De sprong der paarden en de zoete zee door Harry Mulisch

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
Boekcover De sprong der paarden en de zoete zee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 403 woorden
  • 30 november 2007
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
13 keer beoordeeld

Boekcover De sprong der paarden en de zoete zee
Shadow
De sprong der paarden en de zoete zee door Harry Mulisch
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De sprong der paarden en de zoete zee.

Thematiek
Dit verhaal bestaat als ware uit twee aparte delen, die in elkaar overlopen. Elk deel heeft een aparte hoofdpersoon, in het eerste deel is dat Gustaaf Nagelbout en in het tweede deel is de hoofdpersoon Gnodde Joziassen. Hoewel het verhaal uit twee delen bestaat komt de thematiek van de delen erg met elkaar overeen. Van de hoofdpersonen word in het verhaal het belangrijkste deel van hun leven verteld. Het gaat in beide delen over verliefdheid.
In het eerste deel is Gustaaf Nagelbout hopeloos verliefd op het meisje van zijn leven; Bessie. In het tweede deel is Gnodde Joziassen verliefd op het eiland Schokland. In beide delen staat er iets in de weg wat de verliefdheid van de hoofdpersonen dwarsboomt. Zo heeft Bessie in het eerste deel geen interesse voor Gustaaf. Ze ziet hem niet eens staan. In het tweede deel dreigt het eiland Schokland waar Gnodde verliefd op is te verdwijnen in de zee, bovendien is het verboden om op het eiland te komen. Beide personen kunnen zich maar niet bij hun verliefdheid neerleggen. Gustaaf blijft Bessie achtervolgen. Gnodde gaat ondanks dat het verboden is om naar het eiland terug te gaan toch samen met zijn broers – die ook verliefd op het eiland zijn – in een lekke boot naar het eiland. In het verhaal word Bessie overreden door een auto waaraan ze sterft. Hierop vlucht Gustaaf de stad uit naar een verwilderd stuk land waar hij in een schrift zijn liefdesgeschiedenis opschrijft. Hij denkt dat hij schuldig is aan de dood van Bessie omdat hij een keer had gewenst dat Bessie dood zou zijn. dan struikelt er plotseling een paard over hem heen en de berijdster breekt haar nek en overlijd. Uiteindelijk wordt hij helemaal krankzinnig en overlijdt. Hier gaat het verhaal over in het tweede deel. Het liefdesverhaal van Gustaaf komt bij Gnodde terecht, die er zijn liefde voor Schokland in herkent. Dan komt de zoon van Gnodde om het leven bij een auto-ongeluk. Ook hij voelt zich schuldig aan de dood van zijn zoon. Hierop verlaat hij de bewoonde wereld en gaat terug naar de Zuiderzee. Samen met zijn broers plegen ze zelfmoord door verdrinking. De titel verwijst naar het sterven van de hoofdpersonen. Door de sprong van het paard waarbij de berijdster het leven verliest word Gustaaf uiteindelijk helemaal krankzinnig. Gnodde verdrinkt samen met zijn broers in de zoete zee(de Zuiderzee).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De sprong der paarden en de zoete zee door Harry Mulisch"