Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 774 woorden
  • 20 december 2007
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
19 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titelbeschrijving:
Kluun, Komt een vrouw bij de dokter, Den Bosch, 2006

Motivatie:
Ik heb dit boek niet zelf uitgekozen, maar dit was de opdracht. Vandaar dit boek.

Samenvatting:
Dit boek gaat over en Stijn. Zijn vrouw is Carmen. Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Carmen en Stijn zijn jong pasgetrouwd stelletje, samen hebben ze een dochtertje, Luna (1 jaar). Ze zijn heel gelukkig. Wonen in Amsterdam en leven daar goed. Maar dan neemt hun leven een onverwachtse wending. Ze ontdekken bij Carmen borstkanker. Een half jaar geleden is Carmen ook voor een onderzoek bij de dokter geweest, naar aanleiding van pijn haar borst, evenals dit keer. Waar uiteindelijk werd verklaard dat het vals alarm was en alles in orde was. Nu blijkt dus na een paar jaar dat Carmen door die fatale fout wel kanker heeft, en nu zelfs al een groot tumor. Voor Carmen en Stijn begint een leven vol ziekenhuisbezoeken, onderzoeken en chemo-kuren.
Voordat Carmen kanker kreeg, leefden ze gelukkig. Ondanks dat Stijn zegt dat hij “monofoob” is Wat wil zeggen dat hij niet monogaam kan zijn. Hij heeft altijd een onbedwingbare drang om vreemd te gaan. Dat doet hij dan ook regelmatig. Met collega’s, vriendinnen en met allerlei onbekende dames die hij tijdens het uitgaan ontmoet. Hij gaat wel elke keer weer mee met Carmen naar de ontelbare ziekenhuisbezoeken die ze moet brengen. Maar het is voor hem ondenkbaar om zijn wekelijkse uitgaansavond op vrijdag te schrappen. Die avond heeft hij gewoon nodig om het allemaal te kunnen blijven volhouden.

Met Carmen gaat het steeds slechter, ze stopt op een gegeven moment ook met werken. Ze vindt het heel fijn dat Stijn zo goed voor haar zorgt.
Als Stijn een keer met carnaval in Breda is, met vrienden, is hij heel blij als hij Roos ziet. Hij vindt haar supermooi, en heeft haar al eerder ontmoet in Breda met carnaval. Maar tot zijn grote teleurstelling is ze nooit eerder op zijn versierpogingen ingegaan. Dit keer is het anders. In Breda gebeurt er niets, maar als ze later in Amsterdam een afspraakje maken heeft hij wel ‘beet’. Deze afspraak leidt tot meerdere, en die afspraakjes leiden tot een heuse verhouding. Ze krijgen een hectische affaire, hij maakt elk vrij moment op de dag vrij voor haar en rijdt naar haar toe, ze sms’en en bellen.
Ondertussen heeft Carmen al haar borst moeten laten amputeren en ze is kaal, het blijft bergafwaarts gaan. De kanker heeft zich nu ook uitgezaaid in andere organen.
Er gaat ruim een jaar voorbij voor ze het moment bereiken dat het zo slecht gaat met Carmen dat ze het opgeeft. Ze besluit dat als ze dat wil euthanasie kan laten plegen. Het is ook een opluchting, voor Stijn, haar moeder en hun vrienden, want het is voor hen allen erg zwaar geweest. Carmen heeft er vrede mee, dat de dood er aan komt. Nu dit vast staat, begint Carmen weer op te bloeien. Want Stijn en zij doen allemaal leuke dingen. Ze zijn gelukkig samen, en met Luna. Carmen schrijft een dagboek voor Luna, voor later en Stijn maakt samen met de anderen een homevideo. Al hun vrienden komen om de beurt langs om afscheid te nemen van Carmen.
Ondertussen is Stijn bij Nora geweest, om te praten over zijn problemen. Nora is een alternatief genezer en heeft hem enorm geholpen, Nora heeft hem heel wat duidelijkheid verschaft. Stijn en Carmen zijn hechter dan ooit, ze zijn zielsgelukkig, ze genieten van het laatste beetje leven dat Carmen nog heeft te leven. Ze maken lol samen.
Na een tijd dat het weer beter ging gaat het weer slechter met haar en dan pleegt ze het allesbeslissende telefoontje en maakt een afspraak met de dokter die bij haar euthanasie zal gaan plegen. De dokter komt, en Carmen drinkt voor het laatst: het dodelijke drankje. Het duurt relatief lang voor Carmen echt de wereld verlaat, ze krijgt nog een extra spuit, die er definitief een einde aan zal maken. Ondanks het zware leven dat ze de laatste jaren heeft gehad sterft ze een vrede en pijnloze dood.

Eerste persoonlijke reactie:
Ik vind dit boek enerzijds schokkend, en anderzijds intrigerend. Het is een zwaar onderwerp, en er zit veel emotie in. Het zal je maar overkomen, pas getrouwd, kindje, denken dat je de wereld aan kan, en dan heeft je vrouw borstkanker. Schokkend vond ik het gedrag van Stijn, die steeds maar weer vreemd ging en aan de drugs zat. Het boek pakte me zeker, misschien dat ik daarom de laatste 200 bladzijde’s in 1 middag het uitgelezen. Al met al een ontroerend boek dus. Vooral het einde was erg verdrietig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"