Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Schaduwzuster door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Schaduwzuster
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 5101 woorden
  • 12 november 2007
  • 100 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
100 keer beoordeeld

Boekcover Schaduwzuster
Shadow
Schaduwzuster door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Schaduwzuster
Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgeverij: Anthos
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van verschijnen: 2005

Samenvatting
Structuur en opbouw
De schrijfster laat het verhaal door twee personen vertellen: de 30-jarige Marjolein en haar tweelingzus Marlieke. Ze nemen elk om beurten een aantal hoofdstukken voor hun rekening. Marjolein begint en na een aantal wisselingen is het slot voor Marlieke. Dit wordt in het boek duidelijk aangegeven door de naam van de verteller boven het betreffende deel te plaatsen en haar te laten vertellen over haar eigen belevenissen. Beide vertellers hebben ieder dus een eigen, doorlopende verhaallijn. Marjolein vertelt over alle gebeurtenissen voor de moord en Marlieke over die erna. Hierdoor is het verhaal niet chronologisch opgebouwd en komen er nogal wat flashbacks in voor. Ook al weet de lezer vrij in het begin al dat Marjolein is vermoord, door deze afwisseling in vertellerfiguur blijft de spanning in het verhaal tot het eind aanwezig.

Omdat een samenvatting een zo goed mogelijk beeld moet geven van de gebeurtenissen in het verhaal, heb ik er voor gekozen om het verhaal weer te geven in dezelfde volgorde en opzet als in het boek. Om het toch nog enigszins kort te houden, heb ik de hoofdstukken waarin Marjolein aan het woord is iets links op de bladzijde geplaatst en de delen van Marlieke wat meer rechts. Daardoor kan het samengevatte verhaal vrij eenvoudig ook in een wat meer chronologische volgorde worden gelezen door eerst de delen van Marjolijn en daarna die van Marlieke af te lopen.


Verhaal
Marjolein is een heel ijverige en betrokken docente Nederlands op het Rotterdams College. Omdat ze zich het lot van haar leerlingen aantrekt, heeft ze met de meeste van hen een goede band. Met de Marokkaanse jongen Bilal, die in 6 VWO zit, lukt dat echter niet. Op een dag bedreigt hij haar tijdens de les plotseling met een mes. Hij had haar vanwege haar kleding uitgemaakt voor ‘hoer’ en zij had daarop eventjes naar zijn kruis gekeken. Dat pikte hij niet en trok zijn mes. Helemaal overstuur rent Marjolein het klaslokaal uit naar de conrector.

Hij besluit de jongen te schorsen en over te plaatsen naar de dependance, zodat ze hem niet meer hoeft te zien. Hij raadt haar echter af aangifte te doen bij de politie. De reputatie van de school zal daardoor beschadigen en dat zal nog meer leerlingen kosten. Ze wordt opgevangen door haar collega’s, waaronder haar collega en vriendin Jasmijn. Ze neemt de rest van de dag vrij. Ze rijdt langs het politiebureau, maar besluit nog geen aangifte te doen. Het heeft geen zin, want hij zal toch wel snel na een kleine taakstraf weer vrij rondlopen. Maar ze is wel bang. Ze rijdt door naar haar tweelingzus Marlieke. Die is fotografe en heeft een studio in Rotterdam. Marjolein denkt na over haar huwelijk met Raoul met wie ze een dochtertje van 6 heeft, Valerie.

Marjolein is vermoord en de begrafenis is net achter de rug. Marlieke vertelt in een flashback over de trouwerij waarvan ze met haar collega en goede vriend Thomas foto’s heeft gemaakt. Ze was daarna wat eerder naar huis gegaan. Toen kwam Marjolein binnen die vertelde dat er op school iets ergs was gebeurd.

Marjolein vertelt aan haar zus wat er is gebeurd op school. Het verhaal wordt onderbroken door de komst van Sylvie, de beste vriendin van Marlieke. Marjolein vindt haar niet sympathiek. Ze gaat dan ook vrij snel weg. Thuis vertelt ze het hele verhaal aan haar man Raoul. Hij ziet hier meteen aanleiding in om haar voor de zoveelste keer om te praten van school weg te gaan. Ze kan zo bij hem in de zaak komen werken, maar Marjolein denkt er nog niet aan. Daarom gaat ze de volgende dag gewoon naar haar werk. Als ze daar aankomt, vangen haar de concierge en haar collega Luuk haar goed op. Ze vertelt in een flashback hoe ze Raoul heeft leren kennen. Tijdens een vechtpartij in de trein was hij tussenbeide gekomen. Ze vond hem meteen een heel aantrekkelijke man. Na een korte periode van samenwonen, zijn ze getrouwd en hebben ze Valerie gekregen.

