven foto’s in mijn boek. Leah heeft wel een stuk of dertig foto’s. Mijn zeven foto’s vind ik ook nog eens heel erg lelijk! Het Japanse castingbureau is er wel heel blij mee. Ik snap echt niet waarom. Leah zegt dat ik meer zelfvertrouwen moet uitstralen op een casting. Dat ga ik denk ik maar proberen. Zij heeft immers al zeven opdrachten hier in Japan gedaan. Ik hoop dat ik deze week nog opdrachten krijg. Anders ben ik helemaal voor niets naar Japan gegaan. Ik kan dan wel fluiten naar mijn modellencarričre. Ik hoor trouwens ook niets meer van Selective. Ik merk niet dat het mijn moederbureau is. Ik denk trouwens dat ik Face maar als moederbureau kies. Ze kunnen daar dan veel meer voor mij regelen. Zo is het ook drie keer niks! Bij Selective doen ze ook niet veel voor mij. Hoewel het ook niet echt handig is. Je moet elke keer weer naar London toe voor een simpele casting of opdracht. Daar wordt je echt helemaal gek van. Wat zou jij doen? Ik concentreer me eerst wel even op Japan. Ik moet nu en hier presteren. Ik wil niet dat ik achteraf zeg: ‘‘Had ik nu maar iets beter mijn best gedaan daar in Japan.’’ Dit is wel weer genoeg over mij. Hoe is het met jou? Lukt het een beetje op het atheneum? Overleef je alles wel? Ik hoor het wel van je.

Heel erg veel liefs,
Stephanie


Lieve Steph,
Ik mis je ook zo! Maar ik weet dat dit het beste voor je is. Thuis achter de geraniums zitten is ook niets voor jou. De Japanners hebben helemaal gelijk. Je bent ook knap en schattig. Vooral knap. Steph, luister eens goed. Je bent nu zeventien. Vanaf je veertiende ben je al model. Jij hebt dus ook al heel veel ervaring! Al meer dan twee jaar! Leah heeft wel gelijk. Je moet in jezelf gaan geloven! Dan komt het allemaal goed! Ik wist niet dat modellen het zo zwaar hadden. Ik wist dat je als model zijnde altijd bezig was, maar dit is echt wel heel lang! Maar jij kunt dat makkelijk aan! Je bent er sterk en slim genoeg voor. Het ligt ook echt niet aan je boek. Die foto’s zijn echt heel mooi. Het castingbureau is er blij mee. Dat betekent dat de foto’s erg goed zijn. Ik zou nu zeggen: ‘‘Het gaat hier om de kwaliteit en niet om de kwantiteit’’ Denk daar maar eens goed over na! Je moet je niet zo druk maken. Geniet van deze tijd. Jij beleeft tenminste elke dag weer iets spannends! Ik ga hier maar dag in dag uit naar school. Dat verveelt! Maar ik ga wel door met atheneum. Ik wil echt heel graag geneeskunde gaan studeren. Als ik het toch niet zou redden, heb ik altijd mijn havodiploma nog. Jij wordt later toch topmodel! Dat weet ik echt zeker! Jij hebt je diploma nooit meer nodig.
Waarschijnlijk waren ze bij de castings op zoek naar een ander type meisje. Misschien waren ze wel op zoek naar donkere of kleine meisjes. Weet jij veel! Het ligt echt niet aan je foto’s. Neem dat nu maar van mij aan. Jij krijgt echt wel een opdracht deze week! Als deze brief is aangekomen, heb jij waarschijnlijk al een opdracht gedaan! Volgens mij duurt twee weken voordat zo’n brief aankomt.
Ik weet trouwens niet of je Face wel als moederbureau moet nemen. Misschien is dat wel handig voor later. Dan sta je wel ingeschreven bij een buitenlands modellenbureau. Is altijd goed voor je bekendheid. Maar aan de andere kant zou ik het wel weer doen. Als je nu veel meer opdrachten krijgt, is de kans ook veel groter dat je eerder doorbreekt. Je hebt dan ook veel meer ervaring. Informeer anders bij Selective of je nog opties hebt staan. Misschien heb je wel heel veel opties en castings staan. Misschien bellen ze je wel gewoon niet. Dat gaat nu allemaal langs je heen nu je in Japan zit. Je moet maar gewoon even afwachten. Kijk thuis maar weer verder. Misschien word je dan wel helemaal beladen met opdrachten.
Heel veel plezier nog in Japan. Blijf in jezelf geloven! Beloof je me dat? Jij kunt het! Jij komt er wel!

Heel erg veel liefs,
Bo

Geef je mening over het boek. Geef je mening over de volgende onderdelen: het verhaal, de (hoofd)personen, het taalgebruik, het tempo, de spanning en schrijf op waarom iemand het boek wel of juist niet zou moeten lezen. Deze opdracht is maximaal een half A4.
Ik vond ‘Ontdekt’ een erg leuk boek. Het verhaal zit heel goed in elkaar. Heel vaak gaat het over dezelfde onderwerpen. Het verhaal wordt daardoor niet langdradig. Het is doordoor juist extra sterk. De meeste hoofdstukken gaan over een fotoshoot of een casting van Stephanie. Elke keer beleeft Stephanie daar iets bijzonders. De schrijfster laat in het verhaal heel duidelijk de weg zien van een beginnend model die op weg is naar de top.
Stephanie is de hoofdpersoon van het verhaal. Stephanie wordt op veertienjarige leeftijd gescout. Aan het eind van het verhaal is ze zeventien. Ik vind Stephanie in die drie jaar veel sterker geworden. Ze trekt zich niets meer aan van wat anderen van haar denken. Ze staat veel steviger in haar schoenen.
Het taalgebruik is soms redelijk lastig. Er wordt namelijk heel veel Engels gesproken in het verhaal. Als je geen Engels kan, begrijp je echt helemaal niets van het verhaal. Verder is het taalgebruik echt wel op mijn niveau. Soms is het wel vrij moeilijk, maar over het algemeen is het goed te doen.
Het tempo waarin het verhaal verteld wordt, ligt vrij hoog. Er wordt twee jaar in een boek samengevat. Aan het begin van het verhaal is Stephanie net veertien. Aan het eind van het verhaal is ze zeventien. Het tempo ligt niet té hoog. Je krijgt alle gebeurtenissen heel goed mee.
Er zit best veel spanning in het boek. Zal Stephanie nu wel of niet die opdracht krijgen? Zal ze wel doorbreken, of zal het mislukken? Als die spanning er niet in had gezeten, zou het veel minder leuk zijn om het boek te lezen. Je zou dan alles al wel kunnen voorspellen. Die spanning is er in het echt ook. Het is een erg reëel verhaal. Dit gebeurt in het echt ook.
Dit boek is echt een aanrader! Je leert door het lezen van dit boek hoe de modellenwereld in elkaar steekt. Je leert er ook nog eens Engels van. Je komt woorden tegen die je misschien nog niet kende. Alles in dit verhaal is echt gebeurd. Dat maakt het verhaal juist zo leuk. Er is niets zelf verzonnen door de schrijfster. Het is zeker de moeite waard om dit boek een keer te lezen!

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2052

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

anoniem2e klas vwo7.7
nickie 2e klas havo/vwo8.2
anoniem2e klas havo/vwo7.9
Nelleke 3e klas vwo7.4
Layla 3e klas vmbo6.8
Meer verslagen ›