Lanceloet en het hert met de witte voet door Onbekend

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
Boekcover Lanceloet en het hert met de witte voet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2075 woorden
  • 12 november 2007
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
20 keer beoordeeld

Boekcover Lanceloet en het hert met de witte voet
Shadow
Lanceloet en het hert met de witte voet door  Onbekend
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Lanceloet en het hert met de witte voet
Auteur: Onbekend

Zoek gegevens over de volgende personen en begrippen en geef het gevondene in eigen woorden kort weer.
Arthur: komt vaak voor in middeleeuwse literatuur.
Volgens veel historici was Arthur een Romeins-Britse legeraanvoerder in de vijfde of zesde eeuw. Van hem wordt beweerd dat hij meerdere slagen heeft gewonnen tegen de Saksen.
Sommigen identificeren Arthur als dezelfde persoon als ene Riothamus, ‘Bretonse koning’.
Andere historici stellen dat er geen bewijs is dat Arthur daadwerkelijk heeft bestaan, ze zeggen dan dat andere grote legeraanvoerders het Romeins-Britse leger heeft aangevoerd. ( Wikipedia)


Lancelot: Hij heet eigenlijk Lancelot du Lac, Lancelot van het Meer, Lancelot was de rechterhand van koning Arthur en ridder van de ronde tafel. Volgens de verschillende legendes had hij een verhouding met de vrouw van koning Arthur. Eerder was hij al, door een heldhaftige actie, genoemd tot Sir Lancelot, maar nadat Arthur de verhouding van Lancelot met zijn vrouw opmerkte, heeft hij Lancelot verbannen uit Camelot. ( Wikipedia)

Walewein: Er is een legende bekend over Walewein: ‘De jeeste van Walewein en het schaakbord’. Deze legende staat ook wel bekend onder de naam ‘Walewein’ of ‘Roman van Walewein’. Ook deze legende is een Arthurroman en ook geschreven rond het midden van de 13de eeuw. Alleen deze legende is nog in het oorspronkelijke Middelnederlands geschreven. ( Wikipedia)

De Graal: De Graal zou de beker zijn waarin het bloed van Jezus zat tijdens zijn laatste avondmaal. Anderen zeggen weer dat de graal juist de beker is waarin Jezus’ bloed opgevangen is bij de kruisiging zelf. Een andere legende vertelt weer dat de Graal de speerpunt is waarmee Jezus, na zijn dood, mee werd doorboord. Maar wéér andere zeggen dat het de minnares van Jezus was.
( Wikipedia)

Queeste: Een queeste is een zoektocht. Eigenlijk is het een zoektocht die doet denken aan een bepaalde levensverwachting. Een voorbeeld van zo’n levenstaak is bijvoorbeeld de zoektocht naar de Heilige Graal door Parzival of de omzwervingen van Odysseus. ( Wikipedia)

Chrétien de Troyes : Chrétien de Troyes was een Franse schrijver en dichter. Ook was hij de pionier van de hoofse roman. Men vindt dat hij de grondlegger van de Arthur-literatuur is, zoals wij die nu kennen. Over zijn leven is niet erg veel bekend. Men weet dat hij tussen 1160 en 1181 in Troyes woonde. Daar was hij de hoofddichter van Maria, de hertogin van Champagne. Een tijd later was hij aan het hof van de graaf van Vlaanderen, Filips van de Elzas. Deze graaf leverde hem stof voor zijn graalroman. ( Wikipedia)

Schrijf een samenvatting van het verhaal in ca. 200 woorden.
Een jonkvrouw arriveert op Camelot, Arturs hof. Ze vertelt dat degene die het witte voetje van het hert brengt mag met haar trouwen, Lanceloet neemt de uitdaging aan. Ze moeten het hondje volgen om naar het hert te komen. Lanceloet volgt het hondje naar het woud. Daar wordt hij aangevallen door de leeuwen, hij verslaat ze wel, maar raakt gewond. Toch trekt hij verder het woud in en vindt het hert. Lanceloet snijdt de witte voet af, en valt dan uitgeput in het gras. Op dat ogenblik komt een ridder voorbij. Hij vraagt de witte voet namens hem aan de vorstin te overhandigen, en pas te wachten met trouwen totdat hij terug is. De ridder heeft kwade bedoelingen: hij geeft nog een slag met z’n zwaard en laat hem voor dood achter. De ridder gaat naar Camelot, en dwingt de vorstin met hem te trouwen. De vorstin wil dit helemaal niet, want d man is hartstikke lelijk. Het huwelijk voorlopig uitgesteld.