Uiteraard is de moord op een lerares Nederlands groot landelijk nieuws. Marlieke blijft alleen achter, met een groot verdriet en een grote leegte. De politie heeft geen spoor van de dader. Tijdens een etentje met Thomas vertelt Marlieke hem dat ze haar dode zus nog steeds om haar heen voelt. Thomas vindt dat maar onzin. Daarna gaat ze met Raoul uit. Ze vertelt over haar eerste ontmoeting met haar zwager. Eigenlijk is ze vanaf het begin een beetje verliefd op hem geweest. In dat opzicht was er altijd een strijd tussen de twee zussen geweest, die overigens goed met elkaar konden opschieten. Marlieke heeft zich wel steeds de mindere gevoeld van Marjolein. Ze stond altijd een beetje in haar schaduw.

De leerlingen steunen Marjolein en veroordelen het gedrag van Bilal. In de pauze loopt ze naar buiten en ziet ze Bilal met een aantal Marokkaanse vrienden aan de overkant van de school naar haar kijken. Dat komt op haar erg bedreigend over. Ze schrikt als haar Luuk plotseling achter haar staat. Hij neemt haar mee naar binnen.

Marjolein denkt na over haar loopbaan. In het begin kon ze geen orde houden en had ze het heel zwaar. Toen bracht haar vader haar op het idee om strafregels in te voeren. Dat werkte heel goed en sindsdien voelde ze zich helemaal op haar gemak op de multiculturele school. Na afloop van de lesdag loopt Marjolein over het schoolplein. Een Turkse leerling waarschuwt haar voor Bilal. Als ze bij haar auto aankomt, ziet ze dat die zwaar is beschadigd. Ook staat het woord ‘hoer’ op de motorkap gekrast. Raoul is boos als ze het hem vertelt. Ze vindt die avond een cadeautje op de grond van haar slaapkamer. Raoul zegt dat het alvast voor hun trouwdag is. Hun seksuele relatie is sinds de komst van Valerie heel wat minder goed geworden. Raoul is bovendien een echte rokkenjager.

Marlieke voelt de aanwezigheid van Marjolein als een schaduw om haar heen. Ze kan 's nachts niet slapen en hoort een deur opengaan. Ze ziet afbeeldingen van Marjolein om haar heen. Haar vriendin Sylvie kan dat wel begrijpen, maar Thomas niet. Volgens hem is ‘dood nu eenmaal dood’.


Sinds het gebeuren op school is Marjolein erg bang. Overal waar ze komt ziet ze Bilal. Ze is angstig en komt nauwelijks meer aan genieten toe. Daarom neemt Marlieke Marjolein op een dag mee uit shoppen, zodat ze zich eens wat kan ontspannen. Maar Raoul zegt dat hij niet op Valerie kan passen omdat hij een afspraak heeft met een klant. Vreemd is dat hij vertrekt in een spijkerbroek. Wanneer Marlieke met haar zus op een terrasje zitten uit te blazen, ziet ze aan de overkant van de straat ineens Bilal met zijn vrienden staan. Ze voelt zich opnieuw bedreigd.

Marlieke is met haar nichtje Valerie bij haar ouders. Rechercheur Noorda komt langs en vraagt of ze ene Hubert Ykema kennen. Met de kogels uit zijn dienstwapen is Marjolein neergeschoten. Het wapen is echter jaren geleden gestolen. Maar de naam zegt niemand iets.

Daarna gaat Marlieke met Raoul en Valerie naar Blijdorp. Raoul vertelt haar dat hij tijdens zijn huwelijk een tijdje verliefd is geweest op een ander. Marlieke is geschokt. Ze hoort later bovendien dat Sylvie een date heeft met haar goede vriend Thomas. Marlieke is overdonderd.

De politie heeft onvoldoende bewijs gevonden tegen Bilal om hem vast te houden. Daarom wil Marlieke eens met hem praten. Ze gaat naar de straat waar hij woont, maar uit alles blijkt dat ze daar niet welkom is. Dan gaat ze naar de discotheek waar hij vaak komt en stelt daar allemaal vragen over Bilal. Iedereen is nogal bang om antwoord te geven.

