Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Blauw is bitter door Dirk Bracke

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Blauw is bitter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2047 woorden
  • 18 december 2007
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
25 keer beoordeeld

Boekcover Blauw is bitter
Shadow
Blauw is bitter door Dirk Bracke
Shadow
Boekgegevens
1. Blauw is Bitter
2. Dirk Bracke
3. Davidsfonds/infodok Leuven
4. 1e uitgave 1998

5. De Hoofdperoon:
Lina is een meisje van 12 jaar oud. Zij is de hoofdpersoon. Ze is mooi, ze heeft lang zwart haar, en ze heeft een lief,aardig,behulpzaam,slim en vriendelijk karacter.

Andere belangrijke bijpersonen:
Max is de eigenaar van de nachtclub, de Blauwe Lotus. Hij is een lange man met een knap uiterlijk. Hij weet heel goed dat kinderen in arme krottenwijken niet veel te eten en te drinken krijge. Hij palt de mooie meisjes in met drinken; Cola. Maar hij heeft een gevoelloos karakter, hij zal alles doen om zijn zaak draaiende te houden, maar om andere mensen dan zichzelf geeft hij niet.

Sergio is een jongen waar Lina later in het verhaal een hele goede band mee krijgt. Hij heeft zwart haar en hij lijkt veel op Lina’s oudere broer. Hij woont in een sloppenwijk en wordt verliefd op Lina. Sergio is een lieve jongen, en Lina voelt zich ook aangetrokken tot hem, maar ze durft hem niet te vertellen wat voor een werk ze doet. Later in het verhaal komt Sergio er toch achter wat voor een werk Lina doet en hij verlaat haar. Na een poosje staat hij weer bij haar aan de deur en wil hij haar vergeven voor wat ze gedaan heeft. Hij biedt haar ook een baan aan, om bij hem thuis te komen werken. Lina gaat bij Sergio wonen, en hij kijkt niet naar het verleden, of wat ze gedaan heeft, maar naar hoe ze nu was, en haar innerlijke zelf.


Teresa is Lina’s kleine zusje. Ze hadden elkaar beloofd dat ze altijd bij elkaar zouden blijven, en voor elkaar zouden zorgen. Maar door geldnood werd Lina verkocht door haar eige vader. Teresa is dan ook erg boos, en ze verwijt Lina hiervan. Als Lina een keer terugkomt naar haar oude thuis is Teresa nog steeds boos om wat er gebeurd is. Teresa komt later ook in de prostitutie terecht en ze merkt hoe zwaar en moeilijk Lina het gehad heeft. Lina spaart ondertussen voor de vrijkoop van haarzelf en voor de vrijkoop van Teresa. Teresa is een eigenwijs meisje met een slim en lief karakter, net zoals haar zus!

6. Wat is het probleem van de hoofdpersoon?
Als Lina 12 jaar is wordt ze door haar vader verkocht aan de eigenaar van de Blauwe Lotus, een nachtclub. Eerst werkt ze daar in kamer 1, maar dan moet ze opeens naar kamer 5 toe, waar vreemde mannen binnenkomen die haar één voor één dwingen seks met hun te hebben. Ze is dus een soort hoer geworden. Lina vindt het helemaal niet leuk, maar van Max moet ze steeds maar weer geld verdienen door met de seks en drugstouristen die langs de Blauwe Lotus komen seks te hebben.

7. Op welke manier vernandert de hoofdperoon in de loop van het verhaal?
Voor Lina bestaat alleen de wereld van het harde werken en het armoedige leven eerst. Maar als ze wordt verkocht aan de eigenaar van de Blauwe Lotus komt ze terecht in de harde wereld. In de harde wereld van kinderprostitutie. Ze leert al veel dingen van die wereld op zo'n jonge leeftijd. Door de andere meiden wordt ze al snel 'groot'. Ze is erg populair bij de mannen en ze is eigenlijk al geen kind meer. Ze kan niet lekker buiten spelen maar leest de hele dag een tijdschrift voor het raam op een kruk. Ze leert al snel veel van de grote stad en van het echte harde leven. Door al die kennis weet ze zichzelf te bevrijden en haar zusje vrij te kopen. Dat had ze nooit gedacht dat dat die harde wereld was. Na die tijd is ze ook erg volwassen en kijkt ze anders tegen het leven aan. Ze gaat als een volwassene weg bij de Blauwe Lotus. Ze heeft feitenlijk haar kinderperiode overgeslagen. Lina is niet negatief tegen het leven aan gaan kijken nadat ze in de prostitutie terecht is gekomen maar ze is wel erg voorzichtig geworden.

8. Hoe loopt het af?
Het hele verhaal loopt uiteindelijk wel goed af. Sergio, de jongen die verliefd was geworden op Lina komt er in de loop van het verhaal achetr dat Lina als prostitutee werkt. Hij is boos over het feit dta Lina hem niks verteld heeft, en hij wil eigenlijk niks meer met Lina te maken hebben. Op een avond komt Lian erachter waarom al dei mannen seks met haar willen hebben. Ze is een beeldschoon meisje. Dus als ze niet zo mooi was geweest, zou niemand meer met haar naar bed willen en zou ze ontslagen worden. Als er een ‘klant’ op haar zit te wachten gaat Lina naar boven toe met een glas water in haar hand. Ze laat het glas expres vallen zodat er scherven op de grond liggen. Met een scherf die scherp genoeg is verminkt ze haar gezicht helemaal. Net zo erg totdat haar hele gezicht bloedt, en totdat ze er afschuwelijk uitziet. Ook knipt ze haar haar af. Als later de klant naar boven komt omdat hij ‘niet meer kon wachten’ merkt hij dat Lina heel erg leijk is geworden en gaat hij meteen weg. Hij vertelt Max ervan en Lina komt op deze manier vrij. Ondertussen heeft ze gespaard voor haar eigen vrijkoop, maar als ze eenmaal vrij is gaat ze het geld gebruiken om hier haar zusje mee vrij te kopen. Daarna wonen alletwee de meiden weer thuis bij hun ouders en hun oudere broer. Totdat Sergio weer aan de deur komt.Na een goed gesprek met zijn vader gaat hij anders tegen Lina aan kijken. Hij ziet in dat het niet haar keuze was om als een hoer te gaan werken, maar dat ze gedwongen werd. Dan biedt hij haar een baan aan, bij hem thuis, en zo leven wonen de verliefde Sergio en de nu wel gelukkige Lina samen.

9. Wat is de belangrijkste gebuertenis in het verhaal?
Ik denk dat de belangrijkste gebeurtenis in het hele verhaal, de vrijheid van Lina is. Het boek is erg zielig en heeft dramatische stukken erin, maar door alles wat er gebeurt in het boek, (dat Lina wordt gekocht en in de prostitutie beland) is toch het belangrijkste hoe ze zichzelf bevrijd van die situatie. Je schrikt toch van de wending die het neemt als je in de gaten krijgt dat ze in de prositutie is belandt. Maar omdat het zo’n ontroerend verhaal is wat een echte gebeurtenis zou kunnen hebben wil je toch weten hoe het afloopt, je wilt graag weten hoe ze zichzelf eruit redt. Daarom denk ik dat de belangrijkste gebeurtenis is hoe ze Teresa en zichzelf bevrijd uit die nare situatie. Ookal was het geen mooie en fijne oplossing, zo was ze wel weer vrij, en op dat moment was dat het belangrijkste, de vrijheid.

10. Wat is het onderwerp van het verhaal?
kinderprostitutie


11. Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Manila, de hoofdstad van de Filipijnen. Meer gedailtaleerd speelt het verhaal zich voornamelijk eerst af in de sloppenwijken, tussen Manila en Tarlac, en daarna in de Blauwe Lotus, de nachtclub, in Manila.


12. In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Het is een realistisch verhaal, dus het zou heel goed kunnen dat het in de tijd van nu zou zijn, dit omdat kinderprostitutie heel veel voorkomt in armere landen. Maar het zou ook zomaar 10 jaar terug kunnen zijn, omdat er toen ook al kinderprostitutie was, en we er in dei 10 jaar niet veel aan hebben kunnen doen.

13. Zou het verhaal echt gebeurt kunnen zijn?
Ja, het verhaal zou zeker echt gebeurt kunnen zijn. Meetsal wordt er in de armere landen weinig verdiend, dit kan komen door weerstomstandigeheden die de landbouw verpesten, maar ook door het climaat. Wanneer ze geld van je willen hebben binnen een bepaalde periode is het moeilijk om zo snel nog aan zoveel geld te komen. Vaak is het dan het geval dat de boer een hele mooie dochter heeft. En vaak zijn de mensen dara wel in geintresserd, zo ook waren ze geinteresseerd in Lina. Om de familie in leven te houden wordt Lina verkocht aan Francesco, de man die het geld jaarlijks komt innen, voor de pacht van het land. Mara ook in het hele verhaal zitten geen dinegn dei niet of nooit gebeurd zouden kunnen zijn. Alle voorwerpen, alle aspecten, ze zijn allemaal reeel. Helaas, want zoiets gebeurt nog steeds.

16. Wat vind je van dit boek?
Ik vind dat het woord origineel wel bij dit boek past, omdat ik denk dat er maar heel weinig boeken over dit onderwerp bestaan, althans, dit is de eerste dei ik gelezen heb.

Ik vind dat het woord geloofwaardig bij dit boek past, omdat er situaties in zitten waarin ik hetzelfde zou hebben gedaan, maar er zitten bijvoorbeeld ook stukken in waarbij alles heel realistisch is, daardoor komt het ook heel erg geloofwaradig over. Omdat het echt gebeurd zou kunnen zijn.

Ik vind het ook leerzaam. Op de een of andere manier vind ik dit een heel erg leerzaam boek, het laat zien wat er gebeurt met mensen die het niet zo breed hebben, wat er kan gebeuren als je gezin in zo’n soort situatie terecht komt. Maar ik vind het ookleerzaam omdat je erachter komt hoe zij zichzelf weet te bevrijden.


Ik vind dit boek ook een boeiend boek, omdat het mij wel boeit, het is een onderwerp waar wij nu richting de toekomst steeds meer mee te maken zullen hebben. Het is iets wat nou niet direct naast je deur gebeurt, maar meer iets waarvan je nooit gedacht had dat zoiets zou kunnen gebeuren.

Ik vind het woord spannend ook bij dit boek passen. Dit omdat ik steeds weer verder wilde lezen, dat maakt het hele verhaal spannend. Ik hou wel van lezen en iedere bladzijde had naar mijn idee wel zijn eigen ‘cliff-hanger’. Dat zorgde ervoor dat ik verder las, dus dat maakt het boek spannend, omdat ik wilde wteen wat er zou gebeuren, en daarna, en daarna.

Het laatste woord dat volgens mij bij dit boek past is droevig. Droevig omdat je nu weet dat zoiets werkelijk gebeurd, en op een best grote schaal. Droevig omdat je het zielig vindt dat een leeftijdsgenootje dit mee gemaakt zou hebben. Droevig, omdat je dit niemand toewenst. En droevig omdat je na het lezen van dit bnoek het spoor even bijster bent.

17. Welk rapportcijfer geef je dit boek?
Ik geef dit boek het rapportcijfer: 9.5 , omdat dit een super goed boek is. Het is mooi geschreven en heel erg boeiend. Ik denk ook dat veel mesne nu na het lezen van dit boek een hele andere kijk hebbenn op de wereld, en op de mesne die gedwongen worden dit werk te doen. Maar dta ze nu ook weten hoe erg zoiets is en dat dit veel voorkomt bijarme families. Ik in iede geval wete nu, door het lezen van dit boek, wat ik moet doen als ik iemadn in zo’n soort situatie tref. Namleijk begrip tonen, en proberen ervoor te zorgen dat dit soort dingen nooit weer gebeuren.

Mijn eigen mening:
Ik vond dit een heel mooi boek, het is een heel erg leerzaam boek, maar vooral een realistisch boek. Het verhaal wordt met veel bijvoeglijke naamwoorden beschreven en is heel aangrijpelijk. Het is zo geschreven dat het vaak als een zielig en droevig verhaal gezien wordt, maar ook als een heel dramatisch gebeuren. Dat is het ook. Gedwongen seks hebben met vreemde mannen, nee, dat is niet wat ik van deze wereld verwacht. Ik heb door dit boek geleerd wat er eigenlijk allemaal voor een vieze handeltjes op deze werled zijn. Dta dit een wereld is waar mensen elkaar niet respecteren, dat dit een wereld is waar sommige mensen worden behandeld alsof ze wild zijn, alsof ze dieren zijn, alsof ze geen gevoelens hebben en niks zouden denken. Ik hoop dat dit alles een keer een einde krijgt. Dat al deze meisje die in deze industrie zijn belandt weer vrij zijn, en niet meer onder druk staan. Dat ze dingen kunnen gaan doen die ze zelf willen. Ik weet dat dit niet werkelijkheid zal worden. Want zelfs als je naar onze hoofdstad, Amsterdam, gaat wordt er met bordjes aangegeven waar je de ‘hoeren’ kunt vinden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauw is bitter door Dirk Bracke"