Het adres door Marga Minco

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Het adres
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1228 woorden
  • 14 november 2007
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
25 keer beoordeeld

Boekcover Het adres
Shadow
Het adres door Marga Minco
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A – ALGEMEEN:

1. Datum:
2. Titel: Het Adres.
3. Auteur: Marga Minco.
4. Uitgever etc.: ‘Het Adres’ komt uit de bundel de andere kant. Die is uitgegeven in 1959, het adres verscheen in 1957. maar is later bij de bundel ‘de ander kant’ ingekomen.
5. Genre: Na-oorlogsverhaal.

B – AUTEUR:


1. Geef zoveel informatie over de schrijver:
De auteur van het adres is Marga Minco. Marga Minco is geboren op 31 maart 1920 als Sara Minco. Ze is het derde kind uit de joods orthodoxe familie Minco. Sara heeft een oudere broer Hans en een zus Bettie. Als Sara 5 jaar is verhuizen ze naar Breda. Haar vader krijgt een belangrijke stand als kerkvoogd in de joodse gemeenschap te Breda. Marga gaat na de middelbare school in 1938, werken als journaliste bij de Bredase courant en bij een dagblad in Rotterdam. Tijdens de bezetting in 1940, moet Marga stoppen met het werken bij de krant, omdat het te gevaarlijk is met haar joodse achtergrond. Met haar familie verhuist ze eerst naar Amersfoort en later naar Amsterdam. Daar gaat hun familie uit elkaar door de jodenvervolgingen en de razzia’s. Haar ouders worden in Amsterdam opgepakt en weg gevoerd door de Duitsers naar concentratie kamp Westerbork. Haar broer, zus, zwager en schoonzus worden alleen opgepakt door de Duitsers. In het eerste oorlogsjaar wordt Marga langdurig ziek en moet gaan kuren in Utrecht. Ze gaat kuren met geblondeerd haar en een vals persoonsbewijs. Ze duikt onder in het nu Haarlemmermeer en aan de Bleekersvoortweg in Heemstede. Het laatste jaar van de oorlog duikt ze samen met een paar kunstenaars onder in een leeg huis in Amsterdam. Marga heeft na de oorlog niets meer van haar familie gehoord. In 1945 trouwt Marga met Bert Voeten. Bert is een dichter en vertaler. Marga heeft hem leren kennen toen ze journaliste was. Marga bleef samen met haar Bert wonen in Amsterdam. Ze kregen 2 kinderen, Bettie en Jessica. Na de bevrijding ging Marga weer werken als journaliste. In 1957 deed Marga mee aan een prijsvraag. Met het boek “het bittere kruid” won ze de eerste prijs.
Marga Minco heeft ongeveer 25 boeken en verhalen geschreven.

Marga Minco heeft de volgende boeken en verhalen geschreven:

2. Heeft de schrijver je aan het denken gezet?
De schrijver heeft me wel aan het denken gezet, want ik wil wel weten hoe het verder af loopt. Je gaat nu zelf een beetje bedenken hoe het af zou lopen. Je gaat bij je zelf ook denken van hoe moeilijk mensen het na de oorlog hebben gehad. Want oorlog voorbij, is niet gezegd dat alle problemen zijn opgelost. In het verhaal wordt ook beschreven dat er op dat adres oude spullen staan die eerst in het huis van de ik persoon stonden. Als de ik persoon die spullen dan weer terug ziet, schrikt ze. Eerst wil ze alles terug hebben. Maar later als ze het ziet hoeft ze het niet meer. Eens gegeven blijft gegeven.

3. Welke bedoeling heeft de schrijver met dit korte verhaal?
De bedoeling van Marga Minco met het korte verhaal ‘het adres’ is: Dingen die in je herinnering liggen met het leven van vroeger, verliezen hun waarde als je ze in een andere omgeving ziet staan. En oorlog voor bij, is niet gelijk vrede. De problemen zijn dan nog niet allemaal op gelost.

4. Leg uit waarom het korte verhaal zo heet. (titelverklaring)
De ik persoon in het verhaal, moet na de oorlog de oude spullen (het oude servies e.d.) van het door haar moeder gegeven adres gaan halen. Marconistraat 46. Op dat adres woont mevrouw Dorling. Het Adres van mevrouw Dorling staat centraal. Daarom heet het verhaal ‘het Adres’.

