Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

1000 sproeten door Josee Hussaarts

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover 1000 sproeten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1576 woorden
  • 11 februari 2008
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
10 keer beoordeeld

Boekcover 1000 sproeten
Shadow
1000 sproeten door Josee Hussaarts
Shadow
Onderwerp
De onderwerpen van het boek 1000 sproeten spreekt me wel aan, dat is verliefdheid en mishandeling. Verliefdheid dat is iets waar jongeren rond mijn leeftijd mee te maken krijgen. En mishandeling vind ik interessant om over te lezen dus de onderwerpen spraken me wel aan. Het verhaal heeft me niet echt nieuwer kanten van de onderwerpen laten zien, maar door het verhaal ben ik wel aan het denken gezet over hoe ik zou hebben gereageerd als mijn vriend/vriendin mishandeld werd. Van te voren verwachtte ik niet zo veel van het boek want de kaft vond ik er een beetje kinderachtig uitzien. De kaft is roze en Iris en Micha staan op de voorkant getekend. Toen ik de achterkant had gelezen sprak het verhaal me al iets meer aan, want er stond dat Iris Micha iets verschrikkelijks toevertrouwt. Ik werd nieuwsgierig naar wat Iris hem had toevertrouwt. Nadat ik het boek uit had vond ik het toch nog een van de leukste boeken die ik heb gelezen. Met de mening over het onderwerp mishandeling ben ik het helemaal eens, mishandeling kan gewoon niet. Door het lezen van het verhaal ben ik niet anders tegen de onderwerpen aan gaan kijken, ik vind verliefdheid nog steeds leuk en mishandeling nog steeds heel erg. Het zijn ook 2 heel verschillende onderwerpen, verliefdheid is goed en mishandeling slecht. Het onderwerp verliefdheid wordt goed en grondig uitgewerkt, verliefdheid gaat het hele boek over en mishandeling komt er ook veel in voor, maar dan wel in 1 of 2 hoofdstukken uitgebreid.Het onderwerp verliefdheid is best voorspelbaar, maar toch spannend verteld bijv. met de verliefdheid tussen Iris en Micha is het best voorspelbaar, want je kan van tevoren al weten dat ze steeds iets verder gaan. Bij de mishandelingen kun je voorspellen dat ze er iets aan gaan doen. De oorzaak van de mishandeling van Iris wordt uitvoerig besproken, maar wat ze eraan gaan doen is niet erg uitgebreid verteld. Dat werd in een paar bladzijden op het eind verteld. Over het onderwerp verliefdheid het ik vaker boeken gelezen, zoal KID kind (Caja Cazemier), maar 1000 sproeten vond ik leuker. Daarin werd het onderwerp toch wat uitvoerig besproken. Over het onderwerp mishandeling heb ik nooit eerder een boek gelezen. (dat ik me kan herinneren)

Gebeurtenissen
Het verhaal bevat genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien. Het is bijvoorbeeld een spannend stuk als Iris aan Micha verteld dat haar vader als hij dronken is Iris en haar moeder slaat en als Iris wegloopt omdat ze het zat is. Er zit genoeg tempo in het verhaal. Je hebt het ook zo uit, omdat er niet veel moeilijke woorden in staan en omdat je steeds verder wilt lezen. Het verhaal gaat vooral om de gevoelens, om het gevoel dat Micha en Iris hebben bij bepaalde dingen. Bijvoorbeeld war er in Micha omgaat als Iris hem verteld over haar blauwe plekken. Micha en Iris zijn ook best gevoelig. De gebeurtenissen hebben indruk op me gemaakt, vooral als Iris en Micha ruzie hebben en Iris dan verteld dat ze door haar vader geslagen wordt en zij hem haar blauwe plekken laat zien. Dat ligt heel gevoelig bij Iris, ze weet dan ook niet goed hoe ze het moet vertellen en ze is dan bang dat Micha het niet begrijpt of het gaat doorvertellen aan iemand anders of aan de politie. En je gaat dan nadenken over als jou zoiets overkomen was en wat je dan zou doen. De gebeurtenissen zijn geloofwaardig, want je wordt wel eens verliefd en mishandelingen gebeuren ook wel eens in het echt, dus het zou best echt gebeurd kunnen zijn. Maar voor mij zijn die gebeurtenissen niet echt herkenbaar, ik ben tenminste nog nooit mishandeld. Ik heb geen van die gebeurtenissen of wat daar op lijkt meegemaakt. De gebeurtenissen die ik in ieder geval niet wil meemaken is de mishandeling, want ik wordt liever niet geslagen. Zo’n verliefdheid als die tussen Iris en Micha zou ik best mee willen maken want die van hen is best bijzonder, doordat ze nog evenveel van elkaar houden hoewel ze kwaad op elkaar zijn en juist elkaar willen haten. Sommige gebeurtenissen zijn best voorspelbaar maar toch spannend, zoals die dingen die tussen Iris en Micha gebeuren en sommige zijn verrassend, zoals dat Iris verteld dat ze geslagen wordt, dat verwachte je niet.


