Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1791 woorden
  • 26 maart 2008
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
19 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Administratieve gegevens
1.1. Naam van de boekbespreker: Martje
1.2. Nummer van de boekbespreking: 5
1.3. Naam docent: LFN
1.4. Datum start lezen: 16-07-07
1.5. Datum einde lezen: 20-08-07
1.6. Inleverdatum boekbespreking:

2. Primaire gegevens van het gelezen werk
2.1. Naam van de auteur: Kluun
2.2. Titel van het werk: Er komt een vrouw bij de dokter
2.3. Onder titel: --
2.4. Jaartal eerste druk: oktober 2003 (podium, Amsterdam)
2.5. Aantal bladzijden van het boek: 317


3. Verantwoording keuze en verwachting
3.1. Waarom heb je dít boek gekozen ?
Een vriendin van mij had mij dit boek aangeraden en ik had al wel van meerdere mensen gehoord dat het een leuk boek was.

3.2. Wat waren je verwachtingen van het boek, voordat je met lezen begon?
Ik had verder geen verwachtingen ik had alleen gehoord dat het een leuk en apart boek was.

4. Korte samenvatting van de inhoud
Stijn en Carmen zijn een gelukkig stel. Ze hebben alles: geld, een goede baan, een mooi huis en een dochtertje. Als Carmen een ontsteking ontdekt in haar borst en dit veranderd hun leven voorgoed. Ze komen er achter dat Carmen borstkanker heeft. Stijn die al zijn hele leven met andere vrouwen het bed deelt, probeert zijn leven te verbeteren. Het wil echter niet lukken en hij doet juist het tegenovergestelde. Hij doet niets anders meer dan drinken en gaat achter de vrouwen aan. Nu moet je niet meteen het ergste van hem denken, hij houdt wel degelijk van zijn vrouw. Hij zegt dat hij niets voelt bij de andere vrouwen behalve genot dan, zijn liefde is voor zijn vrouw. Maar dan gebeurt er wat tijdens het carnaval ontmoet hij Roos. Zij is een vrouw waar hij al heel wat mee wil, maar het is hem nog nooit gelukt. Maar ze ontdekken dat ze toch meer gevoelens voor elkaar hebben. Hij begint een affaire met haar. Hij vindt zijn troost bij haar. Terwijl hij met Carmen zoveel mogelijk probeert te genieten van zijn leven, gaat zijn seksuele leven verder bij Roos. Met Carmen gaat het steeds slechter, ze komt erachter dat ze niet heel lang meer te leven heeft. Het wordt ook steeds moeilijker: haar borst wordt geamputeerd, haar haar valt uit, de chemokuren slaan niet meer aan en het is een ramp om de chemokuur aan te brengen. Ze gaan samen naar een ander ziekenhuis en het lijkt even wat beter te gaan. Ze proberen zoveel mogelijk vrienden te bezoeken en te reizen. Familie komt langs en zijn voorbereidingen aan het doen voor wanneer Carmen er niet meer is. Luna hun dochtertje moet stap voor stap voorbereid worden op de dood van moeder. Ze houden een dagboek bij en iedereen moet wat over Carmen vertellen en alles wat ze verzamelen gaat in een kist. Die later voor Luna is. Ze kopen een nieuw huis en bereiden nu haar dood voor, de nieuwe kuren slaan niet meer aan en Carmen wil er zelf een einde aan maken. Stijn gaat vanaf dat moment niet meer naar Roos, maar houdt wel contact met haar en kan zo veel troost bij haar vinden. De laatste dagen zijn slopend. Iedereen komt langs op bezoek en ze blijven bijna allemaal slapen. Het lange afscheid is haast een feestje. Uiteindelijk is de dag aangebroken en nu moet ook Stijn afscheid van haar nemen en natuurlijk Luna ook. Luna is het moeilijkst en helemaal omdat het lijkt alsof ze alles snapt. De dokter komt met het drankje en Carmen gaat dood. Het duurt even want het drankje lijkt niet te werken en ze moet een spuitje hebben. Het is afschuwelijk, maar Stijn weet dat ze nu geen pijn meer heeft.

5. De relatie tussen tekst en auteur
Kluuns vrouw is ook op zeer jongen leeftijd (36)aan kanker gestorven, hij had ook een dochtertje. Dit verhaal is niet helemaal een waar gebeurd verhaal maar het is wel gebaseerd op zijn leven.

6. De analyse
6.1.Genre
Bij welk genre hoort het gelezen werk?
Bij een sleutelroman en een Psychologische roman
Waarom ?
Omdat het over de schrijver zelf gaat, het is gebaseerd op zijn eigen leven en je moet er veel bij denken. Je wordt helemaal in het boek meegesleurd. Je kan je erg goed inleven in het boek.

6.2. Titel en ondertitel
--


6.3 Motto en opdracht
Yesterday all my troubles seemed so far away. Hiermee wil hij duidelijk maken dat hij het liefst niks met alle problemen te maken wilt hebben. Dat alles weer zoals vroeger is.

6.4 Motieven, onderwerp en hoofdgedachte
6.4.1. Noem de motieven in het verhaal.
Twijfel en boosheid
6.4.2. Wat is het onderwerp?
Liefde en ontrouw
6.4.3 Wat is de hoofdgedachte ?
De hoofdgedachten is dat liefde bestand is tegen alles, en dat er niks tussen komt.

6.5 Personages
De hoofdpersoon Stijn: over zijn uiterlijk wordt niks verteld. Zijn innerlijke kenmerken zijn dat hij ontrouw is, behulpzaam en liefdevol. Hij is ontrouw tegenover zijn vrouw, hij kan op seksueel gebied niet bij één vrouw blijven. Hij is behulpzaam wanneer zijn vrouw op sterven ligt zorgt hij goed voor haar. Hij is liefdevol, omdat hij heel lief en voorzichtig omgaat met zijn vrouw en hij zorgt goed voor hun dochter. Stijn is een karakter omdat hij zich ontwikkelt in het verhaal.
Carmen: vergevend, eenzaam en dankbaar. Ze is vergevend, omdat ze haar man snel vergeeft ook al is hij haar zo vaak ontrouw geweest en doet hij dat nog steeds. Ze is eenzaam als haar man ’s nachts op stap is en ze weet dat hij vreemdgaat. Ze is dankbaar voor een man die zo goed voor haar zorgt ook al kan ze niet zo veel meer teruggeven omdat ze ziek is. Carmen is een type omdat je haar niet ziet ontwikkelen in het verhaal.


6.6. Tijd en ruimte
6.6.1. Wat is de historische tijd?
Het verhaal speelt zich af rond het jaar 2000, zo ongeveer. Dit weet je, omdat er hier wordt gezegd [Pagina 117]: “En zo gebeurde het, op de eerste dag van het nieuwe millennium, dat Carmen (35) stopte met werken.”
Wat is de vertelde tijd ?
De vertelde tijd is ongeveer 3 jaar.
Wat is de verteltijd?
De verteltijd is 317 bladzijdes.
6.6.2. Is het verhaal chronologisch of niet-chronologisch verteld?
Het verhaal is in chronologische volgorde geschreven van af het moment dat Carmen te horen krijgt dat ze kanker heeft tot ze dood gaat.
6.6.3. Waar speelt het verhaal zich af?
Een groot deel van het verhaal speelt zich af in het ziekenhuis, maar veel gebeurtenissen spelen zich ook bij Stijn en Carmen thuis af. Andere plekken waar het verhaal zich afspeelt zijn bij Roos thuis, in een vakantieoord en op Stijns werk.

6.7.Vertelperspectief
Door wiens ogen beleef je het verhaal ?

Je leest het verhaal door de ogen van Stijn.

6.8.Spanning
Hoe is de spanningsopbouw van het boek?
Het boek is steeds wel verrassend en het trekt je ook heel erg mee omdat je steeds weer benieuwd ben over wat er gaat gebeuren met Stijn en Carmen.

