Pride and prejudice door Jane Austen

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover Pride and prejudice
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2039 woorden
  • 18 december 2007
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 8
23 keer beoordeeld

Boekcover Pride and prejudice
Shadow

Mr and Mrs Bennet live with their five daughters. Jane, the eldest daughter, falls in love with Charles Bingley, a rich bachelor who takes a house nearby with his two sisters and friend, Fitzwilliam Darcy. Darcy is attracted to the second daugher, Elizabeth, but a bad account of him is given to Elizabeth. He and Bingley's effect the separation of Bingley and Jane.…

Mr and Mrs Bennet live with their five daughters. Jane, the eldest daughter, falls in love with Charles Bingley, a rich bachelor who takes a house nearby with his two sisters and f…

Mr and Mrs Bennet live with their five daughters. Jane, the eldest daughter, falls in love with Charles Bingley, a rich bachelor who takes a house nearby with his two sisters and friend, Fitzwilliam Darcy. Darcy is attracted to the second daugher, Elizabeth, but a bad account of him is given to Elizabeth. He and Bingley's effect the separation of Bingley and Jane. William Collins, cousin to the sisters and as only male, heir to the Bennet estate, proposes to Elizabeth but is rejected. Darcy proposes to Elizabeth but she refuses. When Elizabeth travels north she is invited with friends to Darcy's place in Derbyshire, and thinking Darcy is absent she goes. However, he is there and she is surprised by his much-improved manners. She hears news that her sister Lydia has eloped with Wickham, an unprincipled adventurer. With Darcy's help the fugitives are found. The attachment between Bingley and Jane is renewed and leads to an engagement. In spite of the insolent intervention of Lady Catherine, Darcy and Elizabeth become engaged.

Pride and prejudice door Jane Austen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A Het boekverslag
1. Waarom heb je dit boek gekozen?
Het was een bekende titel en ik had de film al wel eens gezien. Omdat ik de film echt heel erg mooi vind, leek het me leuk om ook het boek te lezen.
2. Wat verwacht je van het boek?
Ik verwachtte van het boek dat het even leuk of leuker zou zijn dan de film; een mooi en ook grappig verhaal.
3. Noteer de schrijver van de roman.
Jane Austen.
4. Probeer wat autobiografische gegevens over de schrijver te vinden.
Jane Austen was born in 1775 in Steventon, Hampshire, as the youngest daughter of a clergyman. She received her education from her father, leading a very quiet life amongst her friends in rural south England and never married. In her novels she pictures the high class country society, and they contain accurate descriptions of the people and manners of the society in the eighteenth century. She is a master of character and she very cleverly makes her characters reveal themselves through their conversation. All her novels are about love and marriage, but always seen against the background of society. She brilliantly shows how her characters are influenced by their social environment. She wrote several other novels like Sense and Sensibility, Mansfield Park, Emma, Northanger Abbey and Persuasion, but Pride and Prejudice is the most famous and most read of her novels. She died in 1817 and her novels were not really appreciated until the twentieth century.

5. Wanneer is de roman gepubliceerd?
De roman is voor het eerst gepubliceerd in 1813.
6. In welk land speelt het verhaal zich af?
Het verhaal spelt zich af in Longbourn, Hertfordshire (Engeland), maar ook in London, Derbyshire en Kent.
7. Hoe lang duurt het verhaal ongeveer?
Het verhaal beslaat een tijdsperiode van ongeveer 2 jaar.
8. Verklaar de titel van het verhaal.
De titel slaat op de ogenschijnlijk onoverwinnelijke trots van Darcy en de onredelijke bevooroordeeldheid van Elizabeth als de twee obstakels die eerst uit de weg geruimd moeten worden voordat de twee elkaar echt lief kunnen hebben.
9. Tot welk genre behoort het boek?
Pride & Prejudice wordt meestal een roman over manieren genoemd. Het geeft de lezer een beeld van hoe mensen zich gedragen of behoren te gedragen in hun sociale kringen. Jane Austen ziet een intieme connectie tussen manieren en moralen.

