Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 887 woorden
  • 1 februari 2008
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
44 keer beoordeeld

Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onver…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nor…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onverwachts een inval doet, leggen de schnitzelmeesters hun vorken neer. Wie heeft deze kokende misêre op zijn geweten?

Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Gegevens

Naam: Musab
Klas: 4Tc
Datum: 31.01.2008
Titel: Het Schnitzelparadijs
Auteur: Khalid Boudou
Genre: liefde

Gebeurtenissen

Nordip wordt weer eens te laat wakker, maar vandaag is het ook nog een belangrijke dag. Hij is de zoon van een gastarbeider. Hij is ongeveer 19 jaar en met zijn eindexamen haalde hij alleen maar hele hoge cijfers. Hij is best wel verlegen en houdt veel van koffie. Omdat hij van buitenlandse afkomst is heeft is hij bruin en heeft hij zwart haar. Nordip is best wel lui.
Na zijn diploma te hebben gehaald doet hij bijna 2 jaar niks anders dan slapen. Hij wil zijn leven verbeteren en is van plan om stage te lopen, hoewel zijn vader wilt dat hij door gaat studeren. Hij denkt dat hij opnieuw kan beginnen in ‘’De Blauwe Gier’’, een hotel/restaurant. Hij wordt aangenomen en gaat vrijwillig werken als pannenschrobber. Tijdens zijn werk merkt hij dat iedereen iets tegen hem heeft, hij wordt overal buitengesloten. Dat verandert snel want Nordip maakt snel kennis met de vele andere buitenlanders die daar zwart werken. Omdat hij de hele dag niets anders mag doen dan pannen soppen, wordt hij door de andere medewerkers Sopkop genoemd. Zijn collega’s komen bij hem als ze ergens mee zitten of als ze wat kwijt moeten. In de hoek waar Nordip zijn pannen schoonmaakt keert hij gewoon één van de grote pannen om, en klaar is zijn ‘praathoekje’. Er werken 2 mooie serveersters, waaronder Agnes de rijkeluisdochter, waar Nordip verliefd op wordt. Ook Agnes wordt verliefd op hem. Agnes heeft een rijke vader en zal later ook eigenaar van de Gier worden. Agnes is heel knap en ook andere mensen hebben al een oogje op haar. Haar ouders willen alleen niet dat ze omgaat met buitenlanders. En de vader van Nordip weet ook niet dat hij verliefd is want zijn vader weet helemaal niks over dat Nordip in De Blauwe Gier werkt. Op een dag ziet de broer van Nordip hem in de buurt van de blauwe Gier. Zo komt zijn vader erachter dat hij in de Gier werkt. Zijn vader is erg verdrietig omdat Nordip niet naar hem luistert over het studeren. Toch blijft Nordip in de Blauwe Gier werken en de liefde tussen Nordip en Agnes meerman wordt steeds groter. In de keuken van het restaurant gaat alles er erg smerig aan toe. Er werken erg veel zwartwerkers en het restaurant heeft dan ook een dubbele administratie. Op een dag komt FIOD(Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) naar De Blauwe Gier voor een inspectie. Iedereen moet zich snel verstoppen en er worden ook mensen ontslagen. De kwaliteit van het eten is erg slecht en worden hard afgekeurd omdat de koks niet professioneel zijn. Er wordt helaas niet gezegd hoe het afloopt, maar wel dat De Blauwe Gier in de fik wordt gestoken wat anoniem blijft.


Thema

Het thema van dit boek is liefde (tussen Nordip en Agnes) maar het heeft ook iets van ‘’opnieuw beginnen’’, want hij probeert zijn leven te verbeteren door te gaan stage lopen in De Blauwe Gier.

Personen

Nordip is natuurlijk de hoofdpersoon en hij heeft het vaak over zijn oude liefde ‘’Tsjoepita’’ in het boek. Voor de rest komt hij altijd te laat op zijn werk, wat hij te danken heeft aan zijn 2 jaar niks doen. Over alles wat er in het verhaal gebeurt geeft Nordip een heel uitgebreide uitleg bij wat eigenlijk wel saai is.

Agnes is ook een belangrijke persoon in dit boek, het is tenslotte de liefde van Nordip en de dochter van de eigenaar van De Blauwe Gier.

Plaats & Tijd

Het speelt zich voornamelijk af in De Blauwe Gier waar van alles gebeurt. En het verhaal is natuurlijk in het heden, dat kun je zien omdat de technologie en de leefwijze van de mensen hetzelfde is als dat van de tijd waarin wij leven.

Begin

Het verhaal begint met een inleiding, Nordip vertelt eerst over zichzelf en waar hij mee bezig is en daarna gebeuren de gebeurtenissen waar tussendoor hij alles heel uitgebreid uitlegt.

Probleem & Afloop

Het probleem van het verhaal is dat de vader van Nordip wilt dat hij gaat studeren, maar dat Nordip hele andere plannen heeft. Zonder dat de vader ervan weet, gaat Nordip als vrijwilliger stage lopen in De Blauwe Gier en probeert dat zoveel mogelijk geheim te houden. Uiteindelijk komt zijn vader er toch achter omdat de broer van Nordip hem in De Blauwe Gier heeft zien werken. Als zijn vader hier achter komt wordt hij heel verdrietig omdat zijn zoon niet naar hem geluisterd heeft.


Perspectief

Het verhaal heeft een ik-perspectief omdat alles wat er in het verhaal gebeurt door de ogen van Nordip wordt gezien.

Titel

Nordip werkt in het verhaal in een schnitzel restaurant, wat voor hem zijn paradijs is. Alhoewel ik het niet echt een paradijs vind, het is eerder treurig dan een paradijs.

Eigen mening

Het begin van het boek vond ik niet echt leuk omdat er niks gebeurde maar langzamerhand begon het boek leuker en leuker te worden. 1 groot nadeel vond ik dat Nordip echt overal bij enorme uitgebreide informatie gaf wat naar mijn mening helemaal overbodig is. Dat maakte het boek in het begin dus ook minder leuk. Ik ben nog steeds benieuwd en wil weten wie De Blauwe Gier in brand gestoken heeft en ik zou graag willen dat er een vervolg van het boek kwam zodat we daar achter kunnen komen.

REACTIES

A.

A.

Dit is niet het boekverslag, maar een filmverslag, er zitten grote verschillen in het boek en de film, en dit gaat duidelijk over de film.

15 jaar geleden

I.

I.

dit verhaal klopt niet, je hebt de film gezien...

15 jaar geleden

B.

B.

luister ik ga het gebruiken zit 4e klas vmbo en het is voor me examen en het boeid me geen flikker of het van het boek of van de film is, het boeid me echt niet!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou"