'Zoenen is vies', zei Darma Appelgat door Lydia Rood

Beoordeling 2.2
Foto van een scholier
Boekcover 'Zoenen is vies', zei Darma Appelgat
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1292 woorden
  • 23 januari 2008
  • 284 keer beoordeeld
Cijfer 2.2
284 keer beoordeeld

Boekcover 'Zoenen is vies', zei Darma Appelgat
Shadow
'Zoenen is vies', zei Darma Appelgat door Lydia Rood
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
‘Zoenen is vies’ zei Darma appelgat

Algemene gegevens:


Titel: ‘Zoenen is vies’ zei Darma Appelgat
Auteur: Lydia Rood
Uitgever: Leopold
Eerste druk: 2005
Aantal pagina’s: 150
Omslag: Elly Hees

Samenvatting

Het netste meisje van de staart, of eigenlijk van de hele stad, dat meisje dat is Darma Appelgat. Als ze over straat loopt zeggen alle moeders tegen hun kinderen ‘ ik wou dat jij net zo netjes was als zij’. Al vergaten ze dat ze zelf niet half zo netjes waren als Darma’s ouders.
Maar dat waren dan ook verschrikkelijk nette mensen. Kortom de hele familie was griezelig keurig. Ze vloekten niet, ze snauwden niet, ze gaapten met hun hand voor hun mond, ze lieten nooit een boer. Pa Appelgat ging om half negen weg en kwam precies om half 6 thuis.

Darma liep in kleding volgens de laatste mode, maar nooit droeg ze een broek. Ze deed niet aan sport, daar ging je namelijk van zweten, en dat was niet netjes. Darma zong in het kerkkoor en ze at nooit heel veel.
Eigenlijk vond Darma eten vies, wat er allemaal in je lichaam mee gebeurt…. Brr daar wilde ze niet aan denken. Doordat ze nooit veel at was Darma broodmager. Ze zou later filmster of model worden, dat is mooi als je zo slank bent, vonden haar ouders. En je wordt heel gelukkig.

Maar toen kwam de ramp in de Polidorstraat wonen, die ramp kwam naast familie Appelgat wonen. Die ramp heette Elvis Zonzeel. Een jongen van 12 jaar met een vetkuif. Hij vroeg Darma iets samen te doen. Maar dat wilde ze niet.
Zondagochtend werd ze wakker van honden geblaf, geblaf uit huize Zonzeel. Zondags hoorde het stil te zijn, en het geluid van de klokken van de kerk moesten klinken. Darma keek uit het raam en ze zag Elvis, plotseling rende hij weg en verscheen hij… help in Darma’s kamer. ‘Hoi’ zei Elvis vrolijk ‘kom je naar onze jonge hondjes kijken?’ ‘Nee ik mag niet met jou mee van mijn ouders’ antwoordde Darma.  Al had ze graag gewild. ‘Wedde dat je mee gaat’ en op dat moment greep Elvis de jurk die in de wasmand lag en rende er mee weg. Darma die er achteraan holde kon nog net op de scooter springen waar Elvis mee weg wilde rijden. Toen Darma eindelijk haar jurk te pakken had gekregen, reden ze al tussen de weilanden. Elvis bracht haar naar het bos, daar wilde hij haar zoenen!!!!
‘Zoenen is vies’ zei Darma droog.
Toen Darma eindelijk weer thuis was, zag ze Pepita. Pepita is een van haar vriendinnen, Pepita’s papsie werkte bij de film. Darma moest elke zaterdag bij haar spelen, zo zou ze opvallen bij Pepita’s papsie. (dachten Darma’s ouders).
Pepita vroeg of Darma volgende week zaterdag een dagje niet kwam, ‘ik moet zaken doen met jongens’ vertelde ze.

Woensdag, ma Appelgat is jarig. Als Darma die ochtend beneden komt ziet ze een grote doos op tafel staan, er zit een briefje bij: ‘Voor Darma, je weet van wie, ze heet Lisa-Marie’. Uit de doos komt gepiep, ze opent de doos en wat ze ziet, een lief kleine puppie poedel. Natuurlijk houden ze hem, een poedel is een net beest en gaat iedere week naar de kapper.
Elvis wil er wel iets voor terug, hij wil met haar spelen. Darma zegt dat dat goed is, maar ze wil alleen maar meisjes dingen doen. Daarom gaan ze eerst kappertje spelen, met de kippen van de buren. 1 gele, 1 groene,1 blauwe en een paarse kip scharrelen er nu rond.
Daarna gaan ze appelmoes maken, door appelen in de uitlaat gas van een auto te stoppen,

Te wachten tot de eigenaar de auto start en… je hebt appelmoes.
Ongeveer 4 weken hebben ze zulke spelletjes gedaan. Helaas kreeg Darma, toen haar ouders er achter kwamen, wel straf. Darma heeft nooit willen toe geven dat die maand de aller-leukste maand uit haar jeugd was.