10. Wat is het thema van het boek, of met andere woorden: welke ‘boodschap’ heeft de auteur voor zijn lezers?

Het verhaal gaat over liefde en het huwelijk. Ook beschrijft het boek hoe de invloed van een sociale omgeving twee mensen zo verkeerd over elkaar kan laten denken dat ze hun eigen liefde (voor elkaar) niet meer zien of herkennen.
11. Geef een korte samenvatting van het verhaal.
Het boek gaat over de familie Bennet. Die bestaat uit meneer en mevrouw Bennet en hun vijf dochters: Jane, Elizabeth, Mary, Kitty en Lydia.
De oudste dochter, Jane wordt verliefd op meneer Bingley. Hij is een ongetrouwde, rijke, knappe en bovenal hartelijke jongeman. Zijn beste vriend, meneer Darcy is een trotse en onaangename man, het lijkt alsof hij zich beter vindt dan ieder ander.
Een tijd later komt meneer Collins, de neef van meneer Bennet op bezoek. Collins zal later het huis erven als meneer Bennet overlijdt. Tijdens zijn bezoek aan de Bennets vraagt hij Elizabeth ten huwelijk, zij weigert.
Dan besluit meneer Collins met haar beste vriendin Charlotte te trouwen.
Jane ontvangt opeens een brief dat meneer Bingley met zijn zussen en vrienden naar Londen is vertrokken. In die brief staat ook dat ze geen plannen hebben om nog eens terug te komen. Jane’s hart is gebroken.
Op een dag ontmoeten de zussen meneer Wickham, een officier. Elizabeth kan het erg goed met hem vinden en hoort van hem dat meneer Darcy hem erg slecht heeft behandeld. Hierdoor daalt meneer Darcy nog meer in haar achting.
In de zomer gaat Eliza een paar dagen naar het nieuwe huis van haar vriendin Charlotte. Ze ontmoet daar Vrouwe Catherine de Bourgh, de tante van Darcy. Ook meneer Darcy zelf ontmoet ze daar. Ze mag hem nog steeds niet, want het blijkt dat hij ook nog eens het geluk van haar zus Jane heeft verwoest. Hij had zijn vriend Bingley duidelijk gemaakt dat Jane geen goede partij voor hem was (hij meende te zien dat Jane niet verliefd op hem was). Eliza is dan ook erg verrast wanneer Darcy haar een aanzoek doet, die ze natuurlijk afwijst.
De volgende dag ontvangt ze een brief van hem, waarin hij alles over Wickham en Jane uitlegt. De brief is waarheidsgetrouw. Hij blijkt meneer Wickham helemaal niet slecht behandeld te hebben. Door de brief veranderen haar gevoelens voor Darcy.

Wanneer ze weer terug is van haar reis, is ze blij om te horen dat Wickham binnenkort vertrekt. Zijn korps is overgeplaatst naar Brighton.
Lydia gaat met de vrouw van de hoofdofficier mee naar Brighton.
In diezelfde tijd gaat Eliza met haar oom en tante mee naar Lambton, waar ze hun vakantie door zullen brengen. Tijdens de reis bezichtigen ze enkele landgoederen, waaronder Pemberly, het landgoed van meneer Darcy.
Eliza denkt dat de familie ergens anders is, nu het zomervakantie is. Maar Darcy is onverwachts een jaar eerder terug gekomen.
Eerst schaamt ze zich als ze hem ziet, maar Darcy blijkt opeens heel aardig. Hij nodigt haar en haar oom en tante zelfs uit voor een etentje met hem en zijn vrienden. Hij wil ook graag dat Eliza zijn zus, Georgiana, ontmoet.
Eliza en Darcy beleven een gezellige tijd samen, maar dat komt snel ten einde als ze een brief van Jane ontvangt, waarin zij schrijft dat Lydia met meneer Wickham is weggelopen.
Eliza en haar oom en tante gaan snel naar huis. Meneer Bennet en Eliza’s oom gaan op zoek naar Lydia. Uiteindelijk vinden ze haar en regelen dat ze met Wickham trouwt.
Na een lange tijd komen Bingley en Darcy opeens terug naar Herthfordshire. Als Bingley Jane op komt zoeken blijkt dat ze nog altijd verliefd op elkaar zijn.
Darcy zegt tegen Bingley dat hij nu geen bezwaar meer heeft tegen hun relatie en Bingley gaat daarop snel naar Jane toe om haar ten huwelijk te vragen. Na een heftige briefwisseling tussen Darcy en Elizabeth komt de aap uit de mouw, Darcy zat achter alle regelingen om de familie van Elizabeth te beschermen, hij was nog altijd verliefd op haar.
Darcy’s liefde voor Eliza is er nog steeds en opnieuw vraagt hij haar ten huwelijk. Deze keer wijst zij hem niet af, ook al is de tante van Darcy er fel op tegen. Er is een einde gekomen aan de ‘pride and prejudice’. Ze trouwen…


B Het persoonlijke verslag
12. Vertel waarom je het verhaal al dan niet moeilijk vond.
Eigenlijk vond ik dit verhaal lastiger dan ik verwacht had. Het is geschreven in negentiende-eeuws Engels, dus het taalgebruik is best wel klassiek en vrij ouderwets en daardoor niet zo bekend voor mij. Veel dialogen moest ik twee keer lezen om te begrijpen wie nou wat zei en wát er nou precies werd gezegd. Het scheelde wel dat ik de film al had gezien en het verhaal op zichzelf is ook niet heel ingewikkeld. Ook wordt het chronologisch verteld, dus dat helpt ook wel. Al met al was het goed te volgen, alleen dus iets lastiger dan gewoonlijk.
13. Wat vind je van de schrijfstijl van de schrijver?
Jane Austen schrijft erg vermakelijk. De dialogen tussen de hoofdpersonen zijn grappig en gevat. Het verhaal op zich is ook ontzettend mooi, dus ik kan haar schrijfstijl niet meer dan waarderen.
14. Wat vind je van de verteltrant van de schrijver?
Zoals ik al zei is het verhaal ontzettend mooi en ook al is het een typisch liefdesverhaal met een ‘happy ending’, toch vind ik de hele opzet origineel. In het begin vond ik het af en toe een lastig om alle personen uit elkaar te houden, maar daar wen je al vrij snel aan tijdens het lezen. Dit boek vermijdt (soms op het nippertje) al te grote clichés en blijft boeiend tot aan het eind.
15. Vind je de titel van het verhaal goed gekozen, of zou jij een andere titel hebben gekozen?
Ik zou geen betere titel kunnen bedenken. Aanvankelijk had Austen dit boek de titel First Impressions gegeven, maar Pride & Prejudice vind ik toch pakkender en bovenal ook meer op z’n plaats. Pride staat voor Darcy en Prejudice staat voor Eliza, dat is het mooie aan de titel, die twee woorden zijn haast een soort van personificaties van de twee hoofdpersonen. Daarnaast spelen trots en vooroordelen een rol bij alle personen door het hele verhaal heen. Alles draait om status.
16. Wie zijn de hoofdpersonen van het verhaal? Welke gevoelens hebben zij bij je opgeroepen tijdens het lezen?

Er zijn eigenlijk een aantal hoofdpersonen in het verhaal, maar de twee hoofdpersonen waar het toch echt om draait zijn Darcy en Eliza. Bij zijn omgeving roept Darcy een arrogante indruk op, alsof hij zichzelf verheven voelt boven anderen. Bij mij riep hij echter eerder een onbegrepen indruk op, dus dat hij ‘misunderstood’ wordt door zijn omgeving. Volgens mij voelt hij zich niet zozeer beter dan anderen, maar gewoon anders. Hij heeft anderen ideeën, andere meningen dan de massa en dat creëert een zekere afstand tussen hem en zijn omgeving. Alleen zijn naaste vrienden prikken door zijn schild heen en begrijpen hoe hij echt in elkaar zit. Eliza daarentegen is heel uitgesproken. Ze zegt wat ze denkt en is niet schuw voor een discussie. Ze houdt er wel van om mensen een beetje uit te dagen en dat siert haar eigenlijk wel. Voor beide karakters kan ik wel veel sympathie opbrengen.
17. Beschrijf het karakter van een van de hoofdpersonen.
Darcy valt te omschrijven als mysterieus, trots (ogend), bedachtzaam, behoedzaam, intellectueel en oprecht. Eigenlijk is hij iemand met een gebruiksaanwijzing, maar als je die eenmaal door hebt is hij een oprechte en betrouwbare vriend, iemand die je niet in de steek zal laten. Hij heeft veel voor zijn dierbaren over.
18. Met wie zou jij je het best kunnen vereenzelvigen en waarom?
Ik denk het meest met Eliza, omdat ik er ook wel van hou om anderen een beetje uit te dagen. Ik hou net als haar van gesprekken met gevatte opmerkingen, een soort spelletje dat je speelt. Alleen haar vooroordelen bevallen me niet zo, daar zou ik wat voorzichtiger mee zijn.
19. Welke persoon in het verhaal stond je het meest tegen? Verklaar waarom.
Vrouwe Catherine de Bourgh, de tante van Darcy, stond me erg tegen. Ze komt op mij echt over als een naar mens. Dat komt door haar gedrag tegenover Elizabeth en het feit dat ze tegen de liefde tussen Darcy en Eliza is. Ook Wickham stond me tegen, omdat hij Eliza voorliegt over zijn geschiedenis met Darcy, waardoor hij Darcy in een kwaad daglicht zet.
20. Wat vind je van het einde van het verhaal? Zou je liever een ander einde hebben? Zoja, waarom?
Nee, ik zou zeker geen ander einde willen hebben dan dit! Om eerlijk te zijn hou ik wel van een ‘happy ending’, hoe cliché dan ook. Als Darcy en Eliza elkaar uiteindelijk nooit werkelijk lief zouden hebben gehad en als Bingley en Jane ook uiteindelijk nooit zouden trouwen, zo me dat met een zeer ontevreden gevoel achterlaten. Dit einde is het meest bevredigend voor de lezer en daarom zou ik er niets aan willen veranderen.
21. Schrijf een positief of negatief advies over dit boek voor een klasgenoot van ongeveer 25 woorden.

Als je houdt van bepaalde interacties tussen mensen, humor en romantiek, valt dit boek zeker aan te raden. Let wel dat het taalgebruik niet zo modern is, namelijk negentiende eeuws, en het boek is met 428 bladzijdes vrij dik. Toch is het echt geen saai of langdradig verhaal, dus het is de moeite waard om te lezen! Bovendien is het natuurlijk wel een echte klassieker…
22. Zou je nog wel eens een andere roman van deze schrijver willen lezen? Licht je antwoord kort toe.
Ja, de humor en mooie verhaallijn van Pride & Prejudice beviel me erg goed, ik verwacht wel dat andere boeken van Austen ook wel op een vergelijkbare manier zijn geschreven. Ik ben ook wel benieuwd naar Sense & Sensibility, ik denk dat ik die ook nog wel ga lezen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pride and prejudice door Jane Austen"