6.9.Stijl
Niemand zegt het, maar we merken dat vrienden beginnen te twijfelen of hert allemaal wel zo dramatisch is als we steeds hebben gezegd. (Blz. 231) ik vind het zelf heel makkelijk geschreven er staan geen moeilijke woorden in het boek en het is heel makkelijk door te lezen. Doordat het door een ik-persoon is verteld leef je er ook veel meer op in.

7. Verwachting achteraf
Ik vond het een heel leuk boek en dat kwam doordat je niet weet wat er gebeurd en het is ook makkelijk leesbaar geschreven waardoor het lekker door leest en het ook leuk blijft op je boek open te doen. het is leuk geschreven en op het einde is het ook een mooi en goed einde. (En de weduwnaar (het vervolg) is ook erg leuk maar wel door de mindere gebeurtenissen minder leuk)

Persoonlijke beoordeling
De belangrijkste gebeurtenis van het boek is dat Carmen samen met Stijn bij de dokter komt en zo te weten komt dat ze borstkanker heeft en dat ze samen voor een groot avontuur staan. De gebeurtenissen in dit boek zijn heel geloofwaardig en makkelijk te volgen, omdat het in het echten leven ook zo kan lopen en het komt ook door dat het verhaal door Stijn verteld word dan leef je er helemaal in. Het onderwerp kanker is ook een onderwerp wat in veel families een grote rol speelt bij ons gelukkig niet maar ik ken genoeg mensen die er wel last van hebben. Het is wel een beetje een oppervlakkig onderwerp, er zit ook niet heel veel diepgang in het boek. Doordat het boek door een Ik-persoon is verteld leef je er veel meer in en ben je steeds benieuwd wat er op de volgende bladzijde zal gebeuren. Door dat je zo goed weet wat Stijn denkt en doet ga je wel anders naar hem kijken, over hoe veel hij vreemd gaat vind ik echt verschrikkelijk en ik vind niet dat het iets goed maakt. Hoe Carmen hem kan vergeven kan ik wel begrijpen, omdat ze zo ziek is heeft ze geen zin meer om er ruzie of zich er zorgen om te maken. Ik denk als ze nog helemaal gezond was dat ze hem niet zo makkelijk had vergeven. Het stukje dat Stijn op vakantie gaat vind ik wel een beetje schokkend, hoeveel hij vreemd gaat en dat Carmen hem niets lijkt te doen als hij met de Dolly’s is. Dat vind ik toch wel erg sneu voor haar. Stijn is in de laatste weken dat Carmen nog leeft wel erg lief voor haar. Het taal gebruik in het boek was ook heel makkelijk leesbaar en niet moeilijk te volgen wat het ook wel leuk maakt om een boek te lezen, je leest het ook sneller uit. Dat er ook dialogen in voor komen vind ikzelf ook fijn lezen. Ze kwamen ook over als of de gesprekken in het dagelijks leven ook voor konden komen. Ik vind dit wel echt een van de makkelijkste boek die ik gelezen heb dat komt daar dat er geen moeilijke stukken in zaten alles is echt ‘alledaags’ geschreven. Ik vond het geen stukken in zitten die spannend warren wel grappige en emotionele stukken, zoals het stuk dat Stijn Luna in de bus vergeet bij dat stukje heb ik wel hard op zitten lachen. Het stukje dat Carmen afscheid moet nemen van Luna en ook dat het lijkt dat Luna het snapt is erg mooi. Ik had in een recensies gelezen dat er een heleboel mensen warren die er om hebben zitten huilen. Ik heb er zelf niet om moeten huilen het was wel zielig en ook erg moeilijk voor Carmen maar ze had zich op dat moment geen mooiere dood voor kunnen stellen. Met haar familie en vrienden om haar heen. Het stukje dat Stijn op vakantie gaat vind ik wel een beetje schokkend, hoeveel hij vreemd gaat en dat Carmen hem niets lijkt te doen als hij met de Dolly’s is. Dat vind ik toch wel erg sneu voor haar.


Woorden: 529

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"