Intussen is Walewein ongerust geworden om zijn vriend Lanceloet. Hij reist hem achterna en vindt hem uiteindelijk in het woud. Lanceloet vertelt hem wat hem is overkomen. Walewein laat zijn vriend achter bij een arts, en gaat naar het hof van de vorstin. Daar begint het huwelijk bijna. Walewein beschuldigt echter de bedrieger. Ze gaan vechten en met één slag klieft Walewein het hoofd van de ridder, die dood neervalt. Walewein vertelt aan de vorstin dat Lanceloet de echte overwinnaar van de leeuwen is, en haalt Lanceloet op. De vorstin wil heel graag met Lanceloet trouwen. Deze moet dat echter afwijzen, omdat zijn hart aan Guinevere, zijn koningin, toebehoort. Daarom keren Walewein en Lanceloet weer terug naar Camelot.

Bestudeer blz. 182 t/m 184 van Laagland nauwkeurig en toon nu aan dat Lanceloet en het hert met de witte voet tot de Arthurepiek behoort. Besteed in je antwoord aandacht aan:
A verschil met de karelroman
B de beschreven werkelijkheid
C verstoring van de orde
D het slot

Bij Karelepiek staat Karel de Grote zelf of een van zijn vazallen centraal. In het verhaal over Lancelot staat een ridder uit het hof van Arthur centraal. Dit verhaal is daarom ook een onderdeel van de Arthurepiek. In de verhalen van de Karelepiek is Karel vaak actief met iets bezig, terwijl Arthur vaak gewoon aanwezig is zonder iets te doen. Bij de Arthurepiek zijn het dan ook vooral de ridders die het verhaal vormen. Bij Karelepiek is het vaak Karel zelf die het verhaal vormt(A). In Karelepiek staan vooral chansons de geste. Dit zijn verhalende gedichten die vaak over waargebeurde gebeurtenissen gaan. De verhalen van de Arthurepiek zijn meer sprookjesachtig, fantasievol, fictief. Ondanks dat de verhalen van de Arthurepiek fictief zijn, hebben ze wel een diepere betekenis dan je op het eerste gezicht denkt. De Karelepiek presenteert vaak alleen maar gewoon de historische waarheid(B).Bij de Karelepiek word er maar tegen twee groepen gevochten, maar bij de Arthurepiek gaan de ridders buiten het hof om de hoofse orde te herstellen.(C) Bij de Karelepiek zijn de meeste verhalen na het volbrengen van de taak afgelopen. Bij de Arthurepiek komen de ridders na het volbrengen altijd terug naar het hof van Arthur. Daar worden ze welkom ontvangen(D).

Waar bevindt zich een middeleeuws afschrift van het verhaal?
Aan de linkerkant van elke bladzijde.

Waaraan is te zien dat Lanceloet en het hert met de witte voet deel uitmaakt van een groter geheel?
In het verhaal wordt verwezen naar een persoon, de verteller zegt dan dat die al eerder voor is gekomen in een ander verhaal. In het begin zegt hij en nu laat ik dit verhaal liggen en vertel ik over het verhaal van een jonkvrouw. Dit wijst op een verhalenreeks.

In het oorspronkelijk manuscript is het verhaal in drieën verdeeld. Doe dit ook en geef steeds in een zin weer wat er in het betreffende deel gebeurt. (geef bij elke deel ook de regelnummers aan)
Deel 1: regel 1 t/m 136, de jonkvrouw verteld het verhaal en Keye gaat het proberen maar hij faalt.

Deel 2: regel 137 t/m 336, Lanceloet haalt de witte voet maar een slechte ridder pakt het af en eist de koningin op.
Deel 3: regel 337 t/m 851, Walewein vindt Lanceloet, verslaat de slechte ridder en Lanceloet kan gaan trouwen met de koningin.

Zie regel 41 t/m 61. Waarom zou de koningin zo’n vreemde eis aan haar toekomstige echtgenoot gesteld hebben?
Ze wil dat het koninkrijk in goede handen blijft, dus wilt ze een stoere, sterke, oprechte man die nergens bang voor is en dus zijn leven durft te riskeren (denk aan leeuwen).

Waarom is het -uit oogpunt van vertelkunst- heel knap van de verteller om een figuur als Keye in te voeren?
De verteller moest natuurlijk wel alle namen van de personages onthouden en dat was natuurlijk veel werk en dan moest hij ook nog de naam van een kleine rol onthouden. Dat is dus heel knap.

Waarom wil Keye het hondje doden?
Hij durft de rivier niet over te steken en om hem een schande te besparen wilt hij een goede smoes hebben. En alleen het hondje kon het witte hert vinden dus als het hondje dan dood is, was hij ook niet in staat het witte hert te vinden en hoefde hij zich nergens voor de schamen.

Wat is de verteltechnische functie van het verhaal?
Een vooruitwijzing, hij weet wat er al gaat gebeuren.

Lees het fragment r. 340 t/m 359 en maak duidelijk waarom de koningin zo bedroefd is.
Omdat ze heel haar leven bad voor een knappe man die haar de witte voet van de hert zou brengen. En nu heeft ze hem gevonden, en nu is hij heel lelijk en slecht.


Geef een kort kritisch commentaar bij dit fragment.
In dit fragment geeft niet duidelijk de reden van de komst van deze vele mannen. Wat hun doel van hun komst is, komt ook niet erg duidelijk naar voren. Zij komen de koningin advies geven over de huidige situatie, terwijl zij er niets mee te maken hebben.

Waarom denkt Walewein in eerste instantie dat zijn vriend dood is?
Op zijn zoektocht naar Lanceloet vindt hij een dode man. Hij denkt dat het Lancelot is, maar zodra hij zijn toch door het bos door zet, vindt hij een zwaargewonde Lancelot.

Waaruit blijkt dat Lanceloet er ernstig aan toe is als Walewein hem vindt?
Hij herkent Walewein niet en vraagt hem wat zijn naam is.

Door welke handeling wordt de schurk door Walewein uitgedaagd?
Walewein biedt de handschoen aan en dat wil zeggen dat je dan moet vechten.

R. 677 t/m 680 Wat is de zin hiervan? De schurk is immers dood?
Laten zien wat er met je gebeurd als jij ook zoiets zou doen en wat voor straf je dan krijgt.

Lees bijlage 1 onder overlevering. Op grond waarvan neemt prof. Draak aan dat het verhaal een verkorting is?
- Om de eerste 4 verzen ( zoeken aansluiting met de tekst die aan Lancelot en het hert met de witte voet voorafgaat in het handschrift, de Roman van den riddere metter mouwen.
- De vreemde afloop van het verhaal.


Lees bijlage 2 vertel in eigen woorden waarom prof. Draak meent dat het verhaal voor 1291 geschreven moet zijn.
Een middeleeuwse auteur in onze streken zou de beschrijving van een bed waarin hij uit kon rusten niet willen gebruiken nadat St. Jean d’Acre opnieuw in handen der ‘Ongelovigen’ was gevallen

Waarom trouwt Lanceloet niet met de vreemde koningin?
Zijn hart ligt bij Guinevere, de vrouw van Koning Arthur.

Hoe redt hij zich uit de gewekte huwelijksverwachting?
Hij zegt dat hij zijn familie gaat halen en terug komt als stoere ridder en dan met de koningin gaat trouwen.

Schrijf de vertaling van het slot vanaf r. 823.
Dit behaagde lancelot wel,
Noch in ernst, noch in spel,
Noch om liefde noch om leed
Noch om de dingen die over hem gaan
Noch om de hele wereld
En had hij haar niet tot vrouw genomen
En al onder de wil van de koningin
Die hij onvoorwaardelijk lief had
Dit was zijn belangrijkste zaak
Men gaf de heren vanalles
Daar was blijdschap en veel vermaak
De koningin en ook lancelot
Zaten te samen en spraken met elkaar
Hij beviel haar wel. Echt waar
Ze wilde wel heb ik vernomen

Dat de bruiloft werd volbracht
Maar ze schaamde zich. Dat zeg ik u
Dat hem nu zou eisen (?)
Dus bleven ze twee dagen daar
En de derde dag daarna
Namen ze afscheid
En reden net zo lang tot ze kwamen
tot Arthur’s hof in Camelot
de blijdschap was groot
omdat ze beide gekomen waren
ze vertelde hoe ze hadden gevaren en wat ze beleefd hadden
de koning en koningin
daarom waren ze blij van zin
dat het hun zo goed was vergaan

nu laat ik hier het verhaal rusten
en zal ik vertellen hoe ik het vernam
hoe Torec ter wereld kwam
en hoe hij daarna in het hof kwam
en een beroemde ridder werd

Lees bijlage 3. geef minstens vier duidelijke overeenkomsten tussen Walewein en James Bond.
1. Hóe Walewein en James Bond een missie slagen. De scènes zijn gestoffeerd met gadgets en exotica.

2. Het realiteitsgehalte, Walewein en James Bond nemen zomaar twintig man te grazen in een gebied die heel gastonvriendelijk is.
3. Overdrijving, de aantallen die Walewein en James verslaan.
4. De vrouwen, Walewein en James hebben overal wel een vrouwtje, in elk stadje een ander schatje.

Lees bijlage 4 en leg in eigen woorden het fragment uit.
Lanceloet maakte zich met een genant smoesje zich van het huwelijk af, want hij zei dat hij zijn familie ging halen. Dat zegt hij wel maar hij wilt helemaal niet met die vrouw trouwen, dus blijft die vrouw wachten en wachten op Lanceloet en wordt ze dus een oude vrijster.

Bronvermelding
- Lanceloet en het hert met de witte voet
- Wikipedia - http://nl.wikipedia.org/wiki/Walewein
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Lancelot
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Heilige_Graal
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Koning_Arthur
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Queeste
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Chr%C3%A9tien_de_Troyes

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lanceloet en het hert met de witte voet door Onbekend"