Gekaapt! door Thea Beckman

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Gekaapt!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1493 woorden
  • 10 maart 2008
  • 99 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
99 keer beoordeeld

Boekcover Gekaapt!
Shadow
Gekaapt! door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De inhoud en het beantwoorden van belangrijke vragen.

1. Inhoud:
Gerlof van Eekhout is de zoon van Pieter van Eekhout. Samen met zijn zusjes Gese en Mette vormen zij een rijke en welvarende handelsfamilie. Gerlof is zestien geworden en moet binnenkort het handelshuis van zijn vader overnemen. Om hem voor te bereiden op het vele reizen en het onderhandelen stuurt vader Gerlof mee op handelsreis met oom Jozef, de broer van Pieter van Eekhout. Samen met een aantal andere Kampense schepen varen zij uit. Onderweg richting Hamburg komen Gerlof en oom Jozef in zeer dichte mist terecht en ze verliezen de andere schepen uit het oog. Als de mist is opgetrokken en ze in de verte een schip zien verschijnen krijgen ze de schrik van het leven. Het is het schip van de beruchtste piraten van de Westerzee Godeke Micheals en Claus Stortebeker. De Sint-Anna wordt geënterd en de bemanning geslacht of gevangen genomen. Zo komt het dat ook Gerlof en oom Jozef gevangen genomen worden.

Oom Jozef en Gerlof worden meegenomen naar een versterkte boerenhoeve en daar opgesloten in een kamer. De piraten zien aan Jozef en Gerlof dat ze familie zijn van een rijke handelsfamilie en vragen veel losgeld voor hen. Na drie weken komt het losgeld aan en oom Jozef en Gerlof zijn vrij. Gerlof is woedend, ze hadden het schip, de lading en veel losgeld van zijn vader gestolen! Wraak zal Gerlof ooit nemen, dat weet hij zeker.


Op weg naar huis komen oom Jozef en Gerlof in Brugge terecht. Geld en eten hebben ze niet. Aan de kade van Brugge lopen ze Simon van Utrecht tegen het lijf. Simon is de schipper van de Bonte Koe, hij neemt Gerlof en oom Jozef mee naar Kampen aangezien hij daar toch een vracht op moet halen.

Aangekomen in Kampen wordt Simon van Utrecht uitgenodigd om te komen eten bij de familie van Eekhout. Ook Gese en Mette, zijn zussen, zijn er. Simon van Utrecht kan zijn blik niet afhouden van Gese en hij vraagt aan Pieter toestemming om met Gese te trouwen. Maar Pieter van Eekhout vindt dat Gese met een Kampenaar moet trouwen, dus zijn verzoek wordt snel afgewezen. Simon geeft de hoop niet op en belooft Gese het later nog eens te vragen.

Een jaar na alle ingrijpende gebeurtenissen besluit Pieter van Eekhout zijn zoon Gerlof nogmaals op pad te sturen, dit keer naar Brugge. In Brugge aangekomen treft Gerlof Simon van Utrecht aan. De Bonte Koe en zijn schipper gaan op expeditie om de piraten Godeke Micheals en Claus Stortebeker te vangen. Gerlof wil graag mee om wraak te nemen, maar hoe hij ook aandringt, het antwoord van Simon blijft nee.

In de winter ligt de handel stil en omdat Gerlof veel tijd over heeft besluit hij zich bij de stadswacht aan te sluiten om te leren boogschieten. Hij doet heel erg zijn best want aangezien de vorige expeditie niet veel heeft opgeleverd wordt er een nieuwe expeditie georganiseerd en dit keer wil Gerlof zeker mee! Dit keer heeft hij succes met zijn smeekbeden en mag hij mee op de Bontekoe.

De expeditie verloopt naar wens en Godeke Michaels en Claus Stortebeker
worden gevangen genomen en ter dood veroordeeld. Simon van Utrecht en Gerlof spelen een grote rol bij het vangen van Godeke en Claus. Hiervoor krijgt Gerlof een groot aandeel in het handelshuis van zijn vader. En als Pieter van Eekhout gaat beseffen hoeveel Gese en Simon van elkaar houden en dat iedereen het hem kwalijk zou nemen als hij zijn toestemming voor hun huwelijk niet zou geven mogen ze toch met elkaar trouwen.

2. De hoofdpersoon.
In dit boek zijn er twee hoofdpersonen: Gerlof en Gese.
Gese is een heel lief, gehoorzaam, verstandig en zachtzinnig meisje. Ze is pas rond de twintig en moet al een heel huishouden runnen, aangezien haar moeder gestorven is. Ze doet het erg goed en is haar vaders lieveling omdat ze de ideale dochter voor hem is.
Gerlof heeft over het algemeen een rustig karakter. Hij weet goed wat hij wil en laat zich daarbij door niets en niemand in de weg staan.

3. Bijpersonen.
- Pieter van Eekhout: Vader van Gerlof en Gese en succesvolle koopman.

- Jozef van Eekhout: Broer van Pieter, hij neemt Gerlof een paar keer mee op reis om
hem op te leiden tot koopman.
- Mette: Bijdehante zusje van Gerlof en Gese en dochter van Pieter.
- Maria en Jacoba: Tweelingzusjes, dochters van Pieter en zusjes van Gerlof, Gese en
Mette.
- Simon van Utrecht: Geliefde van Gese.
- Claus Stortebeker: Een beruchtte piraat en de gijzelaar van Gerlof.
- Godeke Michaels: Eveneens een beruchtte piraat en het onafscheidelijke maatje
van Claus

4. Het probleem van de hoofdpersoon:
Het probleem van Gese is dat ze niet met Simon van Utrecht mag trouwen terwijl ze toch heel erg van hem houdt. Haar vader vindt dat ze met een Kampenaar moet trouwen en vaders wil is nou eenmaal wet...
Het probleem van Gerlof is dat zijn vader hem niet wil laten meevechten in de expeditie. Hij vindt het oneerlijk dat hij niet de kans krijgt om wraak te nemen op zijn gijzelaars.

5. Waar?
Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af maar komt telkens terug in Kampen.


6. Wanneer?
Rond het jaar 1400.

7. Bedoeling/boodschap schrijfster?
Ik denk dat de boodschap van de schrijfster is dat je moet blijven vechten voor wat je wilt. Gerlof doet dit met het streven om mee te mogen doen in een expeditie en Gese doet dit om met Simon te mogen trouwen. Beiden mogen niet van hun vader. Het lijkt alsof hun vader ze deze dingen kan verbieden. Maar beiden krijgen toch hun zin door te tonen dat hun vader ongelijk heeft en dat ze het niet met hem eens zijn. Natuurlijk is dat op zich nog niet iets waarvoor hun vader zou bezwijken, maar als al je dochters en je enige zoon waarop je zo trots bent tegen je zijn en je niks meer van liefde laten blijken ga je ook wel inzien dat ze het erg serieus menen. En dat ze hem niet meer met liefde en respect behandelen is het voor hem toch allemaal niet waard.

Dus ik denk dat de bedoeling van dit boek uiteindelijk is dat je, hoe uitzichtloos de situatie ook is, je moet blijven opkomen voor wat je wilt en dat het dan uiteindelijk ook lukt.

Eigen mening en leeservaring.
Ik vind het een spannend boek. Het mooie vind ik dat er twee verhalen worden verteld en dat het toch heel soepel in elkaar overloopt. Al moet ik wel zeggen dat er af en toe iets te langdradig wordt uitgelegd hoe bijvoorbeeld een schip eruit ziet. Ik wil een verhaal lezen en hoef niet precies te weten wat voor lading een bepaald schip allemaal vervoerd om me in het verhaal te kunnen verplaatsen.

Ook hoe de personages zich voelen wordt vrij uitgebreid verteld maar dat stoort me niet. Daardoor kun je je juist goed in die mensen verplaatsen wat ik altijd heel fijn vindt in een boek. Ook komt er wat romantiek in voor wat een boek naar mijn mening altijd mooier maakt.

Wat eigenlijk wat ongewoon is, is dat het grootste avontuur van het boek zich aan het begin afspeelt. Meestal wordt dat pas tegen het einde verteld. Dat vond ik erg verrassend want je verwacht het niet, waardoor het een groter avontuur lijkt dan als er de hele tijd naartoe gewerkt wordt.

Verwerkingsopdracht.
* Gerlof vergeet een brief te geven aan zijn vader die hij van Simon van Utrecht krijg. Hij is erg belangrijk voor Simon en deze heeft hem dan ook met nadruk gevraagd de brief niet te vergeten. Er werd namelijk de gevraagd om de hand van Gese in die brief.

Ik ben normaal gesproken niet vergeetachtig, dus ik zou die brief waarschijnlijk niet vergeten zijn. Al helemaal niet omdat hij zo belangrijk is. Dat is dus een verschil tussen mijn handelswijze en die van hem.

* Gerlof blijft aandringen om mee te mogen doen aan een expeditie uit wraak.
Ik zou ten eerste NOOIT mee doen aan zoiets, want ik hou er niet van als er doden of gewonden vallen. Verder ben ik niet echt het type dat wraak zou willen nemen op een ander, eerder iemand die anderen snel vergeeft. Ik probeer me altijd in te leven in die ander en zijn of haar handelswijze te snappen. En meestal snap ik dan ook wel waarom ze zoiets gedaan hebben. Ook als ik ze niet zou snappen denk ik altijd dat mensen me niet opzettelijk verdriet of pijn hebben gedaan. Meestal denk ik dan dat het aan mezelf ligt.
En wat ik nog anders in deze situatie zou doen is dat ik niet zou blijven aandringen. Als ik iets graag wil zal ik er ook veel voor doen, maar als iedereen in mijn omgeving ertegen is en ik riskeer me de woede van iedereen die me lief is zal ik er toch wel van af zien.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gekaapt! door Thea Beckman"