Moederkruid door Carry Slee

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Moederkruid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 920 woorden
  • 3 maart 2008
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
15 keer beoordeeld

Boekcover Moederkruid
Shadow
Een meisje en haar zusje proberen de wereld te bekijken door de ogen van hun ouders. Dat is moeilijk, want die wereld is ingewikkeld en vaak onbegrijpelijk. Als de kleermakerij van hun vader failliet gaat, verhuist het gezin naar een andere buurt. Volgens hun moeder wonen ze hier ver beneden hun stand, en de meisjes mogen zich daarom met niemand bemoeien. De relatie t…
Een meisje en haar zusje proberen de wereld te bekijken door de ogen van hun ouders. Dat is moeilijk, want die wereld is ingewikkeld en vaak onbegrijpelijk. Als de kleermakerij van…
Een meisje en haar zusje proberen de wereld te bekijken door de ogen van hun ouders. Dat is moeilijk, want die wereld is ingewikkeld en vaak onbegrijpelijk. Als de kleermakerij van hun vader failliet gaat, verhuist het gezin naar een andere buurt. Volgens hun moeder wonen ze hier ver beneden hun stand, en de meisjes mogen zich daarom met niemand bemoeien. De relatie tussen de ouders - die toch al niet goed was - verslechtert verder tot de ruzies en het isolement ten slotte bijna te veel worden voor beide zusjes.
Moederkruid door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
ANALYSE

Verklaring titel: ik kon geen duidelijke verklaring vinden voor de titel. Moederkruid is een plant wat helpt tegen migraine. Dat leek mij geen verklaring voor de titel. Misschien bedoelen ze met kruid, onkruid. Dan kan het zijn dat ze bedoelt dat het moederschap niet alleen maar positieve kanten heeft en vooral in dit verhaal niet. De moeder beleeft het zelf zo.

Genre: (psychologische) roman.
Opgedragen aan: Carry Slee heeft dit boek opgedragen aan haar zus.

Thema: opvoeding door ogen van een kind gezien.
De idee: dit boek is waar gebeurd en ik denk dat de bedoeling van Carry slee is geweest, om mensen te laten weten hoe haar jeugd was.

Opbouw van het boek: het boek is opgebouwd uit 3 delen. Die worden aangegeven met de woorden: een, twee en drie. Die delen zijn weer onderverdeeld in korte hoofdstukken die worden gescheiden door een teken.

Tijd: het boek is niet chronologisch. Er zitten vele flashbacks in, die een aantal gebeurtenissen duidelijker maken.
Vertelde tijd: de vertelde tijd is een paar jaar.
Vertelsituatie: in dit boek heb je de ik-verteller. Er is 1 meisje (Carry) wat haar belevenissen verteld.

Ruimte: het speelt zich af in Nederland. Ze wonen in een flatje en de meeste gebeurtenissen zijn daar.

Karakters, personages:
*De ik-persoon (Carry): een jong meisje wat een moeilijke jeugd heeft. Haar moeder is psychisch erg ziek en Carry wordt heel erg beschermd opgevoed.

*Els: dat is de zus van Carry en houdt heel erg van muziek. Ze trekt heel erg naar haar vader toe en trekt niet veel van haar moeder aan.
*Moeder: ze is heel erg netjes en precies en heeft een soort smetvrees. Ze vindt zelf dat ze heel erg verdraagzaam moet zijn naar haar kinderen en man toe. Ze is snel boos en erg egoïstisch. Aan het eind van het boek kom je erachter dat ze psychisch niet helemaal in orde is.
*Vader: hij is niet veel thuis want hij werkt heel veel. Hij noemt de ik-persoon de hele tijd zijn jongen en beschouwt haar ook als een jongen, omdat hij veel liever een zoon had. Ook is hij ontrouw.

Stijl: het boek is heel makkelijk te lezen. Het woordgebruik is erg simpel en alledaags. Er wordt nauwelijks gebruik gemaakt van beeldspraak.