Omdat ze zich door Bilal en z’n vrienden bedreigd en bespioneerd voelt, spreekt Marjolein met Marlieke af dat die Valerie en de boodschappen mee naar huis neemt. Marjolein weet op een slimme manier aan de jongens te ontkomen door op het laatste moment een bus in te springen. Ze is opgelucht, maar ook nerveus en op haar hoede. Als ze thuiskomt, ligt er een dreigbrief in de gang. Ze belt Marlieke en Raoul. Hij is echter niet bereikbaar. Veel later komt hij thuis met een doorzichtige smoes. Samen gaan ze naar de politie om melding te maken van de dreigbrief. Tot een aanklacht komt het weer niet. Ze verdenkt Bilal maar ze heeft geen bewijs. De volgende dag gaat ze met Marlieke, Raoel en Valerie barbecuen bij haar ouders.

Marlieke neemt uit de discotheek een taxi. De chauffeur blijkt Bilal te zijn. Hij neemt haar mee naar het Kralingse Bos. Na een felle woordenwisseling zet hij haar uit de auto met het dreigement dat ze niet langer achter hem aan moet zitten. Hij heeft met de moord niets te maken.

Raoul vraagt Marlieke of ze op Valerie wil passen. Als ze bij hem in huis is, komt Marjolein’s vriendin en collega Jasmijn aan met iets te eten. Dat doet ze blijkbaar vaker. Opnieuw is Marlieke jaloers. Maar Jasmijn vertelt haar vervolgens dat ze Raoul een tijdje geleden, toen Marlieke en haar zus gingen shoppen, met een andere vrouw op de Euromast heeft gezien.

Na een foto-opdracht ontmoet Marlieke Linda, de moeder van haar vriendin Sylvie. Sinds die een nieuwe relatie had met Hubert Ykema, de politie-agent van wie het moordwapen jaren geleden is gestolen, was het slecht gegaan tussen Sylvie en haar moeder en uiteindelijk heeft Sylvie het contact met haar moeder verbroken. Sylvie had haar stiefvader van seksueel misbruik beschuldigd, maar dat was volgens Linda absoluut niet waar. De fantasie van Sylvie is altijd heel groot geweest. Marlieke begint nu haar vriendin te verdenken en doorzoekt haar huis. Ze vindt foto’s van Raoul en Sylvie en een aantal liefdesbrieven. Dan komt Sylvie plotseling thuis. Marlieke confronteert haar met de foto’s. Sylvie geeft toe dat ze een relatie heeft met Raoul. Marlieke vraagt haar of ze Marjolein vermoord heeft.

Marjolein vertelt aan haar ouders wat er allemaal is gebeurd. Die steunen haar en ze voelt zich opgelucht. De volgende dag staat de pers echter bij school op haar te wachten. Door al die media-aandacht is het heel onrustig op school. Dat gaat leerlingen kosten. Na de lessen gaat Marjolein bij haar zus eten. Valerie brengt ze naar Jasmijn, die haar vertelt dat ze Raoul met een andere vrouw heeft gezien.


Marlieke praat met Sylvie aan diens keukentafel. Op een gegeven moment haalt Sylvie een pistool uit een la tevoorschijn. Marlieke pakt het van haar af. Ze komt Thomas tegen en samen gaan ze naar het politiebureau. Marlieke gaat daarna naar Raoul en vraagt hem om opheldering over zijn relatie met Sylvie. Hij geeft toe, maar zegt ook dat de relatie allang voorbij is, omdat Sylvie altijd zo raar deed. Later belt Raoul Marlieke op. Valerie is uit het kinderdagverblijf verdwenen. Sylvie is de verdachte. Ze gaan samen zoeken in Blijdorp. Dan wordt Marlieke gebeld door Sylvie. Ze is met Valerie op de Euromast. Ze snellen ernaar toe, maar treffen daar alleen nog Valerie aan. Sylvie is al verdwenen.

Marjolein zit samen met Marlieke, Thomas, Sylvie en Luuk in een restaurant. Later komt ook Raoul erbij. Sylvie is Luuk aan het versieren, maar hij is homofiel. Marjolein besluit het haar te vertellen. Luuk is heel boos en Sylvie voelt zich heel beschaamd. De gezelligheid is weg en iedereen gaat naar huis. Raoul en Marjolein blijven achter en praten na over hun relatie en het vreemdgaan van Raoul. Later, in de parkeergarage, denkt Marjolijn dat ze wordt achtervolgd en wordt ze heel bang. Later die avond loopt ze nog even langs bij Jasmijn. Dan merkt ze dat ze opnieuw wordt achtervolgd. Als ze de sleutel in het sleutelgat van de deur steekt, hoort ze voetstappen vlak achter zich. Ze draait zich om. Iemand richt een pistool op haar en schiet.