Personages
Micha is iemand die voor je gaat leven. Je leeft ook heel erg met hem mee bij sommige stukjes, zoals als hij te horen krijgt dat Iris geslagen wordt. Met Iris leef je ook heel erg mee, bijvoorbeeld als haar vader haar slaat. Je kunt je goed verplaatsen in de problemen en gedachten van Iris en Micha, omdat je zelf ook kunt meemaken wat zij hebben meegemaakt. Micha is wel iemand waar ik op wil lijken, hij is heel lief voor Iris en als Iris kwaad op hem is en wegloopt, laat hij haar niet in de steek. Hoewel ze ruzie hebben gaat hij haar toch zoeken. Micha en Iris zijn echte pubers, dat kun je vaak merken aan hun gedrag, ze schelden, zijn bijdehand, koppig en brutaal. Iris heeft me beïnvloed, doordat ze mishandeld wordt. Toen Iris wegliep had ik even nagedacht over wat ik dan zou hebben gedaan. En Micha vertelde dat Timo ook van het slaan afwist en Iris heel kwaad werd op Micha omdat hij beloofd had niks te zeggen dacht ik ook na over wat ik dan zou doen. In ieder geval had ik niet tegen Iris gezegd dat Timo het ook wist. De gedachten en gevoelens van Micha worden bijna het hele boek door beschreven, dus daar kom je genoeg over te weten. Over Iris wordt net iets minder verteld, maar wel genoeg om haar gedrag te begrijpen. Aan het innerlijk van Micha hoef je niet veel aan te veranderen, want daar wordt best veel over verteld. Zijn gedrag wordt beschreven als een rustige jongen die af en toe brutaal is, Hij kan absoluut niet liegen want dan wordt hij knalrood en hij bloost heel snel. Ik vind het vreemd dat Micha, terwijl hij had beloofd zijn mond te houden, aan zijn vriend Timo verteld heeft over de blauwe plekken van Iris. Want dat had hij beter niet kunnen doen.

Bouw
De gebeurtenissen volgen logisch op elkaar waardoor je goed de onderwerpen eruit kunt halen. Het verhaal is op een boeiende en spannende manier opgebouwd, want er zitten terugblikken en tijdsprongen in. De opbouw is niet erg ingewikkeld, er zitten wat terugblikken en tijdsprongen in. Het verhaal begint dan ook met een terugblik en eindigt met een tijdsprong. Die maken het boek dan ook interessanter. Het slot past goed bij de beschreven gebeurtenissen want het slot was het liedje van Micha dat over hem en Iris ging. Dat liedje had hij het hele boek door verzonnen. Het is wel een open eind maar dat past hier wel goed bij.

Taalgebruik
Het verhaal is makkelijk te lezen want er staan niet al te veel moeilijke woorden in. En het taalgebruik is ook aangepast aan het taalgebruik van jongeren. Er wordt bijv. in gescholden. Het bevat een paar beschrijvingen, maar niet veel. Er werd een beetje beschreven hoe de hoofdpersonen eruit zagen. Bijv. Micha, hij is 16 iets groter als Iris en heeft bruin haar. Iris is ook 16, heeft lang blond haar, heel veel sproeten en is iets kleiner als Micha. In het boek staan geen dialogen.

Samenvatting
Micha is verliefd op Iris en andersom. Micha speelt in een band met een paar vrienden, maar zij weten geen naam. Dan komt Micha met een idee om de band The Freckles te noemen. Iris vind dat een belachelijke naam “de sproeten” maar Micha, had de band naar haar vernoemd omdat Iris zoveel sproeten heeft. Timo, de beste vriend van Micha, geeft hen op voor ‘de grote prijs’. Maar daar moet Micha dan nog wel een lied voor hun band voor bedenken. Dat lied gaat ook al over Iris. Op een dag hebben Iris en Micha flinke ruzie, en weet Iris het even niet meer. Ze vertelt Micha haar grote geheim. Haar vader, de directeur van hun school, slaat haar als hij dronken is. Dat is bijna ieder weekend. Micha moet beloven het geheim te houden, maar praat zijn mond voorbij tegen zijn beste vriend Timo. Als Iris erachter komt krijgen Iris en Micha flinke ruzie, ze gaat naar Vincent, de grootste eikel van de school, uit de 6e. Micha kan het niet begrijpen want hij is niet alleen een eikel, maar ook een vrouwenversierder, een zuiplap, een vechtersbaas, een asociale. Hij krijgt een raar voorgevoel en stapt in de kroeg op Vincent af en slaat hem een blauw oog. Als hij s’maandags op school komt is Iris er niet. Djuna, de beste vriendin van Iris weet ook al niet waar ze is. Ze is al sinds zaterdag weg. Volgens haar ouders is ze weggelopen. Micha weet wel waarom, in de leswisseling stormt hij het kantoor van de directeur binnen en schreeuwt tegen hem dat hij een vuile zuiplap is die zijn dochter slaat. Waardoor hij geschorst wordt. Hij besluit naar Iris’ moeder te gaan om uit te zoeken waar ze kan zijn. Dan bedenkt hij zich dat ze de sleutel had van haar tante Ellen uit Utrecht. Hij stapt onmiddellijk de trein in en vind haar in het huis van haar tante. Micha en Iris maken het weer goed en samen met tante Ellen vinden ze een oplossing voor het drankprobleem van Iris’ vader.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "1000 sproeten door Josee Hussaarts"