Pepita had Darma belooft dat haar vader haar zou opmerken.
Helaas moest Darma hier wel een paar dingen voor doen, eerst moest ze haar hond Lisa-Marie aan haar geven, en daarna ook nog haar prachtige sprei.
De papsie van Pepita ziet eindelijk hoe dun Darma is en nodigt haar uit voor zijn nieuwe film. Eindelijk zal ze dan filmster worden!!
Als Darma op de film set komt, moet ze zich helemaal uit kleden. Ze wordt beschildert met wit en zwarte verf, als het klaar is ziet ze er uit als een geest.
Darma wordt in een hoekje geplaatst en mag zich niet meer bewegen, even schijnt al het licht op haar, dan vervaagt het, het licht gaat naar voren, als ze ziet wat daar gebeurt wordt alles zwart voor darma’s ogen. Ze ziet Elvis in innige omhelzing met Pepita, ze zoenen!!! Darma is gewoon gebruikt om Elvis in de film te krijgen en om Pepita en Elvis bij elkaar te krijgen.
Darma eet van schrik achter elkaar: een zak friet, 2 gebakjes met heel veel slagroom en ze drink er een halve liter cola bij leeg. Als ze is bij gekomen neemt ze Lisa-Marie bij de lijn en rent ze weg, ze rent als of haar leven er van af hangt.
En Pepita? Die ziet Darma nooit meer terug.

Als Darma een klein tasje met spullen heeft gepakt loopt ze nog even langs bij familie Zonzeel, die haar vrolijk uit nodigen een nacht te blijven slapen. Darma neemt dit aanbod aan, en slaapt samen met Elvis in een tent buiten. En…. Ze zoenen.

Hoe loopt het af met Darma Appelgat?

Ze werd geen filmster. En ook geen model. Ze heeft nooit meer ergens haar best voor gedaan. Darma ging 2 jaar later in een klein huisje aan de rand van de stad wonen. Geen 7 jaar later na het incident met de film trouwt ze met Elvis en krijgen een kind Marietje.
Helaas gaat Elvis mee met de kermis, maar ieder jaar als de kermis in de stad is, gaat Darma met haar dochter naar de kermis. Daar krijgt ze van de directeur van de rups een grote suikerspin (gratis) en mag ze zo vaak in de rups als ze zelf wilt.
De directeur is een man met een grote zwarte vet kuif en heeft vroeger ook in de Polidorstraat gewoond. ‘Net als mama’ zei Marietje altijd.
Het is nooit duidelijk geworden of ze er achter is gekomen dat de man met de grote vet kuif, haar vader is. Maar ooit zal ze het weten.

Hoofdpersoon:

Darma Appelgat,
een meisje met half lang blond haar, best wel verlegen, ze doet wat haar wordt opgedragen. Je ziet bij haar karakter wel heer erg dat ze verandert in het boek. Van net en lief meisje, tot een meid met een eigen wil. Ze wilde altijd al filmster worden, dat is nooit gelukt, maar ze is wel verandert.

Bij Personen:

Elvis Zonzeel,
Een jongen met een zwarte vetkuif, allesbehalve verlegen, spontaan, ondeugend. Zijn doel is plezier hebben. Zijn oudere broer King en zijn ouders laten hem begaan, met alles wat hij doet. Hij zoent met ieder meisje, dik, dun, netjes, of vies.

Ma en pa Appelgat,
Altijd netjes, allebei houden ze zich goed aan de regels. Pa gaat precies op tijd weg en komt precies op tijd thuis. Ma heeft precies om half 8 het ontbijt klaar en om half 6 ‘s avonds het eten gereed. Ze zijn allebei heel erg gesteld op hun regels en willen dat die direct worden op gevolgd. Ook zijn ze heel voorzichtig op hun dochter. Eigenlijk veranderen ze niet, alleen aan het eind van het boek. Ze worden dan heel ‘gewoon’.


Pepita,
Een meisje met lang zwart haar, heel erg arrogant en verwend. Ze krijgt alles wat ze wil. Iedere jongen valt op haar. Haar doel is eigenlijk ook beroemd worden en andere mensen kapot maken.

REACTIES

J.

J.

Hallo Allemaal
Ik vind het een fantastich boek!
Ik hoop dat er nog meer Darma Appelgatten komen!!!

Groetjes Jill

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.