Marlieke trekt voorlopig bij Raoul in om voor Valerie te zorgen. Thomas helpt haar verhuizen. Tijdens een koffiepauze vertelt hij haar opeens dat hij voor haar Marjolein heeft vermoord. Hij vindt dat Marjolein altijd een te groot stempel op het leven van Marlieke heeft gedrukt. Thomas houdt van Marlieke en wil door de moord haar haar vrijheid teruggeven. Hij hoopte ook dat ze hierdoor ook wat meer gevoelens voor hem zou krijgen, maar hij ziet nu in dat ze enkel aandacht heeft voor Raoul, die haar liefde echter niet waard is. Hij heeft verder een brief geschreven aan de politie waarin hij Sylvie vrijpleit. Hij heeft haar pistool gebruikt en het later weer teruggelegd. Omdat Thomas drugs in de koffie heeft gedaan, wordt Marlieke al snel na deze schokkende bekentenis slaperig en verliest ze het bewustzijn. Ze heeft een bijna-doodervaring. Haar zus stuurt haar echter terug, want ze moet voor Valerie zorgen. Als ze in het ziekenhuis weer bij komt hoort ze van de verpleegster wat Thomas haar heeft aangedaan. Zelf heeft hij een overdosis genomen en daarmee zelfmoord gepleegd.

Titelverklaring
De titel van het boek, ‘Schaduwzuster’, heeft alles te maken met de relatie tussen de twee hoofdpersonen in het verhaal, de eeneiige tweelingzussen Marjolein en Marlieke.

Het woord ‘schaduw’ betekent ‘plaats waar geen licht op valt’ of ‘figuur die ontstaat door onderschepping van het licht’. Als je ‘niet in iemands schaduw kunt staan’, ben je ver de mindere van die persoon. In dit opzicht is vóór de moord op Marjolein Marlieke de schaduwzuster van de twee. Marlieke heeft zich namelijk altijd een beetje de mindere van haar tweelingzus gevoeld. Marjolein is immers veel succesvoller geweest met haar studie, baan en relaties. Marjolein heeft daardoor altijd in het licht gestaan en Marlieke was als haar schaduw. Ze deed ook vaak precies wat Marjolein zei. Ze voelde zich nooit ‘van zichzelf’ maar was altijd verbonden met haar zus.

Maar ‘schaduw’ betekent ook ‘schim van iemand’. Een ‘schim’ is een vage gedaante of een geest van iemand die is overleden. Ná de moord zijn de rollen dus omgedraaid. Marjolein is de schaduwzuster geworden. Marlieke voelt haar steeds in haar nabijheid en is dus nog steeds met haar verbonden, maar ze staat nu zelf in het licht. Ze kan vanaf dat moment haar eigen leven gaan leiden en is vrij om haar eigen keuzes te maken.

Genre
‘Schaduwzuster’ is een literaire of psychologische thriller. In een literaire thriller gaat het er niet alleen om wie de moordenaar is, maar vooral ook waarom hij tot die moord komt. Zoals gebruikelijk valt daarbij de verdenking eerst op allerlei andere mogelijke kandidaten.

Vanaf het begin van het verhaal lijkt het erop dat de Marokkaanse scholier Bilal Marjolijn heeft vermoord. Hij heeft haar al bedreigd met een mes, omdat ze zijn eer heeft gekrenkt door opzichtig naar zijn kruis te kijken. Hij wordt daarom van school geschorst. Een andere mogelijke verdachte is haar man Raoul, die met geld van haar ouders een zaak heeft opgezet en er een overspelige relatie op na houdt. Maar het kan ook Sylvie zijn geweest. Met haar is Raoul immers vreemdgegaan. Bovendien heeft Marjolein een hekel aan deze vrouw en is het pistool in haar huis gevonden. Op de avond van de moord heeft Marjolein aan Sylvie verklapt dat haar collega Luuk homofiel is. Die was altijd erg vriendelijk tegen haar, maar toen niet meer. Ook hij heeft dus een motief voor de moord. En zelfs Marlieke kan tot de kandidaten behoren. Ze zou best weleens jaloers kunnen zijn op haar zus, omdat die altijd even wat beter uit de verf kwam dan zij.