5. Schrijf in maximaal 5 regels de inhoud van het boek op.
De ik persoon moet na de oorlog van haar moeder naar het gegeven adres gaan.
Om oude spullen die ze eerst zelf in huis op te halen. Als ze na de oorlog na dat adres gaat wordt ze eerst niet binnen gelaten. Als ze de tweede keer komt mag ze binnen komen. Ze ziet alle spullen staan, in de totaal andere omgeving verliezen de spullen hun waarde.

6. Wat is volgens jouw het thema van het boek?
Bij het thema van het boek denk ik aan Oorlogsherinneringen, ontmoetingen en ellende. Om de herinneringen aan de herinneringen aan het vertrouwde leven van vroeger. De ontmoetingen met mevrouw Dorling die 2 keer mislukten. En de dochter van mevrouw Dorling. En om de ellende. Omdat er na de oorlog toch nog zoveel ellende kan zijn. Net wat ik al zij bij de 3e opdracht. Oorlog voorbij, is niet gelijk ellende e.d. voorbij.


C – TIJD EN RUIMTE:

1. In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich na de oorlog af. Na de bevrijding. Want in het verhaal op bladzijde 67 de 2e alinea de 2e regel staat: ‘Voor het eerst sinds de oorlog liep ik weer door de bekende wijken, maar ik zou niet verder gaan dan noodzakelijk was.’ En op bladzijde 68 de 2e alinea de 3e regel staat: ‘de eerste tijd na de bevrijding interesseerde ik mij helemaal niet voor al die opgeborgen boel, en natuurlijk kwam er ook iets van angst bij.’ Dus het verhaal moet zich wel na de oorlog hebben afgespeeld.

2. Hoeveel tijd ligt er ongeveer tussen het begin en het einde van het korte verhaal ‘het adres’?
De tijd tussen het begin en het eind van het verhaal is niet zo lang. Het kan niet meer als een jaar zijn, ik denk dat er maar een paar weken tussen zit. Want in het begin van het verhaal gaat ze een keer op bezoek bij marconistraat 46 maar dat is tevergeefs. Na het tevergeefs bezoek gaat ze nog een keer naar de Marconistraat 46. ik denk dat er in die tijd maar een paar weken of een paar dagen tussen zit.

3. Kun je ook een voorbeeld geven van flashbacks of een vooruitwijzing in het korte verhaal ‘het adres’?
Ja, op bladzijde 66, de 2e helft, de 1e regel. De ik persoon denkt terug aan haar moeder, die haar jaren geleden een adres had gegeven.
Op bladzijde 67, de 2e helt, de 4e regel. De ik persoon zat in de trein en dacht terug aan de ontmoeting met mevrouw Dorling.
Op bladzijde 70, het onderste stukje de laatst zinnen. De ik persoon denkt terug aan haar moeder die haar eens vroeg of ze haar wilde helpen met het zilver te poetsen.

4. Waar speelt het verhaal zich voornamelijk af?
Het verhaal speelt zich voor namelijk op straat af voor het ouderlijk huis aan de Marconistraat 46 te Amsterdam. In de buurt van de Marconistraat is ook dichtbij een station omdat ze vanaf het station komt als ze naar het adres toe gaat. Het verhaal is in Nederland gebeurt omdat Amsterdam in Nederland ligt.

5. Is het verhaal chronologisch verteld?
Het verhaal is niet Chronologisch omdat er verschillende flashbacks in zitten. Ze denkt heel vaak terug. En dat is dan niet kloppend in het verhaal. Je wordt door de ik-persoon telkens mee terug genomen in een andere tijd. Toen haar moeder er nog was.

Het verhaal kan ook Chronologisch zijn. Op het moment dat ze op het stoepje bij mevrouw Dorling stond dacht ze terug aan de eerste keer dat ze mevrouw
Dorling gezien had. Ze twijfelde ‘was ze het wel?’ Op het moment dat ze op het
stoepje stond dacht ze er aan terug. Dat loopt dus wel goed met de tijd. Want de tijd loopt gewoon door. Het is dus op die manier ook chronologisch.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het adres door Marga Minco"