Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Een jongensoorlog door J. Bernlef

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Een jongensoorlog
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • havo | 385 woorden
  • 23 januari 2008
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 5
42 keer beoordeeld

Boekcover Een jongensoorlog
Shadow

Het is oorlog. De jongen Michiel wordt door zijn moeder Amsterdam uit gestuurd om in veiligheid op het platteland het einde van de oorlog af te wachten. In het gezicht van Jan Tulp en op school weet hij met enige moeite een eigen plek te veroveren. De wereld in het dorp lijkt duidelijk. De dokter heult met de vijand, boek Tulp houdt vast aan zijn principes, de buurman…

Het is oorlog. De jongen Michiel wordt door zijn moeder Amsterdam uit gestuurd om in veiligheid op het platteland het einde van de oorlog af te wachten. In het gezicht van Jan Tulp…

Het is oorlog. De jongen Michiel wordt door zijn moeder Amsterdam uit gestuurd om in veiligheid op het platteland het einde van de oorlog af te wachten. In het gezicht van Jan Tulp en op school weet hij met enige moeite een eigen plek te veroveren. De wereld in het dorp lijkt duidelijk. De dokter heult met de vijand, boek Tulp houdt vast aan zijn principes, de buurman is een NSB'er die met de vrouwen solt. Maar langzaam wijkt de gemakkelijke dagelijksheid en ontdekt Michiel dat niet alles is wat het lijkt. Dat er voor principes een prijs betaald moet worden, dat liefhebben en eerlijkheid niet altijd samengaan en dat wat fout lijkt ook goed kan zijn.

Een jongensoorlog door J. Bernlef
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Een jongensoorlog

Ik heb ervoor gekozen om het boek: een jongensoorlog van Bernlef te lezen omdat ik nogal geïnteresseerd ben in oorlog. Daarom sprak dit boek mij meteen aan. Maar al snel merkte ik dat het boek niet over de oorlog ging maar over hoe gewone mensen een oorlog beleven. Toch ben ik blijven doorlezen omdat het boek mij wel aansprak. Het gaat over Michiel, een jongen die in Amsterdam woont tijdens WO2. Zijn ouders sturen hem naar het platteland om daar het einde van de oorlog in alle “rust en vrede” af te wachten. Michiel vindt dit natuurlijk niet leuk en hij krijgt het al meteen aan de stuk met de Gerie en Alie, de dochters van zijn oom en tante. Alie wilde sex met hem hebben maar werd boos op hem omdat hij niet wilde meedoen en hij krijgt ook ruzie met Gerie. Al gauw merkt hij dat niet alles in het dorp is zoals het lijkt. Zijn buurman en de dokter zijn lid van de nazi-partij en iedereen in het dorp behandelt hem anders. Op een dag vindt hij zilverpapier in het veld bij zijn huis. Zijn oom legt uit dat dit dient om de radars van de Duitsers te verstoren zodat de Amerikaanse vliegtuigen minder snel zouden worden opgemerkt. Vanaf dan begint hij met het verzamelen van deze papiertjes. Al gauw heeft hij vrienden op school en wordt alles beter. Deze vrienden vragen hem om meneer Soutenbakker (zijn buur) te bespioneren omdat hij met Liza zou slapen. Deze Liza wordt voor hoer uitgescholden. Op een dag stort er een vliegtuig neer in het dorp en de piloot komt bij het huis van de tante en oom van Michiel terecht. Op een dag is hij weg en wordt hij aangetroffen bij de dokter van het dorp. De dokter, zijn vrouw en de piloot worden weggebracht naar een concentratiekamp.
Ik heb genoten van dit boek, ook al was het niet wat ik verwacht had. Het leest zeer vlot en het had voor mij gerust meer pagina’s mogen hebben. Bernlef kan naar mijn mening zeer veel kwijt op zeer weinig bladzijden. Hij weet hoe hij zijn lezers kan boeien en dat kan niet van veel schrijvers gezegd worden. Ik heb dus zeer genoten van dit boek en ik kan het aan iedereen aanraden.

REACTIES

M.

M.

Slecht heb je niks aan

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een jongensoorlog door J. Bernlef"