Thomas, de uiteindelijke moordenaar, is eigenlijk de minst verdachte persoon in het hele verhaal. Hij doet dan wel vreemd en de sympathie van Marjolein voor hem is niet groot, maar de reden waarom hij de moord op Marjolein pleegt, is niet zo heel sterk. Hij wilde zijn vriendin Marlieke van het juk van haar zus bevrijden. Een juk dat Marlieke overigens helemaal niet zo sterk heeft ervaren. Natuurlijk deed hij het ook voor zichzelf. Hij hoopte dat hij meer kans bij Marlieke zou maken als Marjolijn er niet meer zou zijn.


Simone van der Vlugt heeft zich er bij het schrijven overigens helemaal niet mee beziggehouden of het boek een literaire of zomaar een thriller is. Ze wilde gewoon een spannend boek schrijven, omdat ze heel veel literatuur voor volwassenen maar saai vindt en om bij in slaap te vallen. Op de kaft van het boek staat dan wel ‘literaire thriller’, maar volgens Simone is dat gewoon een verkooptechniek van de uitgever geweest.

Thema
In dit boek zijn de thema’s dood, liefde en ontrouw het belangrijkst. Raoul is niet de trouwste man van de wereld. Eigenlijk is hij al een hele tijd verliefd op Marlieke, en zij op hem. Marlieke moet kiezen tussen haar liefde voor haar tweelingzus en die voor haar zwager. Omdat ze voor haar zus heeft gekozen, ketst ze alle mannen van haar af. Ook Thomas. Als geliefde maakt hij bij haar geen enkele kans. Tegen zijn zin komt hij niet verder dan een goede vriend. Marlieke hoopt overigens nog wel dat er ooit een wonder gebeurt en blijft daar ook op wachten, maar welk wonder dat dan moet zijn weet ze zelf ook niet.

Het boek gaat over de volgende onderwerpen:
- het middelbare-schoolleven,
- geweld op school,
- het dubbelgangersmotief,
- homoseksualiteit,
- overspel, vreemd gaan, ontrouw, etc.
- discriminatie en
- drugs.

Hoofdpersoon Marjolein
- Karakter en uiterlijk
Marjolein van Woerkom en haar zus Marlieke zijn een eeneiige tweeling. Ze zijn 30 jaar. Marjolein is getrouwd met Raoul. Ze hebben samen een dochtertje van 6 jaar, Valerie. Marjolein geeft al 7 jaar Nederlands op het Rotterdams College. Dit is een zogenaamde multiculturele school. Maar eigenlijk hoeft ze helemaal niet te werken. Ze komt namelijk uit een rijke familie.

Marjolein stort zich volledig op haar werk en komt dan ook altijd als laatste ouder Valerie ophalen van school. Zij snapt niet dat sommige vrouwen alleen maar thuis zitten en zich de hele dag bezighouden met het huishouden. Haar man Raoul ziet daar wel iets in en probeert Marjolein dan ook te overtuigen om op te houden met lesgeven, zeker als ze wordt bedreigd. Maar Marjolein vindt haar werk te belangrijk en kan het gewoon niet opgeven. Zij denkt dat haar leerlingen haar echt nodig hebben en dat zij een groot verschil uitmaakt. Zij streeft namelijk naar een schoolomgeving of maatschappij waarin godsdienst en afkomst niets uitmaakt en iedereen veilig met elkaar leeft. Om dit te bereiken heeft ze cursussen gevolgd om moslims te begrijpen. Hierdoor weet ze er veel vanaf, meer dan haar collega’s, en dit geeft haar dan ook een prettig gevoel. Veel leerlingen waarderen dit ook. Daardoor kan ze het met elke klas wel goed vinden en haar collega’s zijn haar vrienden.


- Problemen en oplossingen
Marjolein’s huwelijk gaat niet goed. Haar man heeft al verschillende verhoudingen achter de rug en nu doet hij weer vreemd. Op school wordt ze met een mes bedreigd door een Marokkaanse leerling. Ze wordt achtervolgd, haar auto wordt beschadigd en ze ontvangt een dreigbrief. Ze heeft Luuk behoorlijk boos gemaakt, omdat ze verklapt heeft dat hij homofiel is. Ze heeft een hekel aan Sylvie, de beste vriendin van haar zus en ziet diens trouwe vriend Thomas ook helemaal niet zitten.

Omdat Marjolein wordt vermoord, kan je niet zeggen dat haar problemen worden opgelost. Achteraf heeft haar dood ook geen enkel nut gehad. Marlieke is niet verliefd geworden op de dader, Thomas, maar op Raoul. Daarom heeft Thomas aan het eind van het verhaal zelfmoord gepleegd.

- Verandering
Marjolijn verandert van iemand die alles onder controle heeft, inclusief haar tweelingzus, tot iemand die heel angstig en bang is. Uiteindelijk wordt ze vermoord. Je zou dus kunnen zeggen dat ze in plaats van in het licht, in de schaduw van haar zus komt te staan.

Hoofdpersoon Marlieke
- Karakter en uiterlijk
Marlieke van Woerkom en haar zus Marjolein zijn een eeneiige tweeling. Ze zijn 30 jaar en lopen de deur bij elkaar plat. Maar Marlieke voelt zich wel altijd de mindere van de twee. Het is Marjolein die de beslissingen neemt. Marlieke is fotografe en heeft een eigen fotostudio in Rotterdam. Ze is goed bevriend met Sylvie en Thomas. Ze is er kapot van als haar tweelingzus wordt doodgeschoten. Ze doet erg haar best om de moordenaar te vinden, want de politie zit op een dood spoor. Dit kost haar zoveel tijd en energie, dat ze tijdelijk is gestopt met fotograferen. Ook Marlieke hoeft namelijk niet te werken voor haar geld.

Marlieke is single en heeft geen kinderen. Ze is al een tijdje verliefd op haar zwager Raoul. Ze kan het goed vinden met haar nichtje Valerie.


- Problemen en oplossingen
Na de moord op haar tweelingzus is Marlieke erg verdrietig. Ze voelt zich ook vreselijk alleen. Ze moet vanaf dat moment leren om op eigen benen te staan, in het licht en niet meer in de schaduw van haar zus. Ze wil persé dat de moordenaar wordt gevonden en zet zich daarvoor in. Hierdoor komt ze in behoorlijk gevaarlijke situaties terecht. Ze is verliefd op Raoul en trekt bij hem in om beter voor haar nichtje Valerie te kunnen zorgen. Uiteindelijk blijkt de dader haar oude, trouwe vriend en collega Thomas te zijn. Dat is een grote klap voor haar.

- Verandering
Marlieke verandert van iemand die altijd in de schaduw van haar tweelingzus heeft gestaan in een vrouw die op eigen benen kan staan.

Belangrijke andere personen
- Bilal
Bilal Assrouti is een Marokkaanse jongen van 19 jaar. Hij zit in het laatste jaar van het VWO. De afgelopen twee jaar is Marjolein zijn docente Nederlands.

Thuis heeft hij het heel zwaar. maar hij wil geen bemoeienis van een Nederlandse lerares die een cursusje heeft gevolgd en het denkt allemaal te snappen. Hij stelt zich daardoor niet open op, maar eerder vijandig en arrogant. Hierdoor begrijpt Marjolein hem niet. Als hij een keer een opmerking maakt over haar kleding, reageert ze helemaal verkeerd. Zij kijkt terug naar zijn kruis. Dat vat hij op als een grote belediging en bedreigt haar met een mes.

Als later Marjolein wordt vermoord, is Bilal de eerste verdachte. Uiteindelijk blijkt dat hij er niets mee te maken heeft gehad.


- Raoul
Raoul Salentijn is de man van Marjolein. Raoul heeft een eigen computerbedrijf dat hij heeft op gezet met geld van zijn schoonouders. Hij is het er niet mee eens dat Marjolein op een ‘zwarte’ school werkt. Hij hoort genoeg verhalen van Marjolein die hem niet aanstaan. Hij heeft zo vaak voorgesteld dat ze een baan bij hem op kantoor kan krijgen maar daar wil ze niets van weten. Raoul en Marjolein hebben samen een dochtertje van 6 jaar, Valerie. Hij brengt haar ’s ochtends altijd naar school. ’s Avonds moet hij vaak overwerken of uit eten met klanten.