TEKSTBELEVINGSVERSLAG

Het onderwerp:
Wat is het onderwerp?:
Het onderwerp is de jeugd van twee meisjes met een psychisch zieke moeder. De belevenissen van de twee jonge meisjes worden verteld en de opvoeding van hun ouders wordt ook beschreven. In een aantal andere boeken wat ik heb gelezen, heb ik ook wel is over pogingen tot zelfmoord en psychische aandoeningen gelezen. Ook lees je er heel wat over in de krant.

Mijn gedachten over dit boek:
Ik ben zeer aan het denken gezet over de opvoeding van de jonge meisjes. Ik kreeg toen ik het boek las een heel erge antipathie voor de moeder en ik wist niet dat er mensen waren die hun kinderen zo opvoedden.


De gebeurtenissen:
Gebeurtenissen, gedachten of gevoelens?:
In dit boek spelen vooral de gebeurtenissen en gedachten een grote rol. De gebeurtenissen worden verteld door een ik-persoon, waarvan je dus ook de gedachten te lezen krijgt. Zonder de gebeurtenissen zullen er geen gedachten zijn en daarom spelen ze allebei ook een grote rol. Gevoelens komen ook voor in dit boek maar daar wordt niet veel aandacht aan besteed.

Zijn de gebeurtenissen geloofwaardig:
De gebeurtenissen zijn zeker wel geloofwaardig. Het speelt zich af in de jaren ’60 ongeveer. De gebeurtenissen passen ook zeker wel in die tijd. In het begin denk je: dat er nog mensen bestaan die zo’n opvoeding toepassing, maar als je dan kijkt naar de tijd waarin het zich afspeelt en wat de ziekte van de moeder is, dan zijn de gebeurtenissen wel mogelijk.
De kinderen mogen niet bij andere mensen naar de wc, want daar krijg je infecties van volgens de moeder. Dit past bij het ziektebeeld van de moeder en daarom is het geloofwaardig.

Opbouw:
Hoe is de opbouw? Ingewikkeld of begrijpelijk?:
De opbouw is niet erg ingewikkeld. Er komen een aantal flashbacks in voor. Die zorgen ervoor dat het verhaal begrijpelijker wordt want je komt dan gebeurtenissen te weten die een aantal dingen verklaren.
Door die flashbacks is de volgorde van vertellen dus niet gelijk aan de volgorde van gebeuren. Dit heeft als effect dat je af en toe een beetje in de war komt omdat je niet weet of het nu een flashback is of niet. Later wordt dat duidelijk en ondersteunen de flashbacks de rest van het verhaal.

Personages:

Wie is de belangrijkste persoon in het boek en waarom?:
De belangrijkste persoon in dit boek is de ik-persoon, Carry. Je leest en beleeft haar verhaal vanuit haar wereld. Haar gedachten en gebeurtenissen worden verteld. Ik kan me gelukkig niet met haar identificeren. Zij heeft een redelijk moeilijke jeugd en opvoeding. Haar moeder is erg streng en egoïstisch. De ik-persoon heeft eigenlijk weinig tijd en ruimte om een plezierige jeugd te hebben.

Reageren de personages voorspelbaar?:
De moeder reageert niet voorspelbaar. Door haar psychische aandoeningen is het elke keer weer afwachten hoe ze zal gaan reageren. Haar man reageert ook niet voorspelbaar. Hij doet lacherig over de situatie van zijn vrouw en toont totaal geen respect.

Conclusie:
Mijn eindoordeel over dit boek:
Ik vond dit boek interessant om te lezen. Wel vind ik jammer dat er niet echt een verhaal in zit. Het is een opsomming van de opvoeding en het leven van de ik-persoon. Wel is het interessant om te lezen hoe de ik-persoon het beleeft.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Moederkruid door Carry Slee"