Vroeger is Raoul eens vreemd gegaan, waardoor Marjolein hem niet meer echt vertrouwd. Ze maken veel ruzie. Sylvie heeft hij leren kennen op een verjaardag van Marlieke, de tweelingzus van zijn vrouw Marjolein. Ze hebben ook een relatie gehad, maar inmiddels wil hij niets meer met haar te maken hebben. Hij is namelijk verliefd geworden op Marlieke. Hij maakt daarom nog één keer een afspraak met Sylvie om haar dit duidelijk te maken. Ze worden echter gezien door Marjolein’s beste vriendin en collega Jasmijn, die de verkeerde conclusies trekt.

- Sylvie
Sylvie is de beste vriendin van Marlieke. Marjolein mag haar niet zo, omdat ze volgens haar veel te bezitterig is. Ze vindt haar ook behoorlijk kattig. Sylvie had een verhouding met Raoul, de man van Marjolein. Raoul is al lang niet meer verliefd op haar, maar kan maar niet van haar af komen. Na de moord op Marjolein is Sylvie één van de verdachten. Dit komt ook omdat het moordwapen bij haar thuis gevonden wordt. Maar ze heeft het niet gedaan.

- Luuk
Luuk werkt ook op het Rotterdams College. Hij is een goede vriend en collega van Marjolein. Luuk is homofiel, maar wil dat graag geheim houden. Hij is eerder op verschillende scholen ontslagen, omdat niet iedereen het kon waarderen dat hij hier zomaar mee naar buiten kwam. Hij heeft het op zijn nieuwe school daarom alleen aan Marjolein verteld. Maar Marjolein heeft het weer doorverteld aan Jasmijn en waarschijnlijk ook aan nog een paar andere collega’s.

- Jasmijn
Jasmijn is een heel goede vriendin van Marjolijn en is ook een lerares Nederlands aan het Rotterdams College. Ze zijn tegelijk op de school gekomen en hebben bijna dezelfde klassen. Ze bespreken in de pauzes vaak de moeilijkheden die zich hebben voorgedaan. Als ze het een keertje rustig willen hebben, passen ze op elkaar’s kinderen. Dat kan heel makkelijk omdat ze schuin tegenover elkaar wonen.
- Thomas
Thomas is fotograaf en een collega van Marlieke. Ze zijn al sinds hun studietijd heel goed bevriend. Thomas is een stille en behulpzame man. Hij heeft lang en wild haar. Hij draagt kleding die niet in de mode is. Aan het eind van het verhaal blijkt dat hij de moordenaar is van Marjolein. Thomas is al jarenlang verliefd op Marlieke, maar zij wees hem steeds af. Volgens hem stond Marjolein, die hem altijd een rare heeft gevonden, hem in de weg.


Plaats van handeling
Alle gebeurtenissen van het verhaal spelen zich af in Rotterdam. De hoofdpersonen, Marjolein en Marlieke, wonen en werken daar. In het verhaal komen veel bekende Rotterdamse plaatsen voor, zoals de Bijenkorf, de Lijnbaan, Diergaarde Blijdorp, de Euromast, etc.

Tijd
De gebeurtenissen spelen zich af in deze tijd. Dat is duidelijk uit het verhaal af te leiden. Marjolein wordt eind april door een leerling bedreigd en begin mei wordt ze begraven. Aangezien ze in haar klas de moord op Theo van Gogh heeft besproken, die plaatsvond op 2 november 2004, speelt het verhaal zich dus af in 2005. De ontknoping vindt plaats enkele weken na het zomercarnaval in Rotterdam (31 juli 2005), dus eind augustus of begin september 2005. Het boek zelf is verschenen op 1 oktober 2005.

Afloop
Aan het eind van het verhaal komt de lezer te weten wie de moordenaar is van Marjolein en waarom hij het gaan heeft. Dat hoort ook zo in een thriller.

Op een gegeven moment gaat Marlieke samen met Raoul voor Valerie zorgen en besluit om voorlopig bij hen in te trekken. Marlieke vraagt haar beste vriend Thomas of hij haar met haar koffers naar Raoul kan brengen. Hij komt langs en helpt haar daarmee. Als ze klaar zijn met sjouwen stelt hij voor om eerst nog even een kopje koffie te drinken. Eigenlijk heeft Marlieke geen zin en de koffie van Thomas vindt ze ook helemaal niet lekker, maar ze kan na al zijn hulp geen ‘nee’ zeggen.

Tijdens het koffiedrinken vertelt hij plotseling dat hij voor haar Marjolein heeft vermoord. Hij vindt namelijk dat ze door haar zus totaal geen ruimte kreeg om zich te ontwikkelen, om een eigen mening te vormen, om een leven als Marlieke te leiden. Marjolein moest dus sterven zodat Marlieke kan leven. Hij zegt dat hij van haar houdt en dat Raoul haar niet gelukkig zal maken. Die zal haar vroeger of later toch ook weer bedriegen met een ander. Doordat Thomas GBA (bekend als partydrug en date raping drug) in de koffie heeft gedaan, wordt Marlieke al snel na deze bekentenis duizelig en slaperig. Thomas draagt haar bewusteloos naar boven. Hij waarschuwt eerst het ziekenhuis en gaat dan naast haar op bed liggen.

Marlieke wordt wakker in het ziekenhuis en begrijpt niet wat er met haar is gebeurd. Een verpleegster legt het haar uit. Ze vertelt ook dat Thomas het niet heeft overleefd, omdat hij een overdosis heeft genomen en dus in feite zelfmoord heeft gepleegd. Als ze dat hoort, barst Marlieke in tranen uit.


Eigen mening
- Spannend
‘Schaduwzuster’ is een echte thriller. Het is een spannend geschreven boek met verschillende verborgen verhaallijnen die pas aan het eind worden ontknoopt. Ik vond het moeilijk om tijdens het lezen het boek weg te leggen, omdat ik graag wilde weten wie ‘het’ nu gedaan heeft. Iedere keer als ik dacht te weten hoe het in elkaar stak, bleek het toch weer niet te kloppen. De schrijfster zette me dus keer op keer op het verkeerde spoor. En steeds verdacht ik ook weer een ander persoon. Pas aan het eind werd verteld wie de moordenaar was. En aan hem had ik nu juist helemaal niet gedacht.

Er zitten ook lekkere spannende passages in het verhaal. Het begint direct goed met Bilal die zijn lerares met een mes bedreigd. Het spannendst geschreven vond ik het stukje dat Marjolein de sleutel maar niet in het slot kreeg en werd doodgeschoten. Een ander heel spannend moment is de ontvoering van Marlieke door Bilal. Ik dacht toen echt dat hij haar in het bos zou vermoorden.

- Herkenbaar
Ik vond het heel leuk dat ik tijdens het lezen van ‘Schaduwzuster’ veel herkenbaars tegenkwam. Ik woon vlakbij Rotterdam en kom daar ook vaak. Veel bekende Rotterdamse plaatsen, zoals de Diergaarde Blijdorp, de Euromast en de Coolsingel, komen ook in het boek voor. Daarnaast zit ik zelf natuurlijk ook op een middelbare school en weet wel zo’n beetje wat zich daar af kan spelen. Maar het grappigst is dat het vaste lokaal van mijn lerares Nederlands, net als die van Marjolein, nummer 209 heeft!

Het verhaal zelf zou heel goed in werkelijkheid kunnen gebeuren. Niet alleen de moord op een docente Nederlands (sorry, mevrouw), maar ook alle ‘gewone’ situaties die verder nog in het boek worden beschreven.

- Actueel
In het boek komen een aantal actuele thema’s voor, zoals het geweld op scholen. Nog vorige week vonden er vier steekpartijen op Nederlandse scholengemeenschappen plaats. En natuurlijk kent iedereen nog de moord op de Haagse conrector Hans van Wieren door de Turkse jongen Murat Demir. Andere bekende onderwerpen zijn het toenemende geweld in treinen en de moeilijke integratie van Turken en Marokkanen in de Nederlandse samenleving.

- Niet voor mijn leeftijd
‘Schaduwzuster’ gaat voornamelijk over volwassenen met hun eigen, volwassen problemen, zoals vreemdgaan, kinderen krijgen, werk, etc. Er komen geen kinderen van mijn leeftijd in voor. Daaruit leid ik af dat het boek niet voor mijn leeftijd is geschreven. Ik vond er ook best wel wat moeilijke woorden in staan. Dan had ik wel zin om verder te lezen, maar zag daar dan toch tegen op.


Verder had ik in het begin niet door dat het verhaal door twee verschillende personen wordt verteld en dat er daardoor grote tijdsprongen in zitten. Opeens was Marjolein al dood, maar van de moord had ik nog niets gelezen. En een paar hoofdstukken daarna was ze er plots weer. Toen kwam ik er achter dat de naam van de verteller boven de hoofdstukken staat vermeld. Daarna was het niet meer lastig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schaduwzuster door Simone van der Vlugt"